Świetna opcja szczególnie dla dzieci. Fajny smak, przygotujesz je w kilka minut i równie szybko znikną z talerza. Polecam. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (tłustego) 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu 0,5 łyżeczki soli 50 g śliwek suszonych 1 jajko odrobina suszonego tymianku Sposób przygotowania: Mięso, jajko i przyprawy umieszczamy w misce. Dodajemy pokrojone w drobną
Wielki apetyttego papka. Roladki obtaczamy w bułce, następnie w sezamie z jajkiem i znów w bułce. Mięso podsmażamy z każdej strony kilka minut na patelni na maśle. Następnie przekładamy na suche naczynie żaroodporne i wkładamy na 20 minut do piekarnika w temperaturze 160 stopni. Pozbędziemy się w ten sposób nadmiaru tłuszczu. W rondlu rozgrzewamy oliwę, dorzucamy pomidory z puszki, dodajemy posiekane
BaRepaslistonic_content = "1 szklanka mąki pszennej 1 jajko gorąca woda " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Mąkę mieszamy z jajkiem i zalewamy niewielką ilością gorącej wody. Mieszamy dokładnie, ciasto ma mieć dość zwartą konsystencję. Kiedy wyrobimy ciasto tak, że jest jednolite wkładamy je do woreczka foliowego i odkładamy na kilka minut. Dzięki temu ciasto łatwo będzie się wałkować. Krok 2 Ciasto
CoolinarniePLprzygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Idealne na prezent świąteczny, podjadanie przy kawie/herbacie czy po prostu bezceremonialne wcinanie podwieczorkowe. Przed Wami sposób na Snickerdoodles - ciasteczka o tajemniczym pochodzeniu, a dokładniej, to nieznanym i nazwie wywołującej uśmiech na twarzy. Składniki: 250 g mąki 2 łyżeczki gałki muszkatałowej 1 łyżeczka soli 130 g miękkiej margaryny 1 jajko 1 łyżeczka(...)Margaryna musi być koniecznie miękka, czyli mieć temperaturę pokojową, inaczej przy ubijaniu jej z cukrem nie wyjdzie nam puszysta masa. Czyli zaczynamy od ubicia margaryny z cukrem. Dodajemy następnie jajko i dalej ubijamy. Dosypujemy suche składniki i możemy już mieszać łyżką. Ciasto nie powinno się kleić, ale będzie mokre. Oddzielamy małe porcje i formujemy kulki w wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć
Karczma HonoriettyWytrawne tarty u mnie niestety rzadko goszczą , ale już teraz mogę obiecać , że wkrótce się to zmieni!Dziś mam dla Was przepis na prostą , klasyczną , a
Ostra na Słodkojednemu, ani drugiemu nie posmakowały. Oczywistym było więc, że knedle też nie staną się obiektem ich westchnień. A niech żałują! Bo o ile z samą morelą zrobiłam kilka i były "średnie", tak te z rodzynkami były naprawdę smaczne! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)półtłustego (250g) Ok 200g mąki pszennej 1 jajko ½ łyżeczki soli 12-15 sztuk moreli 3 łyżki rodzynek Sos śmietankowo-miętowy: 150ml kwaśnej 18% śmietany Garść liści mięty (bez łodyżek) 1 łyżeczka cukru pudru lub drobnego cukru kryształu Sposób przygotowania: Morele myjemy, osuszamy. Nacinamy i usuwamy pestkę, a w jej miejsce wkładamy kilka rodzynek. Odkładamy na bok i przygotowujemy ciasto
Kuchnia w czekoladzieduży kawałek schabu wieprzowego 1-1,5 kg świeżo mielony pieprz przeciśnięty ząbek czosnku sól łyżka musztardy łyżka topionego masła 200 g mrożonych podgrzybków * 50 ml wytrawnego wina 1 jajko kilka plastrów dobrej jakościowo szybki wieprzowej tłuszcz do podsmażania opakowania ciasta francuskiego (lub składniki na ciasto chlebowe podane poniżej). Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajo(...)rumiany kolor (także po brzegach). Zamykamy w ten sposób mięso, dzięki czemu pieczeń nie będzie sucha. Tak podsmażony schab wstawiamy do piekarnika i pieczemy go przez 60 minut (180 stopni, termoobieg). Po tym czasie wyjmujemy i pozwalamy mu odpocząć. W czasie pieczenia przygotowujemy ciasto. Jajko roztrzepujemy widelcem. Połowę jajka zostawiamy do smarowania ciasta, a połowę przekładamy do miski
Poezja Smaków - blog kulinarnylubię i okraszone dużą ilością zrumienionej cebulki. Danie idealne na obiad albo kolację na ciepło! Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO NA PIEROGI: * mąka pszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 0,5 łyżeczki * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 1/3 szt FARSZ: * dynia – 200 g * czerwona soczewica – 150 g * duża cebula(...)majeranek, gałka muszkatołowa – do smaku DODATKOWO: * cebula * oliwa z oliwek ( u mnie olej Carotino ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Opłukaną soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy posiekaną cebulkę oraz czosnek, a następnie pokrojoną dynię – przesmażamy kilka minut, a następnie podlewamy odrobiną wody, solimy, dodajemy gałkę muszkatołową i dusimy do miękkości
