jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:274/455)

Arancini alla siciliana 247

groszku (może być mrożony) 2 łyżki tartego parmezanu jajko, tarta bułka olej do smażenia Przygotowanie Na patelni zeszklić cebulę, dodać pzreciśnięty czosnek i mielone mięso. Kiedy mięso się usmaży dodać pokrojone suszone pomidorki, groszek i pokrojony w kostkę  pomidor. Dusić wszystko aż woda z pomidorów odparuje, a farsz stanie się gęsty. Dosolić do smaku. Ryż ugotować zgodnie(...)żeby ryż wchłonął calą wodę. Kiedy ryż lekko przestygnie dodać do niego parmezan i dobrze wymieszać. Sprawdzić w dłoniach czy dobrze się lepi. Jeśli nie, można dodać odrobinę roztrzepanego jajka. Na dłoni rozklepać czubatą łyżkę ryżu, położyć na to trochę nadzienia i zawijać w kulki o średnicy ok 5 cm. Gotowym kulkom trzeba dać odpocząć 5-10 minut. Arancini obtaczamy

Kulinarne Inspiracje
babka z ryzem 215

Składniki farszu 2 szklanki ryżu 1 duża pierś kurczaka 4 i pół szklanki bulionu z kurczaka (gotowanego) parę orzeszków do dekoracji 2 -3 łyżki płatków papryki 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu sól Składniki ciasta 2 jajka 4 łyżki jogurtu 100 g margaryny 1 opakowanie proszku do pieczenia sól mąki ile zbierze(około 0,5 kg) Wykonanie Ugotować w osolonej wodzie(...)wymieszać i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na 3/4 i 1/4 Rozwałkować 3/4 ciasta w formie kola (u mnie ) i wyłożyć formę ,zawijając ciasto poza nią. Wypełnić teraz formę farszem .Następnie rozwałkować resztę ciasta 1/4 na koło i przykryć tym ciastem formę. Wszystko dokładnie zlepić wokoło Piec w nagrzanym piekarniku do 200 ° C około 30-35minut do złotego koloru

w mojej kuchni
Cieniutkie francuskie naleśniki według Julii Child 295

kuchni francuskiej znakomitej Julii Child. Fantastyczne dlatego, że z odpowiednim farszem mogą stać się eleganckim daniem obiadowym, wykwitnym deserem lub wyśmietnitą przekąską. Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut chłodzenia ciasta Składniki: Pół szklanki mąki uniwersalnej 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody 1 duże jajko 1/8 łyżeczki soli 1,5 łyżki stopionego masła Wszystkie składniki umieszczamy w misce(...)masła. Wlewamy 2-3 łyżki ciasta naleśnikowego i przechylamy patelnię, by ciasto rozlało się równomiernie po powierzchni. Smażymy około minuty i przewracamy na drugą stronę. Gotowe naleśniki smarujemy ulubionym farszem

Kolizje Smaków
BOUCHEES A LA REINE 230

według upodobań, choć warto zajrzeć w historię tego dania. Początkowo do farszu dodawano między innymi: móżdżek jagnięcy, jądra kogucie,szpik kostny, grasicę cielęcą..... Dzisiaj przepis został znacznie uproszczony i jak dla mnie na szczęście :) SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 1 pierś z kurczaka 1/ cebuli 6 pieczarek 1 jajko na sos beszamel  1 łyżka masła 1 łyżka (płaska) mąki(...)czapeczki".  Rozkłóconym jajkiem,przy pomocy pędzelka posmarować boki kół umieszczonych na blasze i przykleić do nich kółka z wykrojonym środkiem. Małe kółeczka również umieścić na blasze. Całość posmarować jajkiem i piec około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzane masło, aby się zeszkliła. Dodajemy drobno pokrojoną pierś

Kuchnia w opałach
Prosty sposób na gołąbki 208

podanych składników wychodzi ok.10 gołąbków.  Farsz do gołąbków można zrobić z samego mięsa ale zazwyczaj dodaje się jeszcze ryż lub kaszę np. gryczaną. Zmielone mięso jest na tyle lepkie, że nie potrzeba dodawać ani jajek ani tym bardziej bułki tartej. Ważny jest więc rodzaj mięsa o czym za chwilę.  Gołąbki wolę robić w piekarniku ale zawsze można włożyć(...)wkładamy do dużego garnka z wodą, doprowadzamy do wrzenia. Po 10 minutach wyciągamy pojedynczo liście uważając by ich nie podrzeć i nie poparzyć sobie rąk.  Na liście nakładamy farsz i zawijamy od grubej strony. Na każdego gołąbka zawijam dwa liście.  Naczynie do pieczenia smarujemy olejem i wykładamy kilkoma liśćmi. Układamy ściśle gołąbki i podlewamy szklanką bulionu. Na wierzch

prawdziwe jedzenie
Gołąbki, czyli kapusta faszerowana mielonym mięsem i ryżem 178

pokaźna liczba, więc obiad na kilka dni dla rodziny mamy z głowy :) Do tej pory powstało mnóstwo „gołąbkowych” wariacji, jednak ja chciałam pokazać tą chyba najpopularniejszą wersję. Mięsno-ryżowy farsz zawinięty w liście kapusty (białej lub włoskiej), potem długo gotowany w bulionie, podany z pomidorowym sosem. Pychotka! :) Składniki (na ok. 15-20 szt.): główka kapusty (ja użyłam białej(...)wycinamy ich zupełnie). Mięso mielone umieszczamy w misce, dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy ręką. Na koniec dodajemy ugotowany ryż (może być lekko twardy - zmięknie podczas duszenia). Ponownie wyrabiamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Każdy liść kładziemy przed sobą (zewnętrzną stroną do dołu). Na dole liścia umieszczamy farsz (2-3 łyżki). Spód liścia zawijamy tak by przykrył dokładnie

