jajko - 22300 przepisów (strona:138/1487)

Botwinka na szybko 200

zupę. Jedne na bazie botwiny i kwasu burakowego, w innych znajdziemy dodatek gotowanych lub pieczonych buraków. Moja wersja to wersja expresowa. Botwinka w 15 minut. Proponuję podawać z jajkiem w koszulce lub jajkiem gotowanym na twardo. SKŁADNIKI: * duży pęczek botwiny * 700 ml bulionu drobiowo-warzywnego * 3 liście laurowe, np Kamis * 4-5 ziaren pieprzu czarnego, np Kamis * 1-2 ząbki(...)czosnku * 2 łyżki octu jabłkowego * 1 łyżka cukru * łyżka śmietany 18% * łyżeczka mąki * sól do smaku * jajka WYKONANIE:  Botwinę umyć, pokroić w kawałki około 1cm. Botwinę zalać bulionem, dodać liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotować około 15 minut. Czas gotowania zależy od botwiny, im młodsza tym krócej. Zupę doprawić do smaku solą, cukrem i octem jabłkowym. Zdjąć z ognia

kolorowotorcikowo
Jajka z farszem z bobu 216

Jajka z farszem z dodatkiem bobu. Robiłam po raz pierwszy ponieważ w tym roku eksperymentowałam z bobem którego nigdy nie miałam okazji spróbować. Szkoda że wcześniej tego nie zrobiłam. Składniki: 3 szt jajka 150 g bób świeży mała cebula 1- 2 łyżki majonezu sól, pieprz ziołowy do smaku 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka oleju  Przygotowanie:   Jajka ugotować(...)obrać z skorupki uważając żeby nie uszkodzić białka. Bób ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie około 10-15 min, odcedzić i przelać zimną wodą. Obrać z łusek. Jajka przekroić na wzdłuż na połówki, wybrać żółtko. Do żółtek dodać obrany bób i pokrojoną w kostkę i zeszkloną na niewielkiej ilości oleju, majonez. Za pomocą blendera zmiksować doda i doprawić

Ala piecze i gotuje
Jajka w sałatce warzywnej z chrzanem 1944

razem wzięło mnie na kwaśno. Więc zapraszam na jajka w sałatce z marynowanych warzyw z dodatkiem pikantnego chrzanu i majonezu. Takie jajka możemy też sobie zrobić w okresie wielkanocnym. Składniki: 8 jajek 100 g pieczarek marynowanych 100 g papryki konserwowej 100 g ogórków konserwowych 1 malutka biała cebula 2 łyżeczki chrzanu 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz(...)smaku Przygotowanie:   Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać z skorupki i przekroić na pół. Paprykę, pieczarki, ogórki i cebule pokroić w drobniutką kosteczkę. Do warzyw dodać chrzan, majonez, jogurt naturalny i całość wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Odłożyć na 2-3 godziny do lodówki żeby smaki się przegryzły. Na półmiski ułożyć przekrojone jajka i nałożyć sałatkę

Ala piecze i gotuje
Tarta z porem i szpekiem 192

zimno,  więc doskonale nadają się na piknik lub brunch. Dziś zapraszam na wariacje na temat quiche. Do klasycznej quiche lotaryńskiej używa się kruchego ciasta,  boczku, śmietany , jajek i gałki muszkatołowej. Warianty quiche są niezliczone, jednakże charakerystyczną rzeczą jest gęste nadzienie z jajek , śmietany  lub mleka czy sera. Na spód tarty możemy wybrać:  ciasto chlebowe, kruche(...)dość “wilgotnym”. Ciasto kruche jest zwylke wykorzystywane przy tartach otwartych, np quiche. Delikatne ciasto francuskie nie współgra dobrze z soczystymi warzywami. Lepiej jest połączyć je z farszem zawierającym ser, jajka i parmezan, składnikami, które wchłaniają wilgoć.   W mojej quichowej wariacji zamiast boczku użyłam tyrolskiego szpeku (speck dell’Alto Adige), dla wyrazistego smaku dodałam podduszone pory, a całość lekko złagodziłam

Mia Cucina Sofieta
Jajka faszerowane na dwa sposoby 209

Kochani nadeszły święta. Jest Wielka Sobota i w naszych domach trwają gorączkowe przygotowania do uroczystego ich świętowania. Gotujemy jajka, ozdabiamy je, świecimy, przygotowujemy je do podania na stół. W takim dniu i u mnie nie może zabraknąć pysznych pomysłów na podanie tradycyjnego wielkanocnego jajka. Poniżej dziele się z Wami dwoma przepisami na jajka, które w tym roku będą także gościć(...)moim stole. Mam nadzieje ze zachęcę was do tych przepisów i do podania jajka w atrakcyjny sposób. Jeszcze jutro pojawia się życzenia, ale już dzisiaj życzę wam Smacznego jajka. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka z bobem i kurczakiem 225