Ostra na Słodkolubię i okraszone dużą ilością zrumienionej cebulki. Danie idealne na obiad albo kolację na ciepło! Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO NA PIEROGI: * mąka pszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 0,5 łyżeczki * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 1/3 szt FARSZ: * dynia – 200 g * czerwona soczewica – 150 g * duża cebula(...)majeranek, gałka muszkatołowa – do smaku DODATKOWO: * cebula * oliwa z oliwek ( u mnie olej Carotino ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Opłukaną soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy posiekaną cebulkę oraz czosnek, a następnie pokrojoną dynię – przesmażamy kilka minut, a następnie podlewamy odrobiną wody, solimy, dodajemy gałkę muszkatołową i dusimy do miękkości
Ostra na Słodkousunąć kości. Składniki: 2 elementy kurczaka ( udko razem z podudziem ) 2 skrzydełka 1 pojedynczy filet z kurczaka ( niezbyt duży ) Czerwony knorr do mięs Farsz: 6 pieczarek 1 cebula 1 jajko Kilka gałązek natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej Sól Pieprz Odrobina oleju ( do smażenia ) Wykonanie: Z udek i skrzydełek usuwamy kości. Na obu końcach udek ( podobnie i skrzydełek ) robimy nacięcia(...)Miejsca przyczepów delikatnie podcinamy. I wyjmujemy kość. Podobnie robimy z drugiej strony i w ten sam sposób postępujemy ze skrzydełkami. Pieczarki kroimy na małe kawałki a cebulę w kostkę. Przesmażamy na oleju i doprawiamy solą i pieprzem. Do przestudzonych pieczarek dodajemy 1 jajko, pokrojony na kawałki filet z kurczaka, łyżkę bułki tartej, posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i doprawiamy. Farszem napełniamy
Smaki Ewyśredniej wielkości 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki octu winnego (czerwonego) sól, pieprz do smaku (ewentualnie przyprawa w płynie) sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do zakwaszenia Sposób przygotowania: 1. Gorącą wodę łączymy z mlekiem. Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą(...)oraz siekamy z powoli dolewaną mieszanką mleka i wody. Posiekane ciasto polewamy olejem oraz wbijamy jajko. Siekamy do połączenia się składników, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Odkładamy na ok 30 minut pod szklane naczynie podsypując blat mąką. 2. W tym czasie ugotowane mięso, cebulę oraz pieczarki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, dodajemy bułkę tartą i smażymy na oleju ciągle mieszając
Kuchnia w czekoladziemleka, soli i pieprzu (w ten sposób napowietrzamy masę jajeczną). Dodać szpinak z patelni oraz starty ser, wymieszać łyżką. Na patelni podgrzać drugą łyżkę masła, rozprowadzić je po całej powierzchni patelni. Wlać masę jajeczną ze szpinakiem i poukładać połówki pomidorków koktajlowych. Jajka wbić do głębokiego talerza, bądź miseczki, dodać sól, pieprz i mleko. Jajka roztrzepać widelcem, bądź rózgą kuchenną (przez(...)koliste ruchy ręką. Dodać starty ser i wymieszać. Na patelnię gdzie smażony był szpinak dodać roztrzepane jajka z serem, dodać połowę pokrojonych na połówki pomidorków koktajlowych, przykryć pokrywą i ustawić mały ogień. Zapiekać przez ok. 5 min. Omlet wstawić na kilka minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni, albo obrócić na drugą stronę i chwilę przypiec. SPODOBAŁ
Calzonella.compszennej szczypta cynamonu 1 jajko szczypta soli olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Gruszki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. 2. Dodać mąkę i cynamon i wymieszać. 3. Dodać jajko, szczyptę soli i ponownie wymieszać. Jeśli ciasto jest bardzo gęste można dodać kilka łyżek mleka, choć u mnie to nie było konieczne. 4. Smażyć
Kuchnia domowa AniBabka na białkach to dobry sposób na wykorzystanie białek, które czasem zostają przy okazji innych wypieków. Przepis ze starego zeszytu. 1 szklanka białek ( z 6-7 jajek) 1,5 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki 250 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel olejku waniliowego mieszanka keksowa pół opakowania budyniu malinowego łyżka kakao
Praktyczna plpuszka gotowej masy makowej (800-850g) 5 jabłek 6 jajek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek suchej kaszy manny 100 g rodzynek 100 g migdałów - u mnie płatki migdałowe 100 g orzechów - u mnie włoskie, mogą być też laskowe kilka kropel olejku rumowego lub arakowego Sposób przygotowania: 1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach
Kuchnia domowa Ani