smażenia (najlepiej kokosowy) Przygotowanie: Ryż gotujemy. Nerkowce obsmażamy na patelni. Olej rozgrzewamy na woku, dodajemy drobno posiekaną szalotkę i przez chwilę smażymy. Wlewamy rozmącone jajko i mieszamy jak jajecznicę (rozdrabniamy na małe kawałki) Następnie dodajemy pokrojonego drobno ananasa i ryż. Całość polewamy sosem sojowym i ostrygowym i mieszamy dokładnie. Smażymy jeszcze przez chwilę. Przed podaniem mieszamy
Bon appetit mon amiepyszne i zdrowe warzywo ma wiele twarzy. Możemy z niego ugotować zupę, gęste kremy, bosko smakują pieczone lub grillowane; wraz z jajkiem tworzą idealny duet - w omlecie lub w jajecznicy. Są pysznym składnikiem świeżych sałatek, wytrawnych tart, terrin. Możemy je zapiekać pod beszamelem, zrobić z nich risotto, podać z makaronem, upiec w pizzy... Możliwości jest bez liku 😍. Na blogu
Kulinarne przygody GatityJakie jest Wasze weekendowe śniadanie? Co najbardziej lubicie w sobotę i w niedzielę jeść na śniadanie? Lubicie śniadanie podane do łóżka...? Ja lubię jajecznicę, jajka sadzone, szakszukę ... Do tego zestawu dołączę jaka po baskijsku. Skąd ta nazwa? Wymyśliłam. Zrobiłam jajka sadzone z piperadą. Piperada to baskijska potrawa, którą robi się z papryki, cebuli i czosnku
Kuchnia u KrysiWiele razy już pisałam, że jajka i smardze bardzo się lubią. Pierwsze zebrane w sezonie smardze zawsze lądują w jajecznicy , bo to dla nas rarytas i smak rozpoczynającego się nowego sezonu grzybowego. Smardze są wyjątkowe. Komuś kto ich nigdy nie próbował nie opiszę smaku. Trzeba po prostu zjeść a potem tęsknić za nimi aż do następnego razu. Zobacz jak wykorzystać
Smaczna PyzaCudo! Prościzna! Pyszne! Wystarczy kilka jajek, ulubione warzywa, trochę sera typu feta i mięso. Wszystki zapiekamy chwilę w pikarniku i mamy coś wstylu jajecznicy ; ) Smakuje wybornie i syci. Świetnie nada się na obiad, kolację. Odgrzejecie też w mikrofalówce w pracy bez większego uszczerbku na smaku i konsystencji. Do przygotowania fritaty potrzebujemy: 6 jajek 1/2 dużej cukinii lub jedna mała
Szybko Tanio SmacznieZdrowe śniadanie, pełne wartości odżywczych to podstawa. Osobiście uwielbiam jajecznicę w przeróżnych wariantach, czy omlety z nowalijkami, czy jajka sadzone, jednak moje serce skradła szakszuka. Pokazywałam Wam kiedyś przepis na szakszukę z pomidorami i papryką , a dziś zapraszam na przepis z dodatkiem cieciorki. Całość wzbogacona o szklankę dobrego soku potrafi dać kopa energetycznego na cały dzień, a także ucieszy podniebienie
Poezja Smaków - blog kulinarnypewno każdy z Was zjada czasem na śniadanie owsiankę. Toż to jedno z najpopularniejszych śniadań zaraz po jajecznicy i jajkach gotowanych. Przedstawiałam już kilka propozycji moich owsianek ulubionych, o TUTAJ , a to jeszcze nie koniec moich poszukiwań! ;) Dzisiaj jednak chciałam Wam przedstawić owsiankę w kompletnie innym wydaniu, czyli śniadaniowym ciastku z kubka, przygotowywanym w mikrofali! Całość zajmuje dosłownie kilka minut
