robota kuchennego iście b ł yskawicznie si ę j ą robi. P odsumowanie akcji można znaleźć na blogu ... - link wkrótce :) Składniki na 1 dużą miskę sałatki: 3 jajka - ugotowane na twardo 1 puszka zielonego groszku 4 marchewki - bardzo duże 2 pietruszki - średnie 1 jabłko - twarde i kwaskowate sól, pieprz - do smaku 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 2-3 łyżki(...)swoich wartości odżywczych . Gotować do mi ę kkości ok 20 minut. Następnie wyją ć i zostawić do odcedzenia na sitku. Po ostygnięciu, oskrobać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Jajka umyć w gorącej wodzie i ugotowa ć na twardo - ok. 10minut po włożeniu do w rz ątku ; wrz ą tek można lekko posolić, co prz ec iwdziała p ę kaniu
Grunt to przepis!omlet z makaronem oraz papryką, pomidorami suszonymi i parówkami. Pychotka! Składniki: 1 cebula 2 parówki 5 suszonych pomidorów 1/2 papryki ok. 100-150 g makaronu razowego rurki/ świderki 5 jajek natka pietruszki sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Podsmażamy do zeszklenia. Paprykę(...)mniejsze kawałki. Pokrojone parówki i pomidory wrzucamy do cebuli z papryką i dalej smażymy. Makaron odcedzamy i również wrzucamy na patelnię. Wszystko razem smażymy przez ok. 3-5 min. Jajka rozbełtujemy, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, przyprawiamy pieprzem oraz solą i zalewamy zawartość patelni. Zmniejszamy ogień, patelnie przykrywamy pokrywką i smażymy ok. 10 min. aż jajka się zsiądą. Podajemy
Kuchnia MagdaLenyskupiono się na masowej konsumpcji szparagów zielonych. Szał szparagowy przyćmił inne cuda nieśmiało pojawiające się na straganach. Szukając czegoś, co pasowałoby do szparagów, a nie byłoby boczkiem i jajkiem w koszulce, mój wzrok padł na botwinę. Botwina w Polsce to głównie chłodniki i barszcze, rzadziej sałatki i pasty. Tymczasem jest cudownie słodka, nie ma ziemistego smaku dojrzałego buraka i wymaga(...)stopniach. Grzanie góra-dół. Studzimy. Na farsz: pęczek zielonych szparagów buraczki z jednego pęczka botwiny dwie łyżki masła łyżkę miodu łyżkę octu jabłkowego 300 ml kwaśnej śmietany 3 jajka 3 łyżki ostrego sera, startego na drobnych oczkach ½ pęczka koperku jedna czerwona cebula pokrojona w piórka. Buraczki porządnie myjemy, przekrawamy na pół i wrzucamy do wrzącej wody doprawionej solą i cukrem
ladykitchenstanie, jeśli dodamy ugotowane ziemniaki, kukurydzę czy groszek. Otrzymamy wtedy tzw. salade composée. Idealnie smakuje podana z bagietką i różowym winem :) Składniki: (na zdjęciach widoczna mniejsza porcja) 4 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 6 pomidorów 1 papryka 2 brązowe szalotki (zmielone) lub 2 zmiażdżone ząbki czosnku 200 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 60 g czarnych oliwek(...)pestek 200 g filetów anchois (nie dałam, bo nie lubię) sos vinaigrette (winegret) Przygotowanie: Jajka obieramy i kroimy na trzy lub cztery części. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy na spodzie salaterki. Pomidory kroimy na plastry lub w ósemki, dodajemy do cebuli i mieszamy. Paprykę kroimy w paski lub plasterki i układamy na pomidorach z cebulą
bistro mamapotrawę. Wróciłam do lodówki i z szuflady wyciągnęłam jedną cebulę oraz czosnek. Tak i oto powstał mój lunch. Wontonki z grzybami i sosem szpinakowo-czosnkowym Składniki: Ciasto 1 jajko 3/4 yżeczki soli 2 szklanki mąki 1/3 – 1/2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Delikatnie ubić jajko z 1/4 wody; wrzucić mąkę do miski, w środek dodać ubite jajko
