Nadzienie: 500ml mleka (podzielone 400ml+100ml) 50g masła 100g cukru (podzielone 50g+50g) 25g mąki pszennej 20g mąki kukurydzianej 2 jajka (rozdzielone białka od żółtek) 1/2 laski wanilii/ kilka kropel aromatu waniliowego Dodatkowo: sezonowe owoce Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto z podanych składników. 2. Rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. 3. Ponakłówaj obficie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki: 8 gruszek sok z połowy cytryny 5 łyżeczek cukru łyżeczka cynamonu 10 dag żurawiny 8 bułek (najlepiej kajzerek) 4 jajka 3 szklanki mleka tłuszcz do wysmarowania naczynia Sposób przygotowania: Żurawinę zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilka minut. Gruszki obieramy ze skórki. Kroimy w plastry. Przekładamy do miski. Wlewamy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Dodajemy 3 łyżeczki cukru
Pobite gary Barbaryomlet z szynką Treściwy i smaczny posiłek na początek dnia, czyli wszystko czego potrzebujemy o poranku. składniki na jedną porcję 2 jajka 1 łyżka masła 2 łyżki mleka 5 plastrów szynki sól, pieprz ewentualnie kilka oliwek sposób przygotowania Na patelnię, kładziemy pokrojoną w paski szynę i przesmażamy ją na niewielkim ogniu z masłem ( masło dodajemy po chwili, kiedy
Miód i pieprzwygląda Składniki 1 jajko 1 sałata pierzasta- kilka listków 1 pomidor 1 plaster szynkowej lub bekonu 1 łyżka oleju do usadzenia jajka Sposób wykonania Rozdrabniam sałatę . Po prostu rozrywam ją rękoma na drobne kawałeczki Lubie sałatę pierzastą ,ponieważ jest delikatna i krucha. Na sałatę kładę plastry pomidora . Ilość plastrów dowolna . Ważne aby były grube tak ok 5mil. Teraz plaster
Eli Gotowaniejuż jest przemielony) 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 dojrzały banan 1 łyżka wiórków kokosowych 2 łyżki fruktozy lub innego słodzidła 2 jajka dla podkreślenia bananowego smaku dodałam kilka kropel aromatu bananowego dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki na spód rozsmarowujemy masę w formie wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez około 10 minut w temp
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćszklanka octu 1/2 szklanki cukru dodatkowo: 1 marchewka 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego łyżka soli kilka ziarenek pieprzu Sposób wykonania: Mięso ryby zmieliłam dwa razy na sitku o bardzo małych oczkach ( takich jak na pasztet ), łopatkę na tradycyjnych. Dodałam jajka, garść bułki tartej. Do smaku doprawiłam solą, pieprzem, wegetą i świeżym czosnkiem ( 3 ząbki, przeciśnięte przez praskę). Wodę
Darcia w kuchnipuszka kukurydzy złocistej z groszkiem Bonduelle Pół pęczka natki pietruszki 10 łyżeczek żelatyny Skworcu Sposób przygotowania: Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy na kilka minut żeby napęczniałą. Rosół zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Dodajemy napęczniałą żelatynę, odstawiamy do ostudzenia. Obrane jajka kroimy na połowę, układamy na dnie formy sylikonowej do pieczenia babki. Szynkę i ugotowane marchewki kroimy w kostkę
Bajeczna Kuchniaszklanki oleju 2 jajka szczypta soli Farsz: 1 kilogram kapusty kiszonej 1 cebula garść suszonych grzybów sól, pieprz Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby przekładamy do miski , zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na kilka godzin, gotujemy do miękkości, odcedzamy. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, studzimy i odciskamy z nadmiaru(...)pióra, przesmażamy na rozgrzanym oleju. Grzyby, kapustę i cebulę mielimy w maszynce na sitku o dużych oczkach, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wlewamy mleko, wodę gazowaną, olej i miksujemy mikserem, lekko solimy do smaku. Ciasto odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło, na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy porcję
Bajeczna Kuchniamaki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao Masa śmietankowa: 400ml śmietanki kremówki 36% 250g mascarpone kilka kropli aromatu migdałowego cukier puder do smaku Dodatkowo: migdały w słupkach migdały w całości nie blanszowane Sposób przygotowania: Ciasto migdałowe: Migdały mielimy w blenderze. Jajka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z datkiem szczypty soli. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo cukier(...)stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 20 minut. Masa migdałowa: Migdały mielimy w blenderze. Miksujemy z cukrem i miękkim masłem. Jedno jajko rozbijamy do szklanki bełtamy i połowę dodajmy do masy. Dodajemy także 2 całe jajka i rum. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Chłodzimy w lodówce przez 10-15 minut przed nałożeniem na ciasto migdałowe. Biszkopt kakaowy