Kuchnia w Słońcu Skąpanagalaretki owocowe (np. cytrynowa, brzoskwiniowa, truskawkowa, agrestowa) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z jajek zrobić wydmuszki - szerszą część jajka rozbić delikatnie robiąc niewielki otworek, zawartość wylać do miseczki i zrobić np. jajecznicę. Skorupki dokładnie opłukać, a następnie zalać wrzącą wodą. Skorupki będą czyste, wyparzone. Ustawić je otworem do góry, najlepiej w papierowej wytłaczance. Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody (lub kubku, kubek
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesobie radzicie z dziećmi niejadkami? Czy fantazyjne ułożenie składników ma jakieś znaczenie dla dzieciaczków? Może same macie jakieś fajne pomysły na potrawy dla maluchów? Ja przygotowałam jajecznicę na parze z awokado na pieczywie. Składniki: kromka chleba 2 jajka 50ml mleka połowa awokado Sposób przygotowania: Jajka wymieszaj z mlekiem. Jajka możesz ugotować na parze w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Wystarczy
wysmienitykroimy w plastry i posypujemy cukrem pudrem. Omlet "grzybek" podajemy polany sosem waniliowym, możemy udekorować malinami oraz listkami mięty lub melisy cytrynowej. Omlet "grzybek" możemy wypełnić dowolnym farszem np. jajecznicą, szynką, bakaliami, świeżymi owocami - wedle upodobań. Smacznego
Moja Książka Kucharskatych, które jemy w polskich domach. Małe i słodkie Przeciętny Polak widząc śniadanie Włocha prawdopodobnie pomyślałby, że to jakiś niewielki podwieczorek lub przekąska. Zwiedzając włoskie bary w poszukiwaniu solidnej jajecznicy na bekonie – można być mocno zawiedzionym, ponieważ to właśnie słodki rożek i kawa są podstawą porannego posiłku mieszkańców Rzymu. Rzadko jedzą je w domu, a częściej w drodze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!całemu wypiekowi cudownej delikatności i puszystości. Piana tak ubita, dzięki zaparzeniu jest również trwalsza, a więc istnieje mniejsza obawa o to, że opadnie. Trzeba jedynie uważać by nie zrobić jajecznicy. Zaskakującym jest, że ciasto nie należy do przesadnie słodkich, ma za to bardzo wyrazisty czekoladowy smak. SKŁADNIKI (forma 30 cm x 20 cm) : 1,5 szklanki mleka 3 łyżki
Kuchnia od dwojgamały posiłek - przekąska, ok 2 godziny przed snem Równie dobrze można to odwrócić: 07:00 Śniadanie I - białkowe: Jajecznica + sałatka z pomidora 11:00 Śniadanie II - węglowodanowe: Kanapki z pomidorem 14:00 Obiad: danie II - białkowe: Pieczeń z piersi kurczaka z ogórkiem kiszonym (można zabrać z domu w pudełku na jedzenie) 17:00 Obiad: danie I - węglowodanowe
Dieta Rozdzielna i ZdrowieJednym z klasycznych posiłków białkowych na śniadanie to jajka, możne je przyrządzać na różne sposoby. Na miękko, na twardo, w postaci jajecznicy oraz faszerowane. Istotne jest by w ramach diety rozdzielnej nie łączyć ich z węglowodanami, czyli klasycznie z bułką lub chlebem. Jajka trawią się dość długo (od 3-5 godzin) więc nie prędko poczujemy się po nich głodni
Dieta Rozdzielna i Zdrowieregularny zaczniemy odczuwać głód. Praktycznie: Po posiłku Węglowodanowym stosujemy - 2 godziny przerwy. Po posiłku Białkowym stosujemy - min. 3 godziny przerwy (z reguły, a nieraz nawet 5 godzin np. po jajecznicy) Według badań w przypadku posiłków łączonych z białek i węglowodanów. posiłki te przebywają w żołądku od 5 do 8 godzin. Opuszczają, żołądek i przedostają się do jelit gdzie nie następują
Dieta Rozdzielna i Zdrowie