jajecznica - 2219 przepisów (strona:72/148)

Tortelloni z sosem winno-jajecznym 140

zmniejszyć ogień i wlać mieszankę jajaeczno-śmietanową. Szybko wymieszać i trzymać na ogniu tylko do momenty podgrzania składników. Nie podgrzewać zbyt mocno i długo, gdyż z sosu zrobi się jajecznica. Na koniec tortelloni posypać parmezanem. 6. Na talerzu ułożyć garstkę liści mixu sałat. Na sałacie tortelloni. Polać delikatnie sosem i raz jeszcze oprószyć tartym parmezaanem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Spaghetti Carbonara-oryginalny przepis 184

jajka, dodajemy parmezan i dużą ilość pieprzu. Makaron odcedzamy (ja zawsze zachowuję troszkę wody od makaronu), wrzucamy gorący na patelnię, dodajemy masę jajeczną i energicznie mieszamy,żeby nie powstała jajecznica. Na koniec dodaję odrobinę wody z gotowanego makaronu. Podajemy

Kopystką po garach
Kalafiornica – dieta dr Dąbrowskiej 511

Kalafiornica to danie wyglądające jak jajecznica. Jak sama nazwa wskazuje jest z kalafiora czyli wegańska, dietetyczna, ale też bez tłuszczu. Odpowiednio doprawiona naprawdę dobrze smakuje i syci na długo. Czarna sól nadaje jej jajecznego smaku. Składniki: – 1 mały kalafior – 1 cebula – 1/2 łyżeczki kurkumy – sól czarna, pieprz do smaku

To co kocham
Twarożek z fetą i rozmarynem 163

różne sery – twarożek z fetą i rozmarynem. To świetna propozycja na śniadanie. – do smarowania grzanek przygotowanych na maśle z patelni. Poranne śniadanie nie musi kończyć się na jajecznicy, czy też twarożku ze szczypiorkiem. Oczywiście nie zamierzam walczyć z waszymi kulinarnymi przyzwyczajeniami, ale może uda mi się was przekonać do przygotowania czegoś nowego. Ostatnio wpadłem na pomysł zmieszania dwóch

Kuchennyviral.pl
Migdałowa kaszka z karmelizowanym bananem 158

wiórków 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka słonecznika Wymieszaj jajko z mlekiem migdałowym i migdałową mąką. Posól i doprowadź kaszkę do wrzenia cały czas mieszając. Nie gotuj, bo będzie jajecznica. Upraż pestki i dyni i słonecznik i wymieszaj z kaszką. Banan przekrój wzdłuż na pół i połóż na rozgrzanym maśle. Smaż aż się ładnie zrumieni. Napełnij miseczkę kaszką. Ułóż połówki

codojedzenia
Wegańska kalafiornica (dieta dr Dąbrowskiej) 161

kalafiornicą, czyli wegańską a la jajecznicą spotkałam się po raz pierwszy w trakcie diety warzywno-owocowej. I powiem Wam, że podbiła ona nasze podniebienia. Jest przygotowana bez tłuszczu, robi się ją bardzo prosto i szybko. Na pewno wejdzie na stałe do naszego menu, wtedy cebulę i czosnek zeszklimy na odrobinie oliwy z oliwek. W przepisie opcjonalnie można wykorzystać czarną sól

Kulinarne przygody Gatity
Najlepszy pad thai z krewetkami 145

minuty z każdej strony. 6. Do zrumienionych krewetek dodajemy jajko i całość energicznie mieszamy przez kilka sekund, tak by jajko się ścięło, ale żeby nie powstała jajecznica. 7. Następnie dodajemy przygotowany wcześniej sos oraz sezam. Całość podsmażamy jeszcze przez 3 minuty. 8. Ostatni na patelnie ląduje makaron. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na talerz. 9. Pad thai podajemy z posiekanym

