może go zabraknąć. ;) * SKŁADNIKI na ok. 40 pierogów z kaszą gryczaną i twarogiem Ciasto: 300 g mąki + trochę do podsypywania 1 jajko ok. 150 ml ciepłej wody 1 łyżka oleju ½ łyżeczki soli Dodatkowo: 100 g słoniny Farsz: 100 g kaszy gryczanej 200 g półtłustego twarogu 1 duża cebula 1 łyżka masła klarowanego czarny pieprz sól * PRZYGOTOWANIE Ciasto(...)przesianej mąki dodaj: sól, jajko, wodę i zacznij zagniatać ciasto. Gdy składniki się połączą wlej olej. W razie potrzeby dodaj więcej mąki albo wody. Ciasto zagniatajdo momentu, aż będzie miękkie i elastyczne (ok. 7-10 minut). Następnie przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do odpoczęcia. Farsz Kaszę gryczaną ugotuj do miękkości w lekko osolonym wrzątku. Następnie odstaw do przestudzenia
Food Squaredelikatnym uzupełnieniem całości... Składniki : na naleśniki (8-10 sztuk) ok 250g mąki, 1 1/2 szklanki mleka, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 szklanki wody gazowanej, jajko, łyżeczka soli, łyżeczka słodkiej papryczki w proszku farsz: duża podwójna pierś z kurczaka, łyżeczka ostrej papryczki w proszku, łyżka KASI sól do smaku, dodatkowo: mały przecier pomidorowy, łyżeczka soli czosnkowej, łyżka bazylii, pieprz - szczypta
Lena Gotujeświetnym pomysłem na przekąskę albo imprezowe danie. Robi się błyskawicznie. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: * mąka pszenna – 1 szkl * ser żółty ( np. Radamer Serenada ) – 100 g * jajko – 2 szt * woda – 1,5 szkl * sól FARSZ: * ser żółty ( np. Radamer Serenada ) – ok. 200 g * kukurydza – 100 g * czerwona fasola – 100 g * pieczony filet z kurczaka – 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Do mąki
Ostra na Słodkoposzatkowaną kapustą, do której dodaje się podsmażoną cebulkę oraz pokruszony biały ser, są przykładem smacznej, domowej kuchni opartej na prostych składnikach, dostępnych o każdej porze roku. Ten rodzaj farszu do pierogów popularny jest nie tylko na Dukielszczyźnie, ale też w innych miejscowościach wschodniego Podkarpacia. Przepis pochodzi z publikacji wydanej przez Gminę Dukla pt. „Kuchnia Regionalna Beskidu Dukielskiego”, a przekazały(...)Pierogi z kapustą i białym serem - kuchnia podkarpacka Składniki na około 70 pierogów: Ciasto: 600 g mąki pszennej 1 szklanka letniego mleka 1 łyżka oleju 1 jajko sól (nieco więcej niż pół łyżeczki) Farsz: 1 średnia główka białej kapusty 2 cebule 3-4 łyżki masła 300 g sera białego (twarogu) sól pieprz Masło i ewentualnie śmietana do omaszczenia. Kapustę oczyszczamy
Trzeci talerztylko. Zapraszam! Ślimaczki drożdżowe z cynamonem Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 5 łyżek cukru 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 30 gr świeżych drożdży 70 gr roztopionego masła farsz: 5 łyżek cynamonu 75g miękkiego masła 1/2 szklanki brązowego cukru 1 łyżka mleka Przygotowanie: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Dodać do masy pół szklanki ciepłego(...)tego drożdże i resztę mleka, roztopione masło oraz wbić jajko. Zagniatać, aż ciasto zacznie odklejać się od ręki. Odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Przygotować nadzienie: rozetrzeć miękkie masło, z mlekiem, cukrem i cynamonem. Wyjąć ciasto, rozwałkować je na kwadrat. Ciasto posmarować równomiernie farszem cynamonowym. Pokroić na ok. 2 cm plastry a następnie