Dziś polecam bardzo sycącą sałatkę. Chrupiąca rzymska sałata, kremowy bób, kurczak oraz jajka w koszulkach, polane słodkim dresingiem :) Składniki na 3 duże porcje : sałata rzymska 200 g bobu 1 duży filet z kurczaka 2 kromki chleba pełnoziarnistego 3 lub 6 jajek (1jajko lub dwa na porcję) oliwa Dresing : 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu gryczanego 1 i 1/2 łyżki soku(...)dresing dokładnie wymieszać. Sałatę umyć i osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miski. Dodać bób, kurczaka oraz grzanki i polać dresingiem i dokładnie lecz delikatnie wymieszać. Przygotować jajka w koszulkach. W małym rondelku zagotować wodę z łyżeczką soli (można dodać łyżeczkę octu). Jajko wbić do małej miseczki a następnie do gotującej się wody. Gotować około 5 minut. Jajko

Zabawa smakiem
Jejunio inspirowane brakiem internetu 177

możesz błagać, płakać - nic . Ale za to przejrzałam notatki o których zapomniałam. Wpadły mi w ręce przepisy na dania kuchni toskańskiej. A wśród nich   jajko w koszulce ułożone na czymś co wyglądało jak zupa z duszonych warzyw. Zaciekawiona postanowiłam dotrzeć do przepisu. Oryginał nazywał się Aqua cotta co z tłumaczenia wyszło po prostu ,, gotowane- gotować" ( pewnie jajko).Pod spodem(...)minut Składniki: garść makaronu grube rurki ( lub inny gruby ) sól pieprz mielony papryka mielona słodka 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 cebula 5-6 pomidorków koktajlowych 1 jajko 2 łyżki utartego parmezanu Makaron ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić pozostawiając pół szklanki wywaru z gotowania makaronu. Pokroić w piórka cebulę. Zeszklić na oleju. Dołożyć pokrojone na ćwiartki ( ósemki

Buniabaje w kuchni
JAJKA Z PASTA BAZYLIOWĄ. 186

Dobijam do końca już z Wielkanocnymi przepisami. Ostatnie niedobitki, na szczęście takie, które jeszcze  z łatwością można przyrządzić tuż przed samym wielkanocnym śniadaniem. Na przykład właśnie takie jajka. JAJKA Z PASTĄ BAZYLIOWĄ. /współpraca z Winiary ; własny;/ na 10 jajek 10 jajek pęczek świeżej bazylii (około szklanka listków) ok. 3-4 łyżki majonezu dekoracyjnego Winiary ewentualnie sól i pieprz(...)Jajka gotuję na twardo ( JAK GOTOWAĆ? ), studzę i obieram. Następnie przekrawam na pół, wyciągam żółtka, a białko  odstawiam na bok. Do wysokiego naczynia wrzucam żółtka, bazylię i majonez. Miksuję na pastę za pomocą blendera. Ewentualnie na końcu można doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastą nadziewam połówki pozostawionych  białek. Ozdabiam listkami bazylii. Podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Jajka w foremkach - pomysł na śniadanie 123

wytrawnych. Typowym śniadaniem w wersji wytrawnej jest z pewnością jajecznica, ja dzisiaj chciałam odejść od nudnej potrawy i stworzyć coś nieco innego. Dzisiejszy przepis jest moją wariacją na temat jajek w kokilkach. Jako, że kokilek póki co nie posiadam, wykorzystałam silikonowe foremki do muffinek, które świetnie się spisały (pomijając fakt, że są bardzo niefotogeniczne ;) ). Zamiast boczku, który z jajkiem tworzy(...)bardzo udaną parę, użyłam wędliny drobiowej. Składniki tak naprawdę można dobierać do woli. JAJKA W FOREMKACH (składniki na 4 foremki - dla 2 osób) - 4 jajka  - 2 plasterki wędliny - pół średniej cebuli - 1 duża pieczarka - 4 plasterki pomidora - szczypiorek/koperek lub inna zielenina - sól, pieprz - oliwa z oliwek - łyżeczka masła - ser do posypania (najlepiej mozzarella) Wędlinę pokroić w paseczki, podsmażyć

Zgrabne Gotowanie
Królewskie śniadanie: jajko zapiekane w bułce 150

zacząć dzień od pysznego śniadania. Chrupiąca bułka, jajko i szczypiorek, mniam! Szkoda, że na tego typu śniadanie mogę sobie pozwolić tylko 2 razy w tygodniu. Ale inaczej nie byłyby takie wyjątkowe. Super rozwiązanie dla osób, które nie lubią śniadań na słodko, a znudziły im się zwykłe kanapki.  JAJKO ZAPIEKANE W BUŁCE Składniki: - 1 bułka - 1 jajko (najlepiej rozmiar(...)plasterek wędliny (u mnie drobiowa) - plasterek pomidora - szczypiorek - szczypta startej mozzarelli - sól, pieprz Z bułki odciąć "czubek" i wydrążyć środek. Włożyć plasterek wędliny, pomidora, wbić jajko, posypać solą, pieprzem, szczypiorkiem oraz serem mozzarella. Bułki ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez około 15-20 min w temperaturze 200 stopni. Po 15 minutach żółtko będzie płynne, a po 20 lekko

