mielony czarny pieprz 330 g mozzarelli w dużych kulkach po odsączeniu (ok. 2,5 kulki po 125 g każda) 60 g Parmezanu lub Grana Padano garść natki pietruszki 1 jajo 350 g makaronu Jumbo Shells (duże muszle makaronowe) Przygotowanie: Ser ricotta umieścić na sicie postawionym na misce i wyłożonym gazą lub pieluszką tetrową, aby odsączyć nadmiar płynu(...)więc gotowałam swój 10 minut) , mieszając od czasu do czasu. Odcedzić i przelać od razu zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. 350 g makaronu Jumbo Shells (duże muszle makaronowe) Jajo ubić na puszystą masę. Delikatnie wymieszać z serami i natką pietruszki. 1 jajo Dno prostokątnej formy do zapiekania o powierzchni ok. 690 cm² (czyli np. forma o wymiarach
Moja Delicjawystępują nierozerwalnie jako para z czystym, czerwonym barszczem. Podany przeze mnie przepis wystarcza na 30 sztuk wypasionych krokietów. Przepis „na bogato”, więc wszystkiego jest dużo. Na ciasto naleśnikowe: 7 jajek 0,5 l mleka szklanka wody gazowanej 3 łyżki oleju szczypta soli 0,8 kg mąki Wszystko razem dokładnie miksujemy. Ciasto ma spływać lejącą się wolno strugą z łyżki. Jeśli(...)dodajemy zioła, przeciśnięty czosnek, przestudzoną cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką. Smarujemy cienką warstwą farszu naleśnik, boki zaginamy do środka i rolujemy. Tak postępujemy z każdym naleśnikiem. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoto. Ja smażę na patelni i krokiety przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Krokiety można mrozić i po rozmrożeniu podgrzać
ladykitchenrozpuszczone masło (nie może być gorące). Mieszamy ze sobą obie mąki, dodajemy jaja i zagniatamy ciasto, a następnie zostawiamy je do wyrośnięcia. Nadzienie: 400 g. twarogu kremowego 1 jajo 1 garść rodzynek 1 garść suszonej żurawiny Mieszamy ze sobą wszystko do połączenia składników. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy serem i zwijamy jak roladę
Cynamonowe szczęścieokoło 20 sztuk: Ciasto: 800 g mąki pszennej 60 g świeżych drożdży 2 jajka płaska łyżeczka soli łyżka cukru 1,5 szklanki letniej wody (szklanka = 250 ml) 1 jajo do posmarowania wierzchu ciasta Farsz: 1 kg cebuli białej 20 dag żółtego sera łyżka maku łyżka śmietany 18 % sól i pieprz, gałka muszkatołowa najlepiej świeżo mielona olej do podsmażenia Wykonanie(...)dodać łyżkę cukru i łyżkę maki. Zamieszać. Zalać połową ciepłej wody i odstawić na 10 minut. Drożdże powinny napęcznieć i się spienić. Do dużego naczynia przesiać mąkę, wbić dwa jaja, wsypać płaską łyżeczkę soli, rozczyn oraz pozostałą wodę. Wyrobić ciasto - powinno być zbite i elastyczne. Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Cebulę przekroić na pół
Poezja Smaków - blog kulinarnyłyżki piure z ziemniaków 225 g. 1 łyżka posiekanego koperku 3 g. 2 sparzone liście kapusty 50 g. 4 łyżki mielonego mięsa z indyka 120 g. 0.5 jaja(...)małej cebuli 10 g. sól pieprz duży ogórek konserwowym 150 g. 1 łyżeczka - 1.5 koncentratu pomidorowego 1 szkl.soku pomidorowego 200 ml *******************************************"**" Mielone mięso dokładnie wymieszać z jajem , startą na tarce cebulą , pieprzem.Sparzone liście kapusty ,napełnić mięsem , zawinąć w "gołąbka" i dusić w małej ilości wody z koncentratem, aż kapusta będzie miękka.Podajemy z piure z ziemniaków posypane koperkiem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikalafior jak z ostrym sosem połączymy, to smakowy duet utworzymy. Można go jako przekąskę zajadać lub jako dodatek do obiadu podawać. Składniki: 1 świeży