miodu gryczanego 100 ml roztopionego oleju kokosowego 2 łyżki kakao 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia mielony cynamon mielony kardamon 6 orzechów włoskich 10 orzechów laskowych pół gruszki ćwiartka jabłka szczypta soli Wykonanie: Olej kokosowy podgrzewamy, żeby się rozpuścił, ale nie za mocno, aby nie był gorący. Mieszamy go z kakao. Owoce obieramy ze skórki, kroimy w kostkę
Quinoa Raz!Szarlotka z dużą ilością pigwy. Rodzina orzekła że lepsza niż z jabłkami. Na kruchym cieście do kawy najlepsza jeszcze ciepła. Do pigwy trzeba dodać sok z cytryny żeby nie ściemniała. składniki ciasto: 200g masła zimnego 210 g mąki pszennej 60 g migdałów zmielonych 4 żółtka sól szczypta 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru pudru
wesoła kuchniamnie w domu już panuje magiczna jesień...dynie, jabłka, liście...tak tak liście;) A dzisiaj też i jesienny chlebek daktylowy. Daktyle to pierwszy owoc egzotyczny, jaki poznała Europa. Dzięki obecności antyoksydantów, daktyle mogą wzmagać reakcje obronne organizmu w stosunku do niektórych chorób.No to pieczemy chlebek...zdrowy i jesienny;) Składniki; 350 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Anioły w kuchnimigdałami Jesienne ciasto z dynią, marchewką i żurawiną Jesienny deser z kaszą jaglaną i dynią Ciasto dyniowe z jabłkami i cynamonem Leniwe dyniowe ze śmietaną i cynamonem Kawa Inka z dynią, cynamonem, kardamonem i bitą śmietaną
Passions hobbies lifeDziś zapraszam Was na kolejne pyszne smoothie idealne na jesienne wzmocnienie. Choć dodatek pietruszki niektórym może wydawać się nieciekawy, to zapewniam że w tym połączeniu smakuje wspaniale. Smoothie jabłko gruszka pietruszka dostarczy nam wielu cennych witamin i składników odżywczych. Czy wiedzieliście, że zielona pietruszka to doskonałe źródło żelaza i witaminy C. Znajdziecie w niej także beta-karoten, witaminę E, kwas(...)nią ostatnio nie rozstajemy. Smakuje wspaniale z domowym sokiem malinowym. Moje dzieci kochają to połączenie. Składniki: 2 garście zielonej pietruszki (same listki) 1 banan 2 gruszki azjatyckie tzw. jabłko-gruszki około 1/2 szklanki dobrej wody mineralnej – u mnie Jaworowy Zdrój Przygotowanie: Banana obieramy i wkładamy do misy blendera z nożami, dodajemy 2 garście zielonej pietruszki, obrane i pokrojone gruszki
Słodkie okruszkiimprezy! W dodatku robiony dosłownie w 10 minut, potem do piekarnika i z głowy! Polecam! Żółte podłużne ziemniaki obieramy ze skórki, środek ziemniaka drylujemy, drylownicą do gniazd nasiennych w jabłkach. W otworze umieszczamy gałązkę rozmarynu i białą cienką kiełbaskę lub gałązkę cząbru i kabanosa. Możesz użyć dowolnych swoich ulubionych ziół, jeśli chcesz możesz też ziemniaki dodatkowo owinąć plastrem boczku
SMYKWKUCHNIWitajcie, sezon na jesienne owoce trwa w najlepsze. Oprócz pysznych gruszek i pachnących jabłek mamy także świeżutkie śliwki. Owoce te to bogactwo witamin z gruby B oraz A,E a także składników mineralnych takich jak: żelazo, magnez czy wapń. Znane są przede wszystkim z korzystnego wpływu na nasz układ trawienny (zapobiegają zaparciom) a także właściwości przeciwutleniające. Warto je zatem
Health-Fit-LifeMiały być ciastka cynamonowe, miały być zapiekane jabłka z bezą, a jest budyń ;) No cóż, jakoś się nie poskładało :) Warto było jednak wybrać łatwiejszą drogę, bo w rezultacie udało mi się przygotować bardzo smaczny deser. O zaletach domowego budyniu pisałam już we wcześniejszych postach. Największa to szeroka gama smaków. Zamiast cynamonu można dodać wanilię, kawę, czekoladę czy też mleczko
