Składniki na 1 porcję: 50 g zielonej soczewicy 1 białko jaja 2 łyżeczki otrębów orkiszowych/żytnich 1 łyżeczka lnu mielonego Curry, pieprz(...)sól, imbir, kurkuma Przygotowanie: Soczewicę gotujemy zgodnie z tym co jest napisane na opakowaniu. Po ugotowaniu, odcedzamy soczewicę, odstawiamy do wystygnięcia. Dokładnie blenderujemy, dodajemy przyprawy, otręby, len oraz białko jaja i mieszamy. W rękach formujemy małe kotleciki. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Mini kotleciki z zielonej soczewicy
Czarnawisienkapieprzem. Położyć na każdą z piersi 1 łyżkę masła i pół łyżki posiekanego koperku. Następnie zawinąć mięso tak, żeby nigdzie nie było dziury. W miseczce rozbełtać jajko dodając do niego według uznania przyprawę do kurczaka. Następnie najpierw dokładnie obtoczyć mięso w mące, później w jajku i kolejno w bułce tartej. Jeśli jeszcze widać gdzieś dziurę, którą mogłoby(...)wypłynąć masło podczas smażenia należy powtórzyć czynność zamoczenia w jajku i bułce tartej. Do garnuszka wlać kilka centymetrów oleju. Na rozgrzany olej włożyć kotlety de volaille i smażyć na nie za dużym ogniu, żeby mięso się nie spaliło około 20 minut. Smacznego
Anielska Kuchnia Animleku rozpuścić drożdże, wlać je do pierwszej miski, dodać cukier i szklankę mąki. Zamieszać łyżką i odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozbić dwa jajka do drugiej miseczki i rozbełtać je. Następnie do pierwszej miski dodać resztę mąki, olej i 3/4 rozbełtanych jajek do wcześniejszych składników, zamieszać łyżką i odstawić ponownie do wyrośnięcia(...)zwinąć ciasto i uformować na kształt rogalika. Z drugą kulką ciasta postąpić tak samo. Zwinięte rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch rogalików resztą rozbełtanego jajka. Piec w piekarniku góra - dół 220 st. C , lub z termoobiegiem 200 st. C przez 15 minut. Życzę smacznego
Anielska Kuchnia Anipochwalić już drugą w moim życiu 15(a raczej 17) :P Jeżeli plany nie uległy zmianie to dzisiaj wyczuwam grilla.A tak z innej beczki, czy kiedykolwiek wyjdzie mi jajko w koszulce? Nie no na serio, próbowałam z octem - nie wyszło, dzisiaj spróbowałam w foli, za pierwszym razem zapomniałam jej posmarować masłem, przez co jajko nie chciało odejść nie wspomnę(...)czytałam było 2-3min, ja gotowałam ok.5 i co?) Dobra to nie jest takie tragiczne, wrzuciłam je jeszcze trochę na patelnię i w ten sposób powstało koszulko-sadzone jajko, że tak to nazwę :PGrzanki+mozzarella+szynka+pomidor+koszulko-sadzone jajko tak to jest to, idealne po długim biegu. ♥A za dwa tygodnie o tej porze będę gdzieś w drodze
More food, love and dreamsKolejna moja potrawa inspirowana kuchnią tajską. Tym razem jest to sałatka z kurczakiem, czerwoną papryką, jajkami i makaronem polana słodko-kwaśnym sosem tamaryndowym i podana w liściach sałaty. Wyjątkowo smaczna i aromatyczna. Polecam Składniki:2 piersi z kurczaka1 cebulaplasterek masła2 łyżki oleju2 łyżki sosu sojowegokawałeczek chili1/2 średniej papryki czerwonej200 g makaronu „Czarniecki” w kształcie ryżu4 jajka2 łyżki posiekanej(...)pokrojone w kostkę piersi z kurczaka i sos sojowy. Mieszając, lekko przyrumienić. Następnie dodać drobno posiekaną cebulę i chili. Przysmażyć i odstawić. Ugotować makaron, odcedzić i przelać zimną wodą.Jajka ugotować na twardo. Paprykę czerwoną posiekać. Do miseczki wrzucić zawartość patelni, dodać makaron, drobno pokrojone jajka, paprykę, posiekaną kolendrę i sok z limonki.Wszystko wymieszać i doprawić solą.Sos mandarynowy:Wszystkie
