tradycyjnego domowego makaronu bez jajek. Im tych jajek więcej tym lepiej. Odwrotnie niż we Włoszech. Tam tylko mąka i woda. A mąka to tylko semolina z pszenicy durum, czyli nie jakakolwiek, tylko ta jedna konkretna. A jak my robimy? To zależy, my opracowaliśmy własną strategię. Jeżeli do zupy to tylko po polsku (czyli bez jajek ani rusz). Ale już(...)żyłka im na szyi wychodzi jak się ich kuchnię próbuje zmieniać. Domowy makaron można zrobić na dwa sposoby: łatwy i trochę trudniejszy. Trudniejszy polega na robieniu wszystkiego ręcznie. Czyli wałkujemy ciasto na bardzo cienki placek i nożem wycinamy cieniutkie nitki makaronu. Sposób dobry, ale znamy lepszy. Otóż właśnie od paru miesięcy jesteśmy w posiadaniu maszynki do makaronu. Ta maszynka wałkuje
Marder&Marder Manufacturełyżki, soda 1 łyżeczka, masa serowa: ser biały 1 kg, jajka 4 szt, masło 200 g, cukier puder 1,5 szklanki, mleko 200 ml, budynie śmietankowe (nie słodzone) 2 opakowania, olejek waniliowy 1 łyżka, krokant orzechowy: orzechy włoskie 20 dag, masło pół kostki, cukier 10 dag, miód 2 łyżki, Sposób przygotowania: Składniki ciasta, najpierw siekamy nożem, następnie zagniatamy ciasto rękoma(...)lodówki drugą część ciasta i w ten sam sposób z nią postępujemy. Trzecią część ciasta również rozwałkowujemy i przenosimy na blaszkę, ale nie wkładamy jej do piekarnika, ponieważ tę część ciasta będziemy zapiekać z krokantem. Orzechy włoskie siekamy. Do rondelka wkładamy masło i rozpuszczamy, następnie dodajemy pozostałe składniki i smażymy przez kilka minut, ciągle mieszając. Krokant wykładamy na trzecią część
kulinarne odsłony patiSzybkie, smakowite i pulchne babeczki z dodatkiem buraków czerwonych, z czekoladową polewą z wielkanocnych króliczków i jajek. Smaku buraków zupełnie nie czuć w gotowych babeczkach a zapewniają fajną wilgotność, która utrzymuje się dłużej. Dla mnie to sposób na przemycenie mojemu niejadkowi buraków i fajny słodycz 😉 Składniki na ok 20 sztuk 270 g mąki bezglutenowej 3 łyżeczki kakao(...)płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 3 jaja ok. 200 g puree z buraków czerwonych - kupuję gotowe buraki i traktuję je blenderem 150 ml oleju rzepakowego 100 ml mleka ewentualnie kilka kropel esencji z wanilii Suche składniki wymieszać - mąka, kakao, cukier, proszek i soda. Mokre składniki lekko zmiksować - do połączenia składników. Dodawać partiami suche składniki i miksować do połączenia całości
Ze smakiem bez glutenuprawda niedziela była kilka dni temu ale na podanie przepisu na schabowego nigdy nie jest za późno. Miałam ochotę na zwykłego schabowego ale jakoś tak wyszło, że zaczęłam przeglądać przepisy i wyszła mieszanka kilku przepisów. Przyczynił się do zmiany przepisu także obejrzany przeze mnie przed kilkoma tygodniami Makłowicz, który podawał przepis na stek po irlandzku ale nie miałam whiskey więc(...)Schabowy wyszedł mi troszeczkę tłusty gdyż nie wynalazłam sposobu aby panierka nie nasiąkała tłuszczem ale mięsko w środku było bardzo kruche i pyszne! Schabowy! Łatwe 30 minut dla 2 osób Składniki: * 2 rozbite plastry schabu * 2 cebule * 1 ząbek czosnku * pół szklanki płatków corn flakes * 2 łyżki bułki tartej * mąka * jajko * papryka ostra * sól * pieprz Do dzieła! schab przyprawiamy solą
sierotka maRysia w kuchniSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : 3/4 litra mleka gotujemy z cukrem i ziarenkami wanilii. Pozostałe mleko miksujmy z całym jajkiem , żółtkami, oraz przesianymi mąkami. No gorące mleko wlewamy mieszankę i na wolnym ogniu gotujemy gesty budyń. Studzimy. Masło ucieramy, do utartego łyżka po łyżce dodajemy budyń. Na blachę układamy porcje krakersów, przykrywamy kremem – tworzymy 3 warstwy. Odstawiamy na kilka godzin ( najlepiej
