Przepis na polskiego, nadziewanego kurczaka to kurczak z wątróbkami. Ale jeszcze lepiej smakuje tak przygotowana kaczka :) Była u mnie w drugi dzień świąt :) Składniki na farsz: 0,5 kg kurzych wątróbek 1 jajko 2 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej pęczek natki pietruszki sól, pieprz Składniki na pieczoną kaczkę: 1 cała kaczka 2 ząbki
Bon Appetit Małgorzatyfolią i tłuczemy. Rozbite posypujemy przyprawą do kurczaka i naszą mieszanką przypraw barbecue. Układamy na półmisku i pozostawiamy na czas przygotowania farszu. Odciskamy namoczone bułki, wbijamy do nich jajka, dodajemy delikat do mięs do smaku, dokładamy mięso mielone i wyrabiamy na jednolitą masę. Na każdy płat udka nakładamy mielone mięso do 2/3 długości płata
Maminek kulinarnybardzo jak wiemy ważny i często najważniejszy atut do przyrządzenia potrawy.... Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2 jajka 2 łyżki oleju sól do smaku olej do smażenia farsz 300 gram pieczarek 200 gram pasztetu drobiowego 2 cebule majeranek, pieprz świeżo zmielony olej Wykonanie: Do miski wlewamy mleko oraz wodę, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę
kgwjanczewomąki pszennej 3/4 szklanki wody szczypta soli 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 jajko 3 łyżki oleju Panierka: jajko sól pieprz ziołowy sezam (około 4 łyżki) olej do smażenia Farsz: puszka tuńczyka w sosie własnym 2 małe ogórki kiszone pół czerwonej cebuli 4 łyżki kukurydzy z puszki pieprz ziołowy sól Sos słodko-kwaśny(...)Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy. Naleśniki: Mąkę mieszamy z przyprawami. Dodajemy jajko, wodę oraz olej. Miksujemy. Ciasto powinno być "lejące", jeżeli jest za gęste dodajemy wody, jeżeli za rzadkie, dodajemy mąki. Smażymy cienkie naleśniki. Na każdym naleśniku układamy na środku farsz. Zwijamy tak jak na paszteciki: Dwa przeciwległe boki naleśnika do siebie, a następnie zaczynając
Czerwona Porzeczka/P9220004-e1474551356370.jpg","description":null,"recipeYield":"4 ","recipeIngredient":["350 g m\u0105ka gryczana","4 \u0142y\u017cka olej kokosowy","7 g dro\u017cd\u017ce instant (lub 25 g \u015bwie\u017cych)","1 szt jajko","3\/4 szklanka mleko (mo\u017ce by\u0107 ro\u015blinne)","250 g pieczarki","5 cm por"," s\u00f3l, pieprz do smaku"],"recipeInstructions":["Sk\u0142adniki na ciasto zagniatamy dok\u0142adnie(...)glutenu , Wege Porcje 4 Porcje 4 Składniki Ciasto 350 g mąka gryczana 4 łyżka olej kokosowy 7 g drożdże instant lub 25 g świeżych 1 szt jajko 3/4 szklanka mleko może być roślinne Farsz 250 g pieczarki 5 cm por sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania Składniki na ciasto zagniatamy dokładnie, aż zacznie odchodzić od dłoni. Miskę z ciastem przykrywamy
Kucharzycadieta rozwija, cały czas się uczę. Miałam ochotę na sajgonki, a że wizyta w restauracji odpada (o czym każdy Celiak wie) musiałam sama podołać zadaniu. Wymyśliłam więc sajgonki z farszem z mielonej wołowiny, grzybków mun, czarnej quinoy, warzyw i bezglutenowego makaronu z fasoli mung, usmażyłam je na złoto na oleju ryżowym. Ale co by to były za sajgonki bez sosu(...)sosem sojowym, solą i utłuczonym w moździerzu, lub zmielonym pieprzem indonezyjskim. Dodajemy czarną quinoę i makaron, który należy wcześniej zalać wrzątkiem odcedzić, i drobno posiekać. Farsz odstawiamy do przestygnięcia, a następnie mieszamy z surowym jajkiem, dzięki temu nie będzie taki sypki i łatwiej zawiniemy sajgonki. Arkusze papieru ryżowego
