jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:39/277)

Omlet z papryką, pomidorami i mielonym mięsem 153

okaże się wówczas „twardym orzechem do zgryzienia”. Żeby jednak było ciekawiej, omlet wykonany w sposób opisany poniżej można z technicznego punktu widzenia uznać za frittatę. Nie jestem wprawdzie przekonany czy użyty w nim zestaw składników to aby na pewno typowo włoska kuchnia, ale kilka dużych jajek wymieszanych z solidną porcją dodatków, smażone przez ok. 10 minut na dość wolnym ogniu

Kulinarna Pokusa
Pikantna tarta z młodą cukinią. 144

soli II. Farsz: 3 jajka 150 g śmietankowego serka topionego garść startego parmezanu  kilka suszonych pomidorów 1-2 ząbki czosnku 100 g jogurtu naturalnego sól pieprz bazylia oregano sos Louisiana/Tabasco do smaku  III. Dodatkowo: 650 g młodej cukinii (1 średniej wielkości)  1/2 czerwonej cebuli sól pieprz olej rzepakowy 100 g szynki serrano Sposób przygotowania: Masło ucieramy, dodajemy(...)lodówki na ok. 30 minut. Przygotowujemy farsz. Czosnek drobno siekamy, pomidory suszone kroimy. W misce umieszczamy jajka, serek topiony, parmezan i jogurt. Mieszamy trzepaczką, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Dodajemy przyprawy, zioła, czosnek, pomidory i sos Louisiana. Mieszamy. Ciasto podpiekamy przez kilka minut, w temp. 180 C. Wyjmujemy z piekarnika i napełniamy farszem. Na wierzchu układamy plastry cukinii cebulę i szynkę

DominikaDolci
Tagliolini z klopsikami 178

jesteśmy w stanie zliczyć na ile sposobów można podać makaron... chyba nie. W naszym domu jada się dużo makaronów, teraz przyszła ochota na makaron z klopsikami z sosem pomidorowym. Szybkie do zrobienia, aromatyczne a przy tym klopsiki są mięciutkie. Klopsiki tym razem zrobiłam wieprzowe, jeżeli nie lubimy wieprzowiny świetnie też się nadadzą drobiowe, wołowe itd. Oczywiście makaron wykonany własnoręcznie(...)zrobić klik (możemy równie dobrze wykorzystać kupny)mięso mielone wieprzowe 350 -400g jajko 1sztkaszkę manną 2 łyżki bułkę tartą 2 łyżkisól, świeżo zmielony pieprzprzyprawa mieszanka czosnku, bazylii, pomidorapłatki pomidorów suszone woda 50 ml bazylia świeża kilka listków parmezan po kilka wiórków na każdy talerz  Sos puszkę pomidorów  szalotka 2 sztczosnek 2 ząbkipomidory

Basia w kuchni
Kotlety z kaszy jęczmiennej i warzywami 139

jęczmiennych Stoisław 2 łyżki mąki pszennej Pęczek szczypiorku 1 jajko Sól, pieprz 1 łyżka masła Olej do smażenia Bułka tarta do panierowania Sposób przygotowania: Kaszę jęczmienną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostudzenia. Umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i pozostawiamy na kilka minut żeby puściła sok, odciskamy z nadmiaru wody. Marchewkę(...)tarce o grubych oczkach, pora kroimy w pół krążki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy marchewkę, pietruszkę i pora, smażymy przez kilka minut. Do miski przekładamy kaszę jęczmienną, dodajemy cukinię, podsmażone warzywa, posiekany szczypiorek, płatki jęczmienne, mąkę, wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, odprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Formujemy owalne kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażmy na rozgrzanym oleju

Bajeczna Kuchnia
Korzenne śledzie marynowane z czerwoną cebulką. 180

Korzenne śledzie marynowane z czerwoną cebulką zrobiłam na zbliżające się Święta. Jak co roku przygotowuję śledzie na kilka sposobów, wykorzystując sprawdzone, ulubione przepisy. Szukam również nowych

Codziennik Kuchenny
Placek drożdżowy z jabłkami i kruszonką oraz "Portugalka" 155

Codziennie z sadu przynoszone są wiaderka z opadającymi jabłkami (i gruszkami). I codziennie wymyślam sposób na ich przerobienie. Dziś zajadaliśmy się żabimi mordkami z Sielca , a kilka dni wcześniej upiekłam ciasto "imprezkowe" ciasto drożdżowe z dodatkiem jabłek i kruszonką. Ciasto znikało w oka mgnieniu głównie za sprawą pewnego młodego człowieka, który wciąż prosił o dokładkę 😉 Piekłam je z myślą(...)łyżeczka 600 g mąki pszennej jajko szczypta soli 10 g cukru waniliowego Kruszonka 130 g mąki pszennej 100 g miękkiego masła 100 g cukru łyżeczka cukru waniliowego ok. 6 - 8 jabłek Masło roztopić w rondelku. Drożdże wymieszać w mleku zmieszanym z wrzątkiem i łyżeczką cukru. Zostawić do namnożenia drożdży. W misce wymieszać mąkę, rozbełtane jajko, sól, cukier i cukier waniliowy