Oryginalny smakcytryny dużej5 łyżeczek cukru-dodatkowo:4 paczki rurek waflowych1 opakowanie cukiereczków typu lenitilkiWykonanie:Biszkopt jasny:Oddzielamy białka od zóltek, ubijamy pianę na sztywno, ciągle miksując dokładamy po 1 jajku, następnie po łyżce cukier. Dokładnie miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dokładamy stopniowo do ciasta, mieszamy łyżką. Prodiż wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, pieczemy 25 minut,Biszkopt ciemny: oddzielamy(...)białka od żółtek, ubijamy pianę na sztywno, ciągle miksując dokładamy po 1 jajku, następnie po łyżce cukier. Dokładnie miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dokładamy stopniowo do ciasta, mieszamy łyżką.Dodajemy kakao, dobrze mieszamy, żeby całe ciasto było równomiernie ciemne.Krem: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, kiedy jest sztywna, dodajemy serek mascarpone, miksujemy na mniejszych obrotach.Poncz do nasączenia
Z Majeczką w kuchniopakowanie mieszanki Iglotex Warzywa po staropolsku1 opakowanie mieszanki Iglotex Warzywa po polsku1 jajkosól,pieprz10 dag żółtego seraWykonanie:Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy jajko, mąkę, ok 1 łyżeczki soli. Wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy, wykrawamy kwadraty 20x20 cm.Mieszankę po staropolsku podsmażamy na oleju na rumiano,doprawiamy solą i pieprzem studzimy, odcedzamy z oleju. Dobrze blenderujemy(...)dodajemy jajko, potarty zólty ser. Dokładnie mieszamy. Na każdy kwadrat nakładamy ok łyżkę farszu.Składamy na pół. Ściskamy brzegi. Smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy na wczęsniej usmażonych warzywach mieszance Iglotex- warzywa po polsku
Z Majeczką w kuchniłyżki mleka6 łyżek olejuNADZIENIE SEROWE:250 g twarogu1 jajko50 g rodzynek1 łyżeczka rumu (ja dałam herbatę góralską, ma w sobie troszkę rumu)80 g cukru2 łyżki skrobi ziemniaczanej+1 jajko, cukier puderWYKONANIE:Ciasto najlepiej przygotować na stolnicy. Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukier puder, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. W osobnej miseczce przygotować twaróg, mleko i olej(...)zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.W tym czasie można przygotować rodzynki dodając do nich rum.Przygotowanie nadzienia serowego: twaróg przetrzeć przez sito. Następnie należy dodać jajko, rodzynku, cukier i skrobie ziemniaczaną - wszystko razem dokładnie wymieszać.Po upływie godziny ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować. Następnie wykroić z ciasta kilka kwadratów, mi wyszło 11 porcji.Piekarnik nagrzewamy
Serce zamknięte w formie pysznościmąki pszennej chlebowej200 g mąki pszennej razowej35 g drożdży świeżych (lub 10 g drożdży instant)50 g cukru7 g soli10 g mleka pełnego w proszku 60 g jajek (mniej więcej 1 duże jajko)140 g mleka w temperaturze pokojowej,120 g Tang Zhong w temperaturze pokojowej50 g roztopionego i ostudzonego masłaodrobina roztrzepanego jajka z mlekiem do glazurowania Przygotowanie chleba(...)formy odwracając tak, aby złączenie zrolowanych brzegów było na dole.Przykryj i odstaw do wyrośnięcia, aż wypełni całkowicie foremkę i przekroczy jej wysokość.Tuż przed włożeniem do piekarnika posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem i natnij delikatnie górę we wzory zgodnie z własnym uznaniem. Piecz w nagrzanym do 180°C ok. 30 minut. Uwaga! Bochenki szybko się rumienią.Wyjmij z piekarnika
Grahamka, weka i kajzerkamąki chlebowej200 g mąki razowej35 g drożdży świeżych (lub 10 g drożdży instant)50 g cukru7 g soli10 g mleka pełnego w proszku 60 g jajek (mniej więcej 1 duże jajko)140 g mleka w temperaturze pokojowej,120 g Tang Zhong w temperaturze pokojowej50 g roztopionego i ostudzonego masła100 g pesto (tutaj zielone) odrobina roztrzepanego jajka z mlekiem do glazurowania(...)złączenie zrolowania było na dole.Przykryj i odstaw do wyrośnięcia, chlebek może urosnąć ponad dwukrotnie przewyzszajac foremkę. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Tuż przed włożeniem do piekarnika posmaruj chlebek roztrzepanym jajkiem z mlekiem i natnij górę we wzory zgodnie z własnym uznaniem. Piecz około 30 minut. Uwaga! Bochenki szybko się rumienią.Po uieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na kratkę
Grahamka, weka i kajzerkaCiepła czerwcowa niedziela, przyjaciele zapraszają na przydomowego grila. Nie wypada zatem pójść z pustymi rękoma. Szybki przegląd lodówki - jajka są, drożdże są, mleko i masło też. Mąka w szafie jest zawsze :) Trzeba zrobić coś smacznego, w miarę szybkiego i coś, co zawsze się udaje. I nie wymaga dużej ilości jajek, bowiem w lodówce były tylko dwa. "I koniecznie z kruszonką(...)wolnym ogniu i odstaw go wystygnięcia. W tym czasie wymieszaj w dużej misce w wszystkie składniki suche: makę, pozostały cukier, cynamon i sól.Do składników suchych dodaj mleko, jajko, żółtko, rozrobione drożdze, a nastepnie dokładnie wymieszaj aż do dokładnego połączenia składników. Dodaj masło i wyrabiaj ciasto około 10 minut. Tuż przed zakończeniem wyrabiania dodaj rodzynki, i dokończ wyrabianie
Grahamka, weka i kajzerkadodaj do niej imbir i dokładnie wymieszaj.W małym rondelku podgrzej na wolnym ogniu melasę, cały czas mieszając, aż do momentu, gdy stanie się bardziej płynna. Zdejmij z ognia, wbij jajko i szybko mieszaj, aby jajko połączyło się z melasą. Utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj mąkę, melasę z jajkiem, i dalej ucieraj mikserem dopóty, dopóki składniki dobrze
Grahamka, weka i kajzerkaCzas oczekiwania troszkę dłuższy, bo pieczenie i galaretka musi się ściąć. Ale to pestka z satysfakcją konsumowania. No i niedrogo. Ciasto: - 1 niepełna szklanka cukru pudru - szklanka mąki - 5 jaj - łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli Włącz piekarnik na 180° góra-dół. Oddziel żółtka od białek. Ubij(...)białka z cukrem i solą na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodaj żółtka, jedno po drugim. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj stopniowo, ciągle mieszając do ubitych jaj. Ciasto rozłóż równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz w 180° przez 20 minut. Po upieczeniu przykryj ciasto wilgotną ściereczką i obróć blachę do góry dnem
Pasje Jolkigram mąki gryczanej 2 jajaszklanka mleka szczypta soliłyżka stewiiwodaolej kokosowy do smażeniadżem/powidła/biały ser/ świeże owoce do podaniaW misce mieszamy mąkę gryczaną z mąką orkiszową, mleko, jaja, stewię i szczyptę soli, tworząc przy tym dość rzadkie ciasto na naleśniki. Jeśli będzie zbyt gęste dodajemy kilka łyżek wody (najlepiej gazowanej, co spulchni ciasto). Rozgrzewamy patelnię
Mango Papajaczasem zamieszaj. Ostudź. Gdy masa stygnie posmaruj boki blachy masłem i posyp bułką tartą , dno wyłóż papierem do pieczenia. Naszykuj składniki na masę serową. Gdy masa ostygnie dodaj żółtka jaj i zmiksuj na gładką masę(...)Odlej pół szklanki i odłóż ją na bok do wykończenia ciasta. Do masy w garnku dodaj po trochu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj. Ubij białka z czterech jaj ze szczyptą soli. Dodaj do masy i dokładnie wymieszaj. Odstaw lub wyłóż masą blachę. Teraz masa serowa. Twaróg, żółtka, cukier, masło, dobrze wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj mąkę ziemniaczaną
Pasje Jolki