masełkiem. Nie dajcie się prosić :) Składniki: Na 10 chlebków: 600g mąki pszennej 300ml mleka 2% 45g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 duże jajko 5 łyżek oleju rzepakowego 200ml jogurtu naturalnego 2 łyżki przyprawy suszonej pomidor-czosnek-czarnuszka (do kupienia w sieciach rossmann) Nadzienie: 3 piersi z kurczaka 3 pomidory malinowe 2 ogórki gruntowe(...)Dodatkowo: 2 arkusze papieru do pieczenia (na duże blaszki) kilka łyżek oleju do natłuszczenia rąk i pergaminu Sposób przygotowania: 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Mleko delikatnie podgrzewamy (nie gotujemy!), mieszamy razem z drożdżami. Odstawiamy na ok 15 minut pod przykryciem, by drożdże zaczęły pracować. Jajko roztrzepać z jogurtem. Składniki te dodajemy do mąki razem
Kuchnia w czekoladziepieprz – 1 szczypta* chili – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :NALEŚNIKI :Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju .Dodajemy drobno posiekany czosnek , chwilę przesmażamy.Dodajemy oczyszczony wcześniej i posiekany szpinak ( jeśli korzystamy z mrożonego musimy go wcześniej rozmrozić ) , odrobinę soli i przesmażamy kilka minut.W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.Dodajemy mleko , roztrzepane jajko oraz lekko przestudzony szpinak.Wlewamy resztę oleju
Ostra na Słodkopłaska łyżka mąki pszennej - 2 duże płaskie łyżki maki ziemniaczanej - 4 jajka - kilka kropel olejku waniliowego Spód : - 176 g ciasteczek Oreo (całe) - 36 g roztopionego masła Frużelina : - 300 g jagód u mnie mrożone - 5 dużych łyżek wody - 1 duża płaska łyżka mąki ziemniaczanej - 3 duże łyżki cukru Sposób wykonania : Zacznijmy od frużeliny bo musi ostygnąć ,3 łyżki wody ,jagody(...)mieszamy z rozpuszczonym masłem, wygląda jak mokry piasek , wykładamy na blaszkę i uklepujemy łyżką wygładzając powierzchnię ,wstawiamy do lodówki na czas robienia masy serowej. Sery mieszamy w misce, dodajemy jajko i łyżkę cukru wymieszaną z mąkami ,cały czas mieszając na wolnych obrotach aż wymieszamy wszystkie jajka i cukier ,wolno dolewamy śmietankę ,mieszamy do połączenia składników ,dodajemy olejek waniliowy, mieszamy
Wypieki Renebabeczkę)Sposób przygotowania:Piekarnik nagrzewamy do 200`C.Do miski wrzucamy ser i miksujemy na gładką masę, następnie dodajemy śmietankę i jajko i dalej miksujemy. Kolejnym krokiem jest dodanie ekstraktu goździkowego i oliwy orzechowej.Pod koniec miksowania dosypujemy mąkę i mieszamy.Masę serową przekładamy do foremki na babeczki wyłożonej papilotkami. Na wierzch każdej babeczki układamy kilka sztuk malin. Wstawiamy do piekarnika
Słodkie Przyjemnościsera mozzarella (do starcia) kilka plasterków kiełbasy salami 4 pieczarki 1/3 papryki np. zielonej ½ czerwonej cebuli 4 łyżki kukurydzy konserwowej 3 jajka 1 małe opakowanie sera mozzarelli w kulce Dodatkowo: 2 łyżki oleju rzepakowego 1½ łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz zioła prowansalskie bazylia papryka czerwona słodka (można zamienić na ostrą lub chili) Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy(...)kroimy w cienkie słupki, ser w kawałku ścieramy na tarce o grubych oczkach, Cebulę kroimy w talarki. Na spodzie pizzy układamy starty żółty ser, kilka plastrów salami, pieczarki, kukurydzę, paprykę i wbijamy po jednym jajku. Mozzarellę w kulce kroimy na plastry i również układamy. Możemy raz jeszcze oprószyć przyprawami. Pizzę pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku
Kuchnia w czekoladziepojedyńczy filet z kurczaka 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe 1,5 łyżki żelatyny 1 ogórek konserwowy 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku Vegeta sól pieprz ocet i cukier do smaku Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania jajek: delikatnie rozbijamy wierzch jajka i zdejmujemy ostrożnie kawałeczki skorupki tworząc otwór o średnicy(...)Następnie lekko potrząsając wylewamy zawartość do miseczki. Wydmuszkę sparzamy wrzątkiem, odstawiamy do wysuszenia i wkładamy do tekturowego pojemniczka po jajkach. W ten sam sposób przygotowujemy resztę wydmuszek. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy obrane warzywa i filet z kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe i doprawiamy wywar Vegetą i pieprzem. Gotujemy do miękkości. Żelatynę zalewamy zimną wodą (tak, aby ją przykryć
MyCookBook.plbazylia, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę i por na oleju. 2. Dodajemy mięso mielone i smażymy kilka minut. 3. Do mięsa dodajemy tartą marchewką, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i dusimy kilka minut.. 4. Farsz mięso-warzywny doprawiamy papryką słodką, ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i pieprzu. 5. Miksujemy jajko z mlekiem i szczyptą soli
