kilka godzin w wodzie, dwukrotnie ją zmieniając. Następnie przykładamy do mleka i moczymy kolejne 2 godziny. Filety odsączamy i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i siekamy w drobne kawałki. Jajko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do śledzia dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę oraz przyprawy. Mieszamy dolewając powoli olej lniany. W obręczy* układamy posiekaną cebulę, masę śledziową i jajko. Smacznego.*Jeśli
Kolizje Smakówmuszę sobie radzić bez. Sięgnęłam do Vidunderlige is variatoner - duńskiej książki poświęconej lodom. Wariacji jest tam mnóstwo - od klasycznych, poprzez zupełnie niespodziewane połączenia smakowe. Są lody z jajkami, bez jajek, na mleku, na śmietanie, jogurtowe i sorbety, granity i wszystko, co w lodowej materii może się człowiekowi zamarzyć. Kiedy z zaciekawieniem przewracając strony trafiłam na lody rozmarynowe, aż zaświeciły(...)się po całej kuchni, kiedy rozcieram igiełki w palcach. Miałam nadzieję, że moje lody też będą tak pachnieć, i udało się! Wyszły bowiem naprawdę niesamowite.Przygotowuje się je bez dodatku jajek: gotujemy kremówkę z wanilią i rozmarynem, przecedzamy i mieszamy z creme fraiche. W oryginale śmietana była pół na pół z jogurtem, ale że akurat nie było takowego w lodówce, nieco
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;4 płaskie łyżki majonezu;Sól;Pieprz;Olej/oliwa;Margaryna i bułka tarta do wysmarowania keksówki.Sposób przygotowania:Ugotowane na twardo jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach;Pieczarki umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach;Cebulę obrać, drobno posiekać;Pieczarki i cebulę poddusić na niewielkiej ilości oleju/oliwy;Ser żóty(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach;Szczypiorek drobno posiekać;W dużej misce wymieszać ze sobą: starte jajka, podduszone pieczarki i cebulę, szczypiorek, starty żółty ser i groszek;Do powstałej masy dodać śmietanę/jogurt grecki i majonez. Wymieszać.Następnie wbić surowe jajka, dokładnie wymieszać masę i doprawić solą i pieprzem do smaku.Keksówkę (u mnie o wymiarach: długość 34 cm, szerokość
Gospodyni MiejskaSałatka jarzynowa...Kosteczki ugotowanych ziemniaków i marchewki.Do tego kiszony ogórek i jajka ugotowane na twardo.W towrzystwie groszku i kukurydzy konserowej.Całość oblepiona majonezem, śmietaną i musztradą.Oprószona drobno posiekanym szczypiorkiem.Pycha! Składniki:5 średnich ziemniaków;3 średnie marchewki;3 średnie ogórki kiszone;3 jajka ugotowane na twardo;1 mała, czerwona cebula;Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu(...)musztardy;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Ziemniaki i marchewkę umyć. Marchewkę obrać. Ziemniaki i marchewkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Ziemniaki obrać. Ziemniaki i marchewkę pokroić w drobną kostkę.Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do ziemniaków i marchewki.Ogórki pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać
Gospodyni Miejskamała cebule 3 ogórki kiszone 1 duże jabłko 2 szt pietruszki w korzeniu seler pół większego groszek w puszce - opcjonalnie jajka 4 szt sól, pieprz do smaku musztarda ostra 2 łyżeczki majonez do smaku i ulubionej konsystencji sałatki SPOSÓB WYKONANIA : - warzywa umyć osuszyć, pozostawić w skórkach, blachę wyłożyć papierem(...)pieczenia lub folią srebrną poukładać na tym nasze warzywa czyli marchew, ziemniaki, pietruszkę, seler,- warzywa za pomocą pędzelka posmarować olejem zapobiegnie to nadmiernemu przypaleniu oraz wysuszeniu warzyw- gotujemy jajka na twardo- ogórki kroimy w drobną kostkę i wyciskamy je z nadmiaru soku- gdy warzywa zmiękną, wystudzą się obieramy je ze skórki i również kroimy w drobną kostkę- gotowe