Jem więc Jestemdzisiejsze lub jutrzejsze śniadanie proponuję jajecznicę z pieczarkami. Pachnąca, sycąca i pyszna. Ale będzie smakowało J . Składniki: 5 jajek 5 sporych pieczarek Kilka gałązek szczypiorku Sól Pieprz Masło Wykonanie: Pieczarki kroimy dosyć drobno. Na patelnie wykładamy masło ( ok. 1 łyżkę ) i przesmażamy pieczarki. Podczas smażenia lekko je przyprawiamy solą i pieprzem. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich posiekany szczypiorek oraz(...)sól i pieprz. Masę jajeczną wylewamy na patelnię ( do pieczarek ). Mieszamy aż jajka się zetną. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore
Smaki EwyRóżowa sałatka śledziowa czaruje kolorem i smakiem. Pospolite składniki, prostota wykonania na pewno brzmią zachęcająco. Śledź z dodatkiem ziemniaka, buraczka, jabłka i jajka smakuje wyśmienicie. Możesz podać ją w wersji z samą śmietaną lub śmietanę wymieszaną pół na pół z majonezem. Idealna na przyjęcia, imprezy, z bagietką smaczny lunch lub kolacja. Składniki: 3 solone śledzie 2 małe buraki(...)jabłko 3 ziemniaki 1 cebula 2 jajka 2 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz natka zielonej pietruszki Wykonanie: śledzie wymoczyć, osączyć i oczyścić, pokroić w kostkę ziemniaki i buraki ugotować osobno w łupinach, ostudzić, obrać, a następnie pokroić w kostkę jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Któż nie lubi pasty jajecznej, chyba niewielu.., u mnie zajadają się nią dosłownie wszyscy, nawet ci, którzy za jajkami nie przepadają. Pasta ma w sobie to coś, że zjadają ją ze smakiem. Od jakiegoś czasu przygotowywałam pastę wg tego przepisu , teraz dawno już jej nie było, nie zajrzałam na bloga i zrobiłam po staremu, tzn.prawie po staremu, zasady dietetycznej pasty(...)przygotowujemy do szybkiego zjedzenia, wówczas może być jogurt, natomiast na drugi dzień pasta z jogurtem "podchodzi" wodą... U mnie nie ma amatorów past jajecznych z dodatkiem jogurtu. Zmiksowanie (zblendowanie) jajek powoduje, że pasta zyskuje delikatność, staje się jednolita, kremowa, nie trzeba wówczas dużej ilości majonezu, a gotowa pasta jest przepyszna. Składniki: - 10 jaj ugotowanych na twardo - 1 pełna łyżka majonezu
Smaczne Zdrowenabiału, przepis: gorzka czekolada – tabliczka (100 g), co najmniej 85%, najlepiej całkowicie bez cukru olej kokosowy – 1/3 szklanki mąka kokosowa – szklanka miód – 1/3 szklanki jajka – 4 ekstrakt waniliowy – łyżka cynamon – łyżeczka Czekoladę i olej kokosowy roztapiamy w kąpieli wodnej albo kuchence mikrofalowej , następnie trzeba je nieco ostudzić, żeby nie wyszła jajecznica po wbiciu(...)jajek Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Gotowe ciasto daj na co najmniej godzinę do lodówki (albo na balkon zimą), by stwardniało. 1/3 szklanka miodu jest na naprawdę czekoladowe ciasteczka, jeśli jednak chcesz nieco więcej słodyczy, to daj 1/2 szklanki. Kawałki ciasta rozwałkuj pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na placki grubości 6-8 mm. Teraz zaczyna się zabawa
PaleoSMAKSzakszuka (shakshuka) to potrawa znana w kuchni tunezyjskiej, egipskiej, izraelskiej i marokańskiej. Nazwę potrawy tłumaczy się jako "bałagan", a są to jajka ugotowane w gęstym, pikantnym sosie pomidorowym, koniecznie przyprawionym kuminem. Podaje się ją najczęściej na śniadanie, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby zaserwować ją na obiad czy kolację. Latem warto przygotować ją ze świeżych pomidorów. Szakszukę podajemy(...)pieczywem prosto z patelni. Szybko, prosto i pożywnie. Smacznego! Składniki: 2 puszki pomidorów (po 400 g każda) 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 chili 3-4 jajka 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki oliwy sól pieprz szczypiorek Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę
Smakowity Blog KulinarnyBardzo prosta i bardzo smaczna sałatka z brokułem, szynką, jajkiem gotowanym, groszkiem konserwowym i sosem czosnkowym. Propozycja podobna do sałatki brokułowej , którą już kiedyś publikowałam, ale jednak dodatek groszku zmienia dość znacznie jej smak. SKŁADNIKI: 1 op. brokułów mrożonych 4 jajka 15 dag szynki 1 puszka groszku konserwowego 4-5 łyżek sosu czosnkowego - u mnie Sos Kielecki Czosnkowy(...)może być oczywiście taki własnej roboty) sól i pieprz do smaku 1. Brokuły ugotować (najlepiej na parze), soląc do smaku. Ugotowane różyczki podzielić na mniejsze części. 2. Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w kostkę. 3. Szynkę pokroić w zapałki. 4. Groszek odsączyć z zalewy. 5. Wszystkie składniki wymieszać razem z sosem. Schłodzić w lodówce
Kto ugości moich gości?dietetyczne, więc można i bez najmniejszych wyrzutów zjeść go pół na raz ;) Składniki: 550 g słodkich jabłek (4-5 małych sztuk) 165 g mąki pełnoziarnistej 100 ml mleka 3 jajka 1,5 łyżeczki sody 1/2 szklanki erytrytolu + 1 kopiasta łyżka słodzika ze stewii* 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczki mielonego kardamonu szczypta soli Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, szczyptę(...)napowietrzyć ciasto. Masa będzie w trakcie ucierania zmieniać się i znacznie zwiększać objętość. Jabłka (najlepiej czerwone- odmiana zimowa) obieramy, wykrajmy gniazda nasienne i kroimy w półksiężyce. Do masy z jajkami dodajemy mleko, mąkę wraz z cynamonem, kardamonem i sodą. Całość miksujemy jeszcze chwileczkę, do całkowitego połączenia składników. Wyłączamy mikser i dodajemy 3/4 przygotowanych jabłek i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy
Moja Michawłasne potrzeby. Składniki na 2 duże chałki: 50 gr świeżych drożdży lub 25 g suchych drożdży 250 ml mleka szczypta soli 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cynamonu 2 duże jajka, roztrzepane (3/4 do ciasta i 1/4 do posmarowania przed pieczeniem) 650 gr mąki pszennej chlebowej (u mnie typ 650) 100 g masła, roztopionego i przestudzonego 50 g płatków migdałów(...)oprószenia Mleko podgrzać, dodać drożdże, dodać cukier, dodać 3 łyżki mąki (zabrać z 650 gr). Odstawić aż rozczyn ruszy, znaczy zgęstnieje, zacznie rosnąć. Do miski wsypać resztę mąki, wbić jajka, dodać rozczyn, sól, wymieszać, wyrobić gładkie ciasto. Po koniec wyrabiania dodać roztopione i przestudzone masło. Dokładnie wyrobić jeszcze raz, można za pomocą robota. Ciasto ma być gładkie, raczej nie powinno
moj przepis naPrzepis na sałatkę z tuńczykiem, kukurydzą i majonezem. Szybka do zrobienia i smaczna. Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach 4 ogórki konserwowe mała cebula czerwona 4 jajka na twardo puszka kukurydzy 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo. Tuńczyka i kukurydzę odsączamy na sicie. Tuńczyka rozdrabniamy widelcem. Jajka, cebulę i ogórki kroimy w kostkę
e-PrzepisyKulinarnetakże przypadnie do gustu. Na 2 porcję potrzebujemy: dwie duże bułki 130-150 g startego żółtego sera 2 parówki 2 łyżki roztopionego masła 1 małą czerwoną paprykę szczypiorek 4 jajka (po 2 na każdą bułkę) folię aluminiową Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wierzch bułki odkrajamy i wydrążamy środek. Środek bułki polewamy roztopionym masłem. Następnie kolejno układamy ser, parówki, paprykę(...)szczypiorek i znów ser. Bułkę zawijamy w folię i wbijamy jajka. Pieczemy w piekarniku około 15-20 min. Posypujemy szczypiorkiem. Smacznego
Kolejny blog o gotowaniu