zakupiłam kilka kilo. Już po przygotowaniu żałowałam, że nie kupiłam więcej... Na szczęście nie musiałam ich sama wykopywać ;) Mój nowy sposób na chrupiące szparagi poniżej. Królewicz mąż mówi, że w takiej postaci lubi je najbardziej. 2-3 pęczki szparagów zielonych i białych ( ja najbardziej lubię zielone ) sól morska świeżo mielony pieprz 2-3 łyżki masła DODATKI: 1-2 jajka(...)naturalny kolor. W między czasie przygotowuję jajka w koszulce. Przepis mega prosty znajduje się TUTAJ: http://myjemypijemy.blogspot.com/2016/05/jajko-w-koszulce-jajko-poszetowe-jajko.html Szparagi wyjmuję z zimnej wody i osuszam na ręczniku papierowym. Na patelni roztopiłam masło i wrzuciłam na nie wytarte szparagi. Energicznie potrząsając patelnią podsmażałam je około pół minuty. Przełożyłam na talerz, dodałam jajko w koszulce i plastry wędzonego łososia
Jemy Pijemymłodych buraczków. Koniecznie musicie ją zrobić póki sezon trwa :) Botwinkę można podawać na kilka sposobów, więc wybór dodatków pozostawiam już Wam :) My czasami jemy ją ze zwykłymi ugotowanymi ziemniakami, czasem z podsmażonymi, a innym razem z samym chlebem, czy też gotowanym na twardo jajkiem, ale zdecydowanie wersja ze smażonymi ziemniaczkami smakuje mi najbardziej. A jaka jest Wasza ulubiona forma podania(...)liśćmi) – ok. 350g 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła 150 ml śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny 1 pęczek koperku dodatkowo do podania – opcjonalnie: jajka ugotowane na twardo, kremowe ziemniaki lub ziemniaczki podsmażone, chleb opcjonalnie 2-3 łyżki soku z buraka dla podkreślenia koloru zupy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa botwinka – Wykonanie: Przygotować bulion
Kulinarne Przebojesoczewicę odsączamy na sitku. Osobno odkładamy kilka łyżek (na wierzch pasztetu).Warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy do miękkości. Najlepszym sposobem jest wykorzystać te od gotowania rosołu. Do miski wkładamy soczewicę, kawałki marchewki, selera i pietruszki. Cebulę oraz czosnek siekamy na mniejsze kawałki, dodajemy do miski. Całość blend ujemy na gładką masę. Wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą. Masę dokładnie mieszamy
VioletoweKucharzeniemała cebula, bułka tarta, 1 jajko, sól, pieprz Dodatkowo: 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 słodka papryka ( u mnie zielona), ½ ostrej papryczki ( u mnie czerwona), 3 – 4 ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, ½ szklanki bulionu z kostki, olej Sposób przygotowania: Sprawioną kaczkę opłukać, osuszyć i natrzeć przyprawami – z wierzchu jak i wewnątrz. Odstawić na kilka godzin ( a najlepiej na całą(...)Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Obydwa składniki wrzucić na rozgrzany olej i smażyć do czasu zeszklenia się cebuli. Zdjąć z ognia, wystudzić. Przełożyć do miski, dodać mięso mielone, jajko, bułkę tartą, przyprawić i wymieszać. Kaczkę wypełnić farszem i dokładnie spiąć wykałaczkami lub zszyć nicią. Przełożyć do dużego żaroodpornego naczynia piersią do dołu. Przygotować warzywa. Obrać, umyć, pokroić
Nie tylko w kuchnigarść makaronu niskowęglowodanowego jajko (małe) około 150-200 g świeżego szpinaku 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 0,5 szklanki wody/mleka kilka plasterków salami z indyka (dostałam takie w tym tyg. w Lidlu/mają tydzień fitness/) ząbek czosnku odrobina oleju rzepakowego firmy Oleofarm sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Rozduszony czosnek podsmażamy(...)patelni z odrobiną oleju, aż się zezłoci Salami kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, smażymy Dodajemy umyty szpinak i dusimy na małym ogniu, aż zmniejszy swoja objętość Jajko, wodę, skrobię, jogurt dokładnie ze sobą mieszamy Patelnię zestawiamy na chwilę z ognia i ciągle mieszając dodajemy sos Wstawiamy z powrotem na ogień, mieszamy, aż zgęstnieje Makaron gotujemy zgodnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćhodowlę kiełków prowadzę przez cały rok, ale pod koniec zimy i na