formę o wymiarach 24 x 24 cm Składniki: Ciasto 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki naturalnego jogurtu Na farsz: 1 opakowanie szpinaku Poltino 2 jajka 200 ml śmietany 30% 50 g sera feta 5 plastrów pieczonej dyni Hokkaido 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: Składniki
Kulinarne przygody Gatityjajko kroimy na pół, wyjmujemy żółtko. Cebulkę oraz koperek siekamy bardzo drobno. Dodajemy pokrojonego łososia. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy majonez, przyprawiamy solą i pieprzem. Na każde jajko oraz miejsce po żółtku układamy farsz
VioletoweKucharzenieprzekąska na zimno, idealna na imprezę albo lunch do pracy. Składniki: Na naleśniki: pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki orkiszowej 1 i 2/3 szklanki mleka jajko łyżka oleju szczypta soli Na farsz: 250 g twarogu półtłustego 100 g kaszy gryczanej 2 garście rukoli 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Składniki na naleśniki ubijamy i odstawiamy
e-PrzepisyKulinarnedodać ketchup, starty ser, lekko przysmażoną z cebulę, pieczarki, drobno pokrojoną paprykę i kukurydzę- wszystko dokładnie wymieszać. Podrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać szklanką kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Posmarować rozmąconym jajkiem. Gdy podrosną piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 25 minut. Inne przepisy na pierogi: Czebureki Pierogi pieczone z soją Pierogi z soczewicą Pielmienie rosyjskie
Tradycyjna Kuchniadoprawiamy pieprzem i solą. Grzyby rozmrażamy, kroimy na mniejsze kawałki, podpiekamy na oleju z cebulą aż się zrumienią. Po przestudzeniu dodajemy do grzybów pokrojony chleb, natkę, jajko, doprawiamy do smaku i mieszamy farsz. Tak przygotowanym farszem nadziewamy karpia. Brzuszek od spodu zostawiamy otwarty, jednak można go spiąc wykałaczkami. Blaszkę smarujemy olejem, układamy na niej karpia którego posypujemy bułką tartą. Pieczemy
Kulinarne Fantazje MarioliJednym z dań obowiązkowych w Hiszpanii jest tortilla. Ta hiszpańska potrawa ma niewiele wspólnego ze zwiniętym w rulon ciastem z dowolnym farszem. Podstawą są ziemniaki oraz mleko i jajka. Z tych 3 składników
Szybko Tanio Smaczniejajka nadziane marynowanymi buraczkami i awokado. Ja dałam swoje domowe buraczki, ale wy możecie użyć kupnych. Ważne by je odsączyć, inaczej zalewa zabarwi jajka. Takie jajka będą ciekawą odmianą popularnych, znanych farszów. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksakiewki z pieczarkami i serem. Sakiewki cieszą zarówno oko, jak i podniebienie. Warto je przygotować, bo są przepyszne. SKŁADNIKI: Naleśniki: 1,5 szklanki mleka, 1 jajko, 1 szklanka mąki, szczypta soli, olej do smażenia, Farsz: 400g pieczarek, 1 cebula, 100 g sera żółtego, sól, pieprz, oliwa, szczypiorek, PRZYGOTOWANIE: 1. Do mleka dodaję jajko, mąkę oraz sól. Wszystko razem miksuję
Tradycyjna kuchnia Kasiświeżo utartego chrzanu 1 łyżka koperku 2 łyżki jogurtu sól do smaku Przepuść połowę łososia i całą białą przez maszynkę. Resztę łososia pokrój w kostkę. Dodaj jajko, kapary sól i pieprz, wymieszaj farsz. Uformuj 10 okrągłych kotletów i usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Smaż kolety w dosyć wysokiej temperaturze przez około 3 minuty po każdej stronie. W międzyczasie przygotuj sos, mieszając
