jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:276/455)

Drobiowe muffiny 155

odstawiamy do przestudzenia. Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy cebulę, pokrojone na mniejsze części suszone pomidory oraz jajko. Doprawiamy granulowanym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Posypujemy tartym parmezanem oraz natką pietruszki. Dokładnie mieszamy. Formę na muffiny smarujemy tłuszczem. Napełniamy mięsnym farszem i wstawiamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pod koniec pieczenia na mięsne kule kładziemy

Smaki Na Talerzu
Tarta po włosku z wołowiną i pomidorami 145

masła -1 żółtko -łyżka śmietany 18% -łyżeczka cukru -1/3 łyżeczki proszku do pieczenia -szczypta soli Farsz -500 g wołowego mięsa mielonego -2 duże pomidory -1 ząbek czosnku -3 łyżki startego parmezanu -100 g startego sera cheddar -2 jajka -3 łyżki mleka -1/2 szkl.gęstej śmietany -1 łyżka oleju -sól, pieprz -2 łyżeczki posiekanej świeżej bazylii Przygotowanie Składniki

Zielona Kuchnia
Cukinia faszerowana ricottą i suszonymi pomidorami 92

oczkach tarki, siekam natkę pietruszki. Połowę miąższu cukinii siekam drobno i wrzucam do miski, dodaję ricottę, jajko, suszone pomidory oba rodzaje serów i natkę pietruszki, całość mieszam dokładnie i doprawiam solą oraz pieprzem do smaku. Cukinie nadziewam gotowym farszem, układam w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Cukinia faszerowana ricottą i suszonymi pomidorami i zapiekam

Gotuj Się Kto Może
RUSKIE PIEROGI!!! :)) 102

jest to!!! ;) Co będzie potrzebne - ciasto: 500 g mixu mąk bezglutenowych (ja używam Schar) 1-2 jajka  250 ml wody  łyżeczka soli     Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto, wałkujemy żeby nie było zbyt grube (3-4mm), nadziewamy ulubionym farszem - w moim przypadku był to farsz ruski - i voilà!! Pychota na talerzu :))  Gotujemy do wypłynięcia

BezglutenowaIzabela
Szpinak, moja ulubiona wersja 124

Jest bardzo wszechstronny w zastosowaniu, bo nie tylko jako samodzielne danie ale również skład jajecznicy, wytrawnych muffin czy farsz do lazanii, krokietów, czy pierogów. Dzisiaj moja ulubiona wersja na szybko. Składniki: 1 kg szpinaku ( po usunięciu łodyżek 70 dkg ) 4 jajka 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 2-3 ząbki czosnku kilka płatków papryczki chili 70 g masła sól do smaku Sposób

Gosia gotuje
farsz jajeczno pieczarkowy w skorupkach 118

pieczarek, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy, aż nadmiar wody wyparuje. Odstawiamy do przestudzenia. Białka i żółtka jajek rozgniatamy jak najdrobniej widelcem a następnie łączymy z pieczarkami. Dodajemy musztardę oraz śmietanę, mieszamy opcjonalnie jeszcze doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowym farszem napełniamy skorupki. Wierzch posypujemy bułką tartą i smażymy do zrumienienia na maśle (farszem do dołu). Podajemy na ciepło (na zimno

Domowy Smak Jedzenia
NALEŚNIKI KOKOSOWE Z TRUSKAWKAMI 176

szkl.śmietanki 12% 1 łyżka wiórków kokosowych i 4 łyżki do dekoracji sól olej do smażenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mąkę,jajka,mleko kokosowe i  śmietankę zmiksować.Dodać łyżkę wiórek kokosowych o raz szczyptę soli.Ciasto odstawić.Po 30 min.smażymy cienkie ,złote naleśniki.   Farsz: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 2 banany sok z 1 limonki 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią 4 plastry ananasa 20dag.truskawek ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Z bananów

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
rolada sardynkowa 183

Składniki - 3 jajka - 50 g mąki orkiszowej - 25 g skrobi kukurydzianej - 20 g oliwy z oliwek - 50 g pietruszki - 1 szczypta sody oczyszczonej - komórki Farsz - 1 pudełko sardynek w sosie pomidorowym ,lub kawałek łososia wędzonego - 170 g serka ricotta sok z 1 cytryny - Sól i pieprz do smaku Wykonanie Rozgrzać piekarnik do . 180 ° C . Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka

w mojej kuchni
Przekąski i przystawki na Sylwestra cz. 2 1859

kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/02/saatka-z-kolorowym-ryzem.html Wegetariańska tortilla   http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/03/wegetarianska-tortilla.html  Pieczona ciecierzyca http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/08/pieczona-ciecierzyca.html Sałatka jarzynowa bez jajek http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/08/saatka-jarzynowa-bez-jajek.html   Zapiekane okienka chlebowe http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/10/zapiekane-okienka-chlebowe.html   Ekspresowa sałatka z szynką i ananasem http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/12/ekspresowa-saatka-z-szynka-i-ananasem.html   Bataty z aromatycznym farszem  http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/08/bataty-z-aromatycznym-farszen.html    Gulasz wołowy z czosnkowo-pietruszkowymi chlebkami naan http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/10/gulasz-woowy-z-czosnkowo-pietruszkowymi.html