Tagebuch po polskuciasto już się nie klei do rąk odstawiamy na około godzinę aby wyrosło. Składniki na farsz; ok. 30 dag zmielonego w maszynce mięsa ( może to być kurczak, schab ...) 1 marchewka z rosołu 20 dag pieczarek sól, pieprz, przyprawa do gyrosa pęczek pietruszki 1 jajko 1 cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka masła Dodatkowo; niebieski mak 1 jajko Mięso ugotować(...)pietruszkę, jajko oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Ciasto wałkujemy na placek grubości około pół cm. Większym kubkiem wykrawamy koła. Na każde koło wykładamy porcje farszu. Zlepiamy i formujemy kształtną bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Zostawiamy na kilka minut aby nieco podrosły. Pieczemy około 20 min w 180C. Aż się ładnie i apetycznie zezłocą. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.plastrów schabu lub 2-3 pojedyńcze piersi kurczaka ok. 200 g wędzonego boczku 1 duży por 1 cebula 1 serek topiony (około 80 g) / ewentualnie ser żółty sól, pieprz jajko mąka bułka tarta Oczyszczone mięso lekko rozbijamy. Posypujemy z obu stron solą oraz pieprzem. Cebulę oraz pora drobno siekamy. Boczek kroimy na plastry, a te na paseczki. Podsmażamy na suchej(...)oraz por, smażymy do zeszklenia się warzyw. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Serek topiony kroimy na paseczki (zamiennie można użyć sera żółtego). Na każdy plasterek schabu nakładamy farsz oraz dajemy paseczek serka. Zawijamy roladkę. Jajko wybijamy na talerzyk, lekko solimy i rozbełtujemy widelcem. Na drugi talerzyk sypiemy niewielka ilość mąki. Na trzeci – bułkę tartą. Roladki panierujemy w mące, rozbełtanym jajku
Smaki Na Talerzuspokojnie można zrobić z mniejszej ilości mąki) 670g mąki pszennej tortowej, szczypta soli, jajko, 1 łyżka oleju, ok. 500ml gorącej wody. Ponadto: 2 cebule, olej. Przygotowanie: Rosół: Kurczaka oczyścić, podzielić na mniejsze części i zalać wodą. Dodać warzywa ( oprócz wymienionych wyżej potrzebnych do farszu warzyw dodaj te warzywa, na których gotujesz rosół - u mnie jest to por, seler(...)marchwi (razem z tłuszczem), pietruszki, mięsa i natki pietruszki - wszystkie składniki zmielić przez maszynkę. Posolić, popieprzyć. Dodać 6 łyżek rosołu. Wymieszać. Jeżeli farsz nadal jest suchy, dodać więcej rosołu. Ciasto: Do mąki dodać szczyptę soli, jajko i olej. Powoli dodawać wodę, łącząc składniki. Zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto wyjdzie za mokre, klejące się do rąk podsypywać delikatnie mąką. Pierogi: Ciasto
W kuchni u MonikiSkładniki Na 3 duże lub 6 mniejszych sztuk: Na ciasto: 0,5 kg mąki Opakowanie suszonych drożdży 2 jajka ½ - ¾ łyżeczki soli (do smaku) 2 łyżki jogurtu naturalnego 0,5 szklanki ciepłej wody 1,5 łyżeczki cukru (do smaku) 3 łyżki oleju Farsz: 40 dag mięsa mielonego drobiowego 2 małe cebule po ½ czerwonej i żółtej papryki opcjonalnie papryka chili 2 ząbki(...)pide. 1 część rozwałkować. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku placka kładziemy farsz, pozostawiając kilka cm od brzegu w celu zwinięcia. Następnie formułujemy kształt łódki i sklejamy boki (patrz zdjęcie). Następnie wierzch posypujemy startym serem żółtym lub polewamy łyżką rozmąconym jajkiem. Krawędzie smarujemy za pomocą pędzla również rozmąconym jajkiem. Z pozostałym ciastem postępujemy w analogiczny sposób. Piec
Fabryka pomysłów340g.mąki 160ml.ciepłego mleka 2 żółtka 30g.roztopionego ostudzonego masła 60g.cukru pudru 20g.drożdży 1łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią odrobina zapachu waniliowego szczypta soli Farsz makowy: ************************* 1 1/4 szklanki maku 2 jajka 5 łyżek cukru 1łyżka masła 2 łyżki miodu 3łyżki rodzynek 1/2 szklanki.posiekanych migdałów 3łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze 4łyżki rumu ***************************************************************** Dodatkowo: 1rolka pergaminu(...)stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy.Ciasto przekroić na 2 równe części.Zostawić przykryte ściereczką przez 10 minut . 7. Każde ciasto rozwałkować na prostokąt o gr.4mm.i długość.ok.24-28 cm. 8. Nałożyć farsz zostawiając po bokach ok.1 .5 cm wolnego miejsca.Zwinąć rulon , ścisnąć końce ciasta i podłożyć pod spód . 9. Przygotować papier do pieczenia tyle aby móc 3 krotnie zawinąć makowiec.Papier posmarować
