jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:132/455)

MUFFINY Z SZYNKĄ, SEREM I PIECZARKAMI 185

dnia.  Składniki: 200 g mąki uniwersalnej   Szymanowskiej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki pieprzu 2 jajka 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju farsz: 5 pieczarek 1 cebula 6-7 plastrów szynki na wierzch:  15 dag żółtego sera szczypiorek olej do smażenia Wykonanie: *Cebulę, pieczarki i szynkę kroimy

Z Majeczką w kuchni
Naleśnikowy cordon bleu 209

Naleśnikowy cordon bleu           SKŁADNIKI: CIASTO mleko -2 szkl        jajko-2 szt woda mineralna niegazowana -2 szkl mąka -2 szkl sól olej -1/2 łyżki tłuszcz do smażenia FARSZ ser żółty -7 plastrów szynka -7 plastrów polędwica sopocka -7 plastrów papryka czerwona -0,5 szt papryka żółta -0,5 szt keczup(...)Każdy naleśnik posmarować łyżeczką majonezu,  położyć po plastrze szynki, polędwicy sopockiej i po dwa słupki papryki żółtej i czerwonej.  Farsz nakryć żółtym serem,a w koło naleśnika ułożyć natkę pietruszki.  Naleśniki składamy, zanurzamy w rozmąconym jajku z solą i pieprzem.  Panierujemy w bułce tartej.  Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor

Kuchnia Danusi
PIECZONE BAGIETKI Z JAJECZNYM FARSZEM 140

jajka, starty na tarce o dużych oczkach ser, 1 łyżka majonezu, pokrojona w drobną kostkę kiełbasa zwyczajna, sól. Wykonanie: Z bułek wyciąć środki. Rozbite jajka wymieszać z serem, majonezem, solą i kiełbasą, nadziać farszem bułki. Bułki układamy na blaszce i zapiekamy w nagrzanym do 180'C piekarniku około 15 minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe a nam posmakowały polane ketchupem :) SMACZNEGO

Zrób to smacznie
Krokiety z kapustą i grzybami 140

krokietach będzie królował farsz, zamiast naleśników.     Składniki /30-40 szt./: Naleśniki: 500 ml mleka 500 ml wody gazowanej 500 g mąki pszennej 4 jajka 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru Farsz: 1-1,5 kg Czytaj dalej... Artykuł Krokiety z kapustą i grzybami pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym 171

przyprawy. -Masę wyrobić dodając   bułkę tartą /  masa nie może być rzadka/. -Z przygotowanego farszu uformować małe kulki , nałożyć  we wgłębienie  kapelusza  wypełniając całe wnętrze. -Gotowe kulki pieczarkowe   panierować w jajku i bułce tartej. -Smażyć  na rozgrzanym tłuszczu  z obu stron  na  złoty kolor /zaczynając od strony farszu

Zakamarki mojej kuchni
NALEŚNIKI Z RICOTTĄ I FIGAMI 152

wiecie o czym mówię, jeśli nie próbowaliście to zdecydowanie polecam  Składniki: 1 szklanka mąki 1/2  szklanki wody gazowanej 1/2 szklanka mleka 2 jajka lub 1 duże wiejskie 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 30 dag twarogu  10 dag ricotty cukier puder do smaku dodatkowo: pól szklanki kremówki świeże figi Wykonanie: *Do miseczki wsypać mąkę,sól, wodę(...)mleko, zmiksować na puszysta masę. Dodać jajka, znów zmiksować. Odstawić na ok 10 minut, po tym czasie dodać olej, dobrze wymieszać, smażyć cienkie naleśniki na suchej patelni.  * Twaróg dobrze utrzeć z ricottą, cukrem . * Na każdy placek naleśnikowy nakładać farsz twarogowy, składać w koperty.  * Każdy naleśnik obsmażyć na rumiano z obu stron. Podawać z ubitą śmietaną i figami

