gotowe, bardzo smaczne i ciekawe krokiety. Zawsze to coś innego, nowego. Mi smakują i mam nadzieję, że innym również zasmakują :) Składniki: Farsz: 785g obranych ziemniaków, 2 cebule, sól, pieprz, olej do podsmażenia cebuli. Ponadto: 2 wafle, 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia. Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić (nie odparowywać zbyt mocno ziemniaków, by nie były zbyt suche(...)rulon. Zwinąć w rulon. Jeżeli wafle nie chcą zmięknąć i się nie zwiną nie ma się czym martwić. Położyć jeden wafel na drugi, farszem do środka i pokroić w kwadraty bądź prostokąty. Pokroić zwinięte wafle. Jajka roztrzepać widelcem. Przygotować bułkę tartą. Obtoczyć krokiety w jajku i bułce. Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć do zarumienienia z każdej strony. Smacznego
W kuchni u Monikipachnącym, mocno pomidorowym sosie to ciekawa alternatywa dla klasycznych gołąbków. Składniki: 300g mięsa mielonego z łopatki 200g kaszy gryczanej 200g odgotowanych leśnych grzybów 1 kapusta włoska 2 cebule 1 jajko 2 łyżki masła sól pieprz olej do wysmarowania formy Sos pomidorowy: 200g passaty pomidorowej 350g krojonych pomidorów 1 cebula 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka mąki pszennej(...)chwilę gotować. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem zagęścić mąką wymieszaną z wodą, wlać śmietanę i chwilę gotować aż sos zgęstnieje. 5. Farsz: Mięso mielone, kaszę, podsmażone grzyby z cebulą wymieszać ze sobą, dodać jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem. 6. Na środku każdego liścia kapusty układać farsz, a następnie złożyć boki liścia do środka i zwinąć w rulon
Szalona Kuchnia Ewelinypieprzem.Jeśli wędzony boczek jest słony filetów lepiej nie solić.Boczek pokroić w kostkę,stopić,wystudzić.Dodać starty ser,doprawić do smaku.Na każdy plaster nałożyć farsz,zawinąć i uformować kształt kuli.Panierować w mące,jajku i tartej bułce.Smażyć na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.Odsączyć na ręczniku papierowym,przełożyć na jakąś brytfankę i wstawić do piekarnika
Niespełnione zdolności kulinarnekosteczk ę . Opr ó szy ć sol ą , pieprzem, skropi ć sokiem z cytryny W miseczce delikatnie po łą czy ć jajka, czosnek, cebulk ę z awokado, majonezem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Farsz na ł o ż y ć w wyci ę te cz ęś ci jajek.. Podawa ć z majonezem i pieczywem
Pyry na GazJajka faszerowane są bardzo smaczne i są piękną ozdobą stołu. Można je nadziać różnymi farszami. Tym razem polecam wersję z wędzonym łososiem. składniki: 6-7 jajek 100 g wędzonego łososia ok 4 łyżki jogurtu naturalnego posiekany koperek świeżo mielony kolorowy pieprz Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek. Obrane jajka przekroić wzdłuż na pół. Z połówek wydrążyć żółtko
Monia miesza i gotujeczosnku tworzy danie, które z wielkim apetytem będą zajadać zarówno dzieci jak i dorośli. Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 2 szkl * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 0,5 szkl FARSZ: * szpinak ( mrożony ) – ok. 500 g * duża cebula – 1 szt * ser feta – ok. 200 g * czosnek – 3-4 ząbki(...)ognia. Dodajemy posiekaną fetę i doprawiamy do smaku pieprzem – mieszamy, studzimy. CIASTO: Z mąki, jajka, soli i wody zarabiamy gładkie, jednolite ciasto ( ilość wody i mąki regulujemy „pod siebie” ). Rozwałkowujemy cieniutko i za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Na każdy nakładamy porcję farszu i dokładnie zlepiamy ( ja robię to widelcem , Wy śmiało możecie zrobić ozdobną falbankę ). Gotujemy
Ostra na Słodkonowy smak. W tej osłonie są równie przepyszne :) Zapraszamy po przepis. CIASTO: 2 szklanki mąki 35 g drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki mleka 2 jajka 100 g margaryny 1/2 łyżeczki łyżeczka soli FARSZ: 100 g kaszy gryczanej niepalonej (może być w torebce)* 4 ziemniaki 100 g boczku 2 małe cebulki sól pieprz tymianek * - kasza gryczana palona również się(...)Mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy do niego pokruszone drożdże i cukier. Odstawiamy na minimum 15 min, aby zaczyn ruszył. Do miski przesiewamy mąkę i wsypujemy do niej sól. Wbijamy jedno jajko i jedno żółtko. Pozostałe białko odstawiamy. Posłuży do posmarowania gotowych bułeczek. Dodajemy do mąki masło oraz zaczyn i wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości
Kuchnia od dwojgalaurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego. Ciasto na naleśniki: 750 ml mleka, 3 jajka, 300 g mąki. Panierka: 2 jajka, bułka tarta. Doskonałą alternatywą zamiast świątecznych pierogów z kapustą i grzybami, są krokiety. Idealnie smakują z czerwonym barszczykiem :) Zaczynamy od przygotowania farszu. Grzyby przełożyć do niewielkiej miseczki i zalać wrzącą wodą. Przykryć pokrywką lub talerzykiem i odstawić, żeby dobrze zmiękły. Kapustę(...)naleśnikowe. Składniki na ciasto wymieszać razem na gładką masę. Smażyć naleśniki na przetartej olejem patelni. Następnie na każdym naleśniku nałożyć około 1 łyżki farszu, zawinąć przeciwległe brzegi i zwinąć w rulony. W jednej misce rozkłócić jajka na panierkę, a do drugiej miski wsypać bułkę tartą. Krokiety maczać najpierw w jajku, później w bułce. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć z dwóch
Świat Domowej Kuchniświeżych drożdży 0,5 l ciepłej wody 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru trochę mąki do podsypywania 2 łyżki oliwy z oliwek Farsz: mozarella 150 g feta 150 g jajka 4 sztuki sólo ,pieprz do smaku Ciasto: Drożdże rozpuścić z cukrem ,dodać pozostałe składniki , mąkę stopniowo i wyrabiać sprężyste ciasto .Nie może być twarde ,raczej luźne ,więc
Ladylaura.Składniki na naleśniki o średnicy 15 cm: Jak przygotować zielone ciasto naleśnikowe? 1 szklanka mąki pszennej 70 g świeżej rukoli 1 szklanka wody gazowanej 1 jajko szczypta soli olej rzepakowy do smażenia naleśników farsz: 3 opakowania serka kremowego Arla Apetina Pesto i Rukola świeża rukola pomidorki koktajowe Przygotowanie ciasta naleśnikowego: Świeżą rukolę miksujemy w blenderze ze szklanką wody gazowanej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędelikatnie wyjmujemy z niego żółtko. Do żółtka dodajemy chrzan (jego ilość zależy od tego jaki jest mocny), serek śmietankowy, majonez, sól i pieprz. Miksujemy blenderem. Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na jajka (w miejsce żółtek). Jajka posypujemy posiekanym szczypiorkiem, rzeżuchą, prażonymi płatkami migdałów i czerwonym pieprzem
Aga w kuchniSkładniki: Farsz: ( z tej ilości farszu wychodzi 8 krokietów) 380g pieczarek, 3 średnie cebule (235g po obraniu), 0,5 kg mięsa mielonego, mała główka czosnku, sól, pieprz, majeranek, bazylia, vegeta (niekoniecznie), olej do smażenia. Naleśniki: Tu przepis lub według własnego. Panierka: 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia. Przygotowanie: Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć(...)tłuszczu. Doprawić. Dodać mięso mielone i razem podsmażać, dodać posiekany czosnek. Gdyby mięso było za suche dodać ciut wody. Usmażyć naleśniki. Na środek naleśnika wyłożyć farsz i zawinąć ( pokazane na zdjęciu). Następnie obtoczyć w jajku i bułce tartej. Podsmażyć do zarumienienia, na rozgrzanym tłuszczu. Smacznego
W kuchni u Monikiściąć skórę od góry do dołu razem z błonką, a następnie wyciąć z pomiędzy błonek cząstki cytryny). Śledzie, cebulę, odciśniętą bułkę, żółtka zemleć lub zmiksować. Nakładać farsz na białka, nadając połówkom kształt całego jajka. Na wierzchu układać filety z cytryny. Podczas pobytu pod okiem Pani Ewy uczyłam się rysować pisanki woskiem
królestwo garównaszych przepisów z naszego bloga i powstanie zupełnie nowe danie obiadowe, smaczne, dietetyczne i ciekawe. Składniki na farsz: -ok. 0,5 kg łopatki -2 ćwiartki z kurczaka -jedna czerstwa bułka -jedna cebula -2-3 ząbki czosnku -2 jajka -przyprawa barbecue -przyprawa warzywna Ćwiartki z kurczaka gotujemy jak na rosół - przepis na galaretkę z kurczaka. Składniki(...)obrane mięso z ćwiartek kurczaka, marchewkę oraz namoczoną , odciśniętą bułkę i zeszkloną cebulę z czosnkiem mielimy przez maszynkę. Dodajemy jajka i przyprawiamy barbecue oraz warzywkiem. Wszystko mieszamy, uzyskując farsz. Pierogowe lub makaronowe ciasto dzielimy na części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na cienkie placki. Na rozwałkowane placki
Maminek kulinarnyawokado naprawdę mi posmakowało. Z jajkiem i szczypiorkiem smakuje świetnie :) Oczywiście ważne, żeby całość dobrze (i po swojemu) doprawić solą i pieprzem. Możesz też urozmaicić farsz ulubionymi ziołami, ale najpierw spróbuj wersji podstawowej. Takie jajka idealnie pasują na świąteczny stół, ale też będą świetną przystawką na imprezie :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smaków