zalewie octowej z cebulą. Można je wykonać chyba z każdej ryby. Wystarczy tylko ją zmielić i postępować zgodnie z przepisem. Składniki: 600 gram ryby 200 gram świeżego boczku 2 jajka 2/3 szklanki bułki tartej Ok. 100 ml mleka 2 jajka Sól, pieprz Zalewa: 1200 ml wody 300 ml octu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka vegety 2 łyżeczki cukru 1 duża(...)cebula Kilka listków laurowych Ziele angielskie Wykonanie: Rybę i boczek mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Dodajemy 2 jajka, bułkę tartą namoczoną mlekiem. Przyprawiamy solą , pieprzem i formujemy małe kotlety ok 3cm. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju przez kilka minut z obu stron. Usmażone kotleciki układamy w naczyniu i przekładamy pokrojoną cebulą, liściem laurowym
Smaki EwyNiekiedy zdarzają się kombinacje z serem, szynką itd., ale to już nie klasyka. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka ( dobrze gdy są średniej wielkości ) Masło ( schłodzone) Sól Pieprz Mąka Jajka Bułka tarta Olej Wykonanie: Pojedyncze piersi z kurczaka rozklepujemy przez folię, tak aby nie uszkodzić mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Na jednym brzegu kładziemy kawałek masła(...)cm/1 ½ cm ), zwijamy kawałek, później brzegi i do końca całego kotleta. Ważne jest aby masło położyć od strony gładkiej kotleta. Obtaczamy dokładnie w mące, jajku i bułce tartej ( użyta mąka powoduje lepsze przyklejenie się jajka). W rękach jeszcze formujemy odpowiedni kształt. Smażymy na głębokim tłuszczu przez 15 – 20 minut, najlepiej we frytkownicy. Z idealnie zrobionego kotleta podczas krojenia wypływa rozpuszczone
Smaki Ewywyszło pysznie. Idealne ciasto szczególnie dla miłośników sernika i miłośników szarlotek. Rewelacja. Składniki: Ciasto kruche – na tartę ( przypomnienie ) 150 gram masła/ margaryny 100 gram cukru 300 gram mąki 1 jajko Masa serowa: Ok. 500 gram twarogu ( mielonego do serników ) 2 jajka ½ szklanki cukru ¼ kostki masła 1 opak. Cukru wanilinowego 3 – 4 jabłka Wykonanie: Zagniatamy ciasto, schłodzonym ciastem wlepiamy formę ( okrągłą(...)tarty ). Ciasto nakłuwamy widelcem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 o C przez 20 minut. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Pasterkami wykładamy podpieczony spód ciasta. Jajka ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem. Na koniec dodajemy twaróg. Mieszamy. Masę twarogową wylewamy na ułożone jabłka. Pieczemy przez 40 - 45 minut w temp. 180 o C. SMACZNEGO
Smaki Ewyjuż do użycia ) 4 pomidorki koktajlowe Kilka plasterków czerwonej cebuli ( cienkich ) Plasterek szynki Ser feta ( o niskiej zawartości tłuszczu ) ok 2 cm z typowego opakowania ½ ogórka kiszonego 1 jajko ugotowane na twardo Sos: 1 łyżeczka majonezu ( light ) 1 łyżeczka kaparów + 1 łyżeczka zalewy Wykonanie: Do miseczki dodajemy kolejno sałatę, ogórka pokrojonego w plasterki, pomidory przekrojone na połowę, cebulę. Szynkę(...)kroimy na zapałki i dodajemy również do surówki. Ser feta rozdrabniamy w kostkę około 1 cm. Jajko ugotowane na twardo dzielimy na ćwiartki, kładziemy na wierzchu surówki. Z majonezu, kaparów i zalewy robimy sos, intensywnie go mieszamy tak aby rozdrobnić kapary. Sos nakładamy na jajka i surówkę. SMACZNEGO. Produkty o niskim indeksie glikemicznym dają uczucie sytości przez dłuższy czas
Smaki Ewysmaczne. Gdy je robiłam, nie wiedziałam dokładnie jak wyjdzie. Teraz zdecydowanie z czystym sumieniem mogę polecić Wam tort naleśnikowy z tuńczykiem, jest pyszny. Składniki: Naleśniki 300 ml mleka 2 jajka ok.2 szklanki mąki ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Olej do smażenia Farsz tuńczykowy Tuńczyk w kawałkach w sosie własnym ( duża puszka 400 gram ) 4 jajka ugotowane na twardo(...)ząbki czosnku 2 cebule dymki Sól Pieprz kolorowy Łyżka oleju Ponadto: 200 gram sera żółtego typu gouda 1 świeży pomidor Wykonanie: Z podanych składników na ciasto, smażymy naleśniki . Ugotowane jajka ścieramy na tarce warzywnej razem ogórkami konserwowymi. Dodajemy lekko rozdrobnionego, odsączonego tuńczyka w kawałkach w sosie własnym. Całość mieszamy. Przyprawiamy łyżką oliwy, solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzewamy
