ciasto czekoladowe - 22635 przepisów (strona:980/1509)

Pączki przepis 131

alkoholu olej do smażenia marmolada lub krem czekoladowy do nadzienia cukier puder, lukier SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki wyjąć szybciej z lodówki, żeby miały jednakową temperaturę. Do naczyna z mąką dodać rozpuszczone w letnim mleku i cukrem drożdże Teraz dodać resztę składników : żółtka, roztopione masło, jogurt, szczyptę soli i łyżkę alkoholu Zagnieść sprężyste ciasto , jeśli lepi się za bardzo do rąk(...)dodać trochę mąki Odstawć do wyrośnięcia na półtorej godziny, aż do podwojenia objętości ( pod przykryciem ). Ja wstawiam na przykład całe naczynie do woreczka plastikowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gdy ciasto już jest wyrośnięte, wyrobić jescze raz i tym razem rozwałkować na placek o grubości około 1 cm. Szklanką wykrawać krążki o średnicy 5-6 cm.Zostawić ponownie na stolnicy do wyrośnięcia

zielonacukinka
Pączki oblane lukrem i czekoladą 178

składniki. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, do tego dodać podgrzane składniki i drożdże z żółtkami. Ciasto dobrze wyrobić rękami, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować ciasto na grubsze placki. Szklanką wykrawać okrągłe placuszki, na środku każdego placka nałożyć niewielką ilość marmolady, zlepiać okrągłe paczki. Zostawić aby pączki dobrze wyrosły. W głębokim garnczku rozgrzewamy tłuszcz, wyrośnięte pączki(...)łyżkę mieszamy z 1/2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny . Wlewamy do cukru pudru . Dobrze mieszamy powstanie nam biały lekko płynny lukier, gęstość lukru zależy od ilości cukru pudru POLEWA CZEKOLADOWA Do miski wybić jajko, dodać cukier i kakao, zmiksować.Margarynę rozpuścić w rondlu, gorącą stopniowo dolewać do zmiksowanej masy, dalej miksować.Pączki polukrować, polać polewą, posypać skórką

Kuchnia Danusi
Macarons. Jak poskromić kaprysy? Instrukcja obsługi makaroników. 139

roku 1533, kiedy to wywodzące się z Włoch migdałowe ciasteczka zostały wprowadzone na dwór Katarzyny Medycejskiej przez jej nadwornego szefa kuchni. Podobnie jak włoski oryginał słowo macarons oznacza "dobre ciasto".  Pierwsze makaroniki były zwykłymi ciasteczkami z cukru, białek i zmielonych migdałów. Nie ma regionu Francji, który nie szczyciłby się historią związaną z macarons . Jedna z nich mówi, iż makaroniki(...)pomysł, by makaroniki skleić czekoladowym kremem. Z czasem cukiernicy zaczęli eksperymentować z dodatkami zamieniając wersję oryginalną na smakowe w niemal wszystkich możliwych kolorach. Nadal jednak najbardziej uznanym i najczęściej odwiedzanym miejscem przez miłośników macarons jest paryska cukiernia Laduree (klik). Jak podają znawcy, prawdziwe macarons powinny wyróżniać się następującymi cechami: 1. Ilość nadzienia w stosunku do ciasta powinna wynosić pomiędzy

KUCHARNIA
Śmietankowy tort z owocami lata 680

sporo satysfakcji i zwyczajnie sprawia frajdę :D Do tej pory na moim blogu pojawiło się ich kilka, np. tort - lalka barbi, tort lego, ozdobiony kremem tort czekoladowo-malinowy oraz tort bezowy przygotowany na moje urodziny :) Pierwsze dwa były ozdabiane lukrem plastycznym, a tylko jeden był pokryty kremem. Szprycę mam od niedawna. Zwykłą plastikową(...)pałaszujemy  :) Smacznego! Jak stworzyć dekoracje z czekolady? Czekoladowe dekoracje tortu są proste i niezwykle efektowne. Przy pomocy czekolady można tworzyć skomplikowane wzory i napisy, a wcale nie jest to takie trudne. Jeśli chcemy w ten sposób ozdobić wierzch tortu, wystarczy ze sztywnego kartonu wyciąć kształt odpowiadający kształtowi formy do ciasta (najlepiej ją po prostu odrysować) i narysować lub napisać