Weekendy w domu i ogrodzie
Omlet francuski ze szparagami i szynką parmeńską 142

Instructions Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga - wywczas końcówka sama się odłamie. Gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty. Szparagi powinny pozostać jędrne. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy wodę i odrobinę soli do smaku. Jajka ubijamy trzepaczką kilka sekund do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy(...)jednej strony, nie przewracamy go. Powinien mieć jasnozłoty kolor i tylko delikatnie ścięty wierzch. Tradycyjny ma kształt rulonu z zawiniętymi na kształt migdała końcami. Możemy jednak wybrać prostszy sposób - złożenie na pół. Omlet serwujemy od razu. By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/ Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Omlet francuski ze szparagami

Wędrówki po kuchni
Przepis na ciasto drożdżowe. 160

sobie około 1,5 kg ) Sposób wykonania : Mleko podgrzewamy do około 35 C i wlewamy na miski. Do mleka wsypujemy połowę cukru oraz dodajemy drożdże i mieszamy,aby nam się cukier i drożdże rozpuściły. Następnie dodajemy trochę mąki i mieszamy wszystko razem. Zostawiamy na kilka minut ,aby nam rozczyn troszkę podrósł w ciepłym pomieszczeniu. Jajka wybijamy do małej miseczki

Przepisy i porady kulinarne
Grilowana pierś kurczaka z puree z groszku zielonego 150

ziemniaczaną 3 jajka 1 łyżeczka masła Etapy przygotowania Ślązaków: Ziemniaki obieramy, gotujemy a następnie przeciskamy przez praskę albo mielimy w maszynce...Moja mama pokazywała mi kilka technik robienia klusek Śląskich natomiast uważam, że najlepsza i chyba najbardziej popularną  będzie taka... Masę ziemniaczaną wkładamy do miski, ziemniaki uklepujemy na równo, na ziemniakach rysujemy znak krzyża... w ten sposób mamy masę

NaKońcuJęzyka
Sałatka nicejska 144

Podobno każdy ma swój sposób na sałatkę nicejską :) Składniki : - 1/2 główki sałaty lodowej, - 1/2 opakowania fasolki szparagowej mrożonej, - 2 - 3 ziemniaki, - 3 jajka, - 2 - 3 pomidory, - puszka tuńczyka w kawałkach, - mała cebula, - kilka czarnych oliwek. Sos : - 4 łyżki octu winnego, - 8 łyżek oleju, -2 łyżki ostrej musztardy, - sól, pieprz. Wykonanie : Fasolkę, ziemniaki i jajka ugotować. Składniki sosu wymieszać w zakręconym

Przepisy Mikołaja
Piegusek z mleczną czekoladą 86

Składniki: 300 g mąki pszennej tortowej 1 szklanka suchego maku 1 szklanka mleka 4 jajka 250 g masła 250 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu do ciast (migdałowy) 150 g mlecznej czekolady masło + mąka pszenna do smarowania formy Sposób wykonania: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Podłużną formę smarujemy masłem i oprószamy mąką pszenną. Mąkę

Qchnia po prostu
MLECZNE BUŁECZKI – BEZGLUTENOWE! 229

jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * cukier – 1 łyżka + jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Do misy przesiewamy Mix C – Brot-Mix. Dodajemy pokruszone drożdże, roztopione masło, jajko, ciepłe ( nie gorące! ) mleko oraz cukier i sól – wszystko razem dokladnie wyrabiamy kilka minut ( ja robię to robotem ) na gładkie, jednolite, elastyczne ciasto. Formujemy małe bułeczki, smarujemy roztrzepanym

Ostra na Słodko
Olejowe ciasto z borówkami 207

Ciasto robi się dosłownie w kilka chwil. Jest bardzo łatwe i nie sposób go zepsuć ;) Jest bardzo puszyste i każdemu smakuje. Ciasto można upiec z innymi owocami, np. malinami, jabłkami, wiśniami. Ciasto: 5 jajek 1,5 szkl cukru 2/3 szkl oleju łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 szkl mąki pszennej Kruszonka: 50 g masła

Smakołyki Asi
,,Tradycyjny żurek’’ 104

kiełbasy ½ litra żurku Jamar 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej z włoszczyzny) 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 duża cebula 3 suszone borowiki 1 ząbek czosnku 1 łyżka tartego chrzanu 5 łyżek śmietany 30% 4 jajka sól, pieprz Sposób przygotowania żurku: Chudy boczek i kiełbasę kroimy w plastry. Smażymy na patelni, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę

Podróż w kulinaria