Jakie jest Wasze weekendowe śniadanie? Co najbardziej lubicie w sobotę i w niedzielę jeść na śniadanie? Lubicie śniadanie podane do łóżka...? Ja lubię jajecznicę, jajka sadzone, szakszukę ... Do tego zestawu dołączę jaka po baskijsku. Skąd ta nazwa? Wymyśliłam. Zrobiłam jajka sadzone z piperadą. Piperada to baskijska potrawa, którą robi się z papryki, cebuli i czosnku
Kuchnia u KrysiWiele razy już pisałam, że jajka i smardze bardzo się lubią. Pierwsze zebrane w sezonie smardze zawsze lądują w jajecznicy , bo to dla nas rarytas i smak rozpoczynającego się nowego sezonu grzybowego. Smardze są wyjątkowe. Komuś kto ich nigdy nie próbował nie opiszę smaku. Trzeba po prostu zjeść a potem tęsknić za nimi aż do następnego razu. Zobacz jak wykorzystać
Smaczna PyzaCudo! Prościzna! Pyszne! Wystarczy kilka jajek, ulubione warzywa, trochę sera typu feta i mięso. Wszystki zapiekamy chwilę w pikarniku i mamy coś wstylu jajecznicy ; ) Smakuje wybornie i syci. Świetnie nada się na obiad, kolację. Odgrzejecie też w mikrofalówce w pracy bez większego uszczerbku na smaku i konsystencji. Do przygotowania fritaty potrzebujemy: 6 jajek 1/2 dużej cukinii lub jedna mała
Szybko Tanio SmacznieZdrowe śniadanie, pełne wartości odżywczych to podstawa. Osobiście uwielbiam jajecznicę w przeróżnych wariantach, czy omlety z nowalijkami, czy jajka sadzone, jednak moje serce skradła szakszuka. Pokazywałam Wam kiedyś przepis na szakszukę z pomidorami i papryką , a dziś zapraszam na przepis z dodatkiem cieciorki. Całość wzbogacona o szklankę dobrego soku potrafi dać kopa energetycznego na cały dzień, a także ucieszy podniebienie
Poezja Smaków - blog kulinarnypewno każdy z Was zjada czasem na śniadanie owsiankę. Toż to jedno z najpopularniejszych śniadań zaraz po jajecznicy i jajkach gotowanych. Przedstawiałam już kilka propozycji moich owsianek ulubionych, o TUTAJ , a to jeszcze nie koniec moich poszukiwań! ;) Dzisiaj jednak chciałam Wam przedstawić owsiankę w kompletnie innym wydaniu, czyli śniadaniowym ciastku z kubka, przygotowywanym w mikrofali! Całość zajmuje dosłownie kilka minut
Kuchnia w Słońcu Skąpanagalaretki owocowe (np. cytrynowa, brzoskwiniowa, truskawkowa, agrestowa) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z jajek zrobić wydmuszki - szerszą część jajka rozbić delikatnie robiąc niewielki otworek, zawartość wylać do miseczki i zrobić np. jajecznicę. Skorupki dokładnie opłukać, a następnie zalać wrzącą wodą. Skorupki będą czyste, wyparzone. Ustawić je otworem do góry, najlepiej w papierowej wytłaczance. Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody (lub kubku, kubek
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesobie radzicie z dziećmi niejadkami? Czy fantazyjne ułożenie składników ma jakieś znaczenie dla dzieciaczków? Może same macie jakieś fajne pomysły na potrawy dla maluchów? Ja przygotowałam jajecznicę na parze z awokado na pieczywie. Składniki: kromka chleba 2 jajka 50ml mleka połowa awokado Sposób przygotowania: Jajka wymieszaj z mlekiem. Jajka możesz ugotować na parze w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Wystarczy
