jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:121/455)

DROŻDŻOWE PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 442

duża cebula 50 g  suszonych grzybów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju  sól pieprz ziołowy Dodatkowo: sezam do posypania pasztecików  1 roztrzepane jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem Przygotowanie farszu - najlepiej zrobić to poprzedniego dnia: Suszone grzyby zalej wodą i zostaw na 2-3 h do namoczenia. Następnie gotuj je w wodzie, w której się moczyły(...)pomidorowego (opcjonalnie). Jeśli farsz będzie mocno kwaśny można dodać dla przełamania smaku szczyptę cukru. Przygotowanie ciasta: Drożdże wymieszaj z 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W misce umieść pozostałe składniki – resztę mąki pszennej, pozostałe mleko, roztrzepane jajko, olej oraz sól. Wymieszaj

Walijskie Pichcenie
Naleśniki z białym serem i sosem malinowym 185

malinowy. Pycha :) Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2 osób (4 naleśniki) Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI na ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1 łyżeczka masła 80 g mąki pszennej 250 ml mleka SKŁADNIKI na farsz do naleśników: 100 g białego sera (twarogu) 120 g serka waniliowego SKŁADNIKI na sos malinowy: 200 g świeżych malin 2 łyżki białego cukru PRZYGOTOWANIE(...)ciasta naleśnikowego: Do miski wbijamy jajko. Dodajemy mąkę, mleko i rozpuszczone masło. Mieszamy wszystkie składniki na jednolitą konsystencję. Odstawiamy na kilka minut. Naleśniki smażymy na patelni posmarowanej odrobiną oliwy. PRZYGOTOWANIE farszu do naleśników: Do miski przekładamy biały ser i rozdrabniamy go za pomocą widelca. Dodajemy serek waniliowy i mieszamy na jednolitą masę. Ciasto naleśnikowe smarujemy farszem i zwijamy w rulon

kulinarnyJa
Naleśniki z jarmużem i pieczarkami 158

minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto na naleśniki: 350 g mąki, 4 jajka, 60 g masła, 700 ml mleka,   Farsz: 250 g oczyszczonego jarmużu, 900 g pieczarek, 3-4 cebule, sól, pieprz, cukier, oliwa lub masło do smażenia Pieczarki umyć, obrać pokroić w grube półplasterki. Cebule(...)doprawić do smaku pieprzem, solą i ewentualnie chilli. Jajka ubić, dodając mąkę i mleko, szczyptę soli i rozpuszczone masło. W razie potrzeby dolać trochę wody gazowanej lub dosypać mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić na 15 minut. Usmażyć naleśniki, zostawiając około 100 -150 ml ciasta. Na naleśnikach układać trochę farszu, zwijać. Następnie maczać w pozostałym cieście i smażyć

królestwo garów
Naleśniki gryczane ze szpinakiem i serkiem wiejskim 166

przepadam...jednak w farszu świetnie się sprawdził :) Naleśniki (5-10 sztuk): - 250 g mąki gryczanej - 50 g mąki krupczatki - ok. 2 szklanki wody* - 1 jajko - łyżeczka soli - bazylia, papryka słodka, pieprz ziołowy - olej do smażenia Farsz: - 300 g mrożonego szpinaku - 1 serek wiejski (najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu) - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 10 plastrów suszonych pomidorów w oleju - bazylia(...)należy jej jeszcze doprawić.  W misce zmiksuj jajko z solą i ziołami. Dodaj mąkę i wodę, zmiksuj dokładnie. Rozgrzej olej na patelni, wylej po chochelce na patelnię i postaraj się rozprowadzić na jak największej powierzchni.  Obróć po 3 minutach i ułóż na podsmażonej stronie część farszu. Podsmażaj kolejne 3 minuty i złóż na pół na patelni. Smacznego :) *Wodę