MyCookBook.pl
Wigilia i Boże Narodzenie: Uszka z grzybami 553

porozklejały podczas gotowania. :) Wyszły bardzo smaczne, chociaż mogłam farsz po wystudzeniu zblendować.  Uszka z grzybami Przygotuj nóż i deskę do krojenia, garnek, mały rondelek lub małą patelnię, wagę kuchenną, szklankę, kieliszek, wałek do ciasta, miski, stolnicę lub inną płaską powierzchnię, sitko. Przygotuj składniki: 100-150 g grzybów, 1 jajko, ½ małej cebuli, 1/3-1/4 szklanki wody, 150-170 g mąki, sól(...)podsmażenia grzybów. Grzyby dokładnie oczyść, umyj, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości w posolonej wodzie. Miękkie grzyby przełóż na sitko i odstaw do przestygnięcia i wystudzenia. Jajko sparz i oddziel żółtko od białka. Cebulę obierz z łupinek i drobno posiekaj. Przestudzone grzyby pokrój w drobną kostkę. Na patelni lub w rondelku rozgrzej tłuszcz. Na gorącym tłuszczu podsmaż cebulę

blog.moje-pasje.info
Tarta z tuńczykiem i pieczarkami 202

minut. W między czasie robimy farsz do tarty. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy pora pokrojonego w pół plasterki. Gdy por się troszkę podsmaży dodajemy pieczarki pokrojone w grubą kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy aż pieczarki będą gotowe i woda nam odparuje. Zostawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy śmietanę z jajkami, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dodajemy

Kuchenne Wariacje
Kiszeniaki, czyli gołąbki w kiszonej kapuście 251

też te zrobione przez mnie, całkiem niedawno, chociaż Prezydent nie mógł się nachwalić (wiadomo, duuużo mięcha!). Może po prostu wolę tradycyjne gołąbki i zdecydowanie przewagę ryżu nad mięsem w farszu...? :)                    Kiszeniaki natomiast smakowały mi niezmiernie. Wiem, gdzie  kupić tu kiszoną głowę(...)cebulą na złoto, doprawić pieprzem i estragonem, lekko ostudzic. Kaszę dokładnie wymieszać z mięsem, jajkiem, surową cebulą i grzybami smażonymi z cebulą, dodać przyprawy i skwarki. Nagrzać piekarnik do 180°C. Duże naczynie żaroodporne z pokrywą wysmarować masłem i wyłożyć pozostawionymi liśćmi kapusty. 4. Zawijać farsz w liście kapusty, jak tradycyjne gołąbki i układać ściśle w naczyniu. Nie powinno być

Kuchnia Prezydentowej
NADZIEWANE MUSZLE SEREM I SZPINAKIEM 167

Zapiekane muszle makaronowe, zapiekane to moje ulubione danie. Nadziewać je można różnymi farszami, jednak tym razem przygotowałam nadzienie ze szpinakiem i serem. Zapieczone w sosie pomidorowym, zachwycą smakiem nie jedną osobę(...)NADZIENIE :  250 świeżego lub mrożonego szpinaku 200 g twarogu 100 g ricotty  1 jajko sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju opakowanie makaronu muszelek

Kulinarne Fantazje Marioli
Rolada serowa (z jajkami i szynką) 5053

kostkę. Szynkę konserwową kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Miękkie masło ucieramy razem z serkiem topionym. Dodajemy jajka, szynkę i szczypiorek, doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy. Miękki ser wyjmujemy z woreczka i wałkujemy na cienki płat (około 0,5cm). Na serze rozprowadzamy farsz, wyrównujemy. Zwijamy w roladę. Owijamy papierem do pieczenia (możemy dodatkowo zabezpieczyć ją folią spożywczą). Wkładamy do lodówki

Smaki Na Talerzu
Naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą 172

dusimy kilka minut (aż szpinak zmięknie). 3. Do kurczaka i szpinaku dodajemy pokruszony ser feta. 4 . Miksujemy jajko z mlekiem. 5. Dodajemy do masy mąkę i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach. 6. Naleśniki smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 7. Farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy w rulon. Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i fetą są bogate w: - błonnik

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Gołąbki z meksykańską nutą 153

ryż . Ugotuje się on już w gołąbkach częściowo pochłaniając soki z mięsa ,a gołąbki będą smaczniejsze . Następnie jajka , siekane drobniutko jalapeno , mielony kumin , paprykę wędzoną , sól do smaku , ketchup i smażoną wystudzoną cebulę . Wyrabiamy na gładką masę . Każdy liść kapusty nadziewamy łyżką farszu mięsnego i zwijamy . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gołąbki obsmażamy na smalcu z obu stron , to wprowadzi do sosu

Ogrodnik w podróży
KETO BURRITO (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, jajek i laktozy) 378

kcal, B 3 g, T 2 g, W 3 g. BTW całości tj. 1 placka tortilli z farszem z w/w składników: 328 g, 589 kcal, B 30 g, T 45 g, W 8 g. Artykuł KETO BURRITO (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, jajek i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
szybkowar-pyszne gołąbki... 139

wystudzonych usunąć gruby nerw mielone mięso z kurczaka włożyć do miski z ugotowanym, wystudzonym ryżem, dodać jajka, przyprawę do kurczaka, podsmażoną cebulę na smalcu ze skwarkami, koperkiem, papryką ostrą, przyprawą w płynie, wszystko dobrze ręką wymieszać na każdy liść nakładać porcję farszu, ciasno zawijać kapustę na dnie szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" rozłożyć sitko rozkładane (kapusta się nie przypali

W Mojej Kuchni Lubię