wysmienitykroimy w plastry i posypujemy cukrem pudrem. Omlet "grzybek" podajemy polany sosem waniliowym, możemy udekorować malinami oraz listkami mięty lub melisy cytrynowej. Omlet "grzybek" możemy wypełnić dowolnym farszem np. jajecznicą, szynką, bakaliami, świeżymi owocami - wedle upodobań. Smacznego
Moja Książka Kucharskatych, które jemy w polskich domach. Małe i słodkie Przeciętny Polak widząc śniadanie Włocha prawdopodobnie pomyślałby, że to jakiś niewielki podwieczorek lub przekąska. Zwiedzając włoskie bary w poszukiwaniu solidnej jajecznicy na bekonie – można być mocno zawiedzionym, ponieważ to właśnie słodki rożek i kawa są podstawą porannego posiłku mieszkańców Rzymu. Rzadko jedzą je w domu, a częściej w drodze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!całemu wypiekowi cudownej delikatności i puszystości. Piana tak ubita, dzięki zaparzeniu jest również trwalsza, a więc istnieje mniejsza obawa o to, że opadnie. Trzeba jedynie uważać by nie zrobić jajecznicy. Zaskakującym jest, że ciasto nie należy do przesadnie słodkich, ma za to bardzo wyrazisty czekoladowy smak. SKŁADNIKI (forma 30 cm x 20 cm) : 1,5 szklanki mleka 3 łyżki
Kuchnia od dwojgamały posiłek - przekąska, ok 2 godziny przed snem Równie dobrze można to odwrócić: 07:00 Śniadanie I - białkowe: Jajecznica + sałatka z pomidora 11:00 Śniadanie II - węglowodanowe: Kanapki z pomidorem 14:00 Obiad: danie II - białkowe: Pieczeń z piersi kurczaka z ogórkiem kiszonym (można zabrać z domu w pudełku na jedzenie) 17:00 Obiad: danie I - węglowodanowe
Dieta Rozdzielna i ZdrowieJednym z klasycznych posiłków białkowych na śniadanie to jajka, możne je przyrządzać na różne sposoby. Na miękko, na twardo, w postaci jajecznicy oraz faszerowane. Istotne jest by w ramach diety rozdzielnej nie łączyć ich z węglowodanami, czyli klasycznie z bułką lub chlebem. Jajka trawią się dość długo (od 3-5 godzin) więc nie prędko poczujemy się po nich głodni
Dieta Rozdzielna i Zdrowieregularny zaczniemy odczuwać głód. Praktycznie: Po posiłku Węglowodanowym stosujemy - 2 godziny przerwy. Po posiłku Białkowym stosujemy - min. 3 godziny przerwy (z reguły, a nieraz nawet 5 godzin np. po jajecznicy) Według badań w przypadku posiłków łączonych z białek i węglowodanów. posiłki te przebywają w żołądku od 5 do 8 godzin. Opuszczają, żołądek i przedostają się do jelit gdzie nie następują
Dieta Rozdzielna i Zdrowiekanapki: pieczywo posmarować Ramą Classic i ułożyć na nim żółty ser, pokrojone w plasterki ogórki, pomidor, rzodkiewki. Udekorować roszponką i posiekanym szczypiorkiem. Takie kanapki do ugotowanego jajka smakują rewelacyjnie! Jajecznica na kanapkach Składniki: ulubione pieczywo Rama Classic 2 jajka 2 średnie pieczarki sól i pieprz do smaku szczypiorek odrobina oleju rzepakowego Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, obsmażyć na odrobinie oleju
Codzienna kuchnia niecodziennajednego białka, dzięki czemu sos jest idealnie kremowy. Dodatkowo nie wrzucam już masy jajecznej na patelnię, przez co nie ma obawy, że jajka za szybko się zetnę i wyjdzie jajecznica. Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować: - porcję makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty) - 150 g wędzonego boczku - 2 żółtka i 1 białko - szklankę startego parmezanu (szklanka 200 ml) - dużą
Bez Cebuli