tworząc rulonik i odstawiamy na jakiś czas, aby zachowały swój kształt. W ten sposób postępujemy z resztą filetów. Rolady panierujemy w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na brązowy kolor na małym ogniu przez około 15 minut. Na ostatnie kilka minut przykrywam patelnię pokrywką i lekko podduszam roladki aby mieć pewność, że nie będą
My simple kitchenmajonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz chilli 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Pieczarki drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pieczarki z czosnkiem podsmażamy na oliwie do czasu aż grzyby odparują nadmiar wody. Z pęczka pietruszki odkładamy kilka listków do ozdoby. Resztę drobno siekamy. Jajka obieramy ze skorupek. 2 jajka
Pobite gary BarbaryJajka zapiekana w kokilkach..czyli najlepsze, niedzielne śniadanie :) Można je zapiekać na dziesiątki sposobów. Dziś postawiłam, na szpinak, wędzonego łososia i kozi ser. Erupcja smaków. SKŁADNIKI:(2 porcje) 2 jajka spora garść szpinaku 50 g wędzonego łososia kawałek pora (biała część) ząbek czosnku gałka muszkatołowa kilka kosteczek koziego sera sól pieprz masło lub oliwa PRZYGOTOWANIE: Na tłuszczu przesmażamy posiekany
Kopystką po garachłyżki masła 2 jajka 2 łyżki mleka Sól Pieprz Kilka plastrów szynki 1 pomidor 2 pieczarki Szynkę oraz pomidora kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Jajka wbijamy do miski, wlewamy mleko. Energicznie mieszamy trzepaczką Az powstanie nam jaśniejsza piana. W ten sposób dobrze napowietrzymy omlet. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy jajka i delikatnie potrząsamy w przód i w tył patelnią
VioletoweKucharzeniemasło 82% – 1 czubata łyżka * drobny cukier – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę mieszamy z mlekiem, jajkiem, szczyptą soli i roztopionym, wystudzonym masłem. Smażymy średniej wielkości 4 naleśniki. Brzoskwinie kroimy w ósemki, układamy na gorącej patelni , dodajemy masło i zasypujemy cukrem. Przesmażamy kilka minut. Naleśniki podajemy z gorącymi owocami! Smacznego
Ostra na Słodkocukinię! po prostu uwielbiam to warzywo, można przygotować go na wiele sposobów i to jest w nim najfajniejsze! Dziś naprawdę bardzo smacznie! Składniki; 2 małe cukinie (młoda aby nie posiadała gniazda nasiennego i aby skórka była miękka) 2- 3 jajka pół szkl. mąki kilka łyżek oleju ok. 20 dag szynki w plastrach 2 duże oscypki
Radość kipiąca uśmiechem.wody 2 jajka duże 1/2 łyżeczki przypraw: chilli, pieprz, sól, zioła prowansalskie, bazylia. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mleko oraz wodę wlewam do miski. Dodaję mąkę. Następnie dodaję jajka. Na koniec dodaję przyprawy. Następnie wszystko mieszam nza pomocą miksera tak by nie było grudek. Na rozgrzaną patelnie wlewam kilka kropel oleju i za pomocą ręcznika papierowego rozprowadzam olej. Na patelnie wylewam jedną
Gotowanie Patkimój sposób na wykorzystanie filetów rybnych. Jeśli znudziły Wam się panierowane filety, takie kotleciki siekane będą ciekawą odmianą. Doskonałe na piątkowy obiad. Składniki: 4 filety z mintaja 1 jajko 1 mała czerstwa bułka kilka różyczek brokuła kilka gałązek koperku pieprz sól bułka tarta tłuszcz do smażenia Brokuła ugotować w osolonej wodzie, wystudzić i drobno pokroić. Filety rybne drobno posiekać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś na śniadanie ponownie postanowiam przygotować omlet, tym razem na sposób kuchni indyjskiej. Jajka doskonale komponują się z egzotycznymi przyprawami oraz papryczką chili. Dlatego właśnie potrawa ta jest tak wspaniała, aromatyczna i dość ostra. Polecam! Składniki: 3 jajka mała cebula 1 ząbek czosnku kilka ziarenek kminu rzymskiego kilka ziarenek gorczycy kilka ziarenek kolendry 1 papryczka chili 1 łyżka
Codzienne Gotowaniesól i pieprz. Całość mieszamy na jednolitą masę. Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajka, solimy, a następnie wyrabiamy najpierw widelcem, a później gdy ciasto stanie się gęstsze ręcznie. Dobrze wyrobione ciasto wałkujemy na grubość około 2 – 3 mm. Rozwałkowane ciasto można nadziać mięsem na kilka sposobów: 1. Wykroić z ciasta przy pomocy niewielkiej szklanki koła i uformować kołduny
Smakowy RajKolejne poznawanie dyni :) Tym razem w placuszkach.Składniki:1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (lub zwykłej tortowej)1 łyżka cukru1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cynamonuszczypta soli1/2
Kuchnia domowa AniDziś kolejne przysmaki dla naleśnikożerców , takich jak ja!Niby nic … a cieszy niesamowicie zarówno podniebienie , jak i oko ;)Puszyste ciasto naleśnikowe z dodatkiem soczystych
