smak podkreślają wiórki kokosowe z pewnością będzie smakowała Wszystkim. Składniki ( 3 porcje ): filet z kurczaka - 2szt cebula czerwona - 1szt kalafior - 1szt Przyprawa Maggi - 1łyżka wiórki kokosowe - 2łyżki mąka - 1łyżka jajko - 1szt olej - 5łyżek sałata - 1szt pomidor - 1szt sól , imbir Sos Majonezowy: majonez - 3łyżki jogurt naturalny - 3łyżki musztarda - 1łyżka miód - 1łyżeczka Sposób przygotowania: Filety z kurczaka kroimy na większe kawałki , solimy(...)oprószamy imbirem i mąką. Jajko rozbijamy do miseczki i dodajemy przyprawy Maggi. Kawałki mięsa zanurzamy w jajku , a następnie w wiórkach kokosowych. Smażymy na rumiano na oleju i odstawiamy do ostudzenia. Kalafiora dzielimy na różyczki i blanszujemy około 5 minut. Sałatę myjemy , odsączamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Pomidora kroimy w cząstki. W misce układamy kolejno
Bazylia kontra Rozmarynblaszki i docisnąć dłonią. Całość włożyć następnie do lodówki, aby spód stężał. Składniki na ciasto (na blaszkę 25 cm): 700 gram twarogu półtłustego (zmielonego dwukrotnie) 3 żółtka jajek (białek nie wyrzucać, tylko odłożyć na później) 2 całe jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kubek kwaśnej śmietany 18 % (pół szklanki) 200 gramów drobnego cukru 15 gramów cukru(...)wanilią (do białek) 200 gramów (można więcej) mrożonych malin 2 tabliczki (200 gramów) czekolady mlecznej lub gorzkiej (według uznania) Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wykonanie: Twaróg, żółtka, jajka, cukier (zwykły), mąkę i śmietanę wyłożyć do misy miksera, dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Masy nie należy mieszać zbyt długo - napowietrzy się zbyt mocno, a sernik najpierw mocno wyrośnie
Garniec Magaliemajowej pory prezentuję poniżej mój sposób na botwinę. Przygotowuję ją na mięsno-warzywnym bulionie w sposób, który nie odbiega radykalnie od typowych przepisów. Podaję ją też raczej typowo z jajkiem gotowanym na twardo, młodymi gotowanymi ziemniakami oraz koperkiem. Jest jednak jedna o tyle istotna różnica, że nie zabielam zupy śmietaną. Robię nawet coś zgoła przeciwnego, a mianowicie lekko ją zakwaszam(...)przygotowania potrawy zdecydowanie nie popłacają. Botwinka 2015-05-30 21:28:58 Popularna sezonowa, lekka zupa z młodych buraczków – w mniej typowej wersji niezabielonej śmietaną, jednak podana tradycyjnie z jajkiem na twardo, młodymi ziemniakami i koperkiem. Zapisz przepis Drukuj Składniki 600g botwiny 350g mięsa z kością (z drobiu lub wieprzowiny) kawałek pora (150g) kawałek korzenia selera (150g) 2 średnie marchewki
Kulinarna PokusaIdzie lato, co widać również w kuchni, bo obiady są coraz lżejsze. Często nie mam ochoty na mięso a na szpinak ochotę mam zawsze. :-) Zwłaszcza z makaronem i sadzonym jajkiem, do tego kubek maślanki... najlepsze połączenie jakie może być! To danie jest potwierdzeniem, że proste rozwiązania są najlepsze, również w kuchni. 100g suchego makaronu spaghetti pęczek świeżego szpinaku 1 duża(...)czerwona cebula 1 ząbek czosnku jajko 3 łyżki startego sera długodojrzewającego olej sól, pieprz, papryka ostra 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekany szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dusimy do wyparowania wody, po czym łączymy z ugotowanym makaronem. Wykładamy na talerz. 3. Na patelni rozgrzewamy