wiosnę najbardziej mi smakują. Zapewne po zimie organizm domaga się jedzenia bogatego w witaminy i mikroelementy. Przez kilka lat używałam do hodowli kiełków dużej, piętrowej kiełkownicy. Obecnie nie mam miejsca blacie na tak duży sprzęt. O czasu gdy rozpoczęłam ,,domową produkcję żywności" na kuchennym blacie toczy się(...)ulubioną rzeżuchę hoduję w skorupkach po jajkach, wypełnionych odrobiną waty. Gdy roślinki są już wystarczająco duże, aby je spożyć obcinam je za pomocą nożyczek. Rzeżucha nie nadaje się do hodowli kiełków w słoiku, ponieważ namoczone nasiona wytwarzają śluz. Na zdjęciach poniżej pokazałam sposób na użycie rzeżuchy jako ozdoby stołu. I jeszcze kilka uwag na temat hodowli kiełków
Codziennik KuchennySkładniki 4 jajka Czerwona papryka Średnia biała cebula 4 średnie pomidory lub puszka siekanych pomidorów z puszki Ząbek czosnku 2 łyżki oliwy Oregano, ostra papryka, czarny pieprz, sól Szczypiorek lub natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania Na rozgrzanej oliwę szklimy posiekaną w piórka cebule oraz drobno posiekany czosnek. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę i smażymy kilka minut. Pomidory sparzamy wrzątkiem
Pyry na Gazjajka dużepół łyżeczki soli morskiej 2 laski wanili mąkę pszenną do podsypywania (405)sos 1/2 laski wanili 150 ml mleka50 ml śmietanki 30%1,5 łyżki cukru1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 żółtko ok 50 gram twarogu do posypania borówki 1 op kilka listków mięty świeżej SPOSÓB WYKONANIA(...)laski wanili wyłuskać nasiona i wrzucić je do mąki i na sucho rozetrzeć ze semoliną , aby nasionka się podzieliły dodać sól i wszystko razem wymieszać - dodać do tego jajka i wyrobić na jednolitą masę, zawinąć w folię i odstawić na pół godziny - po tym czasie rozwałkować na cienko płaty makaronu, jeżeli posiadamy maszynkę do makaronu rozwałkujemy ciasto pamiętając
Basia w kuchniu0105, pieprzem i oregano. Ca\u0142o\u015b\u0107 sma\u017cymy kilka minut, do momentu, w kt\u00f3rym pomidory zmi\u0119kn\u0105, a wi\u0119kszo\u015b\u0107 ich soku odparuje.\r","W pomidorach tworzymy do\u0142ek i wlewamy w niego jajko. Patelni\u0119 przykrywamy i podpiekamy nasze jajko do momentu, a\u017c bia\u0142ko si\u0119 zetnie, a \u017c\u00f3\u0142tko(...)Polecam podawa\u0107 ze \u015bwie\u017cym szczypiorkiem i bagietk\u0105."]} Klasyczna Shakshuka Składniki 1 jajko 1/4 papryki czerwonej 2 średnie zblanszowane pomidory (możecie też użyć tych z puszki, ok 100g) 1/2 małej cebuli czerwonej 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki oregano 1 łyżeczka oliwy sól, pieprz Sposób przygotowania Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę. Cebulę oraz paprykę kroimy w drobną
Mostek w kuchnijajko 1 łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki cukru olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Maślanka i jajko powinny mieć temperaturę pokojową. 2. Jajko i maślankę przełożyć do miski, dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki i starannie połączyć. 3. Gotowe ciasto odstawić na kilka minut, by odpoczęło. 4. Racuszki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na patelni. jeden racuszek
Kuchnia domowa Anisól – 1 szczypta * cukier – 1 łyżka * cynamon – 1 łyżka + jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Do misy przesiewamy Mix C – Brot-Mix. Dodajemy pokruszone drożdże, roztopione masło, jajko, ciepłe ( nie gorące! ) mleko oraz cukier, cynamon i sól – wszystko razem dokładnie wyrabiamy kilka minut ( ja robię to robotem ) na gładkie, jednolite, elastyczne ciasto. Formujemy wałki ( delikatnie posypiemy mieszanką do wypieku, gdyby
Ostra na Słodkocukru pudru - 1 żółtko (białko używamy do masy serowej) - duża łyżka śmietany 18% - kilka kropel olejku waniliowego Masa serowa: - 250g serka mascarpone - 100g czekolady mlecznej - 200g śmietanki 30% - 1 duża łyżka budyniu waniliowego - 1 jajko i białko z jajka do ciasta - 300g wiśni Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagniatamy szybko, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki
Wypieki ReneSposobów na ciasto pierogowe z mąki pszennej jest co najmniej kilka. Oto jeden z nich - najbardziej podstawowy. Ciasto jest delikatne, elastyczne - idealnie się lepi. - 3 składniki - bez masła - bez jajka Jako nadzienie do pierogów na słodko polecam użyć uniwersalnej masy serowej . Możesz też dać do środka ulubione owoce. Na wytrawnie polecam przepis na uniwersalny farsz - kapustę na ciepło
AniaGotuje.plpomidor 2 pieczarki przyprawy: czosnek granulowany, pieprz cytrynowy, suszony koperek, jarzynka olej kokosowy do smażenia Sposób przygotowania: Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Do miseczki wbijamy jajka, roztrzepujemy i dodajemy przyprawy i ponownie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym wrzucamy warzywa i dusimy kilka minut, aż będą lekko miękkie i lekko posypujemy jarzynką. Następnie wlewamy roztrzepane jajka. Smażymy
Truskawkowa Fiestaprostu oderwać kawałek od tego, które wykorzystacie do baby drożdżowej. A potem już tylko kilka chwil, trochę zabawy z dziećmi i piękne owieczki gotowe. Nasze może nie są najbardziej estetyczne, ale za to smakowały wspaniale, przyprawione miłością dzieciaków. Składniki: • ciasto drożdżowe • białko jajka Sposób przygotowania: 1. Z dobrze wyrobionego ciasta drożdżowego uformować kuleczki. 2. Pozlepiać je, nadając im kształt owieczki
W mojej kuchnitygodniu przygotowywałam konfiturę z aronii, jabłek i pigwowców . Zabrakło mi słoików na nią i zostało kilka łyżek niewykorzystanej konfitury. Pomyślałam, że można byłoby zrobić do niej smażony ser. I w ten sposób powstała pyszna przekąska, totalnie wykręcone caprese. Składniki : kulka (125 g) mozzarelli małe jajko szczypta soli 4-5 łyżek otrębów owsianych łyżka oleju do smażenia 2 pomidory (sugeruję odmianę
Weekendy w domu i ogrodzierozbitego mięsa, smarujemy musztardą (ja daję około 1/3 łyżeczki na każdy kawałek), następnie kładziemy kawałek jajka i ogórka, a na to kilka paseczków papryki i cebulki. Delikatnie (ale ciasno) zwijamy, końce spinamy wykałaczkami, lub związujemy bawełnianą nicią i już mamy gotową roladkę. W taki sposób postępujemy z każdym kawałkiem mięsa. Gdy wszystkie roladki są gotowe, w dużym
Rozpustne gotowaniezawsze lekko zmodyfikowałam ;) Składniki (2 porcje): 500g chudego twarogu 3 jajka 3 czubate łyżki budyniu waniliowego bez dodatku cukru (proszek) 0,5 szklanki mleka 1-2 banany garść rodzynek lub innych bakalii kilka kropel stewii firmy SteviGold wg. smaku Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę przekładamy na teflonową
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćszklanki musli (najlepiej domowe lub sklepowe bez dodatku cukru) 2 białka jajek 1 żółtko jajka 2 łyżki odżywki białkowej waniliowej KULTURYSTA.COM 100% Whey Protein Professional Sposób przygotowania: Białka miksujemy na sztywną pianę do musli dodajemy odżywkę, żółtko, ubite białka, mieszamy odstawiamy ciasto na kilka minut (około 5), aż płatki napęcznieją przy pomocy łyżki wykładamy ciastka na blachę wyłożoną papierem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpół kostki masła 1 jajko 1 szklanka mleka Dodatkowo podwójny Snickers starta skórka z pomarańczy Sposób przygotowania Masło rozpuścić w rondelku. W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej jajko roztrzepać z mlekiem i dodać rozpuszczone ostudzone masło. Połączyć z składnikami suchymi, wymieszać powoli kilka razy, mogą zostać grudki. Napełniać papilotki jedną łyżką masy, dać kawałek Snickersa i przykryć koleją
pink envelopełyżka oliwy 2,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki drobno posiekanego świeżego koperku kilka listków świeżej posiekanej bazylii 1 łyżka pomidorów suszonych drobno pokrojonych 2 łyżeczki prażonej cebulki Dodatkowo: 1 rozmącone jajko do smarowania 1 łyżka mleka do smarowania Ziarna do posypania Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść dokładnie gładkie ciasto (powinno odchodzić od ręki) a następnie pozostawić
Na słodko lub wytrawnie