jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:139/455)

IDEALNE CIASTO NA PIEROGI 132

roku robienie pierogów z grzybami , było samą przyjemnością.Przepis zaczerpnęłam od Krysi z blogu Kuchnia u Krysi.blogspot.p l. Ciasto nadaje się do wszystkich farszów.   500g.mąki pszennej 50g.masła 2 żółtka 1 jajko 1 łyżeczka soli 250 ml.ciepłej wody ******************************* Mąkę posiekać nożem z masłem.Dodać żółtka,jajko i sól,wyrobić dolewając po troszku wody ,  na gładkie

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Gołąbki z czerwonej kapusty, kiełbasy i bułek - kuchnia śląska. 128

też są takim wynalazkiem, wersja z kiełbasą była wersją luksusową. Częściej gospodynie sięgały po warzywa i grzyby aby wzbogacić smak czerstwego pieczywa. czerwona kapusta Farsz: 2 czerstwe kajzerki  300 g dobrej kiełbasy 2 jajka 2 łyżki natki pietruszki  cebula łyżka masła ząbek czosnku sól i pieprz do smaku bułka tarta kawałek boczku woda i 3 łyżki octu(...)drobną kostkę. Na łyżce masła podsmażamy pokrojoną cebulkę. Jak się ładnie zeszkli dodajemy do kiełbasy, odciśniętej bułki, jajek, natki, przeciśniętego czosnku i wyrabiamy. Doprawiamy do smaku , w razie potrzeby dodajemy bułką tartą. Obgotowane liście, pozbawione żył  i grubszych narośli, nakładamy farsz i zwijamy jak tradycyjne gołąbki. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy. Skwarki wyjmujemy na talerzyk, a na powstałym

Dieta moja pasja
Jajka faszerowane z ciecierzycą 148

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dziś więc na blogu przepis na faszerowane jajka. Tym razem nie będzie to jednak taki klasyczny farsz, ale farsz nietypowy, ponieważ jest przygotowany na bazie kaszy jaglanej i ciecierzycy. Trochę to zaskakujące, prawda ? Na blogu znajdziecie też inne przepisy na faszerowane jajka: Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane

Kulinarne przygody Gatity
Rolada schabowa w sosie miodowo-musztardowym 290

zrobiłam się głodna ! :D Składniki: Mięso: 1kg schabu sól, pieprz ziołowy papryka słodka 4 ząbki czosnku czosnek granulowany przyprawa do mięsa wieprzowego 2 łyżki oleju Farsz: 300g wątróbki drobiowej cebula tymianek, rozmaryn, pieprz, sól jajko 2 łyżki bułki tartej masło do smażenia Sos: 3 łyżki miodu 2 czubate łyżki musztardy sarepskiej 2 czubate łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki śmietany(...)doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż trochę wystygnie. Następnie dodajemy jajko i bułkę tartą. Mieszamy aż składniki się połączą. Mięso rozbijamy, ale nie zbyt cienko- około 1,5cm.  Na płacie ze schabu rozsmarowujemy farsz i zwijamy roladę. Obwiązujemy sznurkiem, żeby się nie rozpadła. Końce możemy spiąć wykałaczkami, żeby farsz nam nie uciekł. Podsmażamy

Czerwona Porzeczka
Tarta z salami, serem żółtym, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym 256

Składniki na ciasto 1,5 szklanki mąki jajko 1/3 kostki masła szczypta soli Składniki na farsz mała cebulka 100 g startego żółtego sera (ja użyłam Tylżyckiego Łowicz – bez laktozy) 3- 4 suszone pomidory w zalewie kawałek salami/kilkanaście plasterków salami 50 g sera pleśniowego 200 g śmietanki 30% 2 jajka listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content

Kuchnia Bazylii
PIEROGI z KASZĄ GRYCZANĄ, BIAŁYM SEREM i MIĘTĄ 114

stron pierogów z kaszą gryczaną i białym serem.Do niektórych dodałam posiekanej mięty mmmm.... wyszły cudowne. Ciasto pierogowe: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko ok. 3/4 szklanki wody 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli FARSZ: 300 g kaszy gryczanej 250 g twarogu 1  cebula 3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku mały pęczek mięta Skwarki: kawałek(...)słoniny WYKONANIE:  Mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie, dodaj masło, sól oraz jajko. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę, tak aby składniki się połączyły. Wyrabiaj miękkie i elastyczne ciasto przez około 10 minut. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut.  Przygotuj farsz. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju.  Kaszę