Szefowa kuchnibędą nudne. ;-) Do pasty dodałam bardzo smaczny, wyrazisty w smaku Majonez Kielecki . 1 pęczek świeżego szpinaku (poza sezonem 400g mrożonego) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 5 jajek L 4 łyżki majonezu, u mnie Majonez Kielecki 2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku 1. Cebulę kroimy w kostkę, ze szpinaku odcinamy twarde łodygi, liście siekamy. 2. Na rozgrzanym(...)oleju podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy do wyparowania wody. Studzimy. 3. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. 4. Do misy blendera przekładamy jajka, szpinak z cebulą, majonez. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku, chłodzimy w lodówce
Szefowa kuchniLubicie jajecznicę? U mnie w domu wszelkie dania jajeczne i mączne mają bardzo dobre wzięcie. Szczególnie młodszy syn szczególnie je lubi Składniki: 3 jajka 1/4 szkl mleka sol,pieprz 1 cebulka dymka 15 dag ulubionej szynki Wykonanie: Jajka rozkłócamy, dodajemy mleko. Cebulkę drobno kroimy, szynkę kroimy w kostkę. Cebulę i szynkę dodajemy do rozkłóconych jajek, doprawiamy solą i pieprzem
Z Majeczką w kuchniŚwięta, święta i po święta. Pewnie zostały wam po nich jeszcze jajka i jeżeli się Wam one nie znudziły albo w weekend zechcecie zrobić sobie nietypowe jajeczne śniadanie to zapraszam na jajka po farmersku. Idealne połączenie jajek w koszulce, sera, tortilli i pomidorów. I wbrew wszystkiemu jest łatwe i bardzo syte. Porcja na 3 osoby. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikJest to propozycja dla ludzi kozy chcą szybko zjeść coś pożywnego a za razem dobrego. Do omlet możecie dodać tak naprawdę to co lubicie. Składniki : 3 jajka 3 łyżki kukurydzy 1 pomidor Majeranek Imbir w proszku Przygotowanie Na patelnie wlewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy kukurydzę i pokrojone pomidora, dodajemy tez przyprawy ( według uznania). Chwilę podsmażyć(...)misce wbijam jajka i musimy je utrzepać na jednolitą masę. Dodajemy jajka na patelnie i przykrywamy ja pokrywką by się ładnie ścięły. Po upływie ok 5 min składamy omlet na pół i dajemy jeszcze z 2 min pod przykryciem. Po tym czasie przekładamy go na talerz. Smacznego
Panda i jej światwidać fajny..Przepis na koszyczek pochodzi z bloga Babeczki Zuzy , która prowadzi akcję wspólnego pieczenia koszyczków wielkanocnych . 4 szkl.mąki 25 g świeżych drożdży 1 szkl. mleka 1 jajko 1/4 szklanki cukru 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1 jajko do posmarowania ciasta W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić(...)spodem.Obciąć niepotrzebne końcówki pasków i uformować kółko ,położyć na górę lekko przyciskając. Z mniejszej części ciasta upleść warkocz i owinąć wokoło dna miski z przeplatanym ciastem. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze 180°C do momentu, aż ciasto będzie miało złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika koszyczek zostawić do ostygnięcia na misce. Na wierzch można postawić coś ciężkiego
Moje domowe kucharzeniemaślany smak uwodzi. Ja je uwielbiam, teraz czas, żebyście poszli w moje ślady! Przepis jest trochę zmodyfikowaną wersją przepisu Nigelli. No to robimy… SKŁADNIKI 170g masła 3 jajka – w tym jedno do pomalowania ciastek 2 łyżeczki cukru waniliowego 400g mąki 200g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli PRZYGOTOWANIE Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem(...)cukrem waniliowym do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać 2 jajka. W osobnym naczyniu połączyć mąkę, proszek do pieczenia i sól. Sypkie składniki wsypać do masy jajeczno-maślanej i energicznie wymieszać. Z powstałej masy uformować kulę, podzielić ją na trzy części, owinąć folią i włożyć na 30-60 min. do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180°. Wyjąć jedną porcję ciasta z lodówki
