Liście bietoli /lub szpinaku/ ugotować na parze, dobrze odsączyć i pokroić. -Ricottę , śmietanę i jajka wymieszać w misce. -Dodać pokrojone liście, suszone pomidory, zmiażdżony ząbek czosnku, starty żółty ser i przyprawy. -Doprawić do smaku solą i pieprzem. -Przygotowany farsz przelać na podpieczony spód ciasta. -Wierzch posypać ziarenkami słonecznika. -Foremkę wstawić do piekarnika i piec ok.25-30
Zakamarki mojej kuchnipodsmażamy na łyżce oleju, dodajemy do niego przyprawę do mięsa i natkę pietruszki. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz i zagniatamy ciasto. Do mięsa dodajemy pokrojone drobno ogórki i keczup i całość mieszamy. Nabieramy na rękę ciasto, na środek nakładamy farsz mięsny i zlepiamy tworząc kotlety. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijakoś urozmaicić. I oto jedna z moich propozycji. SKŁADNIKI: ciasto naleśnikowe mleko mąka pszenna 2 jajka szczypta soli olej bułka tarta Proporcje dobrane indywidualnie w zależności od tego ile naleśników chcemy otrzymać. Ważne, żeby ciasto nie było za gęste. farsz: cebula pieczarki sos sojowy sól, pieprz kukurydza papryka czerwona i zielona żółty ser parówki A jak to zrobić
Kuchnia w opałachdodajemy usmażonego kurczaka, pokrojone oliwki, suszone pomidory, ser pleśniowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wbijamy jajko. Wszystko mieszamy ( mozna dodać tez ser feta). W okrągłej tortownicy (dno smarujemy olejem z pomidorow suszonych) układamy 4-5 arkuszy ciasta filo. Przekładamy farsz, na sam koniec układamy plastry mozzarelli i zawijamy ciasto na gorze. Mozna z wierzchu posmarować olejem
Zainspiruj się kuchniąlinie. Zapraszam do przepisu. Skladniki na nalesniki: 1 szklanka maki gryczanej 1/2 szklanki maki pszennej 550 1 jajko L 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 1/4 lyzeczki soli 1/2 lyzeczki miodu 1 lyzka oleju + olej do smazenia Skladniki na farsz dyniowy: 300 g puree z dynii 2 lyzki miodu 1 lyzeczka anyzku skorka starta z 1 cytryny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!patelnią by masa jajeczna równomiernie się na niej rozlała. Co jakiś czas podnoś łopatką brzegi tak by jajka ścinały się na całej powierzchni. Gdy powierzchnia omleta się zetnie wyłóż na niego grzyby z dynią i cebulką i posyp mozzarellą. Zawiń na farsz brzegi omleta, troszkę jeszcze podsmaż, by ser się ładnie rozpuścił i przełóż go na talerz. Posyp natką pietruszki
karmelowyprzestudzeniu masy pieczarkowej dodajemy do niej mięso mielone, sól, pieprz, majeranek i pół łyżeczki sosu sojowego ,jajko - wyrabiamy tak jak na kotlety mielone Płat papieru ryżowego moczymy chwilę w letniej wodzie, wyjmujemy na duży talerz , a na niego wykładamy łyżkę farszu i zwijamy W rondelku przesmażamy 3 ząbki utartego czosnku, pokrojoną cebulę Dodajemy pomidory krojone, wypestkowane i pokrojone drobno śliwki
Proste PotrawyIdealne pierogi dla dzieci. Ciasto robimy tylko z mąki pszennej i gorącej wody. Farsz możemy zastąpić innymi owocami ale ja dziś polecam starte jabłko (bez cukru
prawdziwe jedzeniezabieram do pracy lub na uczelnię. Wykonane domowym sposobem wychodzą nam taniej, a po drugie mogę przygotować farsze, które nie zawsze możemy dostać w sklepach. Dzisiejszy przepis został przeze mnie kiedyś znaleziony na portalu Onet.pl Składniki: 0,5 kg mąki 2 jajka 0,5 szklanki cukru + 2-4 łyżki do nadzienia 1/3 kostki masła 5 dkg drożdży
Fabryka pomysłówDzisiaj coś bardzo sytego :) Jestem fanką wszelkiego rodzaju kotlecików, ze wszystkich składników poza mięsem ;). Tym razem wykorzystałam do nich często pojawiające się w farszach do pierogów: kaszę i twaróg. Dodałam tylko oliwki, ale można też dodać suszone pomidory, świeże zioła, jakieś ziarenka (sezam, siemię lniane, słonecznik, pestki dyni). Coś pozytywnego do posłuchania w trakcie gotowania :) --> Olivia Anna LiIvki(...)Abby Abby ! Kotlety twarogowo-gryczane Składniki: - 1 duża cebula - 1 ząbek czosnku - 500 g twarogu - 300 g suchej kaszy gryczanej - garść czarnych oliwek - 4 łyżki mąki - 2 jajka - sól, pieprz, 1 łyżka papryki słodkiej, 1 łyżka suszonej bazylii i inne ulubione przyprawy - olej rzepakowy/oliwa do smażenia Cebulę i czosnek pokrój na mniejsze kawałki. Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z opakowaniem