Zgrabne Gotowanie
Galette Bretonne, czyli Naleśniki po Bretońsku 221

popularne w Bretanii oraz Normandii. Podawane są zwykle na słono. Nadzieniem mogą być warzywa, ryby, mięso, a nawet jabłka, najbardziej popularne są te z kombinacją sera (Ementalera), szynki i jajka. W takiej właśnie wersji nazywają się Galette Complete. Dwa takie naleśniki w zupełności wystarczą na obiad dla największych żarłoków:) Wykonanie tych naleśników jest banalnie proste, schody zaczynają się przy składaniu(...)trudność nie do pokonania, więc moi Kochani - do dzieła! :)   Składniki na 4 naleśniki o średnicy 24 cm: CIASTO: 125 g mąki gryczanej 7,5 g mąki pszennej 1 jajko 250 ml wody mineralnej niegazowanej 20 g rozpuszczonego masła sól NADZIENIE: ser żółty Ementaler, starty na tarce na grubych oczkach jajka (1 jajko na 1 naleśnik) szynka ewentualnie świeża kolendra

Blondynka Gotuje
Jajka faszerowane pieczarkami 129

jajek  300 g pieczarek  1 duza cebula  Obieramy pieczarki i myjemy  Kroimy tylko kapelusze w drobna kostke  Obieramy cebule i tez kroimy w drobna kostke  Na patelni rozgrzewamy maselko przesmarzamy cebule, potem dorzucamay pieczarki  Wszystko razem podsmarzamy  W trakcie gotujemy jajka  Ostudzone jajka obieramy i przekrajamy na polowki  Oddzielamy zoltka(...)dorzucamy do przesmarzonych juz pieczarek z cebula  Pieczarki z cebula i zoltkami mieszamy, az wszystko razem sie scali  Nadziewamy jajka masa  Jajka mozna przystroic majonezem.  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Sernik gotowany z jabłkami i kajmakiem 48

tego delikatny i miękki biszkopt, a całość dopełnia kajmak, który dodaje nuty słodyczy oraz chrupiące orzeszki. Ciasto dość pracochłonne, ale niebanalne i pyszne w smaku! Składniki: Biszkopt:  3 jajka  3 łyżki mąki pszennej  2 łyżki cukru  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  szczypta soli Mus jabłkowy:  ok. 600-700 g jabłek  1/2 cytryny(...)śmietanki 30%  1 łyżka cukru  1 łyżka cukru pudru  3 łyżeczki żelatyny Masa serowa:  ok. 300 g twarogu sernikowego (może być z wiaderka)  2 jajka  1/3 szklanki cukru  1 łyżeczka cukru z wanilią  1 budyń waniliowy (40 g)  80 g masła  1/4 szklanki soku jabłkowego  Dodatkowo:  2 duże

Kuchnia MagdaLeny
Drożdżowe rogale z makiem 28

ciepłego mleka – 40 g świeżych drożdży lub 12 g suszonych drożdży instant – 600 g mąki pszennej – 80 g cukru białego – szczypta soli – 50 g masła – 3 jajka + 1 białko – 300 g masy makowej (najlepiej domowej masy makowej z mojego przepisu) – dodatkowe orzechy, płatki migdałów, pistacje, suszona żurawina lub inne do posypania Składniki lukier: – 7-8 łyżek cukru(...)misy miksera dodaj przesianą mąkę, pozostały cukier, szczyptę soli, mleko z drożdżami i wyrabiaj ciasto. Użyj do tego końcówki typu hak. Kiedy ciasto zacznie tworzyć jednolitą kulę, dodaj 2 jajka oraz rozpuszczone, przestudzone masło. Ponownie wyrabiaj ciasto, tym razem przez 6-8 minut, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek. Tak przygotowane ciasto przykryj folią spożywczą i ostaw

nietylkopasta.pl
Rogaliki z dwóch składników 39

nadzieniem i formuję w kształt rogala. Formowanie ciasta w rogaliki robię w miarę możliwości szybko, aby ciasto spędziło jak najmniej czasu w temperaturze pokojowej. Rogale układam na blaszce, smaruję jajkiem i piekę na złoty kolor w 180 stopniach Celsjusza przez niemalże 28 minut. Upieczone rogaliki podaję dopiero po wystudzeniu. Te proste kruche rogale przygotować można także z nadzieniem wytrawnym. Wytrawne(...)oraz Facebook:  MeCooks Rogaliki Składniki na rogaliki z dwóch składników. 25 dkg serka mascarpone 21 dkg mąki pszennej + odrobina do podsypania Dodatkowo: marmolada bądź krem czekoladowy 1 jajko Rogaliki Jak zrobić rogaliki z dwóch składników. Do miski przesiać mąkę, dodać zimny serek mascarpone i mieszać widelcem do momentu, w którym składniki zaczynają się ze sobą łączyć. W tym momencie

MeCooks