Bez Cebuli
Domowe Mini-Pączusie 217

Żółtka, jajko, cukier i cukier waniliowy ubijamy, a następnie podgrzewamy w rondelku nie przestając energicznie mieszać (najlepiej rózgą cukierniczą) do momentu zgęstnienia (nie za długo aby nie powstała nam "jajecznica") - odstawiamy do ostygnięcia.  Drożdże rozpuszczamy w 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka z dodatkiem łyżki cukru i 2 łyżek mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut.  "Masę jajeczną" oraz rozczyn

Słodka Strona
Tofucznica z pieczarkami 151

Tofucznica to wegańska wersja tradycyjnej jajecznicy. Przepis jest z blog LifeManagerka.pl, gdzie znajdziecie wiele zdrowych przepisów i nie tylko. Czas wykonania: 20 minut Ilość porcji: 2 porcje Składniki: 150 g wędzonego tofu 1 cebula 6 – 8 sztuk pieczarek 1/2 łyżeczki soli np. himalajskiej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka curry 1 łyżka oleju kokosowegokilka sztuk pomidorków

KuchniaWeDwoje.pl
#1 – Pomorze i Kaszuby 151

składnik do wszelkiego rodzaju kanapek. Podobnie sytuacja wygląda z pastami śledziowymi . Jest to super połączenie śledzia z aromatycznymi składnikami jak musztarda, pietruszka czy cebula. Ostatnim przepisem była kaszubska wersja jajecznicy, czyli prażnica którą tam serwuje się w formie placka z boczkiem i ogórkiem kiszonym. Jesteście ciekawi jak przygotować takie smakołyki? Poniżej znajdziecie dokładne przepisy.   Pomorski pasztet z wędzonej makreli

Życie ze smakiem
Omlet ze szpinakiem 193

Bardzo lubimy śniadania na ciepło i jeśli tylko mamy okazję (a przede wszystkim czas) to serwujemy jajecznice, szakszukę lub  grzanki. Tym razem postanowiliśmy do naszych ukochanych omletów dorzucić nieco kolorów. W efekcie do masy jajecznej trafiły liście szpinaku i czerwony pomidor :) Całość zwieńczyły przyprawy i  posiekana natka pietruszki. Smacznego! Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 1 Składniki

Kolizje Smaków
Szynka pieczona 174

Zanim poznałem Agnieszkę, głównym urządzeniem do obróbki czegokolwiek był kombiwar. Patelnie używałem tylko do jajecznicy, i ryżu z warzywami... no i ze 2 razy zrobiłem naleśniki... 😁      Zawsze wolałem grillować, piec itp., tak by jak największa ilość tłuszczu się wytopiła...      Przypomnę, że tłuszcz utrudnia trawienie białek.      Aga też lubi piec i grillować

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Baleron długodojrzewajacy 174

Baleron zrobiłam na święta i cieszył smakiem wszystkich domowników. Polecam go przez cały rok bo to wyśmienita wędlina do kanapek, do jajecznicy, czy żeby ją zajadać bez niczego, no może z musztardą czy chrzanem. Roboty przy nim mało a efekt przepyszny, kupcie tylko dobrej jakości mięso. Baleron długodojrzewający. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Nasze słopnickie śniadania 134

kukurydziane z jogurtem i jeżynami prosto z lasu – to cudowne śniadanie. Jesienią zbieramy grzyby – prawdziwki, podgrzybki i kurki oraz nasze ulubione rydze – wspaniałe do spaghetti i jajecznicy oraz po prostu smażone prosto z patelni! Nasze zbiory z zeszłego roku (tylko z jednego spaceru). Późną wiosną (maj- czerwiec) zbieramy kwiaty czarnego bzu (baldachy), z których robimy pyszny

Niedzielny kucharz
Jajko w koszulce z awokado na toście 169

Robimy tosty. Smarujemy je grubo pastą z awokado. Na każdą tak przygotowaną grzankę wykładamy jajko. Gotowe! Pamiętajcie – bez względu na to czy gotujecie jajko w koszulceC czy robicie jajecznicę, albo pieczecie ciasto – kupujcie tylko jajka z chowu na wolnym wybiegu, albo jeszcze lepiej – z chowu ekologicznego . Dlaczego to takie ważne? Ten temat poruszyła niedawno autorka bloga, który

Niedzielny kucharz