Basia w kuchniminut do lekkiego zarumienienia. Jeżeli ciasto zbytnio wyrośnie na środku, po prostu je zgniatamy :)2. Mozzarellę ucieramy na tarce o grubych oczkach, bazylię drobno siekamy. W misce łączymy jajka, śmietanę, mozzarellę, bazylię, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy równomiernie na podpieczone ciasto francuskie, na wierzchu układamy pokrojone w krążki oliwki i pokrojoną w plastry cukinię. Wkładamy do piekarnika i pieczemy
My Culinary ArtMonte Cristo Sandwich* z domowego chleba(mutanta) tostowego** z keczupem, sałata*ser, szynka, musztarda, majonez, obtoczone w jajku z odrobiną mleka i smażone na maśle**pszenno-pełnoziarnisty (1/1) Dobra znów się będę chwalić, alee trudno. Ten chleb wyszedł genialny, serio. To nic, że należy raczej do tych mnie "zgrabnych", ale to dlatego, że wsadziłam go do zbyt małej blaszki(...)dodaję drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Przykrywam i pozostawiam w ciepłym miejscu na kilkanaście minut(10-15min), aż zaczyn urośnie.Mąkę przesiewam do sporej miski, dodaję sól, jajko, masło i zaczyn. Miksuję mikserem( takimi haczykami) lub wyrabiam ręcznie na blacie oprószonym mąką przez ok.10min. Przekładam do miski, przykrywam i pozostawiam na ok.20-30min.w ciepłym miejscu, ponownie zagniatam chwilę. Czynność
More food, love and dreamsserowo-ziołowe gofry z jajkiem w koszulce, keczupUwielbiam te gofry, robię je już któryś raz i za każdym razem wychodzą świetnie.Plany na dziś?Film ze znajomymi i nocny powrót przez las.Składniki:( inspiracja)50g mąkijajko60ml maślankisól, pieprz, świrze/suszone zioła(oregano, bazylia, tymianek itp) papryka20g tartego sera żółtegołyżka roztopionego masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaMąkę przesiewamy z proszkiem(...)pieczenia. Dodajemy zioła. Jajko miksuję z masłem i maślanką, zmniejszam obroty i dodaję mąkę, następnie dodaję ser. Piekę gofry w natłuszczonej gofrownicy
More food, love and dreamsplasterek koziego sera2 cienkie plasterki boczku1 jajkoroszponkamasłosólpieprzPrzygotowanie:Na patelni rozgrzewamy masło i kładziemy przekrojone na pół plasterki boczku. Rumienimy z obu stron i wyjmujemy. Na ten sam tłuszcz wbijamy jajko, uważając aby nie uszkodzić żółtka i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy tylko z jednej strony tak, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Bułkę przekrawamy na pół(...)smarujemy masłem. Najpierw kładziemy umytą i osuszoną roszponkę, potem plasterek koziego sera, plasterki boczku i jajko. Smacznego
Oryginalny smakKlasyczna pasta na kanapki z ugotowanych na twardo jajek z dodatkiem szczypiorku. Jest delikatna, błyskawiczna w przygotowaniu i idealna na śniadanie.Składniki:6 jajek1 pęczek szczypiorku2 łyżeczki musztardy2 łyżki majonezusólpieprzPrzygotowanie:Jajka ugotować na twardo, obrać i mocno rozgnieć widelcem. Dodać drobno posiekany szczypiorek, musztardę i majonez. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.Smacznego