zabawa smakiemMożna je podać z taką kapustą a na drugi dzień odgrzać w piekarniku bez dodawania dodatkowego tłuszczu. Sznycle gryczano-wieprzowe 4 kotlety schabowe o grubości ok. 1 cm 1 jajko 1/3 szklanki mąki gryczanej sól i pieprz do smaku Zebrać razem wszystkie skłądniki. Kotlety roztłuc tłuczkiem, co jakiś czas odwracając (grubość kotletów zależy od indywidualnych upodobań, ale najllepiej kiedy(...)roztłuczniu mają ok. 5 mm grubości) . Oprószyć mięso solą i pieprzem wedle uznania; odstawić na 30 minut. Jajko dobrze roztrzepać widelcem w głębokim talerzu. Wsypać mąkę do głębszego talerza. Obtoczyć kotlety w mące, następnie zanurzyć w jajku i ponownie zapanierować w mące gryczanej (strząsnąć nadmiar panierki, w szczególności jeśli zrobiły się na niej grube grudki, które odstają od mięsa
Jem więc Jestemzbyt wiele do powiedzenia przy tym poście. W jednym zdaniu: śniadanie do łóżka na Dzień Kobiet, przy stole zjedzone. Czego użyłem? Suflet na dwie porcje: -3 jajka -dwa plastry szynki -kawałek startego parmezanu -sól, pieprz -masło Kokilki smarujemy masłem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, wypełnionego wodą do 1/3 wysokości kokilki. Jajka ubijamy z solą i pieprzem na puszysto. Na dno kokilki(...)dajemy pokrojoną w małą kostkę szynkę i starty parmezan, zalewamy jajkiem. Wkładamy na 18 minut do piekarnika, funkcja termoobieg, w temperaturze 175 stopni. Sałatka: -posiekana sałata lodowa -groszek zielony -jabłko starte -ogórek kiszony w kostkę pokrojony -majonez -pieprz Wszystkie składniki łączymy razem. Dodatkowo: -pieczywo podgrzane w opiekaczu -ser -pomidor
BaRepaswieczornych zajęciach. Zastanawiałem się co tu sobie zrobić na kolację i tak wpatrywałem się w tę lodówkę i pustka. Zamknąłem ją. Znów otworzyłem i pierwsze co ujrzałem to jajko, no i resztę historii sobie już dopowiedziałem. Czego użyłem? -jajko - bułka na kromki pokrojona -starty parmezan -mleko -jogurt naturalny -zielona sałata -majonez -kawałek papryki czerwonej konserwowej -pieprz czarny -papryka słodka mielona(...)stronę. Smażymy każdą do zrumienienia. Na patelnie wbijamy jajo, solimy, pieprzymy i doprawiamy papryką. Przykrywamy pokrywką, by wszystko się ścięło szybciej. Na sałacie układamy grzanki i na nich umieszczamy jajko. Sos. Paprykę konserwową bez skórki siekamy, łączymy z majonezem i jogurtem naturalnym (po łyżeczce). Dodajemy pieprzu do smaku
BaRepasKolejna smaczna,szybka i łatwa w przygotowaniu pasta. Pasuje zarówno na śniadanie jak i kolację. W okresie świątecznym faszeruję nią jajka na twardo i podaje na śniadanie wielkanocne. Składniki - duża makrela wędzona - 4 jajka ugotowane na twardo - mały słoiczek majonezu - domowa wegeta ( ew.sól, pieprz ) Wykonanie Makrelę starannie obieram z ości i skórki, miele w maszynce do mielenia mięsa(...)wraz z obranymi jajkami. Dodaję majonez, przyprawiam do smaku i mieszam. Gotowe. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródJajko zapieczone w chlebie tostowym. Bardzo smaczna, szybka przekąska, błyskawiczne śniadanie, czy kolacja. Polecam :) Składniki - chleb tostowy - jajka ( najlepiej małe ) - zielona cebulka lub szczypiorek - masło - domowa wegeta, mielona papryka - sól, pieprz ( opcjonalnie ) Wykonanie Rozgrzewamy opiekacz ( zamykany sandwich ). Kromki chleba tostowego smarujemy po zewnętrznej stronie bardzo delikatnie masłem, układamy w opiekaczu, Na każda kromkę wybijamy ostrożnie jajko, posypujemy przyprawami i szczypiorkiem
Kuchnia z widokiem na ogród