Mamie roboty narobiłam, jajek namarnowałam, a Mamie, że nic z tego nie wyszło ;) Minęło kilka miesięcy, kilka prób i proszę... W ten weekend Mamusia ugotowała mi do śniadanka jajo idealne. Było pyszne. Szczypta soli i majonezu i mmmm... . Oczywiście jak to moja Mama - zawzięła się i próbowała w międzyczasie dopóki nie znalazła metody. Wracając do sposobu : jajo delikatnie włożone
Kuchnia po mojemupłaskie łyżki mąki ziemniaczanej - kilka kropel olejku waniliowego Spód : - 176 g całych ciasteczek Oreo - 36 g roztopionego masła Mus czekoladowy : - 100 g mlecznej czekolady ( u mnie Wedel ) - 160 g gorzkiej czekolady ( u mnie Wedel ) - 4 jajka - 65 g cukru - 130 ml śmietanki 36% - 40 g masła - 1 duża łyżka spirytusu - 2 duże łyżki espresso ( płynu) Sposób wykonania : Blaszkę
Wypieki Renemadzi81. Przygotowanie placuszków zajmuje kilka chwil. Są aromatyczne, doskonale smakują z chmurką cukru pudru i odrobiną czekolady. Dla łasuchów, starszych i młodszych, będą idealne na początek dnia. Składniki: • 1 jajko • 1 szklanka mąki • 1,5 łyżki cukru waniliowego domowego • ½ łyżeczki proszku do pieczenia • 300 ml mleka • 3 bardzo dojrzałe banany • olej Dodatkowo: • cukier puder • czekolada Sposób przygotowania: 1. Jajko dokładnie
W mojej kuchnicukru 150ml śmietanki kremówki Sposób przygotowania: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem brandy i wody tak aby powstała gęsta masa. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło a następnie kolejno żółtka jajek energicznie mieszając aż powstania gładka masa. Odstawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę, dodając przed końcem ubijania cukier. Do masy czekoladowej dodać kilka łyżeczek piany i dokładnie
Pyry na Gazosób 3 banany 6 jajek 3 łyżki mąki 1 łyżka oleju Sposób przygotowania Jaja wbijamy do garnka, dodajemy obrane banany i miksujemy całość blenderem ( lub widelcem, czy trzepaczką), dodajemy mąkę, mieszamy i odstawiamy ciasto na 5-10 minut. Następnie ponownie mieszamy ciasto i smażymy placki na dobrze rozgrzanej patelni ( najlepiej użyć dwóch) przesmarowanej olejem( wlewamy kilka kropli oleju na gorąca
Miód i pieprzgarść płatków migdałowych ( opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Mleko, masło oraz cukier waniliowy umieścić w rondelku i podgrzac do całkowitego rozpuszczenia masła. Wystudzić. 2. W dużej misce umieścić mąkę, drożdże, szczyptę soli oraz cukier. Wymieszać. 3. Wystudzone (ciepłe, ale nie gorące!) mleko z masłem wlać do misy z sypkimi składnikami. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Wyrabiać kilka minut aż będzie elastyczne
DefinicjaSmakupoście ;) Składniki: 3 jajka puszka czerwonej fasoli 2 łyżeczki cynamonu stewia (ja dałam 4 łyżki, ale znów były dla mnie za mało słodkie, stewia firmy której używam stanowczo za mało słodzi;/) 4 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść rodzynek 1 jabłko Sposób przygotowania: Fasolę przepłukujemy kilka razy, a następnie pozostawiamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkurczaka, jajek, czy taką jak ta typowo wegetariańską. Są świetną alternatywą dla kupnych serów czy wędlin, oprócz tego można ją doprawic ulubionymi przyprawami. Składniki: 1 duze dojrzałe awokado 150 g niskotłuszczowego sera feta 2 łużki majonezu 1 łyżeczka pokrojonej zielonej bazyli i tymianku sól i pieprz do smaku kilka płatków chili koperek Sposób przygotowania: Awokado przkroić
Gosia gotujełyżka masła powidła śliwkowe Sposób przygotowania: 1. Mleko podgrzać, ale nie zagotować. W mleku rozpuścić pokruszone drożdże, dodać pozostałe składniki na zaczyn, wymieszać i odstawić na ok. 10-15 minut. 2. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać cukier, wbić jajka. Całość połączyć z zaczynem. Dodać rozpuszczone masło. Odstawić do wyrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na kilka części, każdą z nich
