sposób przygotowania: Jajka z cukrem miksujemy do uzyskania puszystej masy, potem dosypujemy brązowy cukier. Do piany z jajek pomału dolewamy olej. Delikatnie mieszamy. Marchewki zcieramy na drobnej tarce, po czym dodajemy do masy jajecznej. Mąkę z proszkiem i sodą przesiewamy prosto do naszej masy, delikatnie mieszamy. Wylewamy do wyłożonej papierem okrągłej lub kwadratowej foremki. do ciasta możemy dorzucić kilka
Luźna Kuchniaskładnikibiszkopt* 6 jajek* 150 g cukru* 150 g mielonych migdałów* 75 g mąkikrem kokosowo-czekoladowy* 250 ml śmietany 18%* 125 g wiórków kokosowych* 100 g białej
Mix smakutego pancakes, czyli jedyne naleśniki, które potrafię przygotować. Tych kilka sztuk smaży się błyskawicznie, a naprawdę dobrze komponują się z karmelizowanym rabarbarem, szczególnie, jeśli i w nich przewija się pomarańczowa nuta.W tym momencie czuję ciepły oddech na karku, Det dufter godt, skat. No ba! Pewnie, że ślicznie pachnie.Niezawodny sposób na wyciągnięcie śpiocha z łóżka.Pomarańczowe pancakes z karmelizowanym rabarbaremSkładniki(...)umyć, pokroić na 1centymetrowe kawałki. Na patelni skarmelizować cukier z sokiem. Kiedy zacznie nabierać złotej barwy, dodać rabarbar. Smażyć, aż rabarbar zmięknie, ale nie jeszcze nie będzie się rozpadał.Jajka roztrzepać, wlać olej, sok i mleko, dodać skórkę i dokładnie wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę, wymieszać z sodą, solą i cukrem. Dodać do mokrych składników, dokładnie połączyć (w masie
Pożeraczka, czyli raz adobrzemusli 2-3 łyżeczki miodu 1/2 szklanka mleka krowiego 1/2 szklanki mleka kokosowego 1 jajko Przygotowanie: Jajko rozmieszać w mleku, dodać miód Do takiej mieszanki wsypać musli i ponownie dokładnie wymieszać Pozostawić to na około 20 min, w trakcie kilka razy przemieszać Kiedy masa już wchłonie mleko przełożyć ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia Piekłam(...)prodiżu około 40 min Waga mojej mieszanki to 750 g, starczy na wypróbowanie jeszcze innych apetycznych sposobów jej ...zjedzenia :) , chrupanie musli na sucho też mi smakuje. Jeśli zajrzycie na www.mix.it to sami przekonacie się jak bogata jest oferta nie tylko mieszanek płatków, ale i kasz
Proste Potrawykokosowe Sposób przygotowania: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz jajka. Dołóż posiekane masło. Szybko zagniec ciasto. Rozwałkuj na gruby placek. Przenieś na blachę wyłozoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C . Piecz ok. 40 minut. Ciepłe ciasto drobno pokrój lub pokrusz. Mleko wymieszaj z marmoladą, kakao, rumem i dodaj kilka kropel
Słodkości i nie tylkopowoli: kiedy ciasto wchłonie jedno, wybijamy drugie, a na koniec całe jajko. Całość mieszamy, aż ciasto znowu stanie się spójne i zauważymy, że wchłonęło wilgoć. Krok 5 Zaczynamy stopniowo, powoli dodawać masło, trzymając się powyższej metody: kiedy ciasto wypije dodane masło, dajemy następcy haust. Potrwa to kilka minut, przy solidnie pracującym robocie. Kiedy ciasto zacznie odklejać się od brzegów naczynia(...)sposób jest łatwiej wałeczki przetransportować na blaszkę. Krok 7 Kładziemy nadzienie. Najlepiej kłaść je blisko jednego brzegu ciasta i później zawijać właśnie od tej strony, rolując w stronę drugiego krańca. Wałeczki przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Krok 8 Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Rozbijamy jajko, dokładnie mieszamy i rozsmarowujemy
Niedzielny kucharzSpaghetti carbonara robi się na setki sposobów. Każdy będzie dobry, bo to jedno z najlepszych dań jakie wymyślili kiedyś biedni Włosi. Składniki są tak dobrane by
Z butelką mleczka w tlekilka, bo przecież tradycja. Do każdej tradycji trzeba pochodzić jednak ze zdrowym rozsądkiem. Ja miałam w ogóle nie robić pączków, ale złamałam się wczoraj. A ze akurat pan małżonek wrócił niespodziewanie do domu po dłuższej nieobecności, to była okazja powygłupiać się, jak za dziecięcych lat. Ruszyliśmy więc do kuchni i powstała cała góra pączków. Część usmażona na mój sposób, czyli(...)minut.Jajka i żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Masło stopić i przestudzić. Wszystko wlać do rozczynu. Dodać przesianą mąkę i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Nasze pączki robiliśmy na dwa sposoby. Sposób pierwszy:W dłoniach formować kulki, lekko je spłaszczać i układać na stolnicy lekko podsypanej mąką. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie
Codzienna kuchnia niecodziennaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : NADZIENIE: Wszystkie składniki ucieramy. CIASTO: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy sól, ziarna wanilii oraz jajko – miksujemy. Wsypujemy mąkę, miksujemy ( ciasto będzie klejące ). Formujemy kulę, zawijamy w folię, chłodzimy. Wałkujemy na papierze na prostokąt ( ok. 3-5 mm grubości )lekko podsypując mąką. Smarujemy nadzieniem, zwijamy w roladę, owijamy folią, chłodzimy przez kilka
Ostra na Słodkosposób z piwem poeksperymentować. Najlepiej popróbować różnych wariantów i po kilku próbach dobrać swoje ulubione składniki i ich najlepsze (dla nas) propozycje. Poniżej kilka pomysłów na takie właśnie grzańcowe szaleństw, inspirowanych zimową wizytą w Krynicy-Zdr ó j (nie da się ukryć, że grzaniec najlepiej smakuje w g ó rach). Piwny kogel-mogel, czyli grzaniec z jajkiem , grzaniec po Łemkowsku
Słodkie okruszkiproszku do pieczenia 2,5 szklanki mąki Ser: 0,5 kg sera białego 0,5 kostki margaryny 0,5 szklanki cukru 1 łyżka budyniu śmietankowego zapach cytrynowy 3 jajka Sposób wykonania: Margarynę, cukier, wodę, kakao i cukier waniliowy zagotować i ostudzić do lekko ciepłego. Dodać żółtka i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać co ciasta. Białka ubić(...)sztywno i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną zamrozić a drugą wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ser przekręcić przez maszynkę, dodać cukier, dodać budyń, kilka kropel zapachu cytrynowego i żółtka. Wyrobić ser. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z serem. Ser wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć ciasto na tarce o grubych
Cukiernia Pychotkikilka razy, bo chce mieć pewność, że wam też wyjdzie. Tym sposobem powstały bułki jogurtowe, które z powodzeniem mogą grać w reklamach perfekcyjnych śniadań, wysadzając z siodła Perfekcyjną Panią Domu. Ave ja i moje bułki jogurtowe! Potrzebujemy: 10 g drożdży instant 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml wody 1 łyżkę miodu 2 łyżki oleju rzepakowego łyżeczkę soli 1 jajko
ladykitchenpieprzem z dwóch stron. Układamy na rozgrzanej patelni na którą wrzucamy również rozgnieciony ząbek czosnku - smażymy z dwóch stron po kilka minut, po czym przykrywamy i dusimy do miękkości pod przykryciem. Na drugiej patelni smażymy jajka - jednak pilnujemy żeby żółtko nie ścięło nam się zbyt mocno. Na trzeciej patelni ląduje masło w płynie (do smażenia warzyw(...)mięs) a w nim zielona fasolka. Dusimy do miękkości - nie potrzebuje ona soli ani pieprzu, masło w 100% wystarcza - mój ulubiony sposób na fasolkę. Gdy wszystko mamy gotowe - układamy ślicznie na talerzu i zajadamy się do smaku
BezglutenowaIzabelaSposób przygotowania: Cukinię umyłam, przekroiłam wzdłuż na dwie połowy, wydrążyłam miąższ (łyżka do lodów świetnie się do tego nadaje jakby ktoś pytał), następnie starłam na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię posoliłam i odstawiłam na bok. Do miski wbiłam jajko, zmieliłam pieprz, dorzuciłam posiekane zioła i wsypałam mąkę. Zmiksowałam i tu ciasto zrobiło się gęste bardzo dlatego potrzebujemy kilka łyżek
Blondynka Gotuje