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijogurtem greckim i miodem :) Świetne na podwieczorek, czy też słodką kolację :) Składniki (na ok. 30 szt.): Ciasto: 350 g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oleju bardzo ciepła woda szczypta soli Farsz serowy: ok. 400 g twarogu (tłustego/półtłustego) 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1 laska wanilii cukier (do smaku) Wykonanie: Farsz: Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków
MyCookBook.plbyło żadnego przepisu na danie obiadowe. Przeglądając ostatn io szafki w kuchni znalazłam czerwoną soczewicę i postanowiłam z niej zrobić coś dobrego. Dlatego wymyśliłam, że użyję jej jako farszu do pierogów ale aby nie było zbyt mdło dodałam podsmażone pieczarki a całość przyprawiłam wędzoną papryką . W połączeniu z ciastem pierogowym do którego użyłam pszennej mąki pełnoziarnistej smakują wyśmienicie:) Spróbujcie koniecznie(...)Składniki: (około 30 pierogów) - 3 szklanki mąki (około 350 g) pełnoziarnistej - pół szklanki ciepłej wody - 1 jajko - 2 łyżki oleju ( ja użyłam rzepakowego) Farsz - 100 g soczewicy czerwonej - około 250 g pieczarek - pół czerwonej cebuli - sól, pieprz, czosnek suszony, papryka wędzona Wykonanie Najpierw przygotowujemy farsz. Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę oraz pieczarki kroimy w kostkę. Podsmażamy na odrobinie
Health-Fit-LifePonieważ uwielbiam kwiaty cukinii i jem je za każdym razem, gdy jestem na działce, to mam już listę ulubionych farszów do nadziewania. Ten przepis przypomina nieco kwiaty cukinii nadziewane fetą , ale jest bardziej treściwy i oryginalny. To idealne wakacyjne danie na każdą pogodę. Kwiaty cukinii nie mogą się nie udać, ważne tylko, żeby były świeżo zebrane/kupione, bo szybko wysychają(...)rozchylając płatki, usuwamy pręcik ze środka. Ważne jest, żeby dobrze je umyć od środka, ponieważ lubią się tam chować ziarnka piasku. Delikatnie napełniamy wnętrze kwiatu farszem. Faszerowane kwiaty cukinii zanurzamy w roztrzepanym widelcem jajku i smażymy na rozgrzanym maśle, aż jajko się zetnie, ale nie za długo. Podajemy na gorąco. Artykuł Kwiaty cukinii nadziewane pasztetem pochodzi z serwisu
Ugotowane pozamiatanezimno. SKŁADNIKI: Ciasto: mąka pszenna 450 g. + do podsypywania drożdże suche 8 g. mleko ciepłe 200 ml. jajko 1 szt. sól 1 łyżeczka olej 3 łyżki Farsz: Wielkopolski pasztet z drobiem firmowy "Profi" 3 op. (393 g. marchew 1 szt. groszek zielony 1/4 szkl. Dodatkowo: żółtko z 1 jaja METODA: Mąkę przesiać razem(...)drożdżami i solą. Wbić jajko, wlać mleko i olej. Wszystko wymieszać i zagnieść ciasto, podsypując mąką. Zagniatać tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia, podwojenia masy. Marchew obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać razem z groszkiem i pasztetem. Ciasto drożdżowe podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na cienki
Kuchnia Pauletteszabraknąć, do tego czerwony barszczyk. Po prostu pyszota. Ciasto naleśnikowe: mąka pszenna typ 500 Kłos-Pol woda 400 ml mleko 500 ml jajka 2 szt pól łyżeczki soli olej 50 ml proszek do pieczenia 1 łyżeczka Farsz: 1 kg kapusty kiszonej grzybki suszone 1 garść przecier pomidorowy 1 łyżka olej do duszenia sól, pieprz Dodatkowo: jajka
Różowa kuchnia