mieć temperaturę pokojową 1 kg twarogu śmietankowego (nie cream cheese) lub tłustego - zmielonego trzykrotnie 140-160 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii 5 jajek (bez rozdzielania) 5 łyżek mleka skondensowanego 300 g chałwy waniliowej (lub innej) Na środkowy poziom piekarnika wsunąć kratkę do pieczenia. Poniżej na blasze ustawić duże głębokie naczynie. Piekarnik rozgrzać(...)zmiksować z cukrem. Dodawać kolejno po jednym jajku. Dodać ekstrakt waniliowy i mleko.* Na koniec do masy serowej pokruszyć chałwę, wymieszać. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać. Formę z sernikiem ustawić w piekarniku na kratce. Do naczynia poniżej wlać gorącą wodę. Piec w 180°C przez 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze 50 minut
Pełny talerzbabka z dodatkiem kaszy..? Jest puszysta i bardzo smaczna! Składniki: Ciasto: 350 g mąki ziemniaczanej 200 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej* 250 g masła 180 g cukru 5 jajek 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego * To około 60 g kaszy surowej. Wszystkie(...)składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Formę do babki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą (bez glutenu) lub mąką. Jajka ubić z cukrem do białości na puszystą masę. Masło wrzucić do rondelka i stopić na małym ogniu. Zdjąć z ognia. Przestudzić lekko. Do ubitych jajek stopniowo dodawać mąkę. Wsypać proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać ostudzoną kaszę jaglaną, skórkę z pomarańczy, wlać
maniapieczeniaKruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru (najlepiej pudru) 1 żółtko Krem cytrynowy: 200 g masła 7 jajek 120 g cukru 4 cytryny Beza: 3 - 4 białka (jajka o rozmiarze L lub M) 250 g cukru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kruche ciasto: 1. Przesianą przez sitko mąkę mieszamy z cukrem. Wysypujemy(...)upieczeniu odstawiamy spód do tarty do wystygnięcia. Krem cytrynowy: 1. Masło przekładamy do rondelka, rozpuszczamy na małym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia. 2. W misce za pomocą trzepaczki mieszamy jajka (całe: żółtka i białka) z cukrem, skórką startą z cytryny oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. 3. Przelewamy masę jajeczno-cytrynową do rondelka z masłem, dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu
W kuchni Katieprzygotowania i bardzo smaczne. Piersi kurczaka podałam z młodymi ziemniakami i mini marchewkami. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka sosu sojowego jasnego sól, pieprz 1 jajko sezam olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (tzw. polędwiczki). Przyprawić solą oraz pieprzem. Jajko wbić do głębokiego talerza, dolać sos sojowy i za pomocą widelca(...)składniki połączyć ze sobą. Przyprawione piersi z kurczaka obtoczyć w roztrzepanym jajku, a na sam koniec w sezamie. Przygotowanie piersi kurczaka przesmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju (najlepiej na średnim ogniu). Mięso musi wyraźnie się zarumienić
UgotowaćWiosenna, smaczna o pięknej różowej barwie zupa z botwinką i zieleniną będzie smaczną propozycją na lekki obiad. Najlepiej smakuje z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek ale można ją również podać z ziemniakami będzie wtedy bardziej treściwa i sycąca. składniki na ok. 2 litra zupy włoszczyzna ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, pora i kapusty włoskiej ) cebula ząbek czosnku 2 pęczki(...)botwinki z buraczkami sok z 1 cytryny 2 gałązki natki pietruszki lub koperku mały pęczek szczypiorku 4 jajka ugotowane na twardo 200g śmietany 18% łyżka cukru czarny pieprz sól przepis Do garnka wkładamy obraną i umytą włoszczyznę ( marchew, pietruszkę, kawałek pora, selera i kapusty włoskiej ), wlewamy około 1,5 litra zimnej wody i całość zagotujemy pod przykryciem. Umytą botwinkę razem
