stosowany w kuchniach już przez nasze prababcie. Składniki 50 dag mąki 15 dag cukru 5 dag smalcu 1 jajo 3/4 szklanki mleka 0,5 łyżeczki amoniaku w proszku Aromat cytrynowy Marmolada lub krem czekoladowy Wykonanie Z mąki, cukru, smalcu i jaja ugniatać ciasto. Wcześniej rozpuścić amoniak w mleku, dodać kilka kropel aromatu i po trochę dodawać do wyrabianego ciasta
Tradycyjna Kuchniaśmietany 2 jaja 1 łyżka octu 1 łyżka cukru Łyżeczka soli i kminek 2 łyżki ciepłego mleka Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepły mleku, wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę, 1 jajo, miękkie masło. Przyprawiamy solą i cukrem, dodajemy ocet i dokładnie wszystko mieszamy. Zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Następnie na stolnicę posypaną mąką układamy ciasto drożdżowe, wycinamy dowolne
Tradycyjna Kuchniaprzetartych ziemniaków 2 szklanki twarogu 1 łyżka masła 2 jaja sól pieprz Wykonanie: Kaszę sparzyć wrzącym mlekiem, dodać przetarte ziemniaki i ser- następnie utrzeć. Dodać stopione masło, 1 jajo, sól, pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszać i przełożyć do formy na pergaminie. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i włożyć do gorącego piekarnika. Piec około 35-40 minut w temperaturze
Tradycyjna KuchniaSernik w wydaniu świątecznym :) z nutką aromatycznych pomarańczy Składniki na serowiec: 1 kg sera ½ szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy 2 jaja 4 żółtka(...)skórki z pomarańczy 1 aromat pomarańczowy 1 kisiel pomarańczowy Składniki na ciasto: 30 dag mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag cukru pudru 2 żółtka 1 jajo 10 dag masła 1 łyżka smalcu Tłuszcz i wiórki do formy Wykonanie: Z podanych składników wyrobić kruche ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem, posypaną wiórkami kokosowymi. Wierzch ciasta posypać
Tradycyjna Kuchniażółtka, 1 jajo, 10 dag margaryny, 1 łyżka smalcu, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie ciasta na spód placka: Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić ciasto, wyłożyć na dużą tortownicę wysmarowaną tłuszczem i posypaną wiórkami kokosowymi i odłożyć do lodówki. Składniki na serowiec: 1 kg sera, 20 dag chałwy waniliowej, 10 żółtek, 8 białek jaja, 2 łyżki grysiku
Tradycyjna KuchniaEksperyment udany i właśnie jest zjadany ;) polecam ! ;) Składniki: masa serowa: 300g sera chudego białego Emilka 2 jajka 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru aromat śmietankowy/waniliowy 20 (rozkruszonych) tabletek STEWII/fruktoza Spód: 6 łyżek otrębów 4 łyżki mleka 0,5% 1 jajko 1 łyżeczka kakao 4 (rozkruszone) tabletki STEWII/fruktoza 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Spód(...)Jajko roztrzepujemy, dodajemy otręby, mleko, kakao, proszek do p., STEWIĘ i mieszamy masę odstawiamy na bok na około 10-15 minut aż otręby spęcznieją Masa serowa: Wszystkie składniki na masę miksujemy Cała tarta: Ciasto otrębowe wykładamy na dość małą (około 20cm średnicy) okrągła blaszkę pokrytą papierem do pieczenia wkładamy do piekarnika na około 10 minut, temperatura
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjabłkowych ;) Składniki: 3-4 jabłka ( w zależności od wielkości) 2 łyżeczki cynamonu 4 (spore) łyżki otrębów 6 łyżek wrzątku 3-4 łyżeczki serka homogenizowanego naturalnego 3 tabletek STEWII/fruktoza 2 jajka ewentualnie miód do polania Sposób przygotowania: Otręby zalewamy 6 łyżkami wrzątku i odstawiamy na bok żeby spęczniały w tym czasie jabłka myjemy,obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach(...)wykładamy na spód żaroodpornego naczynia (ja użyłam naczynia o wymiarach 16x20cm) wkładamy naczynie do piekarnika na około 10 minut (temperatura 200 stopni), żeby masa się trochę podpiekła białka z jajek ubijmy na sztywną pianę z 3 rozkruszonymi tabletkami STEWII następnie dodajemy do białek roztrzepane żółtka i delikatnie mieszamy na lekko podpieczone ciasto otrębowe wykładamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjutrzejszy obiad ;) wczoraj wydarzyło się w moim życiu coś tak niespodziewanego i pozytywnego, że popłakałam się ze szczęścia ;) Składniki (forma o średnicy około 24cm): spód: 1 jajko (L) 5 łyżek jogurtu naturalnego 0,25 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 12 łyżek otrębów owsianych firmy Kupiec farsz: 0,5 cebuli(...)mozzarelli light pęczek białych szparagów 2 jajka 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich około 0,5 łyżeczki soli szczypta pieprzu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki mleka opcjonalnie kilka plastrów szynki drobiowej Sposób przygotowania: Szparagi obieramy dość grubo (żeby nie było łyka) i odkrawamy około 2 cm końcówek gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie, a następnie zalewamy zimną
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmnie wczoraj ochota na marchewkowy wypiek, a nie ma nic lepszego od marchewkowego ciacha przełożonego kremem! <3 Składniki (3 ciacha/użyłam silikonowych foremek na mini tarty): 2 duże jajka 3 łyżki organicznej mąki kokosowej 1/3 łyżeczka sody 1 łyżeczka syropu z agawy 2 marchewki średniej wielkości 1/2-1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka serka homogenizowanego krem: 250g chudego(...)homogenizowanego lub jogurtu naturalnego Sposób przygotowania: Marchew obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach do marchewki dodajemy cynamon, sodę, mąkę, syrop z agawy, serek, mieszamy białko z jednego jajka ubijamy na sztywną pianę do marchewkowej masy dodajemy całe jajko, żółtko i ubite białko, delikatnie mieszamy tak przygotowaną masę przekładamy na silikonowych foremek wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćefekty już kilku miesięcznych ćwiczeń ;) Dziś tradycji stało się zadość i na śniadanie zafundowałam sobie placuszki, inne niż zawsze, bo marchewkowe. Składniki (na około 9 placków): 2 duże jajka 3 łyżki otrębów owsianych firmy Kupiec 1 łyżka bardzo gęstego jogurtu naturalnego (polecam Tolę z Biedronki) garść jagód goji dostępnych w sklepie Centrum Sylwetki 1 łyżka lnu mielonego firmy Oleofarm(...)wielkości marchewka 1/4 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki cynamonu (lub mniej, ja bardzoo lubię cynamon) opcjonalnie coś do dosłodzenia, według mnie nie było potrzebne PORCJA = KALORYCZNOŚĆ CAŁOŚCI Sposób przygotowania: Jajka miksujemy przez około minutę na najwyższych obrotach marchewkę obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach do jajek dodajemy startą marchew oraz wszystkie pozostałe składniki, mieszamy placuszki smażymy (około łyżka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćplacków)/całość około 350kcal/: tłuszcz: 14,6g białko: 18,2g węglowodany: 38g 20g płatków żytnich zmielonych na mąkę 8g chipsów kokosowych eko FRESANO zmielonych na wiórki jajko białko z jajka 50g gęstego jogurtu naturalnego 5g lnu mielonego firmy Oleofarm 1/3 łyżeczki sody 25g mleka 50g dojrzałego banana Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą płatki, chipsy, len, sodę jajko miksujemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPyszny puszysty omlecik z gęsiego jaja. Dodatki możemy dać różne, u mnie świeży szpinak i kwiatki szczypiorku. składniki: 1 gęsie jajo 2 garście świeżego szpinaku 2 duże kwiatki szczypiorku sól ziołowa 1 płaska łyżka mąki masło do smażenia Białko oddzielić od żółtka i ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Żółtko wymieszać, dodać sól ziołową oraz mąkę, dodać też
Monia miesza i gotujesprawdzić, czy babka drożdżowa może być kolorowa. Efekt nas zaskoczył. Składniki: -ok. 4 szklanki mąki -1,5 szklanki ciepłego mleka -5 dkg drożdży -3 łyżki cukru -1 jajko i 3 żółtka -6 dkg masła lub margaryny -aromat -szczypta soli -tabliczka czekolady -2 łyżeczki kakao -barwniki spożywcze Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy połowę mleka i 3/4 szklanki(...)mąki i mieszamy. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostałe mleko, 3 żółtka i jajko, sól, aromat, stopniowo dosypujemy mąkę, na koniec dodajemy roztopione masło i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części. Do jednej części nie dodajemy nic, do drugiej kakao, do trzeciej i czwartej barwniki spożywcze. Zagniatamy, układamy na stolnicy, przykrywamy i odstawiamy
Maminek kulinarnymięsa?:-) TARTA Z FETĄ I BOĆWINĄ opakowanie ciasta na tartę (dla mniej zdesperowanych czasowo może być przygotowane wg tego przepisu *) spora wiązanka listków boćwiny 200g sera feta 3 jajka 75ml śmietany kremówki czubata łyżeczka tymianku cytrynowego sól i pieprz do smaku Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Boćwinę płuczemy i siekamy na średniej wielkości kawałki. Fetę kroimy w kostkę. Formę(...)tartę natłuszczamy i wykładamy ciastem nie przyklejając brzegów. Jajka wbijamy do miski i dokładnie mieszamy miotełką. Dodajemy kremówkę i przyprawy i jeszcze chwilę ubijamy. Na rozłożonym cieście układamy boćwinę i ser, zalewamy masą jajeczną. Pieczemy 20-25 minut, aż wierzch się ładnie zezłoci. Można zjeść na ciepło lub zimno- pod ostrzałem zazdrosnych spojrzeń kolegów z pracy;-) Tarta w piecu, albo
les mirabellesnajlepszych właśnie teraz! Prostota na talerzu jest właśnie tym co lubię w gotowaniu. Kilka pasujących do siebie składników i mamy idealny efekt. Ja na nowo próbuję przekonać się do jajek w takiej postaci – jeszcze kilka miesięcy mogłam jeść tylko te bardzo wysmażone. Składniki (dla 2 osób): 8 szparagów 2 jajka 6 młodych ziemniaków 1/4 pęczka świeżego koperku(...)łyżki masła 1 łyżka oleju Czytaj dalej... Artykuł Szparagi z jajkiem sadzonym i młodymi ziemniakami pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smaku