zetrzeć na tarce o dużych oczkach – powstanie wtedy coś w rodzaju kruszonki, lub tylko wyciąć wykrawaczem małe ciasteczka i rozłożyć je wokoło formy. Jeśli robiliście kruszonkę – nie smarujemy jej jajkiem. Jeśli macie ozdobne elementy czy ciasteczka na wierzchu – posmarujcie je rozmąconym jajkiem, ładnie się wybłyszczą i zrumienią. Ciasto wstawiamy do piekarnika na kolejne 35-45 minut(...)SKŁADNIKI NADZIENIA 100g borówek/jagód 300g drobnych truskawek 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 łyżki wiórków kokosowych 2 pełne łyżki cukru 350ml mleka 3 łyżki płatków migdałowych 1 małe jajko do posmarowania ciasta
Karo in the Kitchenmasła - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajo - 50 g cukru - kilka kropel soku z cytryny - płaska łyżka jogurtu - mąką do podsypywania Ciasto szybko zagnieć i włóż do lodówki na minimum 20 minut. NA MASĘ: - śliwki węgierki około 1 kilograma Śliwki myjemy i drylujemy, kroimy na połówki. - 2 jaja - 1 białko - 100 ml mleka - serek mascarpone - 4 czubate
SMYKWKUCHNIwięcej czynności na raz i kiedy wymagane jest mierzenie temperatury i bezpieczeństwo. Nie będzie czasu na błędy i poprawki, miejcie od razu wszystko gotowe i naszykowane. 5 białek jajek rozmiaru L, w temperaturze pokojowej Ważne jest, żeby to były duże białka by nie zaburzyć proporcji bezy. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej – proteiny mają wtedy bardziej lekkie wiązania i białka(...)bezie i o suszeniu bez więcej TUTAJ ). A jeśli macie wafelki, możecie zjeść ją w postaci ciepłych lodów i zafundować sobie tym samym powrót do dzieciństwa :) SKŁADNIKI 5 białek jajek rozmiaru L, w temperaturze pokojowej szczypta soli 200 +50 g cukru 230g masła, polecam Lurpak 120ml wody 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii NARZĘDZIA szpatułka mikser rondelek termometr duża głęboka miska
Karo in the Kitchenjako część obiadokolacji. Moja tortilla jest znacznie cieńsza, ale nieskromnie przyznam, że równie smaczna jak ta w Lloret de Mar czy Barcelonie. Składniki (na dwie porcje): 3 ziemniaki 3 jajka 6 plasterków kiełbasy chorizo sól dymka (dla koloru; Hiszpanie użyliby cebuli) 2 łyżki oleju do smażenia Ziemniaki obrać i pokroić na byle jakie kawałki.Trzeba pamiętać, że muszą się(...)kroić dużych i grubych plastrów. Na rozgrzanym oleju na małym ogniu obsmażyć ziemniaki tak, by nie były surowe w środku. Pokroić dymkę. Plastry chorizo pokroić na połówki lub ćwiartki. Jajka ze szczyptą soli roztrzepać w salaterce tak, by się pieniły, czyli mocniej niż na jajecznicę czy klasyczny omlet. Ziemniaki przełożyć z patelni na talerzyk dla lekkiego ostudzenia. Z patelni usunąć
Weekendy w domu i ogrodziewtorkowy poranek zapraszam na pyszne krokiety w wersji na słodko. Ucieszą każde podniebienie. Są łatwe do przygotowania i wspaniale smakują. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mleka 1 jajko ½ łyżki cukru 1,5 szklanki mąki szczypta soli Dodatkowo: 30 dag śliwek 1 łyżka cukru 2 jajka bułka tarta olej i masło do smażenia PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki ciasta przekładam do miski, dokładnie(...)cienkie naleśniki. Śliwki płuczę, usuwam pestki. Owoce kroję na mniejsze kawałki i mieszam z cukrem. Na środek naleśnika nakładam porcję śliwek. Zwijam naleśniki tworząc krokiety. Krokiety maczam w rozkłóconym jajku i obtaczam bułce tartej. Smażę na rumiano na rozgrzanym maśle
