letnią sałatkę z roszpunką lub rukolą, pomidorami, koprem włoskim ze słonecznikiem. Oczywiście do tego sos miodowo-musztardowy . Przepis tutaj . Ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki 100 g masła 1 jajko i 1 żółtko duża szczypta soli 3 łyżki zimnej wody Wszystkie wymienione składniki na ciasto kruche zagniatamy ręcznie lub w malakserze. Owijamy je folią streczową i wkładamy do lodówki(...)ciasto widelcem i podpiekamy przez ok. 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC. Farsz: 1 duża cukinia 1 mały por 1 mała czerwona papryka 50 g szynki (w wersji mięsnej) lub 100 g fety lub sera gorgonzola (w wersji wegetariańskiej) pomidory do dekoracji 3 jajka 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki śmietany świeża bazylia i koperek pół łyżeczki ostrej papryki
Calzonella.comszklanka wody gazowanej 2 szklanki mleka 3 jajka szczypta soli szczypta pieprzu Nalesniki na krokiety Przygotowanie Zaczynamy od wybicia jaj do miski, następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ważne aby nie było grudek. Patelnię rozgrzewamy, dodajemy odrobinę oleju i smażymy naleśniki na złoto z obu stron. Farsz nakładamy gdy naleśniki na krokiety wystygną. Łączny czas Czas
Naleśnikiszklanki [500g] 1 zł masło – 3 łyżki [45g] 1 zł jajko – 1 duża szt. [60g] 0,40 zł cukier – 1/4 szklanki [50g] 0,15 zł mleko – 1 szklanka 0,50 zł sól – 0,5 łyżeczki 0,05 zł // FARSZ // cukier brązowy – 3 łyżki [45g] 0,40 zł orzechy, piniowe lub włoskie – duża garść(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Zaczyn po tym czasie powinien podwoić swoją objętość. 2. CIASTO (5 min + 1h czekania) Do miski z wyrośniętym zaczynem dodajemy mąkę, jajko, cukier, sól oraz letnie mleko wymieszane z rozpuszczonym masłem (mieszanka nie powinna być gorąca, gdyż zabije drożdże, ma być jedynie letnia). Wszystko mieszamy widelcem, a następnie wyrabiamy rękoma przez
Nerds KitchenDelikatnie nakłuć spód widelcem. Składniki na farsz do tarty: 200 g wędzonego dorsza (można zastąpić wędzoną makrelą), oczyszczonego – bez ości, skóry 100 g świeżego szpinaku 1 pieczony burak typ podłużny (ale oczywiście może być jak najbardziej okrągły duży) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula łyżka masła 200 ml śmietanki 30% 3 jajka ok. 60 g sera żółtego carskiego twardego(...)dorsza. Śmietankę wlać do miski, wbić jajka, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, ziołami suszonymi (idealnie mieszanka zielonych ziół), tymiankiem. Dokładnie wymieszać trzepaczką. Dodać starty ser żółty i całość wylać na tartę. Jeśli używacie silikonowych form do tarty, uczulam, aby sos dodać w momencie, gdy tarta będzie już w piekarniku, bo przenoszenie wypełnionej farszem i sosem formy niekiedy wydaje się niemożliwe
gutfutSkładniki: FARSZ: kapusta kiszona 70 dag, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżka, pieczarki 70 dag, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, bułka tarta 3 łyżki NALEŚNIKI: jajka 2 sztuki, mleko 1/2 litra, woda zimna 1/2 litra, cukier 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, mąka pszenna typ 1850 graham 1 szklanka, mąka tortowa 2 szklanki, olej rzepakowy 2 łyżki(...)rzadkie, jeśli trzeba to dolać mleka lub dosypać mąki na dobrze gorącej patelni do naleśników 22 cm smażyć naleśniki na złocisto na każdy naleśnik na jednej połowie nałożyć porcję farszu naleśniki składać na "cztery", można podać je od razu lub później podsmażyć lub odgrzać w mikrofali - nam smakują takie naleśniki z barszczem czerwonym do picia.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięhodowlany, w Polsce ogólnie dostępny. Składniki na farsz: 25 dag boczniaków 1 filet z kurczaka ( około 20-25 dkg 3 liście kapusty pekińskiej 100 ml śmietany kremówki 1 cebula 2 łyżki masła + 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku garść koperku Składniki na omlet: 3 jajka 3 łyżki mleka 3 łyżeczki mąki szczypta soli(...)Rozgrzać patelnię, wlać łyżkę oleju i połowę masy na omlety. Smażyć z obu stron po około 2 minuty aż się zarumienią. Przy obracaniu omleta na drugą stronę użyłam pokrywki. Farsz podgrzać i wypełnić nim omlety. Udekorować koperkiem i natychmiast podawać. Smacznego