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachRozbij 1 jajko w miseczce. Namocz po kolei kawałki piersi i obtaczaj w płatkach kukurydzianych. 3 Podsmaż pierś na nagrzanej patelni z niewielką ilością oliwy - aż panierka zbije się w całość. Następnie przełóż kotlety do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180*C na ok 5-7 minut. W ten sposób upewniamy się, że mięso(...)mocno kolendrą. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. 6 Wyłóż wszystko na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ryżem. Smacznego! Składniki SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE) Kotlety z filetów indyka 300 g filetów z piersi indyka pół szklanki płatków kukurydzianych 1 jajko oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku
A to pestkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mięso kroimy w paseczki, marynujemy co najmniej godzinę w sosie sojowym, oleju i sosie rybnym. Rozgrzewamy woka, smażymy kurczaka razem z marynatą przez kilka minut, dodajemy kiełki fasoli mung, pastę tamaryndową, cukier, pokrojone łodygi cebulki, i przesmażamy kilka minut. W tym czasie przygotowujemy makaron ryżowy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Do smażących się w woku składników wbijamy jajko
Ostra na Słodkoforemką w kształcie jajka wycinamy ciastka. Odcinamy węższą stronę. W ten sposób nadamy odpowiedni kształt. Pieczemy około 15- 20 minut w 200 º C. 3. Kiedy ciastka dobrze przestygną, przygotowujemy lukier. Ubijamy białko na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy przesiany cukier puder a pod koniec dolewamy sok z cytryny według uznania. 4. Gotowy lukier dzielimy na kilka części i łączymy(...)odpowiednimi kolorami. Dekorujemy według wzoru. Zostawiamy do całkowitego wyschnięcia. Smacznego! Kategoria: Ciasteczka , Przepisy Tagged: barwniki spożywcze , Ciasteczka , cytryna , jajko , kinderbal , lukier , słodki prezent
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatygram surowych obranych ziemniaków 1 jajko 1 łyżka maki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki zwykłej farsz: 500 gram przerośniętej łopatki 2 ząbki czosnku mała cebula przyprawy: sól, pieprz, majeranek Sposób wykonania: Mięso z łopatki zmieliłam, cebulkę obrałam, bardzo drobno posiekałam, czosnek obrałam przecisnęłam przez praskę. Do mięska dodałam sól, pieprz, czosnek, cebulkę i kilka łyżek wody, żeby mięsko nie było zbyt(...)oczkach, partiami przekładałam na czystą ściereczkę i dokładnie wycisnęłam, dodałam do ugotowanych ziemniaków. sok z ziemniaków zlałam a skrobię która osadziła się na dnie naczynia przełożyłam do ziemniaków. Wbiłam jajko, wsypałam mąkę zwykłą i ziemniaczaną, dokładnie wymieszałam. Ręce zwilżyłam wodą nabierałam porcje masy ziemniaczanej ( wielkości większej mandarynki ) rozplaszczałam je na dłoni. Na środek kładłam porcję mięsa zlepiłam formując podłużny
Darcia w kuchnipieprz 1 chluśnięcie Tabasco 1 łyżka syropu z ananasa kilka kropel soku z limonki III. Całość: 1 puszka plastrów ananasa 1 i 1/2 słoiczka selera konserwowego 2 małe puszki kukurydzy (użyłam złocistej i z chili) 1 por 6 jajek 1 szklanka startego parmezanu rzeżucha szczypiorek sól Sposób przygotowania: Kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym(...)limonki. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy Pora kroimy, zasypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Ananasa, kukurydzę i seler odsączamy. Jajka, mięso i ananasa kroimy w kosteczkę (kurczaka pokroiłam w nieco większą kostkę). W dużej przezroczystej misce układamy warstwami: ananasa, seler, kurczaka, kukurydzę, lekko odciśniętego pora, jajka, sos, starty parmezan, rzeżuchę i szczypiorek. Pamiętamy
DominikaDolciziemniaków 200g wędzonego boczku 250ml zakwasu - barszczu białego 4 jajka na twardo 1 porcja włoszczyzny 1 duża cebula 1 mała cebula 5 suszonych grzybów - podgrzybki 5 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu czarnego 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku 1 łyżka tartego chrzanu 2 łyżeczki suszonego majeranku 2 łyżeczki soli Sposób przyrządzenia : do dużego garnka wkładamy opłukane i pokrojone mięso(...)przeciśnięte przez praskę, łyżeczkę chrzanu i jeszcze gotujemy przez chwilę małą cebulę kroimy drobniutko, a wędzony boczek w bardzo drobną w kostkę i następnie podsmażamy razem na złocisty kolor jajka gotujemy na twardo 10 minut pod koniec gotowania dodajemy majeranek oraz świeżo zmielony pieprz, a ugotowaną kiełbasę kroimy w plastry 1-1,5cm można na koniec dodać nieco śmietany
zobacz ich smakjedna na drugą), oprószamy solą morską, układamy kilka kosteczek z masła, przykrywamy świeżym tymiankiem, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy około 20 minut. Zdejmujemy tymianek, listki które przyschną możecie zostawić na rybie, będzie bardziej aromatyczna. Po tym czasie zalewamy sosem, przygotowanym w następujący sposób: śmietankę mieszamy za pomocą trzepaczki (tzw. rózgi) z jajkami, na jednolitą masę, dodajemy pieprz cytrynowy
SMYKWKUCHNI