codojedzeniaświeżych drożdży Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 35 g roztopionego masła 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej Farsz: 1 spore jabłko cynamon mielony kardamon brązowy cukier trzcinowy jajko do malowania rogalików Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy, wlewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, pół łyżki cukru i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy
Kulinarne przygody Gatitywrzucamy do nich kurczaka i tymianek - smażymy 1-2 minuty. Przyprawiamy solą i pieprzem. Z ciasta francuskiego wykrawamy spore kwadraty na środek wykładamy farsz sklejamy boki. Całość smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Paszteciki układamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do zarumieniania ok 25-30 minut. Smacznego!!! dodatkowo zdjęcia mojego włochatego maleństwa - urósł prawda
sierotka maRysia w kuchnimiseczki wsypałam ugotowany ryż. Dodałam zmielone mięso. Następnie usmażone grzyby z cebulą i ziołami. Wsypałam pokrojoną zieloną pietruszkę. Wymieszałam. Na koniec wbiłam jajko i przyprawiłam solą i pieprzem. Farsz gotowy. Papryki umyłam. Wykroiłam z nich gniazda nasienne. Odkroiłam górną część. Można też przekroić je na pół. Napełniłam je farszem. Na wierzch nałożyłam po łyżce
potrawyregionalneprzyrządzić!, awokado należy do wartościowych owoców, wspaniale się komponuje z twarożkiem i smakowo i kolorystycznie, a więc ten duet jest wart wykorzystania jako farsz naleśnikowy - jak najbardziej.... Składniki: 2 jajka 0,5 szklanki wody mineralnej 0,5 szklanka mleka 3/4 szklanki mąki tortowej szczypta soli 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej olej do smażenia Nadzienie: 1 dojrzałe awokado 1 opakowanie
kgwjanczewopół płaskiej łyżeczki soli i wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 25 minut w ciepłe miejsce. Śmietanę wymieszać z jajkiem. Ciasto rozwałkować na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką na prostokątnej blasze. Farsz z cebuli wyłożyć na spód ciasta, całość polać śmietaną wymieszaną z jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec 30 min w 180 st C. Można
Camilla w kuchniPYSZNE ,SZYBKIE DO PRZYGOTOWANIA, PIĘKNIE PACHNĄCE-ROZPŁYWAJĄ SIĘ W USTACH SKŁADNIKI: NA NALEŚNIKI : OK 2SZKL. MLEKA 2 SZKL.MĄKI 2 JAJKA KILKA ŁYŻEK WODY GAZOWANEJ NA FARSZ: SZPINAK W SOSIE ŚMIETANOWYM(NP.HORTEX)NIE ROZDROBNIONY 2 ZĄBKI CZOSNKU SEREK CAMEMBERT PIERŚ Z KURCZAKA ŁYŻKA OLEJU DO SMAŻENIA NA SOS: ŚMIETANKA 30 % 1 KOSTKA ROSOŁOWA OK.1 ŁYŻKA MĄKI DODATKOWO
Swojskie jedzonkoprzyprawą Na patelni rozpuścić masło dać pokrojone trzonki i kiełbasę przyprawić - Smażyć aż odparuje woda przełożyć wszystko do miski Gdy ostygnie dodać jajko i starty ser 2. - Powstałym farszem faszerować kapelusze pieczarek - Pieczarki panierować w jaku i bułce smażyć na głębokim oleju
W królestwie smaków Beatyparę minut. Zlać wodę a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na wytopionym gęsim tłuszczu. Do ziemniaków dodać cebulę, jajka, sól, pieprz, przyprawy. Dokładnie wymieszać. Farszem wypełnić (niezbyt ściśle) skórę z gęsich szyjek, zaszyć z obu stron. Obsmażyć na gęsim tłuszczu, na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, podlać niewielką
