zwykle robiłam kalafiora z bułką tartą zarumienioną na maśle, tym razem zdecydowałam się na inny wariant. Oskar zjadł po prostu ugotowane różyczki kalafiora ;) Potrzebujemy: kalafior pocięty na różyczki 2 jajka bułka tarta 2 łyżeczki przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu , u nas od Przyprawy Premium Kalafiora gotujemy al dente, ja nie używałam soli do gotowania, ale można trochę posolić wodę(...)której gotujemy kalafior. Różyczki kalafiora po ugotowaniu odsączamy z wody i studzimy. Jajka rozkłócamy widelcem i dosypujemy przyprawę warzywną i mieszamy. Każdą różyczkę kalafiora maczamy najpierw w jajku, później w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obydwu stron. Skomentuj
MamaOskarkasmak końcowy, to wydaje mi się, że tradycjonalistą może nie przypaść do gustu, za to mnie i mężowi smakowało. Porcja na 2 osoby. SKŁADNIKI 5-6 liści jarmużu 6 jajek 1 pomidor 1 łyżka masła sól do smaku WYKONANIE Jarmuż umyć i drobno posiekać. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Masło rozpuścić w garnuszku, wbić jajka, posolić(...)wsypać jarmuż i pomidor. Ustawić palnik na średnią moc i smażyć mieszając. Jajka powinny zmieszać się z jarmużem i pomidorem. Podawać od razu z pieczywem
Passions hobbies lifehaha :D Tortownica 24 cm Składniki: Ciasteczkowy spód: 170 gram ciasteczek zbożowych 70 gram stopionego masła 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao Masa serowa: 1 kg sera na sernik 4 jaja 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 pełna szklanka cukru 1,5 łyżki cukru waniliowego 100 gram gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 gram śmietany kremówki 30% Ciasteczka rozkruszamy(...)miski, dodajemy cukry i miksujemy do dokładnego połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i nadal miksujemy. Wlewamy śmietanę kremówkę (nie ubitą) i znów chwilkę miksujemy, dodajemy po jednym jaju, ucieramy. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko je schładzamy. Dodajemy do niej 2 łyżki masy serowej (aby ją zahartować) a następnie przekładamy masę czekoladową do sera i miksujemy dokładnie. Autorka sugeruje
My simple kitchenŚwietnie smakują z mlekiem czy kawą. Przepis na około 35 średniej wielkości ciastek. 3 szklanki mąki 200 g masła szczypta soli 1/2 szklanki cukru 20 g brązowego cukru 2 jajka 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g) 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g) 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć(...)cukrem (białym i brązowym) na gładką masę. Dodawać po jednym jajku i dalej miksować. Przestawić mikser na niższe obroty i stopniowo dodawać mąkę, sól i sodę. Czekolady i orzechy posiekać na drobne kawałki i wymieszać z przygotowaną masą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Masę nakładać łyżką w odstępach około
Bullioszparagowa i pomidor. U nas w wersji lekko zmodyfikowanej. Kotlety z kaszy jaglanej i pieczonych burakow 2 duże buraki 1,5 szkl. kaszy jaglanej ugotowanej na sypko 2 duże jajka ząbek czosnku sól, pieprz listki tymianku Buraki myjemy i owijamy folia aluminiową. Pieczemy ok 1 godziny w piecu nagrzanym do 200 st.C. Gdy staną się miękkie wyjmujemy je i studzimy(...)Obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W misce łączymy starte buraki z ugotowana kaszą, jajkiem ziołami i przyprawami oraz przeciśniętym czosnkiem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Nakładamy łyżką porcje ciasta, formujemy dość płaskie i okrągłe placki. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Jeśli przy przewracaniu kotleciki nam się rozwalają dodajemy jeszcze jedno jajko
Dzieje kuchennej Wiewiórygramów świeżego szpinaku 5 suszonych pomidorów w zalewie z oleju 5 ząbków czosnku sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 150 gramów sera feta 150 gramów śmietanki 30-36 % 1 jajko sól himalajska (młynek) do smaku pieprz kolorowy (młynek) do smaku odrobina masła (do smażenia i wysmarowania formy) odrobina oliwy z oliwek (do smażenia) odrobina bułki tartej (do obsypania formy) Wykonanie(...)cytryny, odparować, następnie przełożyć do miseczki (również bez pozostałości po smażeniu). Pomidory odsączyć z oleju, pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do miseczki. Śmietankę wymieszać widelcem z surowym jajkiem, doprawić świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Ser feta pokroić w drobną kostkę. Włączyć piekarnik, ustawić temperaturę 170 stopni, program góra/dół. Formę do tarty natłuścić masłem, następnie obtoczyć w bułce