Kuchnia w czekoladzie
Pierogi z kapustą i grzybami z nutą lubczyku w cieście z piegami ze szpinaku 172

koloru bordowego od buraka). A teraz zapraszam do lepienia! Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki 2 jajka 3 łyżki oleju 200 ml ciepłej wody do koloru: trochę rozmrożonego na patelni rozdrobnionego szpinaku, ja dodałam 2 łyżki Składniki na farsz: 500 g kwaszonek kapusty 50 g suszonych grzybów 1 średnia cebula masło klarowane do smażenia Przyprawy: 1 liść laurowy

Zasmakuj Kuchni
Legnickie bomby piernikowe 183

ciepła). Mąkę, kakao i sodę przesiewamy. Do misy miksera przelewamy mieszankę, dodajemy przesianą mąkę, kakao i sodę oczyszczoną, jajka, migdały, przyprawę korzenną, skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy. Wszystko miksujemy do momentu, aż powstanie nam kleiste ciasto piernikowe. Składniki farsz: 200 g masy marcepanowej 3 łyżki zmielonych migdałów 2 łyżki dżemu lub konfitury z pomarańczy 2 łyżki likieru pomarańczowego

kruche babeczki
NALEŠNIKI ZE SMAŻONYMI BANANAMI 173

Karmelizowany banan z nutą alkoholu i ze skórka pomarańczową ,niebiański smak.Bardzo polecam.   Ciasto: ~~~~~~~~~~~~~ 8 dag.mąki 2 jajka 1 łyżka stopionego masła 1 łyżeczka cukru pudru 1 szkl.mleka szczypta soli olej do smażenia nalesników 1 łyżka masła do zapiekania   Farsz: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 6 bananów 10dag.masła 1 szkl.cukru pudru odrobina  rumu lub aromat rumowy ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~   Przygotowujemy ciast na naleśniki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
PIEROGI JANA 148

przesadzić ok.1 łyżeczki w zależności).Wszystko dokładnie wyrobić i sklejać pierogi. Na stolicę wsypać mąkę , sól , dodać jajko , olej i ciepłą wodę , wyrobić elastyczne ciasto , po wyrobieniu trzymamy pod przykryciem , żeby szybko nam nie wysychało.Wycinamy krążki szklanką, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Cebulkę obieramy , siekam w pół plasterki.Na ogniu rozgrzać olej i wsypać, cebulę.Dusimy na małymy ogniu

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
pierogi z bobem 158

składniki na ciasto pierogowe: ok. 500 g mąki ok. 200 g wody 1 jajko 20 g oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masłem. składniki na farsz

Domowy Smak Jedzenia
Rolada z boczku nadziewana 133

oraz czosnkiem wyciśniętym przez praskę odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę. Mięso mielone przekładamy do miski wbijamy jajko, oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki, posiekaną natkę pietruszki przyprawiamy solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami (można zastąpić suszone zioła świeżymi ) wyrabiamy farsz. Płat boczku rozkładamy na desce, rozłożyć na nim równomiernie przygotowany farsz, zwijamy roladę, związujemy sznurkiem. Roladę pieczemy

kgwjanczewo
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 108

pokroiłam w kostką, podsmażyłam na oleju. Twaróg rozgniotłam dodałam kaszę podsmażoną cebulkę, przyprawy , dokładnie wymieszałam. Mąkę przesiałam, dodałam jajko, szczyptę soli i ciepłą wodę. Zagniotłam na gładkie elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowałam dość cienko, wykroiłam krążki szklaneczką. Na każdy krążek nałożyłam farsz.  Dokładnie zlepiłam brzegi. Pierożki gotowałam w osolonej wodzie, po wypłynięciu i zagotowaniu około minuty do dwóch. Ciasto musi

Darcia w kuchni
Kulebiak z kapustą i grzybami. 168

Pyszna, mięciutka kapustka z grzybami, jajkiem i cebulką zawinięta w ciasto drożdżowe. Pycha! Przygotowanie kulebiaka potrzebuje trochę czasu, ale moim zdaniem efekt końcowy jest tego warty!   Do kulebiaku użyłem suszonych borowików z tamtego roku, dodały naprawdę bardzo dużo smaku potrawie. Radzę i Wam użyć suszonych grzybów leśnych, a nie pieczarek.  Składniki: Ciasto: 500 g mąki(...)prostokąt o wymiarach 40 x 20 cm. Na dłuższy bok łożymy farsz i zawijamy. Następnie przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia brytfankę, przekłuwamy w kilku miejscach nożem, aby kulebiak nie pękł i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 min.  Wyrośnięty kulebiak smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40 min. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Pszenno gryczane nalesniki z lososiem, serem plesniowym i czeresniami 190

szklance mąki gryczanej i pszennej po 1 szklance wody i mleka (u mnie bez laktozy) 1 jajko łyżka oliwy szczypta soli Składniki mieszamy, odstawiamy na pół godziny a następnie smażymy. Pierwszy naleśnik na oleju, resztę na suchej patelni. farsz: 100 g łososia wędzonego na gorąco 30 g sera z niebieską pleśnią szczypior od jednej dymki łyżeczka soku z cytryny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Naleśniki z pieczarkami 123

naleśniki, pachnące ziołami. Tym razem pachnie tymiankiem. Składniki ciasta naleśnikowego: 1,5 szklanki mąki 3 łyżki oleju 1 jajko około 1 szklanki mleka 1/2 szklanki wody posiekana świeża nać pietruszki (około 1/4 pęczka) 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu Składniki farszu: 0,5 kg pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku czubata łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku pęczek siekanej świeżej

Smak mojego domu
Quiche z cukinią, łososiem i serem owczym 200

widelcem, również po bokach. Piekarnik nagrzać do 220°C. 3. Do wysokiego naczynia z dzióbkiem (np. miarki) wbić jajka, wlać śmietankę, doprawić sporą szczyptą gałki muszkatołowej, odrobiną soli i białym pieprzem. Dokładnie rozbełtać rózgą lub trzepaczką. 4. Rozłożyć do tartaletek farsz warzywny, ser i łososia, Zalać delikatnie sosem (chodzi o to, żeby sos nie wypłynął poza ciasto), wstawić do nagrzanego

Kuchnia Prezydentowej
Gołąbki z kaszą gryczaną, pieczarkami i mięsem - podwójnie pomidorowe 190

garnka). 3. Cebule, pieczarki i paprykę pokroić drobno, zeszklić na maśle, posolić i poddusić. 4. Mięso wymieszać z jajkami, warzywami i kaszą. Dodać keczup i przyprawy. Dokładnie wymieszać. 7. Duży garnek wyłożyć pozostawionymi liśćmi (zapobiegnie to ewentualnemu przypaleniu się gołąbków). Farsz zawijać w obgotowane liście, układać w garnku. Gotowe gołąbki zalać bulionem (ja do wody w której obgotowywały się liście

Kto ugości moich gości?
Tarta cebulowa 147

można dodać tylko mąkę pszenną) 100g zimnego masła 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany sól 1/2 łyżeczki kurkumy Farsz: 0,5kg białej cebuli 1 duża łyżka masła 50ml słodkiego wina 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka cukru sól biały pieprz 2 jajka 100ml jogurtu naturalnego lub śmietany Zaczynamy od ciasta. Wszystkie składniki zagniatamy i wkładamy ciasto do lodówki na około 30min

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Wielkanocny placek ryżowy z rumowymi rodzynkami 169

delikatne. Warto je upiec nawet bez specjalnej okazji. Bardzo polecam! składniki 1 szklanka ryżu arborio 1 l mleka farsz 500 g sera ricotta 90 g  serka mascarpone 1/2 szklanki ksylitolu lub 3/4 szklanki cukru pudru plus dodatkowo do posypania 5 jajek 1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu arborio 3/4 szklanki  rodzynek 1/2  szklanki  rumu 2 łyżeczki

Stare Gary
Roladki z szynki z kaszą jaglaną i serem feta 262

twardo, studzimy i kroimy w kostkę. 3. Szczypiorek, ser feta i paprykę drobno kroimy. Kukurydzę odcedzamy. 4. Kaszę, jajka, ser feta, szczypior, paprykę, kukurydzę i jogurt/majonez mieszamy w misce. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 5. 1-2 łyżki przygotowanego farszu wykładamy na każdy plasterek szynki i zwijamy w roladki. Układamy w naczyniu. 6. Przygotowujemy galaretę: do gorącego bulionu dodajemy

Szefowa kuchni
Tarta figowa z kozim serem 178

słodycz tarty.  Na kolację ze szklanką cydru, albo na obiad. Dla mnie ideał.  Przepis na farsz podejrzałam u Donny Hay , a kruche ciasto oczywiście od pana Roux.     Składniki: 110 g koziego sera (miękkiego) 3 - 4 figi 3 jajka 180 ml śmietany 18 % 20 g startego parmezanu sól morska, czarny pieprz Ciasto (jest trochę za dużo

Sto kolorów kuchni
Cannelloni nadziewane cukinią, szpinakiem i ricottą 185

zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie dusić ok. 5 minut na łyżce oleju. Ostudzić. Dodać ricottę, rozkłócone jajko, odciśnięty szpinak oraz starty na drobnych oczkach parmezan. Doprawić do smaku gałką muszkatołową oraz świeżo zmieloną solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Farszem nadziewać makaron i układać w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym pozostałą łyżką oleju. Piec ok. 15min w temp. 180st

Z miłości do słodkości
Wytrawne tartaletki ze szpinakiem i łososiem 317

farsz: opakowanie mrożonego szpinaku (liście)              3 łyżki masła              3 ząbki czosnku              150 g łososia wędzonego na ciepło              200 g śmietany 18%              3 jajka

wyzwania kuchenne
Szarlotka z gruszkami 168

Kruchy spód: 200 g masła  400 g mąki  3 jaja 100 g cukru Farsz: 5 średnich jabłek 8 gruszek 2-3 łyżki cukru cynamonowego Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, wsypujemy cukier i wbijamy jajka. Wszystko sprawnie zagniatamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 30 minut, następnie wykładamy na blat(...)około 15 minut rozgrzanego do 180`C. Pieczemy do zarumienienia. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Resztę ciasta kruchego, wcześniej schłodzonego ścieramy na tarce ( grube oczka) Na podpieczony spód nakładamy farsz który przykrywamy przygotowaną kruszonką. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 30 -40 minut w 175`C, do zarumienienia.  Smacznego

Słodkie Przyjemności
Carbonara z surową kiełbasą 132

wzdłuż ostrym nożem i najlepiej rękami, delikatnie oddzielamy farsz od flaka kiełbasy – używamy tylko samego, już doprawionego nadzienia kiełbasek, flaka wyrzucamy. Wrzucamy mięso na patelnię, włączamy ogień i smażymy, aż zacznie się delikatnie rumienić.   W czasie gdy kiełbasa się podsmaża, obieramy i kroimy na drobno cebulę. Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko

Smaczna Strona
Tarta z boczkiem, warzywami i serem ricotta 251

sera mozzarella (wiórki) 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku szczypiorek natka pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE kruchego ciasta: Mąkę i sól przesypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. PRZYGOTOWANIE farszu do tarty: Cukinię(...)patelni przesmażamy pokrojony w paseczki boczek.  Zrumieniony boczek przekładamy do warzyw i dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku. Wszystko razem przesmażamy. Doprawiamy solą i pieprze. Do miski wbijamy 3 jajka. Dodajemy ricottę, mozzarellę (1/2 porcji), śmietanę, posiekaną dymkę, szczypiorek i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składni ze sobą łączymy. PRZYGOTOWANIE tarty z boczkiem i warzywami: Formę na tartę

kulinarnyJa
Naleśniki na krokiety 456

szklanka wody gazowanej 2 szklanki mleka 3 jajka szczypta soli szczypta pieprzu Nalesniki na krokiety Przygotowanie: Zaczynamy od wybicia jaj do miski, następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ważne aby nie było grudek. Patelnię rozgrzewamy, dodajemy odrobinę oleju i smażymy naleśniki na złoto z obu stron. Farsz nakładamy gdy naleśniki na krokiety wystygną. Łączny czas Czas

Naleśniki
Kartacze (cepeliny) w sosie ze świeżych grzybów leśnych. 182

sosie ze świeżych grzybów leśnych: 1200 g obranych, ugotowanych w osolonej wodzie, przeciśniętych przez praskę ziemniaków (zimnych) 800 g obranych, surowych startych na tarce o drobnych oczkach 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g (około 1 szklanki) mąki pszennej sól NADZIENIE: 2 duże cebule 200 g drobno pokrojonej wędliny lub podsmażonego mięsa mielonego 200-250 g grzybów (ja użyłam(...)Następnie do ziemniaków dodajemy również mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, jajko trochę soli i wyrabiamy gładkie, nie lepiące się aż tak bardzo ciasto (jeśli ziemniaki są zbyt klejące dosypujemy trochę mąki). Ciasto dzielimy na kawałki w wielkości mandarynki, z każdego kawałka formujemy placek o grubości około 0,5 cm nakładamy łyżkę farszu i sklejamy ciasto, formując owalną kluskę. Gotowe kartacze układamy

Rozpustne gotowanie