królestwo garówPyzy to idealna propozycja obiadowa. Okraszone skwarkami z boczku smakują wybornie. SKŁADNIKI: Farsz : 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości, 1 cebula, 1 jajko, oliwa, sól, pieprz, Ciasto: 2 kg ziemniaków, 1 jajko, 2 szklanki mąki, sól, Dodatkowo: 20 dag boczku surowego. PRZYGOTOWANIE: Mięso gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę szklę na oliwie. Mięso razem z cebulą mielę przez(...)przeciskam przez praskę. Drugą połowę ścieram na tarce o małych oczkach i odciskam wodę. Mąkę przesiewam na stolnicę dodaję przygotowane ziemniaki oraz jajko i sól. Zagniatam ciasto. Z ciasta odrywam niewielkie kawałki. Spłaszczam. Na środek nakładam porcję farszu. Ciasto zlepiam w kulkę. Przygotowane pyzy wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję ok. 15 minut. Odcedzam, wykładam na talerz i okraszam skwarkami
Tradycyjna kuchnia Kasisól, pieprz, chilli 2 łyżki mąki + pół szklanki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować na sypko. Odstawić do wystygnięcia. 2. Do mięsa dodać pokrojoną cebulę, jajko, ryż. Doprawić. 3. Z gotowego farszu uformować kotlety, lekko obsmażyć. 4. Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę. Zalać ok. 3 szklankami wody. Gdy warzywa będą miękkie, dodać rozrobiony w niewielkiej ilości wody
A Ty Smakuj Mniesycące. SKŁADNIKI: Naleśniki: (ok 10 szt.) 2 jajka 1 szkl mleka 1 szkl wody gazowanej mąka - do gęstości 2 łyżki oleju szczypta soli szczypta cukru Farsz: ser żółty w plastrach szynka w plastrach Opcjonalnie: jajko i bułka tarta do panierowania 1. Składniki ciasta dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Jeśli naleśniki przywierałyby
Kto ugości moich gości?jest wytrawne, ale następne już będzie na słodko. Pierogi z dyni – składniki: Ciasto : ok. 2 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju 1-2 jajka ok. 1 szklanki ciepłej wody Farsz : ok. 550 g musu z dyni (kawałki dyni ugotowane do miękkości na parze, w wodzie lub upieczone pod przykryciem w piekarniku, zmiksowane blenderem i lekko odciśnięte
UgotujmyTo.plpatelni. Z wyrośniętego ciasta uformować kilka kulek, spłaszczać je na grubość około 1,5-2 cm i układać na blasze wyłożonej pergaminem. Brzegi wysmarować pozostałym jajkiem, a na środku układać cebulowy farsz. Cebularze ostawić na około 15 minut do podrośnięcia. Piec w temperaturze 200 stopni (lub 180 z termoobiegiem) przez kilkanaście minut - do lekkiego zazłocenia się. To jest
Codzienna kuchnia niecodziennakawałki. Rozbijamy je na kotlety i przyprawiamy przyprawą do drobiu. Na rozpuszczonym maśle podsmażamy szpinak, dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku i pokrojone w kostkę jajka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Taki farsz nakładamy na kotletach i zwijamy w roladki. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do gotującej się wody na 3-4 minutki. Wyciągamy z wody, zdejmujemy folię i podsmażamy
Aga w kuchnidrobno pieczarki oraz przemielone mięso Składniki przemieszałam, dodałam szczyptę majeranku, sól i pieprz do smaku, smażyłam chwilę, do połączenia składników Lekko rozmrożony płat ciasta posmarowałam roztrzepanym jajkiem i ułożyłam na nim przestudzony farsz oraz pokrojone, osączone z oleju suszone pomidory Przykryłam żółtym serem, zwinęłam w rulon, pokroiłam i piekłam w temp. 220 stopni C do zarumienienia Uwagi : wyszły
Proste Potrawykokosowych z bananem i orzeźwiającym musem z kiwi... Składnik na ciasto:(5 grubszych naleśników) 1, 1/2 szklanki maki ryżowej 1/2 szklanki maki kukurydzianej cukier waniliowy 1 jajko 1 szklanka mleka Składniki na farsz: pół kostki twarogu półtłustego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki wiórek kokosowych 2 banany 2 kiwi 2 płaskie łyżki cukru pudru Składnik na ciasto naleśnikowe miksujemy