Fiołkowe Talerze
PIEROGI z KASZĄ GRYCZANĄ, BIAŁYM SEREM i MIĘTĄ 152

stron pierogów z kaszą gryczaną i białym serem.Do niektórych dodałam posiekanej mięty mmmm.... wyszły cudowne. Ciasto pierogowe: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko ok. 3/4 szklanki wody 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli FARSZ: 300 g kaszy gryczanej 250 g twarogu 1  cebula 3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku mały pęczek mięta Skwarki: kawałek(...)słoniny WYKONANIE:  Mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie, dodaj masło, sól oraz jajko. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę, tak aby składniki się połączyły. Wyrabiaj miękkie i elastyczne ciasto przez około 10 minut. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut.  Przygotuj farsz. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju.  Kaszę

Fiołkowe Talerze
Empanadas z kurczakiem i panamskie wakacje 185

łyżka oleju 1 średnia cebula 2 większe ząbki czosnku 1/3 papryczki chilli 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 lekko czubata łyżeczka mielonego kuminu 1 mała puszka kukurydzy sól do smaku jajko do posmarowania ciasta Pierś z kurczaka pokroić w małą kostkę.  Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Papryczkę również bardzo drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i czosnek(...)końcu dodać kukurydzę i  wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta francuskiego szklanką wycinać kółka lub nożem wykrawać kwadraty. Nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi. Jajko roztrzepać i przy pomocy pędzelka posmarować pierożki. Piec w temperaturze 190 stopni aż do zrumienienia. Podawać na gorąco lub po przestudzeniu. Panama jest jednym z krajów Ameryki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Nadziewane szyjki drobiowe 169

samych podrobów). Proporcje nadają się do modyfikacji. (około 10-12 sztuk) skórki z szyjek drobiowych Farsz: 500g  mięsa drobiowego (u mnie mięso z piersi i udek kurczaka; może być gotowe) 100g wątróbki drobiowej 1 sucha bułka (rozmoczona w mleku) 1 jajko 1 cebula (duża) 3-4 ząbki czosnku majeranek papryka słodka sól, pieprz olej do smażenia Z szyjek drobiowych(...)cebulę zeszklić na odrobinie oleju. Mięso zmielić (jeśli nie jest mielone) z wątróbką i cebulą. Dodać rozmoczoną (i odciśniętą) bułkę, jajko, czosnek przeciśnięty (posiekałam) przez praskę i przyprawy. Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. (Aby sprawdzić, czy farsz jest odpowiednio doprawiony - można usmażyć niewielki placek.) Skórki z szyjek nadziać farszem. Końcówki najlepiej spiąć wykałaczkami lub zszyć. Smażyć (na rozgrzanym

Di gotuje
Pierogi z kapustą i grzybami 447

odsmażę na chrupko - tak jak najbardziej lubią obie nasze rodziny! Składniki:  1g mąki pszennej najlepiej takiej do pierogów 1 jajko ok. 3/4 szklanki ciepłej wody 1-2 łyżki masła roślinnego łyżeczka soli Na farsz: 2 kg kapusty kiszonej 400 g suszonych grzybów 1 duża cebula 2 łyżki masła sól pieprz 1 łyżka mąki pszennej 1 laurowy liść Przygotowanie(...)miał idealną konsystencję. 6. Doprawiamy farsz solą w razie potrzeby i ponownie pieprzem - smak powinien być wyrazisty! Odstawiamy farsz do wystygnięcia. 7. Ciasto: na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki wymieszanej z solą. W środku tworzymy zagłębienie do którego wlewamy roztrzepane jajko, masło oraz porcjami gorącą wodę. Zagniatamy ciasto zagarniając kopczyk do środka i dolewając systematycznie wodę, aż ciasto będzie gładkie