Z Majeczką w kuchni
Quiche z pieczarkami i kurczakiem 168

tortowej) 1 łyżeczka soli 150 g masła, zimnego 1 jajko masa jajeczna: 200 g śmietanki 30% 100 g twarogu półtłustego 50 ml mleka 2 jajka całe 3 żółtka szczypta gałki muszkatołowej sól do smaku farsz : 1 filet z kurczaka 150 g boczku wędzonego 8 pieczarek 1 duża cebula 3 -4 liście z ogonkami buraka naciowego 2 ząbki czosnku Masło siekamy(...)dodajemy do niego mąkę , sól i zagniatamy w kruszonkę . Dodajemy jajko i wyrabiamy na gładką masę , jak już zacznie odchodzić od rak , formujemy kulę , owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut . Teraz możemy przygotować składniki na farsz . Kurczaka , cebulę , pieczarki , boczek i liście z łodygami kroimy w równe kawałki ( jak na zdjęciu ) . Podsmażamy na patelni boczek razem

Ogrodnik w podróży
Uszka z kapustą i grzybami 177

szklanki mąki 1 jajko około 1 szklanki letniej wody szczypta soli Farsz: 30 g suszonych grzybów 300 g kiszonej kapusty 1 duża cebula łyżka masła sól pieprz 1 listek laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego Czas płynie nieubłaganie... i już mamy grudzień. Więc pomału nadchodzi czas na przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Lubię tak sobie wszystko porozkładać w czasie, żeby(...)rozpoczęcia smażenia doprawić farsz solą, pieprzem, listkiem laurowym i zielem angielskim. Odstawić do ostudzenia. Kiedy farsz będzie już zimny przemielić wszystko razem przez maszynkę do mięsa. Teraz należy przygotować ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na bardzo

Świat Domowej Kuchni
Pieczone krokiety z pieczarkami 387

Pieczarek należy użyć dużo, bo po podsmażeniu bardzo się kurczą. Naleśniki: 3 szklanki mąki 2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mleka 5 jajek L 1/4 szklanki oleju szczypta soli 5 łyżek cukru (tylko do naleśników na słodko) Farsz:  2 kg pieczarek 3 duże cebule 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu sól do smaku(...)oczkach tarki. Doprawiamy papryką, pieprzem i solą. Dusimy do odparowania wody, pieczarki powinny być suche. 3. Farsz nakładamy na środek naleśnika. Składamy najpierw boki a później górę i dół. Robimy tak z każdym naleśnikiem.  4. Tak przygotowane krokiety Maczamy w rozmąconym jajku, obtaczamy w bułce. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem

Szefowa kuchni
Placek do barszczu 170

Ciasto: 1 kg mąki 1 kostka margaryny 5 żółtek 2 białka 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 zupa ogonowa Farsz: 70 dag mięsa mielonego 70 dag kg pieczarek 3 cebule 1 całe jajko 8 jajek ugotowanych na twardo 3 kopiate łyżki bułki tartej 2 kostki rosołowe Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy(...)gładkie ciasto. Nie powinno kleić się do rąk. Dzielimy je na 2 części. Farsz: Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy starte na dużych oczkach pieczarki, wkruszamy kostki rosołowe i smażymy aż pieczarki odparują. Surowe mięso mielone mieszamy z przestudzonymi pieczarkami, jajkiem, bułką tartą i jajkami startymi na grubych oczkach. Całość dokładnie wyrabiamy rękami jak na mielone. Wykonanie

Kolorowy Przepisownik
Wątróbki w cieście francuskim 267

pomidorów koktajlowych, 3 szalotek, 3 ząbków czosnku, suszonej żurawiny, 100 ml białego wytrawnego wina, tymianku, rozmarynu, oregano, sosu sojowego, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy, 1 jajka, ostrej musztardy. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania farszu. W tym celu obrałem z łupin i pokroiłem w dość cienkie plastry 3 szalotki oraz drobno posiekałem 3 ząbki czosnku. Wątróbki drobiowe po ich dokładnym umyciu(...)Obwódki tę ułożyłem na całych ćwiartkach płatu ciasta, otrzymując coś przypominającego obrazki z ramką. Jajko roztrzepałem za pomocą widelca i dokładnie posmarowałem nim wierch ciasta wraz z ramką. Na środku (wewnątrz ramki) posmarowałem ciasto warstwą ostrej musztardy. Następnie na tak przygotowane ciasto ułożyłem wcześniej przygotowany farsz z wątróbek, starając się usypać górkę wewnątrz ramki, tak aby nie przyciskał on ramki