Smaki Ewymianowicie placuszki z zielonego groszku. Placki w konsystencji są bardzo lekkie, puchowe. Idealne danie również na upalne dni. Można je podać z gęstą śmietaną, szczypiorkiem, wędzonym łososiem czy też jajkiem sadzonym. Wybór należy do Was. Składniki: 2 szklanki zielonego groszku ( może być mrożony ) 4 jajka 2 łyżki mąki Sól Pieprz Olej Wykonanie: Groszek gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ( odcedzamy(...)doprawiamy solą i pieprzem. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą. Na rozgrzanym oleju smażymy małe placki. Podajemy według uznania ze śmietaną, szczypiorkiem, wędzonym łososiem lub jajkiem sadzonym. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewyprzetestowałam wiele przepisów na rogaliki drożdżowe... i wreszcie znalazłam swój ideał :) Składniki: (na 24 szt.) -3,5 szklanki mąki pszennej 450 -120 g masła -200 ml mleka -2 jajka -2/3 szklanki cukru pudru -1/3 łyżeczki soli -80 g świeżych drożdży -dowolna marmolada, np. różana Wykonanie: Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru, 2 płaskie łyżki mąki(...)oraz 5 łyżek letniego mleka. Mieszamy wszystko i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Masło rozpuszczamy na ogniu i odstawiamy do przestygnięcia. Jajka ucieramy z pozostałą porcją cukru pudru na puszystą masę. Do jajek dodajemy wyrośnięty zaczyn, sól, ciepłe mleko, przesianą mąkę oraz przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto (można mikserem z hakami do ciasta drożdżowego) przez ok 8 minut
KasiekGotujejest za placuszkami to ja dzisiaj serwuję na śniadanie omlet z dodatkiem szynki, papryki i sera. A całość z zatopionymi kwiatami cukinii. Czy nie brzmi to smacznie? Składniki : * 3 jajka - najlepsze takie swojskie * łyżka mąki pszennej * łyżka śmietany * sól, pieprz * 4 kwiaty cukinii * łyżka masła * opcjonalnie : szynka, czerwona papryka, cebula, ser żółty Przygotowanie : Jajka ubić(...)puszystą masę, dodać mąkę i śmietanę. Całość przyprawić. Ewentualnie dodać pokrojone w drobną kostkę dodatki. Rozgrzać masło,wlać masę z jajek. Ułożyć kwiaty cukinii i piec po przykryciem około 5 minut, przewrócić na drugą stronę, dopiec omlet. Podawać na ciepło
Magiczne Życie Martymomencie...aż nam języki poparzyło. Czego użyłem: -100 gram masła twardego, posiekanego -100 gram cukru pudru przesianego -320 gram mąki orkiszowej przesianej -proszek do pieczenia, na czubku łyżeczki -jajko duże -wiśnie w żelu; opcjonalnie konfitura wiśniowa -kilka kropel oleju rzepakowego Cukier zagniatamy z masłem, dodajemy połowę mąki, dodajemy jajko. Zagniatamy. Dodajemy proszek do pieczenia. Sukcesywnie dodajemy mąki do momentu(...)zamrażarki na 15 minut. Po wyciągnięciu z zamrażarki, ciasto dzielimy na pół. Wkładamy do foli spożywczej i rozwałkowujemy na grubość 5-7 mm.Wykrawamy okręgi; ja użyłem kieliszka do jajka. Dwa kółka zlepiamy jednym bokiem razem, do środka dajemy łyżeczkę nadzienia i zlepiamy zostawiając centymetrowy kawałek niezamknięty. Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia, wkładamy na 17 minut do piekarnika nagrzanego
BaRepasKiedy tylko upały lekko ustały, od razu stałam w kuchni i przeglądałam szafki w poszukiwaniu składników na jakieś dobre ciasto. Jest resztka drożdży! Hurrrrra! Są jajka, jakaś resztka wiśni z dnia poprzedniego, której dzieci nie zdążyły wmłócić i koszyczek malin, który kupiłam na śniadanie do pracy. Są też płatki migdałów. Aaaaa – idelanie! Wszystko zaczyna się pięknie układać(...)ciepłego mleka 10 g cukru 1 łyżka mąki do ciasta: 150 g mąki pszennej 220 g mąki jaglanej (zmielone płatki jaglane) 40 g cukru 2 jajka 1 żółtko 50 g miękkiego masła mała szczypta soli nadzienie: ok. 100 g świeżych malin ok. 100 g wydrylowanych wiśni 50 g płatków migdałów Przygotowujemy rozczyn. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże
bistro mamaSkładniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 50 g drożdży 1 jajko 100 g masła (lub margaryny) 0,5 tabliczki czekolady rodzynki Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Jajko ucieramy z resztą cukru. Do wyrośniętych drożdży dodajemy: mąkę, jajko z cukrem
CiastkozercyMożecie dać do środka, co tylko zapragniecie, dzięki temu zaspokoicie gusta wszystkich domowników. I jest naprawdę łatwa w przygotowaniu. Potrzebne nam: *na kruche ciasto: - 200 g mąki pszennej - 1 jajko - 100 g masła - szczypta soli * na masę: - 3 jajka - 100 ml mleka - 100 g startego żółtego sera - 1 por (biała część) - 150 g szynki konserwowej - łyżka masła - sól - pieprz - pieprz(...)minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i dopiekać ciasto kolejne 12 minut. Pora pokroić w pół-talarki i podsmażyć na maśle z odrobiną soli i pieprzu. Ostudzić. Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać starty ser, pora i pokrojoną w kostkę szynkę. Doprawić solą, pieprzem i chili. Masę wylać na ciasto i wstawić całość do piekarnika na około 30 minut. Upieczoną
W poszukiwaniu inspiracjibrokuł 1 szt · pomidory 2 szt · jajka 4 szt · koperek · majonez · sól · pieprz · mleko 1/2 szkl · ocet winny 1 łyżka Brokuł umyj, podziel na różyczki, obgotuj w osolonej wodzie z dodatkiem mleka i octu winnego. Wyjmij ostrożnie brokuł, uważając aby się nie rozpadł, następnie osącz, a potem ostudź na sicie. Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz je ze skorupki(...)pokrój na ćwiartki. Pomidory umyj i także podziel na ćwiartki. Ułóż brokuł na środku talerza. Dookoła poukładaj cząstki jajek, miedzy brokułowe różyczki ostrożnie włóż cząstki pomidorów. Dopraw sałatkę do smaku solą i pieprzem. Ozdób majonezem, na koniec posyp posiekanym koperkiem
Camilla w kuchniinne ciasta -----> BROWNIE Brownie z malinami i białą czekoladą - przepis: Składniki: (forma 23x24 cm) Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 1 biała czekolada 225 g masła 4 całe jajka 350 g cukru 32 g cukru waniliowego 10 ml aromatu waniliowego 180 g mąki pszennej szczypta soli 20 dag malin (jeśli będą mrożone, nie rozmrażać przed pieczeniem!) ok. 10 g migdałów(...)pomarańczowej 3 łyżki wody różanej (opcjonalnie) łyżka mąki Brownie z malinami i białą czekoladą - jak zrobić? Gorzkie czekolady połamać na kawałki i rozpuścić wraz z masłem, wymieszać i przestudzić. Jajka ubić na puszystą masę wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olejek waniliowy, wymieszać. Migdały posiekać nożem na kawałki. Kiedy rozpuszczona czekolada wystygnie, dodać ją do ubitych jajek. Małymi
Moje Qulinarianastępnego dnia będzie tak samo smaczne! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1 kostka masła (lub 200 g margaryny) 100 g drożdży 2 jajka 0,5 szklanki jeżyn Składniki na kruszonkę W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem, masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia(...)Jeżyny myjemy i odkładamy na ściereczkę, żeby wyschły. Mieszamy mąkę z kakao, dodajemy wyrośnięte drożdże, ostudzone mleko i cukier z jajkami. Mieszamy dokładnie i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość odkładamy w ciepłe miejsce na około 40 minut, przez ten czas ciasto powinno podwoić swoją objętość. W czasie, kiedy ciasto rośnie, możemy przygotować kruszonkę . Zagniatamy razem wszystkie składniki
Ciastkozercy