zrobiłam na szybko bez spodu. Składniki n a ok 12 sztuk: 5 jajek 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1 mały brokuł 12 pomidorków koktajlowych 150 g pieczarek 1/2 małej cukinii 1 mała papryka czerwona kilka sztuk szerokiej zielonej fasoli szparagowej sól, pieprz, gałka muszkatołowa świeża bazylia Sposób przygotowania: Warzywa umyć i osuszyć.Pieczarki pokroić w plasterki, posolić i przez kilka
Ze smakiem i z pasjąSkładniki : około 10 średnich młodych ziemniaków 2-4 jajka 6-7 rzodkiewek 1 ogórek gruntowy kilka listków sałaty podwójna pierś z kurczaka kilka gałązek koperku przyprawa do kurczaka olej do smażenia sos : 1 łyżka musztardy 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka naturalnego miodu Sposób wykonania : P iersi z kurczaka umyć,osuszyć,pokroić w paski, przyprawić
Przepisy i porady kulinarnebędzie takie, które najbardziej smakuje moim bliskim oraz mi samej ;) Mam kilka sprawdzonych sposobów sadzenia, którymi chętnie się z Wami podzielę - zapraszam do lektury :) Sadzenie klasyczne: Metoda 1 Aksamitne, ścięte i miękkie białko + rozlewające się żółtko Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło i czekamy do jego roztopienia, następnie wbijamy jajko i zmniejszamy ogień do minimum, przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Smażymy
upichconażółtej papryki pokrojonej w kostkę 1/4 zielonego ogórka ze skórką pokrojonego w kostkę 6-8 tygrysich krewetek 1 łyżka grzanek ziołowych 1 garść pokrojonych czarnych oliwek 1 -2 jajka w koszulce Sos Grecki firmy Knor ( na ta porcję połowa sosu jest wystarczająca) sok z połowy cytryny(...)kilka listków zaparzonej cykorii Sposób: Cykorię ucinamy od strony korzenia , delikatnie strzepujemy by listki się rozwarstwiły. Następnie myjemy i delikatnie osuszamy. W małym garnuszku gotujemy wodę dodając sok z cytryny i umieszczamy cykorię, tylko na chwilkę dosłownie 2 minutki. Cykorię wyciągamy i osuszamy. Wszystkie warzywa pokrojone w kostkę mieszamy delikatnie łącząc z sosem Greckim (zostawiamy troszkę sosu by polać listki
Viola cooks with passionłyżki kwaśnej śmietany 3 żółtka Wierzch 250 g kurek 2 spore cebule 2 łyżki masła 1 mała śmietana 18% kilka małych pomidorków 150 g serka śmietankowego 1 opakowanie mozzarelli Galbani 2 jajka sól, pieprz, zioła prowansalskie 3 ząbki czosnku Sposób przygotowania Ciasto Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki
Mieszam w Garnkuwaniliowego Masa serowa: - 250g serka mascarpone - 4 duże łyżki cukru pudru - 80ml śmietanki 30% - 1 całe jajko - kilka kropel olejku waniliowego - 2 duże łyżki budyniu waniliowego Dodatkowo: - 300g mrożonych lub świeżych jagód - 1 duża świeża figa Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie
Wypieki ReneSkładniki: 1 mała cukinia 1 świeża czerwona papryka 1 mały brokuł 1 średnia cebula 1 łyżka oleju kilka plastrów sera (u mnie oscypek) 8 jajek 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz ziołowy 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki Sposób przygotowania: Cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę drobno poszatkować. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki. Olej rozgrzać na patelni i przełożyć wszystkie
Prosto i Smacznie z Anetąwanilią. Smakowały znakomicie. Polecam. Składniki: • 3 szkl. mąki (jej ilość może się zmieniać, to zależy od suchości mąki) • 2 jajka • 1 1/2 szkl. mleka • 2 łyżki cukru • 3 dag drożdży • sól • olej do smażenia • kilka dojrzałych śliwek • cukier puder Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozkruszyć , posypać cukrem, odstawić. 2. Mleko podgrzać, ciepłe dodać do drożdży, wymieszać. 3. Jaja wybić do miseczki
W mojej kuchnimasłem orzechowym to prawdziwa rozpusta dla podniebienia. Ciastka z płynną czekoladą znajdziemy w menu wielu restauracji – jednak prostym sposobem możemy zrobić sobie takie w domu. Wystarczy kilka dobrej jakości składników: prawdziwe masło, czekolada o wysokiej zawartości kakaowca, ekologiczne jajka oraz ulubione masło orzechowe. Cały sekret ciastek polega na krótkim pieczeniu – wtedy środek fondantu pozostanie ugotowany, lecz jeszcze
Poezja smakuSkładniki 1 kurczak ( bez piersi ) 3 marchewki 1 korzeń pietruszki kilka gałązek natki pietruszki gałązka lubczyku 2 kostki rosołowe sól, pieprz 1 puszka zielonego groszku 3 jajka żelatyna natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Kurczaka podzielić, umyć i wrzucić do garnka z wodą wraz z obraną marchwią, korzeniem pietruszki oraz zieleniną i kostkami rosołowymi. Gotować do miękkości mięsa. Doprawić do smaku
A Ty Smakuj Mnieskładniki* 1 jajko* 35 g mąki pszennej* 30 g cukru* aromat waniliowy 3-4 kropleSposób wykonaniaDo miski wybić jajko, wsypać cukier i ubijać przy pomocy miksera
Mix smakuskładnikibiszkopt* 1 jajko* 35 g mąki pszennej* 30 g cukru* olejek waniliowymasa serowa* 500 g mielonego twarogu śmietankowego* 400 ml śmietany kremówki* 75 g cukru pudru
Mix smaku...a do tego ziemniaczki, kefirek, ewentualnie zielona sałata lub mizeria i nic więcej nie trzeba. Jakby powiedziała moja mama - majątek :)A pod przepisem zapraszam na kilka
Kuchnia domowa Aniwywaru, dodać umyty, pokrojony w plastry zielony ogórek, drobno pokrojony koperek ( jeśli mamy szczypiorek też warto dodać ) oraz ugotowane jajko. Ja dodałam też kilka plastrów ugotowanych buraczków, zjadamy dobrze wychłodzony Część przeznaczoną na botwinkę podajemy na ciepło. W ten sposób mamy dwie zupy. Jeśli jednak nie chcemy mieć dwóch rodzajów zup to wywar cedzimy i przygotowujemy tylko chłodnik, świetny
Proste Potrawykalarepą. Całość wyszła bardzo pyszna i zdrowa. Składniki: kilka kalarepek 0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 małe marchewki pęczek natki pietruszki 2 łyżki tartej bułki 1 jajko sól pieprz 0,5 l bulionu pół szklanki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej pół pęczku koperku Sposób przygotowania: Kalarepki umyć. Jeśli są stare, łykowate i zdrewniałe(...)trzeba robić. Ściąć wierzchnią warstwę, tzw. kapelusz. Kalarepy wydrążyć łyżeczką, uważając by nie uszkodzić wierzchniej warstwy. Kapelusze również nieco wydrążyć. Kalarepy wrzucić do gotującego się bulionu. Gotować kilka minut, muszą być jędrne, ale lekko ugotowane. Wyjąć z bulionu łyżką cedzakową. Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę, zeszklić na łyżce masła i łyżce oliwy. Dodać startą na tarce marchewkę, chwilkę podsmażyć
na moim stole...