szkl. cukru 1/3 szkl. oleju 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka kardamonu mielonego szczypta soli kilka kropel aromatu śmietankowego 1 kg śliwek Sposób przygotowania Do jednej miski wbijamy jajka, dodajemy olej i jogurt. Mieszamy widelcem. Do drugiej miski wsypujemy cukier, mąkę, sodę, sól, kardamon i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy mokre składniki
Mieszam w Garnkupastelowe kolory, lub nawet całą noc dla nasyconych, intensywnych barw. Kolory będą się różnić w zależności od tego, czy użyjecie jajka białego czy brązowego. Często też w sposób naturalny powstanie na ich powierzchni efekt marmurku. Ja przetestowałam dla Was kilka najczęstszych barwników. Możecie także spróbować pofarbować jajka kawą, jagodami, malinami i mieloną czerwoną papryką. Można spróbować ugotować surowe jajka
Chilli Czosnek i Oliwaprostocie kwi dobry smak. Przekąska uwielbiana przez dzieci. Jeżeli nie macie czasu możecie użyć gotowego ciasta francuskiego. Składniki: 1 ciasto francuskie Parówki z szynki Kilka plasterków żółtego sera 1 jajko Sos chili lub ketchup Sposób przygotowania: Gotowe ciasto francuskie dzielimy na prostokąty wielkości parówek. Każdy trójkąt smarujemy sosem chili lub ketchupem. Następnie na to układamy plasterek sera oraz parówkę. Całość
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnearomatyczną bazylią. Kto spróbuje? Tarta caprese z pieczonymi pomidorami Czas całkowity 45 minut/y Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 dużych pomidorów mięsistych 300g mozzarelli kilka liści świeżej bazylii 1 jajko sól, pieprz cytrynowy oliwa Sposób przygotowania Pomidory myjemy i kroimy w ok. 1cm plastry. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skraplamy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy
Mostek w kuchniłyżki cukru szczypta soli masło do wysmarowania formy dodatkowo 1 banan 3 łyżki jogurtu naturalnego cukier puder do posypania ćwiartka cytryny 1 łyżeczka masła Sposób przygotowania Mąkę, mleko, jajko, sól i cukier miksować przez kilka minut. Ciasto powinno być bez grudek. Nastawić piekarnik na 220 stopni C. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem i włożyć do piekarnika by się dobrze nagrzało
Pink Envelopeekspresowa, smaczna i prosta przekąska. Idealnie nadaje się na przyjęcia. Jest doskonała jako dodatek do piwa. Składniki: 1 cisto francuskie Kilka plasterków żółtego sera Kilka plastrów boczku 1 jajko Pieprz, sól, ostra papryka, oregano Sposób przygotowania: Jeżeli używamy mrożonego ciasta francuskiego to wyciągamy je chwilę przez robieniem ślimaków, żeby zmiękło. W małej miseczce rozbijamy jajko i dodajemy sól. Jajko roztrzepujemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneMuffinki z truskawkami Składniki: 2 szk. mąki 3/4 szk cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka pół szklanki oleju 1 szk. mleka kilka dużych truskawek Sposób wykonania: Suche składniki wymieszać w osobnej misce, tak samo postąpić z mokrymi. Następnie dodać mokre do suchych i dokładnie wymieszać do momentu połączenia składników. Na koniec dodać truskawki(pokroione w kostkę) ponownie
Smaki NataliiGruzinów jak pizza dla Włochów, knedle dla Czechów czy tortilla dla Hiszpanów. Występuje w formie zapiekanego placka z serem. Można przyrządzac je na kilka sposobów, m.in. :- chaczapuri adżaruli – chaczapuri adżarskie ( z serem i jajkiem )- chaczapuri imeruli – chaczapuri imeretyńskie ( w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym lub z pastą z czerwonej fasoli ) Może być podawane również
Ostra na Słodkosztuk) spód: około 10 sztuk kakaowych herbatników/ ciastek 2 łyżki masła masa: 250 g twarogu / sera jak na sernik 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo : kilka sztuk śliwek cukier puder Sposób wykonania: Herbatniki/ ciastka rozkruszamy na pył. Masło rozpuszczamy i dodajemy pokruszone ciastka. Dokładnie mieszamy. Wykładamy dno foremek na babeczki ciastem.Następnie ser dokładnie
Smaki Nataliijajka 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub śmietankowego 500 gram mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Masło wyjmuje kilka godzin przed pichceniem. Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodać jajka oraz ekstrakt i ubijać. Na koniec dodać mąkę całość wyrabiać. Ciasto włożyć do lodówki na min 30 min. Następnie rozwałkować
Gotowanie PatkiW karnawale moim największym problemem przed każdą imprezą jest to co powinnam podać znajomym do jedzenia. I choć w głowie wiele pomysłów, wygrywają zdecydowanie te które
Słodkie Przyjemnościomlet Potrzebujesz: sporą garść świeżych liści szpinaku baby 1 suszonego pomidora z zalewy 1 ząbek czosnku 1 łyżkę mleka 2 jajka olej do smażenia szczypta soli szczypta pieprzu kilka plasterków mozzarelli kilka plastrów świeżego pomidora Sposób przyrządzenia: 1. Umyty szpinak, obrany ząbek czosnku i suszonego pomidora umieść w blenderze, zalej mlekiem i zblenduj na gęstą, gładką pastę. 2. W misce
Kuchnia w Słońcu Skąpanawiększego zastanowienia, spontanicznie, byle tylko coś zjeść i wrócić do nauki. Składniki (porcja): serek wiejski light 1-2 gotowane jajka garść mixu sałat kilka sztuk pomidorków koktajlowych 2 ogórki małosolne (u mnie domowe, mniam...;)) garść pestek słonecznika Sposób przygotowania: Na spód miski wrzucamy sałatę jajka i pomidory kroimy w ćwiartki, a ogórka w plastry i wykładamy na sałatę na wszystko
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjajka 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej 1 kostka masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel zapachu migdałowego 3 łyżki kakao Sposób przygotowania Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy przesiane mąki, wraz z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy zapach migdałowy i rozpuszczone masło. Odlewamy ok 1/2-2/3
Mieszam w Garnku