Ostra na Słodkosposób się z tym nie zgodzić! 👌 SKŁADNIKI (na formę około 1,5 l): 3 szklanki mąki (około 450 g) 4 łyżki ciemnego kakao (w oryginale 3 łyżki) 3/4 szklanki cukru łyżka cukru wanilinowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii 1 czubata łyżeczka sody 1 szklanka mleka (250 ml) 3/4 szklanki oleju lub stopionego masla 3 jajka 3/4 szklanki
Słodko-Słony Świat Ilonynastępnie w jajku i na koniec w panierce panko układaj na mocno rozgrzanej patelni i smaż po kilka minut z obu stron do zrumienienia. Tłuszcz powinien sięgać przynajmniej do połowy wysokości kotleta po usmażeniu odkładaj upieczone kotlety na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu podałam z plasterkami cytryny, ziemiaczanym puree i s urówką z kapusty na chiński sposób
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jajka - cukier puder do smaku - 3 miarki odżywki białkowej - kilka kropel olejku waniliowego - 100g malin, może być więcej jak ktoś lubi Na spód: - 1500g płatków migdałów - 100g ciastek owsianych - 20g roztopionego masła Sos malinowy: - słoik malin z sokiem - mała łyżeczka mąki ziemniaczanej Całość gotujemy chwilę, dodajemy małą łyżeczkę mąki ziemniaczanej, gotujemy kilka minut, przecieramy przez sitko. Sposób wykonania
Wypieki Renejajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 g przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao sposób przygotowania Wszystkie składniki włóż do miski i krótko miksuj. Następnie przełóż na stolnice posypaną mąką i zagnieć gładkie i miękkie ciasto.tak przygotowane ciasto zawiń w folie aluminiową i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, choć ja przechowuję je kilka dni i piekę
cukrem pudrem posypaneczekoladowych* (opcjonalnie) Sposób przygotowania Babeczki Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę na muffiny wyłożyć papilotkami. W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać otartą skórkę z pomarańczy. Wymieszać. Do suchych składników dodać wyciśnięty sok z pomarańczy, jajka, maślankę i rozpuszczone masło. Wszystko wymieszać (łyżką lub trzepaczką) na jednolitą masę. Do papilotek nałożyć po łyżce ciasta, następnie dodać po kilka malin
Wypieki i Rumieńcedość nietypowy sposób, ponieważ masło zmiksowane jest z jajkami i zmielonym twarogiem, a następnie całość zagotowuje się z mlekiem z dodatkiem mąki ziemniaczanej, dzięki której masa nabiera właściwej konsystencji. Przepis pochodzi od wspominanej już przeze mnie Pani Jadwigi Gałęzy z Wólki Podleśnej, a znalazłam go w publikacji „Eurogalicja od kuchni”. Swoją drogą czeka tam na mnie jeszcze kilka domowych podkarpackich
Trzeci talerzKilka wpisów temu opublikowałam przepis z placuszkami ryżowymi, ale tym razem przygotowałam omlet z tej mąki. W środku jest tak delikatny jak biszkopt. Dobrze dobrane dodatki sprawi, że będzie rozpływać się w ustach! :) Składniki: 3 łyżki mąki ryżowej 2 jajka 15 tabletek słodziku szczypta proszku do pieczenia aromat cytrynowy ulubione dodatki olej kokosowy do smażenia Sposób przygotowania: Jajka z słodzikiem
Truskawkowa Fiestaobiad na kilka dni. Można je zamarynować parę dni wcześniej (3-5) i smażyć dopiero przed podaniem. Przepis znalazłam u Danusi i gorąco Wam polecam! Składniki: 1 kg schabu bez kości sól, pieprz olej do smażenia Marynata: 3 jajka 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki keczupu 4 ząbki czosnku 1 płaska łyżka musztardy 5 łyżek oleju Sposób wykonania
Kuchnia domowa Anipudru Dodatkowo: kilka łyżek dżemu porzeczkowego 300 g białej czekolady Sposób przygotowania: Czekoladowe kopułki: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie rozkładamy ją równomiernie pomiędzy przygotowane wcześniej foremki półkule o których już wcześniej wspominałam a następnie dokładnie rozprowadzamy ją po same brzegi. Odkładamy foremkę do zamrażarki. Biszkopt: W misce łączymy mąkę i ziarenka wanilii. W drugiej misce łączymy jajka i cukier
Podróż w kulinaria