Gosia gotujebrukselkowa. Kruche ciasto wypełnione kremowym farszem z zatopionymi brukselkami smakuje znakomicie. Specjał bardzo prosty do przygotowania.Tarta jest zwięzła, swobodnie można ja zapakować do lunchboxu. Idealna na ciepło i zimno, na obiad i kolację. Świetnie smakuje z surówką i lampką owocowego, białego wina. Składniki na ciasto: 200 g mąki orkiszowej 80 g masła 1 jajko 3 łyżki lodowatej wody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!już je na pewno widziała, ponieważ przygotowywałam je na konkurs blogerskich zmagań organizowany przez Makarony Polskie. Ukryty w środku makaron świderek (choć tak naprawdę to świder), obtoczony farszem i zamknięty w papierze ryżowym lub w panierce- jak kto woli. Do tego sos pieczarkowy i obiad mamy syty i z głowy :) A mi pomógł zająć pierwsze miejsce :) Składniki: Sajgonki: 20 sztuk(...)solą, pieprzem oraz bazylią. Przygotowanym farszem obtaczamy dokładnie każdy świderek. Odkładamy na posypaną mąką deseczkę i schładzamy w lodówce. 3. Papier ryżowy namaczamy wedle instrukcji na opakowaniu. Na miękki nakładamy po jednej sztuce obtoczonego makaronu i zwijamy jak gołąbki. Wykorzystujemy 12 sztuk papieru ryżowego (jedno opakowanie), a pozostałe "roladki" panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Jedne i drugie
Kuchnia w czekoladziekruchym spodzie. Ważne żeby ciasto i farsz było dobrze doprawione. forma: forma 15 x 26 cm. Składniki: ciasto: 300g mąki 90g smalcu 90g masła 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki zimnej wody sól, pieprz nadzienie: 500 g pora 25 g masła 300 ml mleka 4 gałązki tymianku 4 jajka ¼ gałki muszkatołowej i dodatkowo gałka do posypania tarty(...)miski, dodać mleko, ¼ gałki muszkatołowej, jajka i przyprawy. Ubijać do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Dodać posiekany ser kozi i jeszcze chwilę ubijać. Nadzienie przełożyć na podpieczone ciasto, na wierzchu ułożyć ser kozi, posypać resztą tymianku i odrobiną gałki. Piec w temperaturze 180 o C przez 30 - 40 minut do momentu aż farsz się zetnie. Odciąć nadmiar ciasta, podawać
Mama Gotujemąki pszennej • 1 jajko • sól Nadzienie • 12 moreli • 3 łyżki płatków migdałowych • 3 łyżki cukru • 1 łyżka śmietany Śmietanka • 500 ml słodkiej śmietany • 1 cukier waniliowy • 3 łyżki cukru pudru Wykonanie: • Każdą morelę przekroić na pół, wyjąć pestkę. • Płatki migdałowe zmiksować z cukrem i wymieszać ze śmietaną. • Słodkim farszem napełniać miejsca po pestkach
To co kochamBrokuły i kalafior podzielić na małe różyczki, umyć dokładnie i osuszyć. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Jajka rozbełtać z jogurtem, doprawić do smaku i wymieszać dokładnie. Dno formy (najlepiej silikonowej) wyłożyć kalafiorem i brokułami, posypać połową sera, następnie wyłożyć farsz, zwilżyć dłonie i wyrównać, aby farsz równomiernie pokrył wszystkie różyczki. Na farsz wylać mieszankę jajeczną, wyrównać i znowu
Smaki Armineprzygotować na wiele sposobów. Tym razem wytrawne, z mięsem. Ciasto na naleśniki : - szklanka mąki pszennej, - szklanka mąki pełnoziarnistej, - jajko, - 2 szklanki wody gazowanej, - około szklanki mleka, - sól, - 2 łyżki oleju. Składniki ciasta zmiksować, odstawić na 15 minut, po czym usmażyć naleśniki. Farsz : - około 1/2 kg mięsa z łopatki, - cebula, - świeża papryka czerwona, - sól, pieprz, - czerwona czubryca, - olej do smażenia mięsa
Przepisy MikołajaMiąższ z dyni kroimy w kostkę. Cebulę siekamy, smażymy razem z łyżką masła. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Jajka mieszamy ze śmietaną. Do smaku doprawiamy solą i pierzem. Pokrojony w kostkę chleb moczymy w masie. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy 1/3 farszu. Wykładamy namoczony chleb. Następnie pokrojone pomidorki i pozostałą część farszu. Pieczemy 10 min w temperaturze
R'n'G Kitchenkurczaka/do grilla, mieszamy. Dodajemy bułkę tartą w takiej ilości, by całość była dość zwarta (ilość zależy jak dużego jajka użyjemy i od samej bułki tartej). Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy kotleciki. Spłaszczamy je a na środek nakładamy 1-2 łyżki pieczarkowego farszu i zlepiamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto
Smaki Na Talerzułososia. Gdy wszystko się usmaży, wyłącz ogień i zostaw mieszankę do wystygnięcia. W misce wymieszaj jogurt z roztrzepanym jajkiem i twardym serem. Dodaj pieprzu i ziół do smaku. Nie sól! Łosoś jest na tyle słony, że w zupełności wystarczy. Rurki napełnij farszem. Żaroodporne naczynie lekko nasmaruj masłem. Odrobinę sosu włóż na dno naczynia i układaj na nim dość ciasno koło
Martyna Cooks