Instructions Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga - wywczas końcówka sama się odłamie. Gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty. Szparagi powinny pozostać jędrne. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy wodę i odrobinę soli do smaku. Jajka ubijamy trzepaczką kilka sekund do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy(...)jednej strony, nie przewracamy go. Powinien mieć jasnozłoty kolor i tylko delikatnie ścięty wierzch. Tradycyjny ma kształt rulonu z zawiniętymi na kształt migdała końcami. Możemy jednak wybrać prostszy sposób - złożenie na pół. Omlet serwujemy od razu. By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/ Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Omlet francuski ze szparagami
Wędrówki po kuchnisobie około 1,5 kg ) Sposób wykonania : Mleko podgrzewamy do około 35 C i wlewamy na miski. Do mleka wsypujemy połowę cukru oraz dodajemy drożdże i mieszamy,aby nam się cukier i drożdże rozpuściły. Następnie dodajemy trochę mąki i mieszamy wszystko razem. Zostawiamy na kilka minut ,aby nam rozczyn troszkę podrósł w ciepłym pomieszczeniu. Jajka wybijamy do małej miseczki
Przepisy i porady kulinarneziemniaczaną 3 jajka 1 łyżeczka masła Etapy przygotowania Ślązaków: Ziemniaki obieramy, gotujemy a następnie przeciskamy przez praskę albo mielimy w maszynce...Moja mama pokazywała mi kilka technik robienia klusek Śląskich natomiast uważam, że najlepsza i chyba najbardziej popularną będzie taka... Masę ziemniaczaną wkładamy do miski, ziemniaki uklepujemy na równo, na ziemniakach rysujemy znak krzyża... w ten sposób mamy masę
NaKońcuJęzykaPodobno każdy ma swój sposób na sałatkę nicejską :) Składniki : - 1/2 główki sałaty lodowej, - 1/2 opakowania fasolki szparagowej mrożonej, - 2 - 3 ziemniaki, - 3 jajka, - 2 - 3 pomidory, - puszka tuńczyka w kawałkach, - mała cebula, - kilka czarnych oliwek. Sos : - 4 łyżki octu winnego, - 8 łyżek oleju, -2 łyżki ostrej musztardy, - sól, pieprz. Wykonanie : Fasolkę, ziemniaki i jajka ugotować. Składniki sosu wymieszać w zakręconym
Przepisy MikołajaSkładniki: 300 g mąki pszennej tortowej 1 szklanka suchego maku 1 szklanka mleka 4 jajka 250 g masła 250 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu do ciast (migdałowy) 150 g mlecznej czekolady masło + mąka pszenna do smarowania formy Sposób wykonania: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Podłużną formę smarujemy masłem i oprószamy mąką pszenną. Mąkę
Qchnia po prostujajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * cukier – 1 łyżka + jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Do misy przesiewamy Mix C – Brot-Mix. Dodajemy pokruszone drożdże, roztopione masło, jajko, ciepłe ( nie gorące! ) mleko oraz cukier i sól – wszystko razem dokladnie wyrabiamy kilka minut ( ja robię to robotem ) na gładkie, jednolite, elastyczne ciasto. Formujemy małe bułeczki, smarujemy roztrzepanym
Ostra na SłodkoCiasto robi się dosłownie w kilka chwil. Jest bardzo łatwe i nie sposób go zepsuć ;) Jest bardzo puszyste i każdemu smakuje. Ciasto można upiec z innymi owocami, np. malinami, jabłkami, wiśniami. Ciasto: 5 jajek 1,5 szkl cukru 2/3 szkl oleju łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 szkl mąki pszennej Kruszonka: 50 g masła
Smakołyki Asikiełbasy ½ litra żurku Jamar 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej z włoszczyzny) 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 duża cebula 3 suszone borowiki 1 ząbek czosnku 1 łyżka tartego chrzanu 5 łyżek śmietany 30% 4 jajka sól, pieprz Sposób przygotowania żurku: Chudy boczek i kiełbasę kroimy w plastry. Smażymy na patelni, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę
Podróż w kulinariakiełbasy Zakwas przygotowany wcześniej 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej z włoszczyzny) 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 duża cebula 4 suszone borowiki 2 ząbki czosnku 1 łyżka tartego chrzanu 5 łyżek śmietany 30% 4 jajka sól, pieprz Sposób przygotowania zakwasu na żur: Do dużego garnka wsypujemy mąkę i zalewamy ją taką ilością wrzącej wody
Podróż w kulinariażółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa : 2 szklanki suchego maku 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao 20 dkg bakalii ( rodzynki,orzechy,skórka pomarańczowa kandyzowana, migdały itp. ) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel olejku migdałowego Sposób wykonania : C iasto kruche : Z podanych składników w przepisie zagnieć ciasto kruche. Jeśli będzie zbyt
Przepisy i porady kulinarneSKŁADNIKI (2 porcje) pasta 1 dojrzałe awokado 1/2 pomidora 1/4 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku kilka gałązek świeżej bazylii świeżozmielony pieprz sól morska 2 łyżki soku z cytryny dodatkowo 2 plastry ulubionej wędliny drobiowej 4 jajka przepiórcze 2 kromki pełnoziarnistego lub żytniego pieczywa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ łyżeczką. Pomidora kroimy w drobną kostkę
DefinicjaSmakuSkładniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego 500g rabarbaru cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Białka ubij na sztywną pianę,dodając stopniowo cukier, a potem żółtka. Dodaj olej i zmiksuj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy i wszystko wymieszaj.Przelej ciasto
Wielki apetytszynki wędzonej gotowanej 4 średnie pieczarki 1 średnia cebula kilka gałązek szczypiorku kilka gałązek świezego tymianku 50 g sera ostrego żółtego 2 łyżki kwaśnej śmietany sól i pieprz do smaku 2 jajka 2-3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Sposób wykonania: Ziemniaki i pieczarki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podobnie żółty ser. Paprykę, cebulę
Gosia gotujekieliszek radełko do nacinania lub nóż Dodatkowo do przybrania: cukier puder marmolada z róży Sposób wykonania Mąkę przesiać, dodać do niej masło lub margarynę, żółtka, jajko, śmietanę i rum i szczyptę soli i dokładnie zagnieść jednolite ciasto. Gdy ciasto będzie elastyczne należy kilka minut je zbić wałkiem aby ciasto się napowietrzyło. Z gotowego ciasta odłożyć część do wałkowania a resztę
Na słodko lub wytrawnieW tym roku to już moje trzecie sezonowe pierogi, robiłam już z truskawkami i borówkami, a teraz przyszedł na czereśnie. Widywałam je kiedyś w internecie, ale
Kuchnia domowa Ani