szklanki mąki ¾ szklanki cukru 4 jaja łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli 250g porzeczek 0,5kg brzoskwini WYKONANIE Jaja ubijamy z cukrem i szczyptą soli. Dodajemy jogurt, cukier waniliowy, olej i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem, wlewamy ciasto
Zofianałyżki płynnej śmietanki (najlepiej 30-36%) olej do smażenia (słonecznikowy lub z pestek winogron) mąka do obtoczenia ryby (1 czubata łyżka powinna wystarczyć) sok z 1/4 cytryny 1 jajko sól i pieprz Dodatkowo (na ciasto): 250 g mąki pszennej + trochę do podsypania 250 g bardzo zimnego masła 1/2 łyżeczki soli 125 ml bardzo zimnej wody Oraz (na naleśniki(...)mąki 75 ml mleka 1 jajko po 1/2 małego pęczka koperku i natki pietruszki (w sumie 7-8 g) sól i pieprz 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) Koper i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Masło (25 g) rozpuszczamy w garnuszku o grubym dnie. Dodajemy koper i podsmażamy ok. 5 min. Następnie dodajemy pieczarki oraz sok z cytryny i smażymy
Ratunku obiadpytał o przepis na pastę jajeczną, a że dawno nie robiłem to jakoś mnie naszło.Jak to zrobić?-5 jaj drobno posiekanych-ser starty; objętościowo jak połowa uzyskanych jaj-dwa płaty, posiekanej i obranej papryki konserwowej -sól, pieprz-szczypiorekWszystko łączymy razem.Idealna do pieczywa, krakersów, szynki
BaRepaswręcz przeciwnie, zjadłam biszkoptowe omlety z 4 jaj. Ale ważne tym razem nie jest moje, ale jego śniadanie :) Omlet z serem, szynką i ziołami wielki bo z 3 jaj tyle, że z dodatkiem dużej ilości sera i szynki wiejskiej. Jeżeli lubicie pizze i tosty to taki omlet również przypadnie Wam do gustu."Składniki:3 białkaszczypta soli3 żółtka3 płaskie
Słodkie Przyjemnościsekund, następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia) - Ci którzy jej nie używają mogą tradycyjnie rozpuścić je w kąpieli wodnej. Mąkę mieszamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia.Do ubitych jaj, dolewamy rozpuszczoną czekoladę ciągle mieszając, gdy składniki się połączą przestajemy miksować, następnie dosypujemy wcześniej wymieszane suche składniki i łączymy za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki.Masę przelewamy do dużej, prostokątnej
Słodkie Przyjemnościłatwością zrobić bez dodatku jaj - klik, ale potem moje myśli przeniosły się na bardziej Wielkanocne smaki. Od razu zabrałam się za przygotowanie świątecznej baby czekoladowej bez dodatku jaj i sztucznych dodatków. Jeżeli chodzi o składnik padło na proszek do pieczenia, zamiast mleka dodałam sok wiśniowy z letnich zbiorów i wodę, zamiast masła - aby baba była lżejsza użyłam oleju
Słodkie Przyjemnościinnymi sosami również. Zapraszam na faszerowane pieczarki z kremowym serkiem.Pieczarki faszerowaneSkładniki:300 g pieczarek (zamkniętych)125 g kremowego serka1-2 ząbki czosnkupieprz1-2 łyżki koperku (świeżego lub mrożonego)1 jajko + 2 łyżki mlekamąka, bułka tartatłuszcz do smażenia1. Pieczarki opłukać, osuszyć i ewentualnie obrać. Delikatnie usunąć korzenie.2. Do miseczki przełożyć serek, wcisnąć czosnek, dodać posiekany koperek (u mnie mrożony) i doprawić(...)Łyżeczką nakładać serek do otworu w pieczarce po usuniętym korzeniu. Nakładać tyle, aby po wyrównaniu była równa z powierzchnią pieczarki.4. Do jednej miseczki wsypać kilka łyżek mąki. Do drugiej jajko roztrzepane widelcem z mlekiem. Do trzeciej bułkę tartą.Najpierw każdą pieczarkę obtoczyć w mące, zwracając największą uwagę, żeby był przykryty mąką serek. Następnie przenieść pieczarkę -dłońmi lub widelcem- do drugiej
UgotujmyTo.pljeden chaps. I nie ma śladu. Dowodów brak.JAJKA Z PASTĄ Z BOBU/własny;/20 jajek ugotowanych na twardo400g bobu 4 ząbki czosnkusól, pieprzgałka muszkatołowa200g serka śmietankowegoCzosnek obieram, siekam. Jajka obieram, dzielę na pół wzdłuż, wyciągamżółtka. Bób gotuję w osolonej wodzie, obieram. Wszystko miksuję razem: serek, żółtka, bób. Doprawiam. Napełniam jajka. Ozdabiam.SMACZNEGO!Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkikompot zgęstnieje. Dodajemy sok z cytryny i wiśnie. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dno małej tortownicy (średnica ok 23cm) wykładamy papierem do pieczenia. Białka jaj ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier nadal ubijając. Dodajemy żółtka. Przesiewamy mąkę i kakao i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki i pieczemy ok 35min w 160st
happycreatiff.blogspot.comużyć pieczarek. Ze względu na brak mięsa pierogi śmiało można podać na piątkowy obiad albo na kolację wigilijną jeśli ktoś lubi małe urozmaicenia;)Ciasto: 400g mąki pszennej, jajko, łyżeczka soli, ok. 1/2 szklanki przegotowanej bardzo ciepłej wody.Mąkę przesiać, dodać sól, zrobić dołeczek i wbić jajko. Końcem noża rozkłócić i połączyć z mąką. Ponownie zrobić dołeczek(...)odstawić na około godzinę, by ciasto przestygło. Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Farsz: 100g zielonej soczewicy użyłam Piątnica, 100g podgrzybków lub pieczarek, cebula, jajko, sól, pieprz, łyżka sosu sojowego, 2 łyżki bułki tartej, olej do smażenia.Soczewicę zalać wodą i odstawić na całą noc. Następnie ugotować ją do miękkości, około godziny
Z miłości do słodkościśledziową. Wykorzystałam oczywiście śledzie.SKŁADNIKI:2 płaty śledziowepół opakowani kukurydzypół opakowania groszku4 ugotowane na twardo jajka3 ugotowane marchewki2 łyżki majonezy1 łyżka jogurtu naturalnego2 ugotowane ziemniakiWYKONANIEŚledzie, dwa jajka, jeden ziemniak, jedna marchewka, wszystko kroimy w kostkę. Do tego dodajemy groszek i kukurydzę. Z jogurtu i majonezu robimy sos. Mieszamy z warzywami. Wykładamy na półmisek.Pozostałą marchewkę , jajko
W kuchennym oknie EwySkładniki:Składniki na ciasto kruche:1 łyżka oleju rzepakowego,200 g mąki pszennej,100 g schłodzonego masła,1 jajko,1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu,szczypta soli,100 g brokuł,ok.15 brukselek,6 plasterków pora,1 cebula szalotka,200 g kwaśnej śmietany 18%,100 g startego sera żółtego,3 jajka,1 łyżka oleju rzepakowego,sól do smaku,pieprz czarny świeżo zmielony(...)kostkę i pory w krążkach, delikatnie doprawiamy solą. Brokuły i brukselkę gotujemy na parze na al. dente. Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone schłodzone masło, olej, rozmaryn i jajko. Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu.Ciasto rozwałkowujemy
Moniki Smakołykidrożdży* 1 łyżka letniego mleka* 1 łyżeczka cukruciasto* 4 szklanki mąki pszennej* 1/2 szklanki cukru* 1 szklanka mleka (250 ml)* 50 g miękkiej margaryny lub masła* 1 jajko* 1 żółtko* szczypta soli* śliwki Sposób wykonaniaSkładniki na zaczyn połączyć ze sobą w kubku lub szklance i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Mąkę przesiać najlepiej do większej miski, dodać cukier(...)szczyptę soli i wymieszać. Dodać jajko, żółtko, letnie mleko oraz wyrośnięty zaczyn i wymieszać wszystko łyżką, następnie dobrze wyrobić ciasto już ręcznie (można to zrobić również z pomocą robota). Na koniec dodać miękką margarynę i tak długo zagniatać ciasto, aż będzie gładkie i nie klejące się do rąk i miski. Tak wyrobione ciasto włożyć do pojemnika lub tej samej
Mix smakuBibimbap to danie pochodzące z Korei Południowej. Najprościej mówiąc jest to miks warzyw, wołowiny oraz jajka smażonego podanych na ryżu, z sosem chili. Jest to talerz zdrowia i smaku. Muszę się przyznać, że jest to moja ulubiona potrawa. Powiem więcej, jest to ulubiona potrawa całej mojej rodziny. Przed chwilą przeczytałam, że Bibimbapa znalazła się na 40 miejscu najsmaczniejszych potraw(...)smażenia warto troszkę posolić niektóre warzywa np pieczarki. Kiedy warzywa są już gotowe do woka wykładamy mięso i obsmażamy je do momentu, aż przestanie być czerwone. Smażymy jajko Teraz sos. Sos robię tak: małą filiżankę sosu pomidorowego mieszam z 6 łyżkami sos chili do tego dodaję 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego i na koniec
Kulinarna rozmowasugar for the topSkładniki na spód110g mąki75g zimnego masła niesolonego1 łyżka lodowatej wody1 małe jajkoszczypta soliSkładniki na masęskórka otarta z 2-3 cytryn150ml soku cytrynowego100g drobnego cukru60ml creme freche4 jajka i 3 żółtka3 białka i 5 łyżek cukru na bezęMethod:Sift the flour and salt, add in the butter cut in a little cubes. Quickly combine these togheter. When(...)minutes until it sets. Wykonanie:Przesiewamy mąkę i sól, dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko łączymy ze sobą. Gdy zacznie tworzyć kruszonkę, dodajemy wodę i jajko. Ponownie zagniatamy szybko i odkładamy do lodówki na godzinę.Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy do pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy
Kulinarna rozmowa