kalafior, 2 duże jajka, 50 g twardego sera np. bursztyn, parmezan, 2 szklanki bułki tartej, 1 łyżka suszonego koperku, sos: 4 łyżki majonezu, 2 łyżeczki sosu ostrego chili, 2 łyżki sosu słodko chili(...)czyścimy i dzielimy na mniejsze różyczki. Ser trzemy na najdrobniejszej tarce. Bułkę tartą mieszamy z koperkiem i serem. Jajka dokładnie rozbijamy za pomocą trzepaczki. Różyczki kalafiora zanurzamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce z serem i układamy na blasze wy łożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku
Moniki SmakołykiKopytka znakomite na szybki obiad. Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Kopytka Kopytka posypane białym serem oraz cukrem Składniki : 1 kg ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej Mąka ziemniaczana Dodatki : 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej Cukier 1 kostka sera białego Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style(...)jednolitą masę. Na stolnicy układamy z ziemniaków okrąg i wycinamy ¼ ziemniaków. W puste miejsce dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, a pozostałą lukę wypełniamy mąką ziemniaczaną. Dodajemy wycięte ziemniaki, wbijamy jajko i wyrabiamy całość na jednolita masę. Jeśli ciasto się klei należy podsypać sobie delikatnie mąką. Odcinamy kawałki ciasta, rolujemy i ucinamy kopytka. Kopytka rzucamy na wrząca osoloną wodą, po wypłynięciu
Sprawdzone przepisy kulinarnemigdałowy 240 g mąki pszennej (u mnie Krupczatka) szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g zmielonych migdałów 65 g cukru pudru 125 g zimnego masła 1 duże jajko (u mnie 2 małe) Na masę serową 7 jajek 1 szklanka cukru (200 g) 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 1 kg sera twarogowego zmielonego (u mnie z wiaderka(...)kostka masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka słonecznika łuskanego WYKONANIE Spód migdałowy: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, zmielone migdały, cukier puder, dodać szczyptę soli, jajko i posiekane nożem (na mniejsze kawałki) masło. Zagnieść dłońmi jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie spód rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Ponownie
Passions hobbies lifeDaleko mi do wytrwałości autorów blogów o zdrowym odżywianiu. Lubię drożdżowe. Z kruszonką. i cukrem. i kropka :) Nie jestem też tak radykalna jak twórcy blogów wegańskich – daję jajka do ciasta, i mleko – i dobrze mi z tym. Ale podziwiam jednych i drugich za niesamowitą kreatywność! Uwielbiam przeglądać przepisy wege i fit, bo za każdym razem jestem zaskoczona(...)masłem orzechowym. W zależności od tego jak bardzo dojrzałe macie banany (im bardziej tym słodsze) można nieco zmodyfikować ilość cukru w przepisie. Składniki: 2 szklanki zmielonych płatków owsianych 1 jajko 1 dojrzały banan 2 łyżki masła orzechowego 1/3 szklanki cukru (można dać nieco mniej jeśli banany są bardzo słodkie) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstrakt
Ciastkozercybanana i masła orzechowego to coś co po prostu uwielbiam :) Wersja mniej kaloryczna jest ta bez bitej śmietany. Spróbujcie :) Składniki: 15 łyżek mąki pszennej 2 szklanki mleka 3 jajka w temperaturze pokojowej łyżka oleju 3 łyżki kakao 4 łyżki cukru 300g orzeszków ziemnych łyżeczka miodu naturalnego opcjonalnie sól morska bita śmietana banan Przygotowanie(...)Jajka rozbijamy do wysokiej miski i miksujemy do uzyskania puszystej białej piany (ok3-5 minut). Dodajemy cukier oraz olej i mieszamy dokładnie, aby się rozpuścił. Mąkę przesiewamy przez sitko i na zmianę z mlekiem dodajemy do jajek i łączymy ze sobą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15-20 minut. Rozgrzewamy patelnię bez oleju i wlewamy na nią porcję masy