Wyprawy kulinarne
Krokiety z Ziemniakami i Twarogiem (czyli z Farszem jak na Pierogi Ruskie) 357

szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka  szczypta soli  Krokiety z Ziemniakami i Twarogiem (czyli Farszem jak na Pierogi Ruskie) - Sposób przygotowania: Farsz: Ziemniaki obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy i całkowicie studzimy. Cebulę(...)Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron.  Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki farszu, składamy boki i dół do środka i zwijamy do góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników. Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy w bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany

Słodka Strona
Kołaczyki z wędzonym białym serem 138

podsypania bardzo duża szczypta soli – ale bez przesady, bo ser jest słony 25 g świeżych drożdży szczypta cukru około 1 szklanki letniej wody FARSZ: 20 dag wędzonego białego sera łyżeczka sklarowanego masła 1 mała cebula 1 jajko niepełna łyżka kwaśnej śmietany pieprz NA WIERZCH: do posmarowania łyżka stopionego masła do posypania kminek lub mak Wykonanie: CIASTO: przesianą mąkę wymieszałam(...)stolnicy, wyrobiłam dość luźne ciasto. Przełożyłam je z powrotem do miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. FARSZ: cebulę obrałam, drobno posiekałam i usmażyłam na sklarowanym maśle do zrumienienia. Wędzony biały ser rozkruszyłam, dodałam do niego jajko, usmażoną cebulę i śmietanę, doprawiłam do smaku pieprzem, dokładnie wymieszałam. CIĄG DALSZY: wyrośnięte ciasto przebiłam, lekko zagniotłam, rozwałkowałam dość grubo

Kuchenne zapiski Edyty
Tradycyjne cebularze 135

Wczoraj były bułeczki z musztardą, dziś coś na podobne bułeczek, mianowicie cebularze. Czyli małe placuszki z farszem z cebuli i maku. Jednak jest to cebula przygotowana w szczególny sposób... Cebularze świetnie pasują jako dodatek np. do zup czy kiełbasek z grilla. Ja osobiście uwielbiam je odgrzane właśnie na grillu:) Składniki: 500g mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, szklanka mleka, 60g masła(...)podwoiło swą objętość. Odrywać małe porcje ciasta, spłaszczać w dłoni tworząc małe placuszki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego placuszka nałożyć farsz z cebuli. Brzegi cebularzy posmarować odłożonym rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 20min w temp. 200st. Ostudzić

Z miłości do słodkości
Schab z kurkami 128

faszerowany kurkami, który można podawać na gorąco lub na kanapki.  Przepis został zaczerpnięty z zagranicznej strony. Składniki : schab - 700 g Farsz : kurki - 380 g cebula - 1 szt natka pietruszki - 0,5 pęczka bułka tarta - 1 łyżka jajko - 1 szt ser żółty - 4 plastry sól i pieprz vegeta Przygotowanie: Schab opłukać, osuszyć. W schabie długim i wąskim nożem zrobić otwór(...)tłuszczem, lekko podsmażyć. Dodać kurki, posypać Vegetą, solą i pieprzem, smażyć kilka minut, ostudzić. Przełożyć grzyby do miski, dodać pokrojony ser w kostkę, jajko i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Nakładać do kieszeni schabu farsz, lekko dopychając łyżką drewnianą, spiąć brzeg wykałaczkami. Schab obsmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor, następnie przełożyć mięso do  naczynia żaroodpornego z przykrywką

Kuchnia Danusi
Krokiety w waflu z farszem z ziemniaków z cebulką. 238

gotowe, bardzo smaczne i ciekawe krokiety. Zawsze to coś innego, nowego. Mi smakują i mam nadzieję, że innym również zasmakują :) Składniki: Farsz: 785g obranych ziemniaków, 2 cebule, sól, pieprz, olej do podsmażenia cebuli. Ponadto: 2 wafle, 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia. Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić (nie odparowywać zbyt mocno ziemniaków, by nie były zbyt suche(...)rulon. Zwinąć w rulon. Jeżeli wafle nie chcą zmięknąć i się nie zwiną nie ma się czym martwić. Położyć jeden wafel na drugi, farszem do środka i pokroić w kwadraty bądź prostokąty. Pokroić zwinięte wafle. Jajka roztrzepać widelcem. Przygotować bułkę tartą. Obtoczyć krokiety w jajku i bułce. Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć do zarumienienia z każdej strony. Smacznego

W kuchni u Moniki