jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:277/455)

Gołąbki z mielonym, kaszą jęczmienną, pieczoną papryką i buraczkiem w sosie pomidorowym 170

Pierwszy raz robiłam sama gołąbki zawijane. Dlatego zaczęłam od kapusty włoskiej (ponoć lepiej się zawija). Do farszu, który z założenia miał być mięsny, bo akurat mięso rozmroziłam, postanowiłam wykorzystać mrożone buraczki, a skoro buraczki to i paprykę, bo lubię to połączenie. Wyszło pyszne, sycące danie. Podane z sosem pomidorowym - doskonała propozycja obiadowa. I choć tradycyjnym gołąbkom nadal mówię głośne(...)ostrożnie, aby nie przeciąć liścia). Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy rozmrożone buraczki, jajko, posiekaną cebulę, drobno posiekany czosnek, przyprawy, kaszę jęczmienną i pokrojone w kostkę pieczone papryki. Całość wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę. Do każdego liścia od grubszej strony wkładamy po 2-3 łyżki mięsnego farszu, składamy boki i zawijamy w rulonik. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym, które

Kolorowy Przepisownik
Paszteciki francuskie z mięsem. Przepis na niemarnowanie jedzenia. 242

tartą itp. Z wczorajszego obiadu pozostało mi mięso – stało się ono pretekstem do przygotowania pasztecików Paszteciki francuskie z mięsem przepis na ok. 30 pasztecików 2 opakowania ciasta francuskiego jajko ok. 500 g ugotowanego mięsa (ja użyłam resztek kurczaka oraz indyka) 3 duże cebule oliwa sól, pieprz sezam do posypania Ugotowane mięso odziel od kości, przełóż do malaksera i rozdrabniaj(...)blacie rozłóż ciasto frncuskie. Na jego krótszy brzeg wyłóż farsz, zawiń go w rulon oraz odetnij resztę ciasta. Powstały wałek z nadzieniem porój na ok. 4cm kawałki. W ten sam sposób przygotuj resztę kapuśniaczków. Na koniec ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tuż przed pieczeniem posmaruj je rozkłóconym jajkiem i posyp sezamem. Paszteciki piecz ok. 18 minut

365 dni dookoła kuchni
Naleśniki z serem dla dzieci- delikatne nadzienie! 212

waniliowego 1/2 opakowania cukru wanilinowego 1 łyżeczka cukru ok 100 ml mleka Wykonanie: Do twarogu wbić jajko, dodać pozostałe składniki. Zblendować i na końcu dodawać mleko, aby uzyskać oczekiwaną konsystencję. Ciasto naleśnikowe wykonać wcześniej wg przepisu --> przepis podstawowy na ciasto naleśnikowe Nakładać farsz na naleśniki i zwijać w trójkąty, następnie podsmażyć jeszcze na małym ogniu z dwóch stron

Tradycyjna Kuchnia
Kurkumowe naleśniki a'la pizza 291

salami, oliwki, cukinia, starta mozzarella i mieszanka warzywna Mexico Bonduelle. Składniki na naleśniki 8 sztuk: 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki mleka trochę wody (daję na oko, około 1/2 szklanki) 1/2 łyżeczki kurkumy sól pieprz olej rzepakowy do smażenia Farsz: 1 puszka mieszanki warzywnej Mexico Bonduelle kilka oliwek czarnych 1/2 cukinii 1 łyżeczka oregano 10 plasterków salami

kruche babeczki
gołąbki z włoskiej kapusty z piekarnika... 359

miękkości w nieosolonej wodzie, dobrze odcedzić z wody mielone z drobiu z indyka wymieszać z jajkiem, podsmażoną cebulką, ryżem, przyprawą do drobiu, wszystko dobrze wyrobić z kapusty włoskiej wyciąć głąb, obgotować liście, z liści ściąć grubszy nerw, na każdy liść nakładać farsz i zawijać gołąbki brytfannę posmarować olejem rzepakowym, układać ciasno gołąbki, wlać sok pomidorowy wymieszany z wodą i przyprawą

W Mojej Kuchni Lubię
KUDŁACZE 269

skrobię, która zostanie na dnie, wymieszać z masą. Dodać cebulę, sól, pieprz. Wymieszać. Opcjonalnie można dodać jajko i łyżkę mąki , ja nie dodawałam. Z mąki, gorącej wody, oleju i szczypty soli zagnieść ciasto. Rozwałkować, wykrawać krążki szklanką. Na środek nakładać po łyżeczce farszu. Skleić i uformować pierożka. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować ok. 8 min od momentu wypłynięcia