Ostra na Słodkochili sól pieprz oliwa II. Kalmary: 250 g mrożonych krążków kalmarów sól 1/2 szklanki mąki suszona bazylia 1 jajko 1/4 szklanki wody gazowanej olej rzepakowy III. Sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów 1 łyżeczka kremu balsamicznego kilka kropel soku z cytryny/limonki sól pieprz suszona bazylia suszone oregano IV. Całość(...)sałaty roszponki 100 g sałaty batawia 200 g pomidorków koktajlowych 50 g czarnych, drylowanych oliwek 50 g suszonych pomidorów (pokrojonych w cienkie paseczki) kilka dużych, zielonych oliwek 1 limonka świeża bazylia Sposób przygotowania: Krewetki rozmrażamy, oczyszczamy i myjemy. Czosnek i papryczki bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy czosnek i papryczki. Zwiększamy ogień i wrzucamy krewetki. Doprawiamy solą
DominikaDolciFarsz : 20 dkg filetów rybnych 15 dkg pieczarek świeżych włoszczyzna 2 średnie cebule 4 łyżki kaszy manny 1 jajko 2 łyżki masła ziele angielskie sól przyprawa ziołowa pieprz czarny Karp : 1 karp ( około 1,5 kg ) 3 łyżki żelatyny folia aluminiowa Sposób wykonania : Farsz : Włoszczyznę obrać,opłukać,zalać około 2 litrami zimnej wody.Następnie dodać opłukane filety rybne i przyprawy(...)Wywar gotować przez 30 minut,a następnie wyjąć warzywa,rybę i przecedzić. Filety zemleć lub rozdrobnić w mikserze. Pieczarki opłukać,kilka pokroić w grube plastry,a resztę drobno posiekać. cebulę obrać,drobno posiekać,podsmażyć na maśle wraz z pieczarkami. wymieszać z ugotowanymi zmielonymi filetami rybnymi. dodać jajko,kaszę sól i pieprz,wymieszać. Karp : karpia sprawić,opłukać i pokroić
Przepisy i porady kulinarnePrzepyszne babeczki o smaku piernika i marcepanu i bakalii Ozdobione w świątecznie renifery dodatkowo dodają babeczkom uroku Składniki • 2 szklanki mąki • 2 jajka • 1 szklanka cukru • 2 łyżki kakao • 100 g marcepanu • 100 g skórki kandyzowanej pomarańczowej • 3 czubate łyżki zmielonych migdałów • 3 czubate łyżki zmielonych orzechów • 125 g margaryny • 2/3 szkl mleka • 1 łyżeczkę amoniaku • 2 łyżki przyprawy(...)łyżki nutelli • kilka łyżek wody • biszkopty okrągłe małe • paluszki precle • płatki śniadaniowe na uszka Lion • cukierki m&m's na noski • lukier królewski Sposób przygotowania 1. • Do mąki dodać migdały,orzechy,kakao,przyprawę do piernika,cynamon i amoniak wszystko razem wymieszać 2. • Margarynę rozpuścić w rondelku wlać mleko zostawić aż ostygnie • Do miski dać jajka i cukier
W królestwie smaków Beatypotraw Wielkanocnych, na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnego żurku albo białego barszczu z grzybami. Sposobów na przygotowanie tych świątecznych zup mamy wiele i każda Pani domu z pewnością może pochwalić się swoim wypróbowanym przepisem na najlepszy żur albo barszcz biały :) Zobaczcie kilka wypróbowanych, pysznych przepisów na domowe żurki i barszcze na Wielkanoc. Korzystajcie z nich i ulepszajcie(...)Polecam. Wielkanocny żur na zakwasie: przepis, jak zrobić . Wielkanocny żurek na pszennym zakwasie z wędzonym boczkiem. Pyszny , biały polski żur na zakwasie z jajkiem, wędzonym boczkiem i białą kiełbasą, doprawiony majerankiem i chrzanem. Prawdziwy domowy żurek na boczku, zabielany śmietaną. Zobacz wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i sposób jak przygotować pyszny, tradycyjny żur na Wielkanoc. Polecam >> > Żurek
Moja Książka Kucharskasposobów. Doskonałe "solo" - bez dodatków. Ale żeby nie było nudno ,warto dodać do niego ulubione owoce. Słodkie gruszki świetnie sprawdzają się w cieście jogurtowym, nadając mu słodyczy. Składniki: 1 i 2/3 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 3 jajka 100 g masła 250 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli cukier waniliowy lub kilka kropli
kolorowotorcikowowina Pozostawić pod przykryciem na kilka godzin w chłodnym miejscu - moje "leżakowało" całą noc Po tym czasie osączyć dokładnie na sicie, posypać solą, obtoczyć delikatnie w bułce tartej i smażyć na gorącym smalcu z obydwu stron Tak przygotowane mięso można smażyć też w tradycyjny sposób w panierce; ( wpierw maczam w mące, potem w jajku i w bułce tartej
Proste Potrawyjajko 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku 2 płaskie łyżeczki soli + 1 do wyciągnięcia soków 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu olej Dip: 5 łyżek naturalnego jogurtu greckiego skórka i sok z 1/2 limonki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku sól do smaku Do tego: kilka plastrów łososia wędzonego na zimno roszponka (opcjonalnie) Sposób(...)odstaw na 15min. 3. Odciśnij przez ściereczkę jak największą ilość soków z warzyw. 4. Cebulkę dymkę poszatkuj wraz ze szczypiorek i dodaj do odciśniętych warzyw. 5. Dodaj mąkę, jajko i przyprawy - dokładnie wymieszaj całość. 6. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj cienką warstwą oleju. 7. Formuj placuszki i układaj na blasze w niewielkich odstępach - skrop olejem delikatnie
Kuchnia w Słońcu Skąpana