Smakowite Daniaprosta w przygotowaniu sałatka warstwowa z gulaszem angielskim to znakomita propozycja na domowe imprezy a także szybką przekąskę do pracy. Sałatka idealnie komponuje się z ugotowanymi na twardo jajkami, cebulą, marchewką, ogórkami konserwowymi i sosem majonezowo- śmietanowym, a dodatek gulaszu angielskiego sprawia że zyskuje bardzo ciekawy smak. składniki na 6 porcji 6 jajek ugotowanych na twardo(...)Marchew gotujemy razem ze skórką do miękkości, po ugotowaniu odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki. Obraną cebulę drobno siekamy a ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek a następnie oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno szklanej miski. Na warstwie białek rozprowadzamy niewielką ilość sosu majonezowo- śmietanowego
Smakowite Daniachillout. Nie mogę się doczekać lata, wtedy zabrałabym to wszystko na taras. *Ciasto znalazłam na http://znowmisieupieklo.blogspot.com/ szukając dań z maślanką. Szarlotka z maślanką Drukuj przepis Składniki 3 jajka 0,5 szkl cukru 2,5 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl maślanki straciatella 0,5 szkl oleju 2-3 jabłka cukier puder cynamon listonic_name = "Szarlotka(...)maślanką (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "3 jajka 0,5 szkl cukru 2,5 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl maślanki straciatella 0,5 szkl oleju 2-3 jabłka cukier puder cynamon " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki i ponacinać w równe plasterki, ale nie do końca. Odłożyć
CoolinarniePLpracy znalazła w sieci świetny przepis na wiosenną sałatkę z szynką. Jej wykonanie nieco zmodyfikowałam, zastępując część majonezu śmietaną. Sałatkę bardzo polecam, szczególnie na Wielkanocne śniadanie. Składniki : 5 jajek 1 mały pęczek szczypiorku 150 g żółtego sera 250 g szynki puszka kukurydzy 1,5 pęczka rzodkiewki pół średniego słoika majonezu 1 mały kubek śmietany 12% sól, pieprz do smaku Wykonanie(...)Majonez wymieszać ze śmietaną. Jajka ugotować na twardo, a po przestudzeniu obrać. Kukurydzę odsączyć z zalewy, wyłożyć do salaterki. Posmarować 1/3 porcji majonezu ze śmietaną. Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. 2/3 szczypiorku wyłożyć do salaterki. Na to wyłożyć pokrojoną w niedużą kostkę szynkę a następnie 1/3 sosu. Jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i położyć jako kolejną warstwę
Czerwień i błękitmenu głównym! Naleśniki ze szpinakiem i serem feta Nasze naleśniki w chrupkiej panierce. Pycha! Składniki : 2 czubate szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej Szczypta soli 2 jajka Farsz : Paczka szpinaku ¾ kostki sera feta 1 czubata łyżeczka masła Vegetta, sól oraz pieprz 3 ząbki czosnki Przygotowanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style(...)dodajemy fetę pokrojoną w drobną kostkę i łączymy całość ze szpinakiem trzymając na wolnym ogniu. Gdy naleśniki już usmażone nakładamy farsz, skręcamy w rulonik obtaczamy w jajku doprawionym solą oraz pieprzem następnie bułka tarta i podsmażamy z każdej strony na chrupiącą skórkę. Smacznego Nasz szpinak delikatnie podsmażamy na masełku dodajemy czosnek i doprawiamy vegeta, solą oraz pieprzem i smażymy
Sprawdzone przepisy kulinarneKonfitura zawiera 67,5 % moreli i jest niskosłodzona co dobrze się komponowało smakowo z słodkimi ciasteczkami. Składniki: 125 g masła 180 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 50 g cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 słoik konfitury morelowej Nasze Domowe 1 łyżeczka żelatyny cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Zimne masło, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder(...)jajko, esencję waniliową ekstrakt umieścić w misie miksera. Końcówką do ucierania na wolnych obrotach zmiksować składniki. Gdy utworzy się zwarta masa przełożyć na blat i uformować z ciasta kulkę. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto wyjąć. Blat lekko oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm i foremką w kształcie jajka wykroić ciasteczka