pieprzny smaczek
Paszteciki z kapustą i grzybami 446

własnoręcznie ciasta francuskiego). Płaty przekrawamy wzdłuż i otrzymujemy dwa długie prostokąty. Na dłuższy bok nakładamy obficie farszu i zwijamy rulonik. Rulonik układamy łączeniem do dołu i dzielimy go na dowolnej wielkości paszteciki. Paszteciki układamy łączniem do dołu, na blaszce, każdy kawałek smarujemy jajkiem i posypujemy kminkiem. Zamiast kminku może być sezam, mak lub czarnuszka. Paszteciki układamy na blasze do pieczenia

ladykitchen
Bezglutenowe ciasto na pierogi, ravioli - przepis podstawowy 182

jajka 15-20 g oliwy z oliwek 40 g wody szczypta soli Mix wymieszaj z jajkami, oliwą, solą i wyrabiaj ciasto by było jednolite i elastyczne. Odstaw na 15 minut. Po wskazanym czasie ciasto rozwałkuj i wycinaj pierogi. Nakładaj  przygotowany, ulubiony farsz i sklejaj. Przygotowane pierogi wrzucaj na lekko posolony wrzątek i gotuj ok. 5 minut na małym ogniu

Kuchnia bezglutenowa
Omlet z soczewicą i tuńczykiem 289

Wtedy omlet jest zdecydowanie bardziej puszysty. Druga, to opcja "na lenia", czyli od razu roztrzepujemy całe jajka i dodajemy do nich pozostałe składniki - posiekany szczypiorek, pieprz i sól. Smażymy na suchej patelni bez tłuszczu do ścięcia się powierzchni mieszanki jajecznej. Składniki na farsz: - 100 gramów soczewicy czerwonej - 1 puszka pomidorów bez skóry - 2 ogórki konserwowe (około 70 gramów) - 50 gramów

Życie zamknięte w smaku
,,Kurkowe tymbaliki’’ 179

całość według uznania. Smażymy na ogniu około 10 minut, aż cały płyn z grzybów odparuje. Przestudzamy. Jajka ubijamy ze śmietaną, wymieszaną z kaszką. Masę jajeczną doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy szczypiorek. Kokilki lub foremki do mufinek wysmarowujemy masłem, wysypujemy tartą bułką. Wkładamy farsz kurkowy i zalewamy masą jajeczną. Kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut

Podróż w kulinaria
Rustykalna tarta z rabarbarem 203

drobno, po czym rozetrzeć w dłoniach tak, by powstało coś w rodzaju kruszonki. Dodać miód i jajko, po czym zagnieść jednolite ciasto. Jak każde kruche, zawinąć w ściereczkę i odłożyć w zimne miejsce na co najmniej pół godziny. W tym czasie przygotować farsz. Rabarbar dokładnie umyć i odciąć liście oraz wysuszone końce, pokroić w nieduże kawałki, długości mniej więcej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Naleśniki w trzech odsłonach 166

Cukier Śmietana kwaśna Wykonanie: Do jogurtu dodajemy borówki oraz cukier do smaku, część borowek rozdrabniamy widelcem. Farsz zawijamy w naleśniku i podajemy ze śmietaną, cukrem i borówkami. SMACZNEGO Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem Składniki: 400 gram szpinaku ( mrożonego ) 250 gram twarogu 2 jajka ok. 100 ml mleka 1 cebula 3-5 ząbków czosnku Sól, pieprz masło Wykonanie: Szpinak odparowujemy, cebulę

Smaki Ewy
Pieczeń z kaszy gryczanej i kapusty 205

całość przesmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. W dużej misce mieszamy kaszę z kapustą i studzimy. Dodajemy jajka, bułkę tartą i listki oregano, całość energicznie mieszamy. Formę na keksówkę o wymiarach 25/12 wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy masłem i posypujemy mąką. Przekładamy farsz z kaszy, wierzch wygładzamy, przykrywamy folią aluminiową do pieczenia. Pieczemy

Moniki Smakołyki
Faszerowane skrzydełka w cieście naleśnikowym 228

skrzydełka faszerowane, na każdy dzień i od święta.  Faszerowane skrzydełka w cieście naleśnikowym  Składniki: Farsz skrzydełka z kurczaka - 4 szt papryka czerwona - 8 słupków ogórki korniszony - 8 słupków ser żółty - 8 słupków przyprawa do kurczaka tłuszcz do smażenia Ciasto naleśnikowe: jajko - 1 szt mąka - 50 g woda - 40 ml mleko - 50 ml sól- szczypta papryka ostra- szczypta Sposób

Kuchnia Danusi
Jajka faszerowane pieczarkami 205

pieczarki i dusimy do momentu aż woda wyparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy. 2. Jajka gotujemy na twardo, przekrawamy wzdłuż na pół. Wyciągamy żółtka, łączymy je z podsmażonymi pieczarkami, majonezem. Doprawiamy do smaku. 3. Na białka wykładamy po czubatej łyżeczce farszu. Dekorujemy natką pietruszki

Szefowa kuchni