Corner With Recipes
Pasta z awokado na kanapkę 117

rzeżucha, kiełki rzodkiewki, szczypiorek, kolendra PRZYGOTOWANIE: Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać ze skorupek i pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, wrzucić do miski z pokrojonymi jajkami. Dodać do tego pokrojony drobno szczypiorek oraz majonez. Awokado umyć, przekroić wzdłuż, prowadząc nóż aż do pestki. Połówki przekręcić w przeciwnych kierunkach. Z jednej połówki usunąć pestkę. Miąższ oddzielić od skórki(...)zapobiec utlenieniu i ściemnieniu owocu, a następnie wrzucić do pozostałych składników. Wymieszać wszystko dokładnie  doprawiając solą i pieprzem. Można wszystko zblendować na gładką masę. Farsz można wykorzystać jako nadzienie do jajek, np. wielkanocnych. Patrz przepis

Calzonella.com
Pierogi z fasolą, boczkiem i koperkiem 191

Takie jak robiła dawniej moja mama. Swobodnie można je też mrozić. Zachęcam do wypróbowania. Składniki: Ciasto: 35 dag  mąki Reszelskiej typ 500 1 jajko ¾ szklanki gorącego mleka 1 łyżeczka miękkiego masła Farsz: 1 szklanka fasoli Jaś 30 dag boczku wędzonego 2 cebule Pęczek świeżego koperku 3 łyżki oleju Sól do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Jak wykonać(...)posiekany koperek, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, mieszam. Odstawiam. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę , wbijam jajko, dodaję łyżeczkę miękkiego masła, wlewam powoli gorące mleko, mieszając ręką, zagniatam elastyczne  ciasto, odstawiam na chwilę, po czym wałkuję na placek, wycinam kółeczka, nakładam łyżeczką farsz, zlepiam brzegi, układam na ściereczce.  Gotuję w osolonym wrzątku.  Podaję gorące z okrasą . Życzę

Wanilia i Kardamon
SZPINAKOWE PIEROGI Z KURCZAKIEM 432

sól * pieprz CIASTO: * szpinak – 80 g * czosnek – 1 ząbek * klarowane masło – 2 łyżki * mąka pszenna – 550 g * jajko – 1 szt * gorąca woda – 250 ml * olej – 2 łyżki * sól * pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Mięso gotujemy do miękkości ( tak jak pisałam , można użyć mięsa z rosołu ). Pieczarki myjemy , drobno kroimy. Podsmażamy na oleju z drobno(...)CIASTO: Umyty szpinak odsączamy , oprószamy solą i pieprzem. Przesmażamy na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku. Studzimy, mielimy. Z mąki, jajka , wody , oleju i przestudzonego szpinaku zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy , a następnie wycinamy krążki i nadziewamy farszem. Dokładnie sklejamy boki. CAŁOŚC: W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną oleju i soli. Wrzucamy delikatnie pierogi i gotujemy

Ostra na Słodko
KROKIETY Z FARSZEM BROKUŁOWO-SEROWYM 201

nadzienie: 2 większe brokuły, 2 kremowe serki topione (po 100 g), opakowanie ziołowego serka topionego (100 g), 10 dag tartego sera żółtego, sól, pieprz, 3 łyżki mleka. Dodatkowo: jajko i bułka tarta do panierowania, olej do smażenia. Przygotowanie: Z podanych składników przygotowuję ciasto na naleśniki, smażę na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, studzę. Brokuły gotuję w osolonej wodzie do miękkości, miksuję(...)ogień i jeszcze przez chwilę gotuję, aby ser się rozpuścił. Farsz doprawiam do smaku solą i pieprzem (dosyć obficie, ma być wyrazisty). Na naleśnikach rozkładam ostudzony farsz, zwijam na krokiety. Obtaczam w jajku i bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor

JejKuchnia
Naleśniki z pieczarkami w sosie koperkowym 797

Naleśniki z farszem z pieczarek i żółtego sera, polane sosem koperkowym na śmietanie to wyśmienite danie na obiad. Ja zawsze smażę trochę więcej naleśników, które można podać również np. z dżemem na kolację. Choć ja i tak bardziej lubię te wytrawne. Myślę, że naleśniki z pieczarkami w sosie koperkowym zasmakują nawet(...)wybrednym podniebieniom. Potrawa jest przepyszna, a do tego prosta do zrobienia. Składniki na około 12 sztuk: Naleśniki: 1,5 szklanki wody 1,5 szklanki mleka 2 jajka 2 szklanki mąki szczypta soli Farsz: ok 400 g pieczarek cebula 200 g sera żółtego sól, pieprz ziołowy, papryka ostra Sos: 2 łyżki masła łyżka mąki około 100 ml śmietany 30% pół szklanki

e-PrzepisyKulinarne
Naleśniki ruskie z serem żółtym 139

Naleśniki ruskie z serem żółtym to pyszny pomysł na obiad. Zasmakują wszystkim miłośnikom naleśników, a także ruskich pierogów, gdyż farsz składający się z ziemniaków, cebulki, białego sera i wędzonego boczku bardzo je przypomina. Plusem naleśników jest to, że robi się je o wiele szybciej niż pierogi, nie trzeba zagniatać ciasta i żmudnie go sklejać. Naleśniki podałam podsmażone na maśle(...)koperkowy albo pieczarkowy. [embed]https://youtu.be/sd9Sg1FDRh8[/embed] Składniki na około 12 naleśników ruskich: 2 szklanki mleka 2 szklanki wody 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka pół łyżeczki soli łyżka oleju Farsz: 800 g ziemniaków cebula 250 g twarogu półtłustego 350 g boczku wędzonego pieprz, sól Ponadto: około 150 g sera żółtego Przygotowanie Składniki na naleśniki miksujemy do powstania jednolitej masy

e-PrzepisyKulinarne
NALEŚNIKI Z NIESPODZIANKĄ 120

Świetnie się sprawdzi w rodzinnym gronie jako syty wręcz obiad.Jesli chcesz poczuć minioną epokę ,posmakuj naleśniki imć Zagłoba:)... Ciasto: ~~~~~~~~ 20dag.maki 2 jajka 2 szkl.mleka 2 łyżki oleju majeranek 1 łyżeczka 1 łyżeczka kozieradki sól Farsz: ~~~~~~~~~~~~~~~~ 25dag.kiszonej kapusty 1 serce wieprzowe  lub jak ktoś nie lubi mięso wołowe 1 cebula 3 ząbki czosnku olej 4 suszone grzybki liść laurowy(...)odparowujemy i studzimy.Wyjmujemy liść,ziele i pieprz oraz grzyby.Dodajemy do kapusty usmażone i zmielone mięso z serca wieprzowego lub wołowiny,roztrzepane jajka,posiekane grzyby.Wymieszać,przyprawić solą i pieprzem.Smażymy na patelni naleśniki.Każdy smarujemy farszem,zwijamy w rulon.Kroimy każdy na pół ukośnie i zapiekamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu,posypane startym serem 10 min. w 180 st.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tarta z groszkiem i marchewką 111

moich czytelników na bardzo prosty i łatwy do zrobienia przepis; oto wytrawna tarta z groszkiem i marchewką przygotowana na bazie ciasta francuskiego. Jako wypełnienie tarty użyłam jajek i śmietany. Tym razem do farszu zamiast startego żółtego sera dodałam mozzarellę, dzięki temu nadzienie nie jest takie ciężkie.  Tarta jest pyszna, nie wymaga wiele zachodu, a smakuje zarówno na ciepło(...)Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o średnicy 25 cm Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g  mrożonej  marchwi z groszkiem Poltino 150 szynki konserwowej 2 jajka 200 g śmietany 18% 1 kula mozzarelli 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz mleko do malowania ciasta Wykonanie: Zamrożone warzywa wrzucamy na wrząca wodę, gotujemy przez 3 minuty. Odcedzamy. Ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Zielone krokiety z pieczarkowym farszem. 134