NaKońcuJęzykaKażde ułożyłam na papierze do pieczenia na blasze i pozostawiłam do wyrośnięcia jeszcze na ok. 30 min. Następnie w każdym placku zrobiłam wgłębienie, które uzupełniłam farszem pieczarkowym. Brzeg ciasta posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Wszystko ostatecznie posypałam jeszcze odrobiną bazylii i wstawiłam do piekarnika na 15 min. w 180st. Świetnie sprawdzają się jako przekąska
bastalenawkładu” Cebulaczki jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Ciasto: 0,5 kg mąki 50 gram drożdży 1,5 szklanki mleka lub wody 6 łyżeczek cukru 1 jajko 4 łyżki oleju szczypta soli Farsz: 2 duże cebule cukrowe olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz oliwki Czytaj dalej
Gotuj z MisiemMoje dzieciaki i wnuki mówiły na to ,,ptasie gniazdka " . Czasem specjalnie smażyłam jeszcze malutkie pieczarki ( kapelusze) i umieszczałam w farszu . Można też ugotować na twardo jajka przepiórcze i obrane ułożyć w ,, gnieździe". W każdym razie danie pomimo swej prostoty i niesłusznego lekceważenia mortadeli jako wędliny uważam danie jako smakowite. Czas : 30 minut Składniki : 2 grubsze plastry szerokiej mortadeli
Buniabaje w kuchniBuon appetito :) SKŁADNIKI 300 gr szpinaku 2 ząbki czosnku 30 gr m ą ki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 2 łyżki oleju s ó l, pieprz Farsz 250 gr ricotty 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 40 gr czarnych oliwek 30 gr parmezanu suszone oregano s ó l, pieprz **** INGREDIENTI(...)jajkiem i 2 żółtkami. Dodajemy mąkę i sodę oraz sztywną pianę ubitą z 2 białek , dokładnie mieszamy. Masę rozsmarowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ricottę
La grande e la piccola cuocaskładniki: naleśniki: 2 jajka 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka sól olej do smażenia Farsz: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 250 gram twarogu 1 średniej wielkości cebula sól i pieprz Sposób wykonania: Jajka zmiksować, dodać mleko i mąkę naprzemiennie( ciągle miksując ). Odstawić na ok. 30 minut. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć naleśniki
Darcia w kuchniprostu nie może zabraknąć jagodowych pierożków Składniki: (na 3 porcje po 16 średnich pierogów) Na ciasto: 2 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 jajko 1/2 szklanki ciepłej wody szczypta soli Na farsz: 2 1/2 szklanki jagód 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (czubate) 1 łyżeczka cukru Do podania: ulubione dodatki: mleko zagęszczone / jogurt / śmietana + cukier + osolona woda do gotowania pierogów Przygotowanie(...)dużej miski (lub na stolnicę) wsypujemy mąkę, szczyptę soli i wbijamy jajko oraz dodajemy wodę (nie może być gorąca!). Zagniatam gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, odchodzące od rąk. Jeśli takie nie jest można dodać odrobinę mąki lub wody (w zależności czy jest zbyt "mokre", czy zbyt "zbite"). Jednak nie należy przesadzać z ilością, aby ciasto nie wyszło
Słodkie okruszkiczym najbardziej tęsknie podczas zagranicznych wakacji? .... za pierogami :D Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody szczypta soli Farsz 500g ugotowanych ziemniaków 250g twarogu chudego 1 cebula ząbek czosnku sól i pieprz Ponadto: 1 cebula olej do smażenia Przygotowanie: Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree(...)oliwie. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie połączyć. Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką.Podawać z tłuszczem
Bon Appetit Małgorzaty