Tradycyjna kuchnia Kasiczerwony. Mniam! Krokiety z mięsem Składniki: Naleśniki, 500 g mięsa z rosołu, 2 cebule, 2 łyżeczki masła, ugotowane warzywa z rosołu: marchewka i 1/2 pietruszki, 1/2 szklanki rosołu, 3 jajka, sól, bułka tarta, olej. Wykonanie: Przygotowujemy naleśniki . Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy. Mięso, cebulę, marchewkę i pietruszkę mielimy w maszynce do mięsa. Do farszu dodajemy rosół, sól(...)pieprz i całość dokładnie mieszamy. Farsz studzimy, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Na naleśnik nakładamy farsz i zawijamy krokieta. Krokiety maczamy w roztrzepanych jajkach a następnie w bułce tartej, układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy na złoty kolor z obu stron
paapilotkaaSkładniki: 1 kostkę margaryny 0,5 szklanki cukru 2 łyżki kakao 4 jajka 1 mała śmietana 12% 2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody Kulki serowe 200 g sera klinek 2 jajka 0,5 szklanki pudru 1 cukier wanilinowy sok z połowy cytryny Wykonanie: Margarynę, cukier oraz kakao rozpuszczamy w rondlu, studzimy(...)wystudzonej polewy dodajemy żółtka mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz śmietanę, dokładnie wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do zmiksowanego ciasta delikatnie mieszamy. Jajka miksujemy z cukrem pudrem dodając po łyżce sera, następnie dodajemy cukier wanilinowy oraz sok z cytryny. Do keksówki wysmarowanej tłuszczem wykładamy ciemne ciasto na wierzch nakładamy małą łyżeczką masę serową. Pieczemy
kgwjanczewoRodziców trudno się „posiłkować” kupnym pieczywem, więc – do roboty. Tureckie bajgle – Simit . Składniki: - 650g mąki pszennej luksusowej (typ 550) - 250g letniej wody - 100 ml mleka - 1 jajko - 12g (2 łyżeczki) drożdży suszonych lub 24g świeżych (ja robiłam na suszonych) - 30 ml (2 łyżki oliwy) - 30g (2 łyżki cukru) - 1 łyżeczka soli ( u mnie waniliowa ) Dodatkowo(...)powyżej (trochę wody + łyżeczka cukru). Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy (na obrzeża mąki) sól. Do pojemnika wlewamy pozostałą wodę, mleko, wbijamy jajko, dodajemy pozostały cukier – łączymy składniki ubijając robotem z trzepaczkami. Wlewamy z gotowym rozczynem do miski z mąką. Łączymy składniki, dodajemy oliwę i zagniatamy ciasto. Można to zrobić ręcznie lub używając
mojewypiekiinietylkoSzybko zrobicie taką pastę aby potem cieszyć się pysznym smarowidłem do chleba na śniadanie może? Polecam serdecznie. Pasta z awokado i jaj. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesend', 'pageview'); ROGALIKI DROŻDŻOWE Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru - 1 opakowanie suchych drożdży - 1 duża kwaśna śmietana 18% - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1/2 szklanki tłuszczu - 2 jajka - marmolada lub inne dowolne nadzienie przeznaczone do pieczenia (dżem lub konfitura pod wpływem temperatury wyciekną) Przygotowanie: Mieszamy mąkę, cukry i drożdże. Jajka roztrzepujemy i dodajemy razem ze śmietaną i tłuszczem(...)pięści. Rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. Dzielimy nożem na 6 lub 8 części w zależności od wielkości rozwałkowanego ciasta, nakładamy marmoladę i zawijamy w rogale. Można posmarować wierzch wypieków jajkiem rozmieszanym z mlekiem, dzięki czemu ciasto zyska połysk. Pieczemy kilka minut w temperaturze 180 stopni (do zarumienienia). Jemy na zimno, bo ciasto drożdżowe na ciepło może wywołać ból brzucha. Można