ChilliJemyPierożki drożdżowe pyszne na ciepło jak i na zimno, polecam. Składniki: 500 g mąki 200 ml mleka 40 g drożdży 1 jajko 3 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli farsz szklanka kaszy gryczanej 300 g sera białego 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz dodatkowo jajko do posmarowania Wykonanie: Mleko podgrzać by było letnie. Do miski wrzucamy(...)ciasta wycinamy kółka za pomocą szklanki. Na każdy krążek układamy farsz i zlepiamy brzegi pierożków. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 ° przez 15 minut, aż pierożki będą miały ładny złoty kolor. Smacznego
magiczna kuchnia KasiPrzepisów na ciasto pierogowe jest mnóstwo! Każde czymś się różnią... Jedni dodają do ciasta jajko, inni je pomijają. Jedni używają gorącej, inni letniej wody. Ja polecam Wam mój przepis. Moim zdaniem jest rewelacyjny! Ciasto jest sprężyste, miękkie, nie klei się do wałka i stolnicy, a ponadto jest bardzo plastyczne i w łatwy sposób lepi się(...)pierogi. Szczerze polecam! Składniki: (na ok. 50 pierogów) 300 g mąki pszennej+ odrobina do podsypywania 200 ml gorącej wody 2 łyżki oleju rzepakowego 1 jajko szczypta soli Przygotowanie: W wodzie rozpuścić sól. Mąkę przesiać na stolnice. Zrobić dołeczek, gdzie wbić jajko i stopniowo wlewać wodę oraz olej, cały czas wyrabiając
Nastoletnie Wypiekanienależy często jadać, zawłaszcza ryby morskie ze względu na zawarte w nich kwasy omega tak zbawienne dla naszego organizmu.... Składniki: 1 kg ryby np. mrożony mintaj, dorsz itp. 2 jajka, mąka do obtoczenia 2 cebule słoik papryki konserwowej 6 ogórków konserwowych 1 duża marchewka sól, pieprz cytryna olej do smażenia 1 szklanka mleka Zalewa: 1 szklanka wody pół szklanki oleju(...)cukru łyżeczka soli, pieprz kolorowy Wykonanie: Filety rozmrozić, ( o ile używamy zamrożonej) i moczyć w mleku przez 30 min. Dzięki temu będą delikatne i soczyste, osuszyć dobrze ręcznikiem papierowym. Jajka rozkłócić, kawałki ryby posypać solą, panierować w jajku i mące, smażyć na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w kostkę, marchew w słupki, paprykę, ogórki w kostkę. Dusić pod przykryciem warzywa
kgwjanczewoidealnie. I oto ona: kanapka z łososiowym omletem. Może brzmi dziwnie, ale gwarantuję, że jest smaczna. Składniki: omlet (1 sztuka) niewielki kawałek fileta z łososia (1/3-1/4 standardowej porcji) 1 jajko 50 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju Łososia pokroić w niewielką kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, dodać łososia(...)przesmażyć krótko. W niewielkim naczyniu rozmieszać mleko i mąkę ze szczyptą soli. Wbić jajko i roztrzepać dokładnie. Rybę na patelni rozłożyć równomiernie, wlać na nią jajko z mlekiem i mąką. Na średnim ogniu usmażyć omlet z obu stron. (Przewracać ostrożnie.) Po usmażeniu na jednej ze stron ułożyć plaster sera żółtego lub jego wiórki. Omlet złożyć na na pół i jeszcze
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki : 40 dag sznycli z fileta z piersi indyczej 2 jajka sok z cytryny bułka tarta olej do smażenia carry, sól, pieprz Przygotowanie : Mięso pokroić w plastry, a te w cienki paski Oprószyć je przyprawami, włożyć do miseczki i skropić sokiem z cytryny, chwilę potrzymać Jajko roztrzepać widelcem, maczać mięsne frytki w jajku, obtaczać w bułce tartej
Proste Potrawy