Quinoa Raz!tylko. Wybornie smakuje i na ciepło i na zimno. Podaję z moimi zmianami. Składniki (forma o średnicy 26cm): Ciasto: 1-1,5 szklanki mąki 1 jajko 1/3 kostki masła (kostka 200g) szczypta soli Farsz: paczka szpinaku mrożonego lub świeżego 1/3 - 1/2 kostki sera typu feta 3 łyżki śmietany 12% (może być też 18% lub 30%) 2 jajka 2 ząbki czosnku
Kuchnia domowa Anitarty z Ikea) Czas przygotowania: 20 minut + 25 minut pieczenia Składniki: Na ciasto: 110g mąki pszennej 110g mąki żytniej pełnoziarnistej 100g miękkiego masła 1 jajko 5 łyżek zimnej wody Szczypta soli Na farsz: 2 pojedyncze piersi z kurczaka Garść zielonej fasolki szparagowej Garść żółtej fasolki szparagowej 330ml śmietany 18% (duże opakowanie) 50g żółtego sera 3 jajka 1 cebula 1 ząbek
Kolizje Smakówszklanki mąki, 1 jajko, około 1 szklanki letniej wody, szczypta soli. Farsz: 600 g ugotowanych ziemniaków, 600 g kapusty kiszonej, 2 łyżeczki miękkiego masła, 4 łyżki oleju, 2 płaskie łyżeczki majeranku, sól, pieprz do smaku. Kiedy zobaczyłam te pierożki po raz pierwszy od razu wiedziałam, że muszę je zrobić :) Urzekły mnie zarówno formą, jak i pomysłem na farsz, o którym(...)ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z placków wycinać kółka. Na połowę kółek nakładać farsz, przykrywać pozostałymi i dokładnie sklejać. Brzegi ozdabiać dowolnym wzorkiem. Pierogi wrzucać do wrzącej
Świat Domowej Kuchnizmniejsza nieco kaloryczność tej potrawy. Są pyszne podawane na gorąco, a ja je lubię w obecności barszczyku czerwonego. Smacznego! Składniki: Ciasto: 1 kg ziemniaków 2 jajka 15 dag mąki sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej Farsz: ok. 20 dag pieczarek 50 g żółtego sera 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka masła dodatkowo: kilka łyżek kwaśnej śmietany, 1 łyżka rozpuszczonego masła i odrobina(...)margaryny do wysmarowania formy Wykonanie: Ziemniaki gotujemy, odcedzamy, przeciskamy przez praskę i studzimy. Dodajemy jajka i mąkę, doprawiamy je solą, pieprzem i gałką muszkatołową i zagniatamy ciasto.Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Szczypiorek myjemy, siekamy i razem z pieczarkami podsmażamy go na 1 łyżce masła. Farsz studzimy. Do przestudzonego farszu dodajemy starty na grubych oczkach ser żółty (by rozpuścił się
psgotujemySkładniki na naleśniki (na ok. 6 sztuk): 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 jajko Szczypta soli Olej rzepakowy Rapso do smażenia Składniki na farsz: 1 kulka mozzarelli 7 łyżek roszponki 5 pieczarek 1/2 cebuli Olej rzepakowy Rapso do smażenia Przepis na naleśniki: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej mleko, jajko oraz szczyptę soli. Całość
Emcia Pichcimięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 por (tylko biała część) 1 pomidor 200 ml śmietany 12 % 3 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie Ciasto francuskie układamy na dnie prostokątnej blachy 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przyrządzamy farsz. Por kroimy w talarki i smażymy chwilę na oleju rzepakowym. Dodajemy mięso mielone i smażymy dalej do miękkości, po czym przyprawiamy(...)Farsz rozkładamy równomiernie na cieście francuskim. Pomidora kroimy w plasterki i rozkładamy na mięsie mielonym. Następnie przygotowujemy masę jajeczną. W tym celu mieszamy jajka ze śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Masę rozlewamy po farszu. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy
Krokusowy Domokazję przygotować i krokiety). Z każdym farszem smakują wyśmienicie, zarówno do barszczu jak i bez niego. Tym razem przygotowałam krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem. Pożywne danie, które można przygotować zarówno na obiad, jak i danie na imprezy. Polecam :) Składniki: * 250 ml wody gazowanej * 50 ml mleka * 2 łyżki oleju * 1 jajko * półtora szklanki mąki pszennej * solidna szczypta soli(...)przyprawę do mięsa mielonego. Wszystko wymieszać i podsmażyć, by pieczarki były miękkie. Dodatkowo: * plastry żółtego sera (tyle ile będzie krokietów) * 2 jajka * bułka tarta * olej do smażenia Na środku każdego naleśnika położyć plaster sera, nie dużą ilość mięsnego farszu. Po obu brzegach naleśniki złożyć do środka, po przeciwnych brzegach naleśnika zwijać w rulon. Do jednej miski wbić jajka, rozklepać
Zrób to smaczniedanej chwili znajdziecie w lodówce (łącznie z resztkami). Danie dobre na obiad, kolację lub przekąskę, zarówno na ciepło jak i na zimno :) Składniki: Ciasto: jajko 1/3 kostki zimnego masła 1,5 szklanki mąki szczypta soli Farsz: mięso, np. kiełbasa lub boczek 300 g dyni pół cukinii cebula 2 jajka 300 ml śmietany przyprawy: sól, pieprz, majeranek, chilli, curry Wykonanie: Wszystkie
Taste Of My Dayjajko, sól, pieprz Dodatkowo: 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 słodka papryka ( u mnie zielona), ½ ostrej papryczki ( u mnie czerwona), 3 – 4 ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, ½ szklanki bulionu z kostki, olej Sposób przygotowania: Sprawioną kaczkę opłukać, osuszyć i natrzeć przyprawami – z wierzchu jak i wewnątrz. Odstawić na kilka godzin ( a najlepiej na całą noc) w chłodne miejsce. Przygotować farsz(...)kostkę. Obydwa składniki wrzucić na rozgrzany olej i smażyć do czasu zeszklenia się cebuli. Zdjąć z ognia, wystudzić. Przełożyć do miski, dodać mięso mielone, jajko, bułkę tartą, przyprawić i wymieszać. Kaczkę wypełnić farszem i dokładnie spiąć wykałaczkami lub zszyć nicią. Przełożyć do dużego żaroodpornego naczynia piersią do dołu. Przygotować warzywa. Obrać, umyć, pokroić w grubą kostkę lub plastry marchew
Nie tylko w kuchniNaleśniki z serem (bezglutenowe) . * * * Składniki (proporcje na około 10 naleśników): Ciasto: 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej półtora szklanki mąki 2 jajka szczypta soli 2 łyżki cukru kapka oleju Farsz: 300 g twarogu ok. 3 łyżki cukru (lub więcej, jeśli twaróg jest zbyt kwaśny) 1 opakowanie cukru waniliowego 1 żółtko ok. 1 łyżka śmietany (w przypadku(...)wymaga użycia miksera. Wystarczy mieszadło. Do miski wlewamy mleko, wodę, dodajemy jajka, olej, cukier, szczyptę soli i mieszamy mieszadłem do połączenia składników. 2. Następnie stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy mieszadłem. W ten sposób unikniemy grudek. Gdy już wszystkie składniki będą wymieszane - odkładamy ciasto na bok i zajmujemy się farszem. 3. Twaróg przekładamy do miski, rozdrabniamy widelcem, dodajemy cukier, cukier waniliowy
Kawa z mlekiem