miejsce, aż rozczyn „ruszy”. Używać wysokiego naczynka i pilnować, żeby drożdże nie "wyszły" górą ;) Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę – w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, cukier i całe jajko oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Można tu z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte(...)opruszyć mąką, przełożyć do niej z powrotem ciasto, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią – w ten sposób je odgazowywujemy – i chwilę jeszcze powyrabiać. Podzielić na 9-10 równych części, z każdej uformować kulkę, następnie każdą rozwałkować na okrągły polacuszek. Nakładać po dużej łyżce masy
Grunt to przepis!szklanka mąki (lub więcej) na panierkę ciasto:2 jajkaszklanka mąki tortowejok. 150 ml mlekapół łyżeczki solichili w proszku (pieprz cayenne)pieprzolej do smażenia Domowe Stripsy jak z KFC - Sposób przygotowania:Piersi z kurczaka kroimy na długie paski o grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (ich ilość według uznania lub ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw - im bardziej ostre(...)Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Kurczaka umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc). Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, wbijamy jajka i doprawiamy niewielka ilością soli, pieprzu i chili. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć
Słodka Stronawewnątrz i zwijamy roladkę, dokładnie w ten sam sposób jak zwijamy krokiety. Roladki panierujemy, obtaczając je kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju, wkładamy nasze roladki, kiedy tłuszcz zacznie skwierczeć, zmniejszamy gaz i smażymy przez około 12-13 minut, przewracając je co kilka minut na inny bok. Roladki podajemy z ziemniaczkami
KulinarneImpresje.plwiem miałam dodać ten przepis kilka dni temu, jednak co się odwlecze to nie uciecze :) Składniki (na około 6-7 gofrów)/całóść 980kcal/26g tłuszczu/108g węgli/77g białka/: 4 jajka 140g mąki pszennej pełnoziarnistej 30g odżywki białkowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250ml mleka 0,5% Sposób przygotowania: Blendujemy ze sobą wszystkie składniki na jednolitą masę tak przygotowaną masę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćrewelacyjny pomysł czy sposób na placki idealne. Ot, kilka składników, które były pod ręką a do tego gruszki, które - mocno już dojrzałe - czekały aby je zjeść lub wykorzystać w inny sposób. Jednak nam bardzo smakowały. A to już chyba wystarczający powód, aby się tutaj znalazły ;) Najlepsze na ciepło :) Składniki: 2 jajka 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki
My simple kitchenwszystkiego, ale mi najbardziej smakuje z sadzonym jajkiem i kotletem schabowym. Zapraszam dzisiaj na moją jej wersję z odrobiną mięty. Składniki: 500 g ogórków gruntowych 1 mała cebulka kilka listków drobniutko pokrojonej mięty 150 g kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżeczka otu 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ogórki umyć, obrać, zetrzeć na tarce na plasterki. Posypać
Gosia gotujesię nie skusić ;-) P.S. Może zna ktoś fajny sposób na wykorzystanie suszonych pomidorów? Takich bez oleju/zalewy, suchutkich Składniki -60 dag filetów rybnych (np. z mintaja) -cebula -marchewka -2 ziarna ziela angielskiego -liść laurowy -tost -jajko -1 i 1/2 szkl. mleka -łyżka mąki -łyżka masła -sok z cytryny -100 ml śmietany -kilka gałązek koperku, może być dodatkowo natka pietruszki -sól, pieprz
Zielona Kuchniaprzepysznie, szczególnie kiedy nadziejemy je na swój ulubiony sposób. Kombinacji było kilka ale najbardziej posmakowały nam te z nutellą. Ciekawe, które Wam posmakują najbardziej? Zakręcone brioszki Ciasto 325 g mąki tortowej + 1 łyżka 50 g cukru + 1 łyżka 15 g świeżych drożdży 150 ml mleka 75 g miękkiego masła 1 jajko szczypta soli 3 łyżki mleka w proszku Dodatkowo
Pieguskowa Kuchniagładką masę. Thermimix -do naczynia miksującego dodać jajka, sól, mąkę, mleko, zmiksować 20 sek, obroty 4 Smażenie – na rozgrzaną patelnię i odrobiną oleju wlać porcję ciasta. Smażyć tak długo aż będzie można naleśnik przewrócić. Z drugiej strony smażyć już tylko kilka sekund. Zdjąć naleśnik z patelni. W ten sam sposób usmażyć pozostałe. Mi wyszło 6 naleśników, średniej wielkości. Wykonanie
Kuchnia PokoleńZmieloną masę doprawić solą, tymiankiem, kolendrą, pieprzem. Dodać jajka i bardzo dokładnie wymieszać masę na pasztet. Formę do pieczenia pasztetu posmarować olejem i wyłożyć plastrami szynki, w taki sposób, aby zachodziły na siebie i pozostawić spory zapas na przykrycie wierzchu pasztetu. Masę przełożyć do formy, wyrównać i wygładzić łyżką. Stuknąć kilka razy formą z masą, aby usunąć powietrze
Codziennik Kuchennywidelcem), tak, aby uzyskać konsystencję gładkiego purée. Dodaj jajko, jogurt, mąkę i oliwę z oliwek, wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj po jednej czubatej łyżce stołowej masy z batatów, formując na patelni małe placuszki. Smaż przez kilka minut z obu stron na złoty kolor. W podobny sposób usmaż resztę placuszków. Przygotuj sos winegret: wymieszaj
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamnie kolej. Chruściki smażone w ten sposób są bardzo smaczne i chrupiące. Robi się je dosyć szybko a jeszcze szybciej znikają z talerza. Wypróbujcie koniecznie bo co tu dużo pisać- są po prostu pyszne! Poczęstowałam nimi dzisiaj kilka osób i wszystkie poprosiły o przepis, tak im smakowały. 3 jajka łyżka cukru waniliowego 200g mąki 150ml mleka 1 łyżka rumu szczypta
Smakołyki Asimleka ok 5 łyżek mąki olej do smażenia Sposób przygotowania: Filety kroimy na dwie części, doprawiamy solą i pieprzem i rozbijamy na cieńsze kotlety. Jajko mieszamy z dwoma łyżkami mleka. Kawałki kurczaka najpierw obtaczamy w mące, a następnie moczymy w jajku i panierujemy w ziemniaczanych chipsach. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony, pilnując by się
Kuchnia w czekoladzieAlpro możemy zastąpić zwykłym mlekiem + 2 łyżkami kakao. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Dodajemy jajka, olej oraz napój czekoladowy – wszystko razem dokładnie mieszamy. Smażymy średniej wielkości naleśniki, dostawiamy w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzewamy cukier, dodajemy truskawki i pokrojone banany oraz kokos. Podgrzewamy kilka minut aż cukier roztopi się i oklei owoce. Podajemy
Ostra na Słodkookoło 16x21 cm, około 6 kawałów): 3 jajka niepełna szklanka gęstego jogurtu naturalnego (polecam TOLE z Biedronki) 20-25 kropel stewii firmy SteviGold 4 łyżki mąki kukurydzianej kilka kropel aromatu kokosowego (lub innego wg. upodobań) 2 łyżeczki proszku do pieczenia spora garść mrożonych owoców leśnych (kupiłam paczkę w Biedronce) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (poza owocami) miksujemy na najwyższych
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość