jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:35/277)

Ucierany rabarbarowiec 301

pory je mam schowane w dużej kopercie i od czasu do czasu je przeglądam. Składniki (blaszka 34x26cm): kilka łodyg rabarbaru 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: 1. Jajka utrzeć do białości z cukrem. Partiami dodawać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia oraz

Kuchnia domowa Ani
Roladki z Kurczaka z Szynką i Serem 1139

słodka papryka w proszku sól pieprz (ewentualnie można użyć gotowej przyprawy do kurczaka) kilka plasterków szynki kilka plasterków żółtego sera ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka odrobina mleka olej Roladki z Kurczaka z Szynką i Serem  - Sposób przygotowania: Kurczaka porcjujemy na plastry o grubości 1,5-2 cm, a następnie delikatnie rozbijamy na cieniutkie

Słodka Strona
Babka majonezowa - Wielkanoc tuż tuż... 170

doskonała! ^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*  WESOŁYCH, CIEPŁYCH I RODZINNYCH ŚWIĄT ORAZ SMACZNEGO JAJKA ŻYCZĘ WSZYSTKIM CZYTELNIKOM BLOGA ;-)   ^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^* Składniki: 4 jajka 2 czubate łyżki majonezu 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 3/4 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel olejku śmietankowego Sposób przygotowania: Mieszamy w miseczce żółtka, majonez i olejek. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z cukrem

Kolorowy Przepisownik
jabłkowe racuchy 173

jajka 3-4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jabłka szczypta cynamonu łyżka oleju sposób przygotowania W misce wymieszać mąkę,  cukier i proszek do pieczenia,  następnie dodać zsiadłe mleko, oraz jajka, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na kilka minut. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne i pokroić je w plastry, grubości pół centymetra.  Rozgrzać

Miód i pieprz
delikatna zupa pulpetowa z leszcza 178

składniki dla czterech osób 1 spory leszcz, lub kilka mniejszych ryb o wadze ok. 800-1000 g  6 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 średnia marchewka 1 niewielki por kawałek selera 1 korzeń pietruszki 1 ząbek czosnku Pieprz, sól pół pęczka naci pietruszki pół pęczka szczypioru 1 jajko sposób przygotowania Rybę dokładnie myjemy i zalewamy zimną wodą, dodając

Miód i pieprz
Kiełbasa ze słoika 208

Kiełbasą, za bardzo ich lubimy. Ale słoików mamy już dość. Odpoczniemy z tydzień i przygotujemy dla was kilka wędlin z szynkowaru. Szynkowar to genialne urządzenie. Przy jego pomocy w bardzo prosty sposób można zrobić różne wykwintne wędliny. Mi się marzy coś z jajkiem w środku. Pomyślimy o tym, może się uda. A skoro wspomniałem na wstępnie

Marder&Marder Manufacture
Nietypowa zupa mleczna (makowe kluski na mleku) 170

makowej 1,5 szklanki mleka (plus 2 łyżki do klusek) opcjonalnie można dosłodzić mleko miodem szczypta cynamonu Sposób przygotowania: Mąkę (z płatków), jajko, masę makową, 2 łyżki mleka dokładnie mieszamy tak przygotowaną masę nakładamy łyżką na gotujące się mleko i gotujemy przez kilka minut (na małym ogniu) po przełożeniu do miseczki posypujemy odrobiną cynamonu SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Burgery z kaszy jaglanej i ciecierzycy 229

soli himalajskiej 1 łyżeczka cukru brązowego Papier do pieczenia 1 jajko do posmarowania bułek Sos: 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1/4 szklanki majonezu 1/4 szklanki ketchupu Słodka papryka mielona  Eco Blik Chili mielone  Eco Blik Dodatkowo: 1 cebula czerwona 2 pomidory Ogórek zielony Kilka liści sałaty Sposób przygotowania: Przygotowujemy zaczyn na bułki: do miski wsypujemy mąkę pszenną, wlewamy(...)przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na 8 części, formujemy w kulki, spłaszczamy dłonią, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut. Upieczone bułeczki układamy na metalowej kratce i pozostawiamy do ostudzenia. Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka, zalewamy

Bajeczna Kuchnia
Kotlety mielone z jajkiem z sosem grzybowym 243

smaku)Jakiś czas temu znalazłam bardzo ciekawy przepis pozwalający w nietypowy sposób urozmaić zwykłe kotlety mielone. Pomysł okazał się doskonały. Kotlety są aromatyczne i mięciutkie, wprost rozpływające się w ustach. Ze swojej strony dodałam kilka niewielkich zmian w przepisie, absolutnie nie wpływających na smak kotletów.Ugotować 2 jajka na twardo. Ugotowane jajka obrać i pokroić w drobną kosteczkę.Do miski

Świat Domowej Kuchni
Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym 259

jajka 1 mała czerwona cebula 1/2 łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta kurkumy kilka płatków chili sól i pieprz do smaku 2 łyżki mąki bułka tarta do panierowania olej do smażenia(...)duża garść suszonych podgrzybków 1 łyżka masła 100 ml słodkiej śmietany 1 łyżeczka mąki 1 szklanka wody sól do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajka, mąkę i wszystkie przyprawy.Wymieszać ręką lub mikserem na gładką masę. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę i poddusić na złoto na łyżeczce oleju, dodać do całości. Uformować kotlety, panierować w mące

Gosia gotuje
Keks 160

" Jak tam świąteczne obżarstwo? U mnie pozostały jeszcze tylko słodkości. Fakt, faktem, zrobiłam wszystkiego bardzo dużo, ale ciasta powędrowały do czterech rodzin, więc było warto :) Każdy

Słodkie Przyjemności
Sajgonki z mięsem mielonym 204

dużych kapusta pekińska - 6 liści marchewka - 1 szt jajko - 1 szt dodatkowo papier ryżowy tłuszcz do smażenia sos słodko-kwaśny do podania z sajgonkami Sposób przygotowania: Mięso mielone przełożyć do garnka, podsmażyć na tłuszczu. Marchewkę obrać, opłukać razem z pieczarkami, pokroić w cienkie słupeczki, dodać do mięsa, poddusić przez kilka minut. Makaron połamać na mniejsze kawałeczki, zalać wrzątkiem, odstawić(...)minuty, odcedzić, dodać do mięsa. Liście kapusty porwać na mniejsze kawałki, dodać do mięsa, doprawić sosem sojowym i przyprawami. Na samym końcu dodać jajko , wymieszać, poddusić. Pojedyncze płaty papieru ryżowego zanurzać w ciepłej wodzie , osączyć i rozłożyć na desce. Na wilgotnym papierze ryżowym,  ułożyć farsz, zwijać tak jak krokiety w rulonik. Smażyć sajgonki w głębokim tłuszczu, uważać by podczas

Kuchnia Danusi
Sernik dyniowy na ciasteczkowym spodzie 159

jajek\r","1 budy\u0144 waniliowy\r","2 \u0142y\u017ceczki cukru waniliowego\r","1 \u0142y\u017cka kaszy manny\r","Polewa\r","1\/2 puszki masy kajmakowej\r","3 \u0142y\u017cki krem\u00f3wki\r","1\/2 \u0142y\u017ceczki cynamonu"],"name":"Sernik dyniowy na ciasteczkowym spodzie","recipeInstructions":["Sp\u00f3d\r","Herbatniki kruszymy - najpro\u015bciej przesypa\u0107 do torebki i przejecha\u0107 kilka(...)dałam Wieluń) 300 g puree z dyni 170 g brązowego cukru 6 jajek 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka kaszy manny Polewa 1/2 puszki masy kajmakowej 3 łyżki kremówki 1/2 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania Spód Herbatniki kruszymy - najprościej przesypać do torebki i przejechać kilka razy wałkiem. Masło rozpuszczamy a orzechy mielimy drobno Wszystkie składniki mieszamy. Masą wylepiamy

Mieszam w Garnku
Sernik z brzoskwiniowym musem 172

ktoś woli mniej słodki dać 150 g) - 3 jajka - kilka kropel olejku waniliowego - 2 duże płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Mus brzoskwiniowy : - puszka brzoskwiń 820g ( po odsączeniu 480 g ) - 50 ml wody - 2 galaretki brzoskwiniowe - sok z połowy cytryny spód ciasta : - 230 g herbatników maślanych - 60 g roztopionego masła Sposób wykonania : Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni , Herbatniki rozkruszyć w malakserze/blenderze(...)Blaszkę owijamy folią aluminiową tak aby było szczelnie najlepiej 2-3 razy . Wstawić do lodówki . Do miski wrzucić sery,wymieszać ,dodać mąkę,olejek i cukier,wymieszać , dodawać po jednym jajku cały czas mieszając aż połączą się składniki , gotową masę wylewamy na schłodzony spód. Na dużą blaszkę wylewamy wrzącą wodę ,stawiamy w niej sernik ,woda powinna sięgać