Garniec Magaliemajonezu sałatkowego (250 ml), 1 pęczek rzodkiewki, 5 młodych ziemniaków, 1 puszka groszku konserwowego (lub 1 szklanka świeżego), 25 dag szynki drobiowej, 1 słoiczek marynowanych opieniek lub pieczarek, 2 jajka, 2-3 ogórki gruntowe, sól do smaku, pieprz do smaku, szczypior. Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie , ostudzić i pokroić w kostkę razem z ogórkami i szynką. Ugotować także(...)jajka, pokroić w ósemki i odstawić do przybrania. Wszystkie składniki na sałatkę wymieszać, dodać groszek , opłukane grzyby, posiekaną drobno rzodkiewkę( najlepiej posiekać blenderem) i przyprawy do smaku. Dodać majonez, połączyć dokładnie składniki. Przełożyć do salaterki, posypać szczypiorem i obłożyć ćwiartkami jajek
Tradycyjna Kuchniasmaku, troszkę przypominającego gołąbki. Kotleciki są soczyste i aromatyczne. Składniki: 500 g mięsa mielonego 300 g białej kapusty 200 g pieczarek 1 duża cebula 1 jajko łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka posiekanego koperku 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz olej na ciasto: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka(...)jajko Przygotowanie: Pieczarki oraz cebule obieramy i wraz z kapustą ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno kroimy. Warzywa podsmażymy na łyżce oleju aż woda odparuje, po czym odkładamy do ostygnięcia. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, zieleniną, bułka tartą i podsmażoną kapustą, pieczarkami, cebulą, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli mięso nie będzie się kleić
Symfonia smakowamasła 5 dag rodzynek lub żurawiny 5 dag płatków migdałowych 1 szklanka mleka 1 jajo i trzy łyżki mleka do smarowania ciasta Papier do pieczenia Wykonanie: Drożdże wymieszać z miodem, połową letniego mleka, odrobiną mąką i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jaja ubić z cukrem, połączyć z pozostałym mlekiem i rozczynem oraz mąką i zarobić ciasto. Następnie dodać
Tradycyjna Kuchniastosowany w kuchniach już przez nasze prababcie. Składniki 50 dag mąki 15 dag cukru 5 dag smalcu 1 jajo 3/4 szklanki mleka 0,5 łyżeczki amoniaku w proszku Aromat cytrynowy Marmolada lub krem czekoladowy Wykonanie Z mąki, cukru, smalcu i jaja ugniatać ciasto. Wcześniej rozpuścić amoniak w mleku, dodać kilka kropel aromatu i po trochę dodawać do wyrabianego ciasta
Tradycyjna Kuchniaśmietany 2 jaja 1 łyżka octu 1 łyżka cukru Łyżeczka soli i kminek 2 łyżki ciepłego mleka Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepły mleku, wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę, 1 jajo, miękkie masło. Przyprawiamy solą i cukrem, dodajemy ocet i dokładnie wszystko mieszamy. Zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Następnie na stolnicę posypaną mąką układamy ciasto drożdżowe, wycinamy dowolne
Tradycyjna Kuchniaprzetartych ziemniaków 2 szklanki twarogu 1 łyżka masła 2 jaja sól pieprz Wykonanie: Kaszę sparzyć wrzącym mlekiem, dodać przetarte ziemniaki i ser- następnie utrzeć. Dodać stopione masło, 1 jajo, sól, pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszać i przełożyć do formy na pergaminie. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i włożyć do gorącego piekarnika. Piec około 35-40 minut w temperaturze
Tradycyjna KuchniaSernik w wydaniu świątecznym :) z nutką aromatycznych pomarańczy Składniki na serowiec: 1 kg sera ½ szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy 2 jaja 4 żółtka(...)skórki z pomarańczy 1 aromat pomarańczowy 1 kisiel pomarańczowy Składniki na ciasto: 30 dag mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag cukru pudru 2 żółtka 1 jajo 10 dag masła 1 łyżka smalcu Tłuszcz i wiórki do formy Wykonanie: Z podanych składników wyrobić kruche ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem, posypaną wiórkami kokosowymi. Wierzch ciasta posypać
Tradycyjna Kuchniażółtka, 1 jajo, 10 dag margaryny, 1 łyżka smalcu, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie ciasta na spód placka: Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić ciasto, wyłożyć na dużą tortownicę wysmarowaną tłuszczem i posypaną wiórkami kokosowymi i odłożyć do lodówki. Składniki na serowiec: 1 kg sera, 20 dag chałwy waniliowej, 10 żółtek, 8 białek jaja, 2 łyżki grysiku
Tradycyjna KuchniaEksperyment udany i właśnie jest zjadany ;) polecam ! ;) Składniki: masa serowa: 300g sera chudego białego Emilka 2 jajka 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru aromat śmietankowy/waniliowy 20 (rozkruszonych) tabletek STEWII/fruktoza Spód: 6 łyżek otrębów 4 łyżki mleka 0,5% 1 jajko 1 łyżeczka kakao 4 (rozkruszone) tabletki STEWII/fruktoza 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Spód(...)Jajko roztrzepujemy, dodajemy otręby, mleko, kakao, proszek do p., STEWIĘ i mieszamy masę odstawiamy na bok na około 10-15 minut aż otręby spęcznieją Masa serowa: Wszystkie składniki na masę miksujemy Cała tarta: Ciasto otrębowe wykładamy na dość małą (około 20cm średnicy) okrągła blaszkę pokrytą papierem do pieczenia wkładamy do piekarnika na około 10 minut, temperatura
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość