Jak już wielokrotnie powtarzałam : uwielbiam celebrować śniadania!Leniwe … długie … bez pośpiechu …Wolę wstać 2 godziny wcześniej i zjeść je na spokojnie leżąc sobie
Ostra na SłodkoŻurek na zakwasie...Lekko kwaśny, z delikatną nutą czosnku.Doprawiony śmietaną i chrzanem.Nieco inny niż tradycyjny żur staropolski.Podany w domowej roboty chlebie.Niebo w gębie!Składniki:1 duża
Gospodyni MiejskaJak już wielokrotnie powtarzałam najlepsze pomysły przychodzą mi do głowy zupełnie spontanicznie!Albo nocą ;)Tak właśnie było z ostatnio przygotowanym Tortem czekolaowym z frużeliną i ganache
Ostra na Słodkozapomnieć wyciągnąć je odpowiednio wcześnie ale wcale mi to nie przeszkadza od kiedy mam na nie sposób. Do pokrywki od maselnicy wlewam wrzątek i chwilę w nim trzymam aby naczynie się nagrzało. Wylewam wodę i nakrywam gorąca pokrywkę zimne masło w kostce. Kilka minut i będzie miękki ale nie roztopione :) W przypadku braku maselnicy ten sam manewr można przeprowadzić(...)regulacja temperatury czy sposobu pieczenia. Żeby ciasto nie przypaliło się od spodu na blachę piekarnika należy wysypać warstwę soli i na niej układamy formę z ciastem. Inną metoda jest włożenie naczynia z wodą poniżej wypieku. Rumiana skórka chlebka Aby pieczywo, które pieczemy w domu miało złotą, i chrupiąca skórkę należy ją posmarować żółtkiem jajka lub też tłustym mlekiem. Zarówno jeden
Pyry na Gazprzepisów, krok po kroku przeprowadzających przez etapy gotowania poszczególnych potraw. Źródło: Dolce&Vegan Zanim przejdę do relacji z warsztatów, kilka słów o samej idei weganizmu . Jest to nie tylko dieta, a wręcz odwrotnie, wegański sposób odżywiania jest tu jedynie częścią całej ideologi. Weganizm to styl życia kierujący się zasadą minimalizowania udziału w wykorzystywaniu zwierząt poprzez odpowiednie(...)niedopuszczalne. Dlatego też, weganie nie spożywają mleka i jego przetworów oraz jajek, miodu. Nie stosują również wełny i jedwabiu. - See more at: http://www.zostanwege.pl/wegetarianizm/czym-jest-weganizm#sthash.zkKOOMKd.dpufWracając do warsztatów... Wracając do warsztatów... Źródło: www.otwarteklatki.pl Przesympatyczna, prowadząca Ewa, niezwykle zajmująco opowiadała o wegańskich smakach i swoich doświadczeniach z tym sposobem gotowania i stylem życia. Pozostali uczestniczy warsztatów również chętnie dzielili się swoją
Grunt to przepis!Przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut. W szybki sposób możemy cieszyć się czymś słodkim do kawy. 1 arkusz ciasta francuskiego (300 g) 250 g półtłustego twarogu 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 jajko 3 połówki brzoskwiń z puszki Ciasto francuskie dzielimy na 6 kwadratów. Twaróg miksujemy z cukrem, całym jajkiem i budyniem śmietankowym. Masę rozsmarowujemy na każdym kwadracie(...)zostawiamy wolny brzeg (aby łatwo skleić ciasto). Na masie twarogowej układamy po kilka plasterków brzoskwiń. Każdy kwadrat składamy w trójkąt. Brzegi dociskamy widelcem, wierzch ciastka nacinamy ostrym nożem. Ciasta pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w nagrzanym do 200*C piekarniku. Pieczemy przez 20 minut. Musimy obserwować czy ciastka są już rumiane
VioletoweKucharzenieprzykład taki szybki dwukolorowy ucieraniec z owymi jabłkami i robioną domowym sposobem polewą kakaową. Ciasto robi się raz dwa, a potem można się już tylko delektować delikatnym, mięciutkim i naprawdę uzależniającym smakołykiem :) Składniki na blachę o wym. 22x22 cm: (inspiracja: " Z cukrem pudrem " i " Moje pasje ") Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 szklanki(...)oleju 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżka kakao kilka łyżek mleka 2 większe jabłka Polewa kakaowa: 3 łyżki wody (może być również mleko) 3-4 łyżki cukru pudru (zależy jak słodką polewę chcemy uzyskać, ja dałam 4 łyżki) 100 g margaryny (lub masła) 3 łyżki ciemnego kakao Całe
Simply Foodświeżych drożdży (niecała kostka), 1 jajko, 1 czubata łyżka cukru, 1 słoiczek ulubionego dżemu, olej do smażenia Sposób przygotowania: Jajko roztrzepać, a drożdże i cukier rozrobić w mleku. Do miski przesiać mąkę, wlać drożdże i dodać jajko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na około 30 - 40 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Gdy wyrośnie przemieszać. Na patelni rozgrzać(...)olej (sporą ilość) i nakładać ciasto łyżką. Smażyć racuchy z obu stron na rumiano na niezbyt dużym ogniu. W czasie smażenia przewracać placki kilka razy - będą wówczas dosmażone w środku. Zdjąć z patelni, osączyć z tłuszczu. Ciepłe racuchy naciąć nożem i nadziać dżemem. Dodatkowo można posypać je jeszcze cukrem pudrem. Smacznego
Nie tylko w kuchniktórym krok po kroku pokazany jest sposób jej formowania KLIK . Polecam! Składniki: Ciasto: 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych 280 g mąki pszennej 3/4 szkl ciepłego mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru 60 g roztopionego masła Nadzienie: 200 g maku 3/4 szkl cukru 1 op. cukru waniliowego (16 g) 2 jajka 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy(...)łyżki rodzynków 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki orzechów włoskich kilka kropel aromatu migdałowego Dodatkowo: 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto: Suche drożdże wymieszać z mąką oraz cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn!) Dodać żółtka, mleko. Wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Pod koniec wlać roztopione masło. Prawidłowo wyrobione ciasto
Nastoletnie Wypiekanieszklanki cukru 3 jajka cukier wanilinowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 szklanki mąki pszennej cukier puder do obtaczania Sposób przygotowania: 1. Obie czekolady oraz masło rozpuszczamy na parze i odstawiamy do wystudzenia. Białka jajek ubijamy na sztywno po trochu dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka oraz cukier wanilinowy. Nie przerywając miksowania dodajemy rozpuszczone czekolady z masłem. Mąkę(...)proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy i miksujemy z pozostałymi składnikami. Ciasto powinno być zwarte. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki a nawet do zamrażarki na kilka godzin. 2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy odrywamy po kawałku, formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w cukrze pudrze i układamy na blaszce w odstępach
Na Ciasteczkowych Papierachlukrem i posypką. Składniki: 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 2 małe jajka 70-80 drobnego cukru do wypieków 1 szklanka letniego mleka 100 g roztopionego masła 2 łyżki spirytusu lub innego alkoholu szczypta soli olej do smażenia lukier kolorowa posypka Sposób wykonania: 1. Zaczynamy od rozczynu: drożdże kruszymy, dodajemy łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki i letnie mleko(...)mieszamy, odstawiamy do podrośnięcia. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy podrośnięte drożdże i pozostałe składniki poza masłem. Wyrabiamy kilka minut po czym dodajemy roztopione masło. Wyrabiałam ciasto mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, ponieważ ciasto na pączki jest dość luźne i lekko się klei. Miksujemy do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Kuchnia domowa Aniświeżych drożdży 1 szklanka letniego mleka ( 250ml ) 100 g roztopionego masła 2 duże jajka (lub 3 małe) 1/2 łyżeczki soli 1 cukier waniliowy 4-5 łyżek cukru 2 łyżki spirytusu olej do smażenia konfitura / dżem (truskawkowy) / budyń lukier lub cukier puder do dekoracji Sposób wykonania: 1. Robimy rozczyn: drożdże kruszyny, dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i letnie mleko, mieszamy(...)odstawiamy do podrośnięcia. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy podrośnięte drożdże i pozostałe składniki poza masłem. Wyrabiamy kilka minut po czym dodajemy roztopione masło. Wyrabiałam ciasto mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, ponieważ ciasto na pączki jest dość luźne i lekko się klei. 3. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość
Kuchnia domowa Anijest daniem łatwym i niewymagającym. Wystarczy wymieszać kilka składników, włożyć do formy i upiec. Doskonale smakuje na ciepło do obiadu lub na zimno do chlebka. Składniki: 600g mięsa mielonego z łopatki Czerstwa kajzerka ½ szklanki tłustego mleka Średnia biała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 6 łyżek bułki tartej 2 jajka Pół pęczka koperku Papryka słodka w płatkach Sól(...)czarny pieprz tymianek bazylia do wysmarowania formy: tłuszcz oraz bułka tarta Sposób przygotowania: Bułkę namaczamy w letnim mleku i zostawiamy az całkowicie namoknie. Odciskamy nadmiar mleka z bułki i dodajemy do mielonego mięsa. Na rozgrzanym masle klaraowanym szklimy drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Łączymy z mięsem. Dodajemy jajka, bułkę tartą oraz przyprawy do smaku. Formę do keksa smarujemy tłuszczem
Pyry na Gazjakim sposobem jeszcze tutaj nie trafił, gdyż pomimo specyficznego posmaku twarożka z dodatkiem słodyczy, mnie bardzo przypasował. I niestety chyba tylko mnie i córce. Deser jest dosyć "delikatny", a twarożek dodaje mu "uroku". Poza tym ciasto z 3 różnokolorowymi warstwami fajnie się prezentuje:) Przepis na spód ciasta zaczerpnęłam z przepisu na moim blogu-spiralki czekoladowo-waniliowe bez jajek Składniki(...)spód: -35g ksylitolu -kilka kropel aromatu waniliowego -165g mąki orkiszowej -88g miękkiego masła Składniki na masy: -100g czekolady mlecznej -100g czekolady gorzkiej -100g czekolady białej -500g mielonego sera(może być ser wiaderkowy do serników) -100g ksylitolu -2 łyżeczki cukru waniliowego -3 łyżki żelatyny -300g śmietany kremówki 30% Masło zmiksować z ksylitolem
Smaczne Zdroweproszku chilli w proszku (pieprz cayenne) pieprz sól ok. 1/2 szklanki mąki (lub więcej) na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki tortowej ok. 75 ml mleka szczypta soli chili w proszku (pieprz cayenne) pieprz olej do smażenia Domowy Twister jak z KFC - Sposób przygotowania: Sałatę lodową kroimy na na niewielkie kawałki, pomidory w kostkę. Sos majonezowy: Śmietanę i majonez dokładnie(...)Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Kurczaka umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc). Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, wbijamy jajko i doprawiamy niewielka ilością soli, pieprzu i chili. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć
Słodka Strona