Wypieki Rene
Ciasteczka owsiane "makaroniki" 155

godzinami! ;) Składniki (11 ciasteczek): 2 jajka 1 szklanka płatków owsianych firmy Kupiec 0,5 szklanki otrębów pszennych firmy Kupiec 1 łyżka maku kilka kropel olejku migdałowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka masła 3/4 szklanki mleka 2-3 łyżki miodu opcjonalnie garść rodzynek lub żurawiny (kto co lubi;)) Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy mleko, miód kiedy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Makowiec gotowany 249

polewa+orzechy włoskie na wierzch Sposób przygotowania: 1. Z podanego wcześniej przepisu upiec biszkopt na prostokątnej blaszce. 2.Mak zaparzyć dzień wcześniej. W razie potrzeby odcedzić i dwukrotnie zmielić. 3. W garnku rozpuścić masło. Dodać mak i mieszając gotować kilka minut. 4. Do maku dodać cukier. Mieszać. 5. Do masy makowej wbić po jednym jajku i szybko wmieszać. Dodać kilka kropel

A Ty Smakuj Mnie
Babka z jagodami wg Aleex 180

obtoczenia owoców Dodatkowo: • cukier puder do posypania ciasta Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Formę z kominkiem wysmarować masłem i posypać mąką. 2. Masło ucierać z cukrem mikserem na najwyższych obrotach przez kilka minut. Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie lub średnie i dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu ucierać przez około 30 sekund

W mojej kuchni
Cebularze - lubelski przysmak 249

przykryciem na kilkanaście minut.Masło stopić i lekko przestudzić, żeby nie było gorące lecz ciepłe. Wlać do rozczynu, wsypać resztę przesianej mąki i sól. Jajko roztrzepać, odlać odrobinę do posmarowania bułeczek. Resztę wlać do ciasta i wszystko razem dobrze zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne i bez problemu odchodzić od dłoni.Po dokładnym wyrobieniu odstawić je przykryte(...)cebulę przygotować dzień wcześniej, wtedy jest smaczniejsza. U niej znajdziecie też drugi sposób jej przygotowywania, ja jednak dusiłam cebulę na patelni.Z wyrośniętego ciasta uformować kilka kulek, spłaszczać je na grubość około 1,5-2 cm i układać na blasze wyłożonej pergaminem. Brzegi wysmarować pozostałym jajkiem, a na środku układać cebulowy farsz.Cebularze ostawić na około 15 minut do podrośnięcia.Piec

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krokiety z indyka 196

naleśniki nadziewane farszem, zwinięte w rulon, panierowane w jajku i bułce. Tak właśnie przyrządziłam krokiety z indyka, choć zamiast bułki użyłam zmielonych migdałów. Krokiety można faszerować na wiele sposobów! Świąteczne resztki czy rosołowe mięso są idealne na farsz do krokietów . Nadziewane naleśniki można zamrozić. Mniejszą porcję można swobodnie przechować przez kilka dni w lodówce. Jeśli planuję przechować krokiety to panieruję(...)przed podaniem. Krokiety Składniki: 16 dużych krokietów 800 g pieczonego indyka, bez kości 1 duża cebula 2 jabłka 500 g nadzienia z indyka sól i pieprz do smaku 2 jajka i 5 czubatych łyżek bułki do panierowania, u mnie zmielone migdały Ciasto naleśnikowe 350 g mąki 3 jajka 500 ml mleka 2 łyżeczki soli olej do smażenia Zmiksuj składniki

codojedzenia
Gofry z musli, lodami i sosem owocowym 172

200g mrożonej mieszanki z owoców leśnych 50g cukru Sposób przygotowania gofrów: Mleko, jajka i cukier miksujemy ze sobą, następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i musli. Na końcu dodajemy roztopione i przestudzone masło. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Nalewamy porcję ciasta na mocno rozgrzaną płytkę gofrownicy i pieczemy kilka minut do zrumienienia. Gotowe gofry studzimy na kratce(...)układamy ciepłych gofrów jeden na drugim, ponieważ zmiękną i zrobią się gumowate. Sposób przygotowania sosu: Mrożone owoce przekładamy do rondelka, na małym ogniu z dosłownie 1 łyżką wody rozmrażamy. Dodajemy cukier i cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania. Gdy nadmiar soku odparuje i konsystencja zrobi się bardziej gęsta, blenderujemy owoce na gładki sos. Gofry podajemy z lodami oraz przestudzonym sosem

Kuchnia w czekoladzie