Kulinarne Inspiracje
Muffinki z mięsa mielonego z dwoma farszami - na ciepło lub zimno 223

paprykowym i 6 z pieczarkowym. Ja zrobiłam muffinki z dwoma rodzajami farszu, ale równie dobrze pieczarki, paprykę i cebulę można wymieszać razem i zrobić jeden rodzaj, dodając do tego jeszcze np. kukurydzę, żeby było kolorowo.   SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 jajko (L) 3 cebule 1 duża marchew 1 ząbek czosnku miąższ(...)pieczarki pokroić w plasterki, paprykę w kosteczkę i każde z osobna poddusić soląc do smaku. 3. Miąższ chleba posiekać na drobniutko. 3. Mięso wymieszać z jajkiem, miąższem chleba, marchewką, cebulą (część odkładamy do farszu). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. 4. Blachę do muffinek (u mnie na 12 sztuk) wysmarować olejem i posypać bułką tartą

Kto ugości moich gości?
Muffinki z mięsa mielonego z dwoma farszami 130

paprykowym i 6 z pieczarkowym. Ja zrobiłam muffinki z dwoma rodzajami farszu, ale równie dobrze pieczarki, paprykę i cebulę można wymieszać razem i zrobić jeden rodzaj, dodając do tego jeszcze np. kukurydzę, żeby było kolorowo.   SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 jajko (L) 3 cebule 1 duża marchew 1 ząbek czosnku miąższ(...)pieczarki pokroić w plasterki, paprykę w kosteczkę i każde z osobna poddusić soląc do smaku. 3. Miąższ chleba posiekać na drobniutko. 3. Mięso wymieszać z jajkiem, miąższem chleba, marchewką, cebulą (część odkładamy do farszu). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. 4. Blachę do muffinek (u mnie na 12 sztuk) wysmarować olejem i posypać bułką tartą

Kto ugości moich gości?
Kartacze 205

kartacze. Składniki: (na około 13 sztuk średniej wielkości) 1,5 kg obranych surowych ziemniaków (zetrzeć na tarce) 0,5 kg obranych ziemniaków (ugotować) 1 jajko 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej (gdy ziemniaki zawierają mało skrobi) farsz: 600 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki) 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 1 cebula 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka majeranku(...)ziemniaków dodać wystudzone gotowane ziemniaki, jajko i mąkę ziemniaczaną w ilości zależnej od tego, jak wodniste były ziemniaki. Masę dokładnie wyrobić, aby miała jednolitą strukturę. Z masy formować placki grubości około 0,5 cm i wielkości mniej więcej swojej dłoni (dłonie delikatnie zwilżać zimną wodą). Na środek każdego placka nakładać po dużej łyżce farszu, zlepiać go, lekko dociskając formować kształt

Kuchcik gotuje
ŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART 100

taste as good in vegetarian version! SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki razowej 2 całe jajka 2 żółtka 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Farsz: pęczek szparagów (500 g) kilkanaście pomidorków koktajlowych kawałek łososia (ok. 300 g) jogurt grecki 1 jajko 250 g żółtego sera (np. Edamski) 1 kulka mozzarelli

Martyna Cooks
Pierogi z truskawkami 155

zdjęcia pierogów polanych jogurtem i posypanych cukrem, ponieważ zostały za szybko zjedzone :) Składniki na pierogi z truskawkami (około 50 sztuk): Ciasto: mąka 800 g jajko łyżeczka oleju łyżeczka soli kubek ciepłej wody około 300 ml Farsz: truskawki około 400 g cukier mały jogurt naturalny Mąkę przesiać przez sitko, dodać odrobinę soli, jajko. Wyrabiać stopniowo, dodając ciepłej wody (ciasto ma się

Karola gotuje
ŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART 139

taste as good in vegetarian version! SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki razowej 2 całe jajka 2 żółtka 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Farsz: pęczek szparagów (500 g) kilkanaście pomidorków koktajlowych kawałek łososia (ok. 300 g) jogurt grecki 1 jajko 250 g żółtego sera (np. Edamski) 1 kulka mozzarelli

Martyna Cooks

Proponowane wyszukiwania