zadanie-gotowaniejestem bardzo zadowolona. Robiłam ją już kilka razy i na pewno do niej będę powracać. Składniki: 2 małe cukinie (ja użyłam 1/2 dużej, pozbawionej nasion) 2 marchewki 1 jabłko 2 ogórki kiszone 1 por (biała część) 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz, cukier do smaku Cukinię umyć, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać solą(...)puści sok odcisnąć. Por pokroić w pół krążki (można sparzyć gorącą wodą). Obrane jabłko i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki pokroić w kosteczkę. Wszystkie warzywa wymieszać z majonezem i przyprawić do smaku. Życzę Smacznego
talerz przyjemnościproszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cynamonu 60 g masła (roztopionego) 4 łyżki soku jabłkowego 2/3 szklanki brązowego cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 jajko 1 małe jabłko obrane i pokrojone w drobną kostkę 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: W dużej misce wymieszać płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Osobno utrzeć masło, cukier(...)cukier waniliowy, jajko i sok jabłkowy. Dodać do suchych składników i wymieszać dokładnie. Dodać orzechy i jabłko - wymieszać i odstawić na 1 godzinę. Blachę wyłożyć natłuszczonym papierem do pieczenia. Z masy formować kulki (każda z 2 łyżek) i układać na papierze. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut - aż brzegi lekko się zrumienią. Wyjąć blachę
zadanie-gotowaniejuż ostatni moment, aby poczynić tartę ze śliwkami. Śmiało możecie ją zrobić także z innymi owocami, szczególnie jabłkami, które królują o tej porze roku. Koniecznie nie omijajcie dodatku cynamonu, gdyż dopełnia on tutaj smak owoców. Tarta wyszła na tyle pyszna, że ciężko było mi się powstrzymać by nie zjeść sama całej. Bardzo lubię własnie tego typu wypieki, czyli połączenie
Fabryka pomysłówskórek tych owoców i nasion które idealnie się do tego nadają. Pigwa ma bardzo dużo pektyny i dzięki niej zgęstnieje. Mogłabym rzec że owoc ten jest smaczniejszy od jabłek. Ciasto delicja dla łasuchów. biszkopt: 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 jajka wielkość M 2 łyżki cukru trzcinowego warstwa pigwa: 2 kg pi pigwy 2 cytryny
wesoła kuchniawięc znów jesień i połowa zimy upłynie pod znakiem dyni u nas. A resztę babcia przerobi na pure do zamrażalnika i na pasteryzowany sok z dyni i jabłek. Połowa tej dyni leży teraz w mojej lodówce ( w weekend zrobię curry) a połowa została od razu upieczona i przerobiona na pure, z którego potem powstała ta tarta z dynią
Cooking for Emilyrozpływa się tak mocno. Ciasto jest bardziej ścisłe i wygląda na bardziej wypieczone. Dzisiaj przypomina ono bardziej frangipane . Bardzo lubię to ciasto. Zamiast gruszek można swobodnie użyć śliwek lub jabłek. Polecam również dodać do ciasta kardamon. Będzie ono jeszcze bardziej aromatyczne. Mówiąc szczerze to wolę kardamon od cynamonu. Wiadomo, że dużo wypieków wymaga cynamonu. Ale jak mam możliwość wyboru
codojedzeniatartej i smażymy na patelni na złoty kolor. Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami doskonale smakują z barszczem czerwonym. Smacznego. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym Zupa grzybowa krem z leśnych grzybów Pikantne Skrzydełka KFC Artykuł Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smaku