Ala piecze i gotujeciasto z którego wyrosły nam piękne, puchate bułeczki. Doskonale smakują posypane cynamonem i polane lukrem. Spróbujcie koniecznie... :) Składniki 500 g mąki 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajo 3/4 szklanki ciepłego (ok.37 st. C) mleka 2 łyżki roztopionego masła kilka łyżeczek powideł mirabelkowych Luks Pomada Do posmarowania wierzchu bułeczek 1 roztrzepane jajo cukier brązowy z cynamonem (według uznania(...)nożem na kawałki. Blaszkę, naczynie do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy bułeczki zawijasem do góry i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Następnie smarujemy roztrzepanym jajem i posypujemy cukrem z cynamonem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40-60 minut (należy sprawdzać czy ciasto się rumieni i w odpowiednim momencie wyłączyć piekarnik
Symfonia SmakówSchłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Masa czekoladowa: 250 g gorzkiej czekolady 75 g masła 25 g cukru 1 łyżka ciemnego kakao 1 czubata łyżka śmietany 36% 2 duże jajka oraz: migdały w słupkach do dekoracji Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i wymieszać. Czekoladę połamać na małe kawałki, masło pokroić w kostkę i wrzucić(...)miski ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Woda nie może dotykać miski. Rozpuścić składniki, dodać kakao, dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Masę czekoladową ostrożnie, małym strumieniem wlewać do ubitych jajek cały czas miksując, aż wszystkie składniki połączą się. Gotową masę czekoladową wlać na zastygniętą masę karmelową, wyrównać. Udekorować migdałami wedle uznania. Migdały można wcześniej uprażyć na suchej patelni. Piekarnik
maniapieczeniaPrzepis od mojej mamy:) Porcja na tortownicę 26 cm. Jeśli pieczecie na dużej blaszce prostokątnej zróbcie podwójną porcję. Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1,5 szklanki maku 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 25 dkg margaryny lub masła olejek migdałowy Białka ubić z cukrem, ubijając(...)wystygnięciu ciasto przeciąć na dwie części. Mak zalać wrzącą wodą (do wysokości maku), po 20 minutach zagotować i odstawić do wystygnięcia. Mak zmielić dwukrotnie. Do zmielonego maku dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, cukier, olejek migdałowy i wymieszać. Margarynę zagotować i nie zdejmując z ognia stopniowo dodawać mak. Gorącą masą przełożyć przekrojone ciasto. Górę ciasta polać polewą czekoladową lub lukrem. Kategoria: Ciasta
kuchcikowniakluski leniwe wraz z sposobem podania! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Kluski Leniwe Gotowe kluseczki z dodatkami! Zapraszam! Składniki : 300 g sera białego 1 jajko 50 g mąki 2 szczypty soli 2 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej Przygotowanie: Do miski dajemy ser, jajko, mąkę oraz sól. Następnie całość dokładnie zagniatamy(...)powierzchnie gotujemy około 4 min. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i prażymy ją chwilkę z masełkiem. Polewamy nasze kluski posypujemy cukrem i gotowe ! Do miseczki dodajemy jajko, mąkę, ser oraz sól. Zagniatamy całość dokładnie na jednolitą masę. Urywamy kawałek ciasta, posypujemy podłoże mąką i kręcimy rulonik. Następnie odcinamy kluseczki mniej więcej takiej wielkości. Tyle kluseczków otrzymamy z podanej
Sprawdzone przepisy kulinarneprzepisie słodycz delikatnie równoważą kwaskowate morele suszone, można też posmarować ciasto kwaśną konfiturą zanim nałożymy na nie kajmak. Mazurek można przygotować w dowolnej formie, ja swój uformowałam w kształt jajka. Ilość masy w przepisie spokojnie starczy na rozsmarowanie cienkiej warstwy na nieco większym mazurku niż mój. UWAGA! W przepisie podaję dwie opcje ilości cukru - z tą większą masa jest mocno(...)mniej/więcej) zimnej wody - gotowe ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę - schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na niezbyt gruby placek (maksymalnie 5mm), wyciąć nożem kształt jajka lub dowolny wybrany, z pozostałych skrawków ciasta uformować na jajku wyższy brzeg lub wałek - ciasto nakłuć widelcem, ponownie krótko schłodzić w lodówce - piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni, ciasto piec
Smakołyki Bereniki