Pyry na Gazwanilii Krem 1 małe opakowanie śmietany kremówki erytrol do smaku 250 g serka śmietankowego (dałam sernikowo-kanapkowy Wieluń) kilka kropel ulubionego aromatu owoce do ozdobienia Sposób przygotowania Krem Śmietanę ubijamy na sztywno z erytrolem. Dodajemy aromat i serek. Mieszamy. Ciasto Jajka, startą i lekko odciśniętą cukinię i masło mieszamy w jednej misce. W drugiej misce mieszamy suche składniki. Mieszamy zawartość
Mieszam w Garnkucebuli 1 jajko świeżozmielony pieprz sól morska panierka bułka tarta /sezam/ płatki owsiane/ pokruszone krakersy mąka orkiszowa/kukurydziana/pszenna 1 jajko salsa 10-15 pomidorków koktajlowych 1 ząbek czosnku kilka gałązek świeżej kolendry 1-2 łyżki ketchupu dobrej jakości świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na paluszki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką pastę ( jeśli mamy blender o niskiej mocy, lepiej
DefinicjaSmakutortowej 1¼ łyżeczki proszku do pieczenia ¾ łyżeczki sody oczyszczonej 2-3 gruszki Kilka śliwek Cukier puder Sposób przygotowania: Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Masło miksujemy kilka minut z cukrami, a następnie wbijamy po jednym jajku. Dodajemy puree z dyni, mieszamy. Na końcu dodajemy przesiane składniki i delikatnie łyżką mieszamy tylko
Kuchnia w czekoladziecukru we krwi oraz poziom złego cholesterolu. Składniki: 1 duże dojrzałe awokado 2 jajka ugotowane na twardo 2 gałązki szczypiorku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka owoców goi kilka płatków chili sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, obrać ze skórki, drobniutko pokroić
Gosia gotujetrzcinowego Dodatkowo: 1/2 szklanki do smażenia gotowych naleśników cukier puder do posypania po wierzchu bądź kilka kostek startej czekolady Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 20ml mleka. Studzimy tak, by masa czekoladowa była nadal płynna. Resztę mleka wraz z jajkiem i białkiem ubijamy na puch. Dodajemy przesianą mąkę, cukier puder, olej oraz szczyptę soli(...)końcu dodajemy ostudzoną czekoladę oraz posiekaną miętę i mieszamy. Na patelni o śr. ok 26cm smażymy naleśniki. Jeśli nam przywierają, użyjmy do smażenia oleju, wlewając kilka kropel bezpośrednio na patelnię przed każdorazowym nalaniem ciasta. 2. Ser rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtko, śmietankę, cukier oraz syrop. Całość dobrze mieszamy. Usmażone naleśniki smarujemy przez środek serkiem i zwijamy na kształt krokieta
Kuchnia w czekoladzieświeżych drożdży 4 łyżki cukru 250ml ciepłego mleka 500g mąki pszennej Szczypta soli 1 jajko 2 łyżki masła 1 łyżka nasion chia Dodatkowo: 1 opakowanie mrożonych truskawek 2 łyżki cukru trzcinowego Odrobina masła do omaszczenia klusek Sposób przygotowania w Tefal Companion: Drożdże, cukier oraz kilka łyżek ciepłego mleka umieszczamy w misie TC z założonym ostrzem do wyrabiania. Uruchamiamy na prędkości(...)jego rozpuszczenia. Blenderujemy i podajemy z uparowanymi pampuchami. Sposób przygotowania tradycyjny: Z drożdży, cukru oraz kilku łyżek mleka przygotowujemy zaczyn. Pozostawiamy w cieple na ok 10 minut, by podwoił objętość, ale niekoniecznie uciekł z naczynia. Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli, robimy wgłębienie, wlewamy pozostałe letnie mleko, wbijamy jajko, dodajemy nasiona chia i dodajemy zaczyn. Całość dokładnie mieszamy, a następnie
Kuchnia w czekoladziecebula średniej wielkości 1 marchew 1 pietruszka korzeń 1 seler korzeń 1 gałązka świeżego rozmarynu 2 listki laurowe Kilka ziaren owocu jałowca Sól,pieprz 2 łyżki gęsiego smalcu 2 świeże jajka Wino czerwone -do marynaty Sposób: Mięso z Dzika marynujemy na całą noc w czerwonym winie ,rozmarynie i jałowcu. Następnego dnia Mięso (dzika,gęsi i wieprzowine(...)cebulę mielimy w maszynce 3-4 razy . Mieszamy wszytko dokładnie dodając dwa jajka . Sól,pieprz do smaku. Układanie w foremki: Proponuję wysmarować je smalcem i posypać bułką tarta. Następnie umieszczamy mięso,aby uniknąć spalenia wycieramy brzegi ręcznikiem papierowym i podlewamy naszym bulionem po kilka łyżek na wierzch. To wszytko. Smacznego
Viola cooks with passionSkładniki: 1 brokuł (500 g) 2 pomidory 4 jajka 3 łyżki pestek dyni Sos: 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 2 ząbki zmiażdżonego czosnku sól, pieprz, cukier Sposób przygotowania: Brokuł dzielimy na kilka mniejszych kawałków i wrzucamy do gorącej wody z dodatkiem soli i cukru. Gotujemy około 8 minut a następnie odcedzamy i przelewamy niewielką ilością zimnej wody. Brokuł
Qchnia po prostu