A Ty Smakuj MnieZacznę od tego, że uwielbiam makowce. Połączenie miękkiego ciasta, chrupiącego słodkiego maku i lekko kwaśnego lukru - to połączenie idealne. Makowiec kojarzy mi się najbardziej z zimowymi
Słodkie Przyjemnościskładniki* 1 kg sera trzykrotnie mielonego* 4 dag mąki ziemniaczanej* 20 dag cukru* 6 jajek* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 10 dag żurawiny suszonej lub rodzynek
Mix smakuświętami jest ozdabianie jajek. Można dekorować pisanki na różne sposoby (farbkami, kredkami, naklejkami itd.), wykorzystując różne przedmioty, np. sznurek. Źródło: yadis.pl Warto przypomnieć sobie, że te „farbki” wcale nie muszą być sztucznymi barwnikami kupionymi w sklepie. Istnieje prawdopodobieństwo, że ta chemiczna mikstura przedostanie się poprzez pękniętą skorupkę i zabarwi jajko w środku, co niekoniecznie musi być dla nas zdrowe . Dlatego(...)kilka godzin do wody z octem. Gdy barwnik się uwolni, wkładamy jajka i gotujemy, aż jajka zabarwią się. KOLOR BRĄZOWY Najprostszy - aby przygotować takie jajka, wystarczy zagotować je w łupinach cebuli. Duży garnek wysypujemy łupinami cebuli, dajemy jajka, znów porcja łupin, jajka, łupiny. Zalewamy wodą i gotujemy. KOLOR CZARNY Wywar z szyszek olchy zabarwi nasze jajka na czarno. KOLOR CZERWONY
Gotuję Testujęwiecie od czasu do czasu lubię przyrządzać przeróżne specjały z innych kuchni.Było już kilka z kuchni gruzińskiej :– Chinkali - Gruzińskie ciasto herbaciane- Chaczapuri imeruli.. a dziś przyszła pora na turecki przysmak zwany GOZLEME.Jest to placek z ciasta faszerowany szpinakiem oraz fetą , który w Turcji przyrządzają najczęściej w przydrożnych budkach … barach.Farsz można oczywiście dowolnie modyfikować , jednak to właśnie(...)olej do posmarowaniaFARSZ:- ser feta – 100g- szpinak – 250 g- sól- pieprz- czosnek granulowany SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Umyty szpinak blanszujemy na patelni. Doprawiamy do smaku. Mieszamy z rozgniecionym serem.Mąkę , jajko , sól , jogurt dokładnie razem mieszamy.Dodajemy powoli wodę i wyrabiamy ciasto( jej ilość zależy od tego jak nam się będzie wyrabiało ).Przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Ostra na Słodkogyros. Powróciłam do niej kilka lat temu, gdy poznałam swojego Męża ;) Okazało się, że ta najbardziej mu smakuje, więc cóż było zrobić- skoro mówią, że przez żołądek do serca... Ostatnio pokusiłam się o jej lekką modyfikację i oto jest! Bez jajek, ale z dodatkiem szynki konserwowej. Obawiałam się braku jajek, ale teraz już wiem, że spokojnie można się(...)mały słoiczek selera konserwowego 3 średniej wielkości ziemniaki 2 ogórki kiszone 1 duże jabłko 200g szynki konserwowej 1 puszka groszku konserwowego 4 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Warzywa: marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler umyć i ugotować do miękkości. Obrać ze skórek i pokroić w kostkę. Obrać i pokroić w kostkę także jabłko, ogórki i szynkę. Dodać odcedzony
Kuchnia w czekoladzieszklanki cukru 750 g serka mascarpone sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1 wafelek czekoladowy „Lusette” Panierka: 2 jajka 1 płaska łyżka cukru pudru 100 g herbatników Dodatkowo: 50 g czekolady deserowej 50 g czekolady mlecznej kilka listków świeżego szpinaku 1 wafelek czekoladowy „Lusette” olej do smażenia Przygotowanie: Dodatkowo: Listki świeżego szpinaku rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem(...)płytki. Zostawić do zastygnięcia ale nie całkowitego. Wziąć szpachelkę i energicznymi ruchami zeskrobać czekoladę, tworząc w ten sposób czekoladową korę. Wafelek jak najdrobniej posiekać. Lody szpinakowe: Szpinak rozmrozić podgrzewając w garnku i często mieszając. Zagotować. Następnie ostudzić, dokładnie odcedzić i zmiksować blenderem. Jajka i żółtka ubić na parze z cukrem (w małym garnku lub misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą
Oryginalny smak