Oryginalny smakHappy Kitchen. postanowiłam wyczarować moje śniadanie. Składniki (6 sporych bułek) 2 szklanki mąki 1/2 szklanki letniej, przegotowanej wody 1 opakowanie drożdży instant (7g) 1 łyżeczka cukru szczypta soli 1 jajko + biało do posmarowania 2 1/2 łyżka masła Przygotowanie: Gotujemy wodę. Odstawiamy ją do ostygnięcia. Nagrzać piekarnik na 200'C. Mąkę, sól i drożdże instant łączymy drewnianą łyżką. Dodajemy masło(...)jajko. Łączymy. Dodajemy wodę. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut. Odstawiamy i po kilku minutach (5) wyrabiamy znowu 5 minut, aż będzie sprężyste. Przykrywamy i odstawiamy. Musi wyrastać przez ok. 1h lub aż do podwojenia swojej objętości. Ciasto dzielimy na równe kulki, lekko spłaszczamy, kładziemy na blachę do pieczenia, smarujemy białkiem, nacinamy, przykrywamy i odstawiamy na maksymalnie 40 minut do podrośnięcia
Kitchens AlphabetPRZYGOTOWANIA: 120 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNIFOREMKA: 22 CM Z KOMINEM1. Do rondelka wkładamy miód, masło, cukier i kakao. Podgrzewamy stopniowo i mieszamy do całkowitego połączenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.2. W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną. Łączymy z masą miodową, dosypujemy płatki migdałowe i skórkę pomarańczy. Mieszamy i odstawiamy na bok.3. Wszystkie składniki
My Culinary Artszczęśliwy.Wystarczy nam kilka składników na wyczarowanie szybkiej sałatki! Dzisiaj wersja z zieloną fasolką.Składniki (2 porcje):1/2 sałaty lodowej1 pomidor1/2 zielonego ogórka4 łyżki kukurydzy1/2 puszki zielonej fasolki2 jajka ugotowane na twardo1/3 czerwonej paprykipuszka tuńczyka w sosie własnym sos vinaigre (tym razem dodałam dość dużo musztardy)Przygotowanie:Jajka gotujemy na twardo. Moim założeniem było chociaż trochę płynne żółtko, ale zagadałam(...)się przez telefon ;pPrzyrządzamy sos (przepis tu).Warzywa myjemy. Rozkładamy sałatę na talerze, polewamy lekko sosem.Warzywa kroimy w kostkę, dodajemy zieloną fasolkę i kukurydzę.Jajka kroimy na ćwiartki. Lekko solimy i pieprzymy.Dodajemy tuńczyka.Polewamy resztką sosu.Dla G. obowiązkowo była bagietka :) Sałatka fajnie smakuje też z dodatkiem makaronu lub sera. Smacznego i zdrowego
Kitchens Alphabetziemniaczany to także fajny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam od obiadu. Potrzebujemy do niego: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 zielonej papryki 2 ugotowane ziemniaki 3 jajka natka pietruszki sól pieprz ostra papryka 2 łyżki mleka olej Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju na złoty kolor po czym podać drobno posiekany ząbek czosnku (jeśli lubimy(...)pokrojoną w kostkę paprykę. Całość smażyć ok 10 minut. Po tym czasie dorzucić ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki (gat.sałatkowy, nie rozlatujący się). Jajka roztrzepać w miseczce, dodać mleko, sól, pieprz, paprykę. Zalać masą jajeczną zawartość patelni. Smażyć całość do ścięcia się jajek na małym ogniu pod przykryciem. Po usmażeniu omlet posypać posiekaną natką pietruszki
Walijskie PichceniePASTĘ przepis jest od A do Z skopiowany z bloga MARGARYTKI - o czym informuję wszystkich bez bicia :)) Uwielbiam wszelkie kanapkowe pasty, a te z dodatkiem jajek w szczególności. Tak więc jak tylko Asia zamieściła przepis i piękne apetyczne zdjęcie - nie mogłam się oprzeć i już w tym samym dniu pasta była na kolację(...)mawiają: w prostocie tkwi siła :) Pochrzaniona pasta jajeczna jest pyszna, szybka do zrobienia i niskokaloryczna! Potrzebujemy do niej tylko: 4 jajek łyżeczki dobrego chrzanu łyżki jogurtu naturalnego odrobiny pieprzu i soli szczypiorku Wykonanie:Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, najlepiej w zimnej wodzie. Dusimy widelcem, dodajemy chrzan, jogurt, sól i pieprz. Mieszamy, posypujemy szczypiorkiem i ... nakładamy na kanapki albo
Walijskie Pichcenie