mrożonego lub 2-4 pęczki szpinaku świeżego  ·          3 jajka ·          sól ·          czosnek niedźwiedzi suszony lub świeży Pieczarki do farszu myjemy, jeżeli są świeże nie musimy ich obierać, starsze trzeba będzie obrać. Siekamy szczypiorek i cebulę, szklimy(...)szczypiorek wrzucamy pieczarki starte na tarce (grube oczka). Gdy nasze pieczarki odparują z wody doprawiamy farsz czosnkiem, papryką solą i pieprzem, na sam koniec dodajemy odrobinę ostrych papryczek.  Szpinak należy przesmażyć, bez łodyg jeżeli mamy świeży lub rozmrozić. Do szpinaku wbijamy 3 jajka w całości. Blendujemy wszystko na gładką masę, teraz dodajemy szklankę wody i połowę ilości mąki. Mieszamy

Kuba Gotuje
Tort naleśnikowy prawie 100 warstwowy 134

Palma 225 g ciemnej czekolady drobno posiekanej 1,5 szkl.mąki  1/3 szkl. cukru 1/2 łyżeczki soli 2 ,5 szkl. mleka w temperaturze pokojowej 6 jajek 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Farsz: 250 g serka waniliowego 400 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 galaretka [ u mnie przezroczysta] Polewa 1/2 kostki margaryny Palma 5 łyżek cukru 3 płaskie(...)się rozpuści. Kiedy cała margaryna będzie już rozpuszczona zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści.Odstawić do ostudzenia. Mąkę wymieszać z cukrem i solą.Jajka zmiksować z mlekiem i wanilią i stopniowo dodawać do suchych składników, aż do całkowitego połączenia. Następnie wlać ostudzoną czekoladę Zmiksować, aż będzie całkowicie gładkie- ewentualnie można masę przelać przez drobne

Moje domowe kucharzenie
Krokiety z pieczarkami, kapustą kiszoną i mięsem mielonym 121

grzybkami . A jak by tak dodać jeszcze mięsko mielone? Wiecie co, wyszły rewelacyjne ! Polecam :) Składniki : Na ciasto nalesnikowe: Znajdziesz na moim blogu :) Farsz : 0,5 kg mięsa mielonego 30dag kiszonej kapusty 40 dag pieczarek 2 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku Sól, pieprz Bułka tarta Olej Przygotowanie: Smażę cienkie naleśniki ( ok 0,5 cm ) Kapustę kiszoną obgotowuje, odsączam z wody(...)czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Również odstawiam do przestygnięcia. Następnie kapustę , mięso mielone oraz pieczarki z cebulą wrzucam do misy, dodaje jedno jajko , przyprawiam solą i pieprzem. Wszystko razem dobrze mieszam. Zawijanie i smażenie  : Rozkładam naleśnik, układam farsz w formie prostokąta na środku naleśnika. Następnie Zawijam  górny brzeg naleśnika do środka oraz  boki .Zwijam naleśnika w ciasny rulon

Domowa Kuchnia u Mamy
Jajka faszerowane pieczarkami w skorpukach 122

Dziś przedstawiam Wam kolejny przepis na jajka faszerowane. Tym razem w nieco w innym stylu, a mianowicie - faszerowane skorupki. Farsz oparty jest na pieczarkach, a cały jest mocno doprawiony, wręcz pikantny. Tuż przed podaniem jajka są zapiekane z żółtym serem, dobrze smakują z kleksikiem keczupu ;) Są na prawdę pyszne, gorąco polecam:)  Składniki : 6 jajek ugotowanych na twardo 200g pieczarek(...)pół, wydrążyć jajka ze skorupek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skorupki zachować. Jajka wrzucić na patelnię, dokładnie wymieszać i przesmażyć, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem (dużo), ziołami  oraz papryką. Następnie skorupki napełnić farszem, posypać serem i oprószyć papryką, podpiec w piekarniku przez kilka minut do czasu aż ser się

Codzienne Gotowanie