Życie zamknięte w smakuborowek rozdrabniamy widelcem. Farsz zawijamy w naleśniku i podajemy ze śmietaną, cukrem i borówkami. SMACZNEGO Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem Składniki: 400 gram szpinaku ( mrożonego ) 250 gram twarogu 2 jajka ok. 100 ml mleka 1 cebula 3-5 ząbków czosnku Sól, pieprz masło Wykonanie: Szpinak odparowujemy, cebulę i czosnek szklimy na maśle. Łączymy. Jajka mieszamy z mlekiem. Na patelni(...)szpinakiem dodajemy pokruszony twaróg i mleko z jajkiem. Całość doprawiamy solą, pieprzem, gotujemy mieszając do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. SMACZNEGO Naleśniki z kurczakiem i pomidorami Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka Pomidory w puszce 2 ząbki czosnku Zioła prowansalskie Sól, pieprz olej Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy na kawałki ( podobnie jak do gulaszu )solimy i podsmażamy na oleju. Następnie
Smaki Ewytarty użyłam margaryny zamiast masła (nie było masła w lodówce), ale i tak wyszło REWELACYJNIE. Składniki: Ciasto 150 gram margaryny 100 gram cukru 300 gram mąki 1 jajko Masa 500 gram ricotty 4 jajka ok.150 gram cukru pudru 500 ml malin Wykonanie: Ze składników na ciasto robimy ciasto, chłodzimy je przez 30 minut w lodówce. Po tym czasie wyklejamy(...)ciastem formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Następnie w nagrzanym piekarniku do 180 o C podpiekamy ciasto przez 15 minut. Ricottę ucieramy z jajkami, cukrem pudrem. Na podpieczoną tartę nakładamy maliny i wylewamy masę z ricotta. Pieczemy dalej przez ok 35 minut. I gotowe. SMACZNEGO
Smaki Ewyodpowiednim sosem, jako dodatek do mięsa lub gulaszu. Dzisiaj dla urozmaicenia prezentuję kopytka z natką pietruszki. Są smaczne i ładnie wyglądają. Składniki: 400 gram ziemniaków po ugotowaniu 2 jajka ok. 300 gram mąki pęczek natki pietruszki sól olej Wykonanie: Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy jajka i mąkę. Wyrabiamy ciasto. Pietruszkę drobno kroimy i również dodajemy do masy ( jeżeli(...)bardzo się lepi możemy zawsze dodać mąki, ilość mąki będzie uzależniona od wielkości jajek i rodzaju ziemniaków ). Formujemy długi wałek i kroimy na kawałki ok 3 cm. Gotujemy w solonej wodzie z dodatkiem oleju przez 5 minut od momentu wypłynięcia. Podawać z sosem. SMACZNEGO
Smaki Ewypowstaje w danej chwili i tak też było w tym przypadku. Sałatka wypadła bardzo dobrze i tak szybko zniknęła jak się pojawiła. Składniki: Tuńczyk z puszki w oleju 5 jajek 5 ogórków korniszonów 1 cebula ½ słoika konserwowej papryki Biała fasola z puszki Makaron błyskawiczny Sól Pieprz Majonez Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Makaron błyskawiczny rozdrabniamy, zalewamy gorącą, osoloną wodą ( można(...)użyć makaronu z zupki „chińskiej” – ilość taka sama ). Z tuńczyka odlewamy olej. Fasolę z puszki wyjmujemy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą. Ogórki korniszony, cebulę, paprykę, jajka kroimy w drobną kostkę. Dodajemy tuńczyka i odcedzony makaron oraz kilka łyżek majonezu. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. I gotowe. SMACZNEGO
Smaki Ewygram masła 3 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka soli Olej do wysmarowania formy Nadzienie 1 opakowanie mrożonego szpinaku ( ok. 500 gram ) 250 gram twarogu ( opakowanie ) 250 ml mleka 2 jajka 1 cebula 3 ząbki czosnku Ok. 150 gram sera typu gouda 1 łyżeczka masła Sól, pieprz Wykonanie: Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę(...)zagniatamy ciasto. Schładzamy. Po 30 minutach rozwałkowujemy i nakładamy na formę natłuszczoną olejem. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w ogrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 190 o C. Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Twaróg porządnie rozkruszamy –widelcem. Wszystko łączymy razem szpinak, zeszkloną cebulę, czosnek, mleko z jajkami i twaróg. Mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Masę wylewamy na zapieczony spód. Pieczemy
Smaki Ewy