Corner With Recipeswypieków z wanilią (zamiast wanilii można dodać 1 małe opakowanie cukru wanilinowego) Składniki rozetrzeć w naczyniu widelcem, do połączenia. Najlepszy jest twaróg nie mielony, grudkowaty (w kostce). Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem cukier puder do oprószenia Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, wymieszać, przełożyć na blat wysmarowany olejem lub wysypany mąką. Wyrabiać(...)okrąg o średnicy 30-40 cm, podzielić na 12 części, u podstawy trójkąta, nałożyć łyżeczkę farszu. Zawijać. Pozostałe części ciasta, też rozwałkować i formować rogaliki. Układać na blaszce, wyłożonej matą lub papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie. Posmarować każdego rogalika mlekiem z jajkiem. Przykryć ściereczką, odstawiać na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wstawić
moj przepis namężem bardzo lubimy naleśniki z wytrawnymi farszami, co widać na blogu, bo już kilka przepisów na takie dania się pojawiło :) Ostatnio trochę w ramach eksperymentu zrobiłam naleśniki z farszem a'la pizza. Wykorzystałam przepis na sos, którym zwykle smaruję ciasto do pizzy, a do wypełnienia placków użyłam pieczarek, parówek i czerwonej papryki. Wyszło na prawdę smacznie, choć może niezbyt(...)menu :) Składniki na ok. 8 naleśników: Naleśniki: 1 jajko 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej 2 szczypty soli szczypta cukru 4 łyżki oleju Sos: 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego kilka łyżek pikantnego keczupu 2 duże ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie Farsz: 1 duża cebula 1 średnia czerwona papryka
Simply Foodwymaga tylko czasu chociaż bez przesady... na takie pierogi warto poczekać. Na około 10 porcji po 10 pierogów albo więcej lub mniej, to zależy od ich wielkości potrzebujesz: FARSZ: - 1 kaczkę około 2 - 2,5 kilo - główkę czosnku - dużą marchew - 3 ziemniaki - połowę małego selera lub dużą pietruszkę - 2 łyżki majeranku - łyżka papryki ostrej lub łagodnej, albo pół(...)pierogi: Zagotuj mleko z masłem, zalej mąkę i wymieszaj. Poczekaj aż ostygnie i dodaj jajko oraz szczyptę soli. Wyrób ciasto i zostaw pod przykryciem na 30 minut. Zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli ( 3 litry wody). Wałkuj ciasto partiami, wycinaj kółka i nakładaj farsz Ulep pierogi i gotuj około 2 minuty po wypłynięciu. Podawaj skropioną konfiturą z żurawiny, lekko posypane
Pasje Jolkizawijania zapiekane w sosie pomidorowym to świetna alternatywa dla wszystkich, którzy lubią tradycyjne gołąbki z ryżem, ale nie chce im się tracić czasu na parzenie kapusty i żmudne zawijanie farszu w jej liście. Osobiście ta wersja gołąbków smakuje mi o wiele bardziej niż jej tradycyjny odpowiednik – są przepyszne, soczyste, delikatne i bardzo aromatyczne. Gołąbki bez zawijania są idealne na obiad(...)spotkania z przyjaciółmi czy na świątecznym stole. Z pewnościom zasmakują wszystkim gościom. Składniki: 500 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej) 100 g suchego ryżu główka niewielkiej kapusty 2 jajka cebula pół szklanki kaszy manny sól, pieprz Sos: 400 g passaty pomidorowej lub puszka pomidorów szklanka wody lub bulionu warzywnego kilka liści laurowych i ziela angielskiego łyżka mąki pszennej łyżka
e-PrzepisyKulinarnetemat są miliony. To dzisiejsza moja propozycja. zapraszam ! ;-) Składniki na farsz; 25 dag kapusty kiszonej 25 dag kapusty słodkiej sól, pieprz cebula 20 dag boczku Składniki na ciasto; 50 dag mąki szklanka gorącej wody 4 łyzki oleju lub oliwy 1 jajko łyzeczka soli Przygotowanie; Mąkę przesiewamy przez sitko (ja robie to do miski(...)wlewam gorącą wodę, mieszam łyzką. Dodaje olej, jajko, sól i zagniatam elastyczne ciasto. (kiedy już składniki mam wymieszane, przekładam wtedy ciasto na stolnice)Jeśli ciasto jest za twarde to dolewam jeszcze odrobine wody a jeśli za luźne to odrobine mąki. Kiedy ciasto jest gotowe kroje na mniejsze porcje i owijam foliowym woreczkiem, aby nie wyschło. Ciasto zostawiamy na około
Radość kipiąca uśmiechem.