Ratunku obiad
Truboczki 85

herbatki. Można zawinąć w nie odrobinę dżemu lub orzechowego kremu. Albo posypać kokoskami, kakao lub cynamonem. Ewentualnie cukrem pudrem po upieczeniu.  Nie bójcie się, że przygotowanie jest skomplikowane. Ciasto na truboczki na kefirze lub jogurcie jest wyjątkowo elastyczne, jak plastelina. I bardzo dobrze się lepi.  Truboczki na kefirze: Składniki: na 20 sztuk 1 jajko 50 g cukru(...)czekoladowe kropelki, sezam,  mak Wykonanie : 1. Jajko wbić do miski. Wsypać szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Krótko wymieszać. 2. Dodać miękkie mas ł o i utrzeć na puszystą masę, aby cukier się rozpuści ł . 3. Dodać kefir i krótko wymieszać. 4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na masą jajeczno- maślaną. Zagnieść na elastyczne ciasto

dolcevitainmykitchen
Walentynkowe babeczki 146

najbliższych na tegoroczne Walentynki. ciasto: 1/2 szklanki wody 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru 250 g margaryny 4 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: 450 g mrożonych malin galaretka malinowa 1 łyżka żelatyny ponadto: 350 ml śmietanki 36% 250 g maskarpone 1 łyżka cukru pudru serduszka cukrowe i czekoladowe srebrne perełki cukrowe Wodę, kakao(...)ostygniętej masy, trzepaczką lub mikserem.  Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką pianę z białek. Formę do wypieku muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Napełnić ciastem papilotki do 3/4 wysokości.  Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* C i piec ok. 25 minut.  Po upieczeni babeczki wystudzić,usunąć papierowe papilotki. W każdej babeczce ostrym

Kolorowa kuchnia Elki
Sernik na zimno z prażonym słonecznikiem i bananami (czekoladowo-kakaowy)-rewelacja 316

lyżki mleka BISZKOPT -3 jajka -0,5 szkl cukru -3/4 szkl mąki MASA SEROWA  -1 kg sera białego w wiaderku -2 łyżki żelatyny -2 łyżki kawy cappuccino czekoladowej -300ml śmietany 30% -1,5 szkl cukru pudru -125ml wrzątku MASA ŚMIETANOWA -300ml śmietany 30% -0,5 łyżki żelatyny rozpuszczone w 100ml wody -2 łyżki cukru(...)biszkopt. Wstawiamy na chwilę do lodówki by się ścięła, i układamy na niej banany pokrojone w plastry. *jeśli nie chcemy by banany ściemniały należy je posmarować sokiem z cytryny. ciasto wstawiamy do lodówki. MASA ŚMIETANKOWO-KAKAOWA śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy kakao.  Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i studzimy. Dodajemy do masy miksując na najwyższych

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tort podwójnie czekoladowy z gruszkami 86

Dziś coś wyjątkowego. Tort mocno czekoladowy z frużeliną gruszkową. Tort przygotowałam jako prezent – niespodziankę dla uroczej 3 latki. Jako że niania dziewczynki też upiekła tort, postanowiłam zrobić wersję dla dorosłych, a mianowicie dodałam whisky do nasączenia blatów. Dlaczego nazwałam go podwójnie czekoladowy – ponieważ do produkcji tortu użyłam aż 400 gr czekolady, po 200 gr gorzkiej i białej. Tort(...)przypadku gdybyśmy miksowali mikserem (nawet najniższych obrotach) biszkopt wyszedłby niższy, bardziej zbity Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie

moj przepis na
Tort podwójnie czekoladowy z gruszkami 80

Dziś coś wyjątkowego. Tort mocno czekoladowy z frużeliną gruszkową. Tort przygotowałam jako prezent – niespodziankę dla uroczej 3 latki. Jako że niania dziewczynki też upiekła tort, postanowiłam zrobić wersję dla dorosłych, a mianowicie dodałam whisky do nasączenia blatów. Dlaczego nazwałam go podwójnie czekoladowy – ponieważ do produkcji tortu użyłam aż 400 gr czekolady, po 200 gr gorzkiej i białej. Tort(...)przypadku gdybyśmy miksowali mikserem (nawet najniższych obrotach) biszkopt wyszedłby niższy, bardziej zbity Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie

moj przepis na
Tort podwójnie czekoladowy z gruszkami 112

Dziś coś wyjątkowego. Tort mocno czekoladowy z frużeliną gruszkową. Tort przygotowałam jako prezent – niespodziankę dla uroczej 3 latki. Jako że niania dziewczynki też upiekła tort, postanowiłam zrobić wersję dla dorosłych, a mianowicie dodałam whisky do nasączenia blatów. Dlaczego nazwałam go podwójnie czekoladowy – ponieważ do produkcji tortu użyłam aż 400 gr czekolady, po 200 gr gorzkiej i białej. Tort(...)przypadku gdybyśmy miksowali mikserem (nawet najniższych obrotach) biszkopt wyszedłby niższy, bardziej zbity Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie

moj przepis na
Tort podwójnie czekoladowy z gruszkami 185

niespodziankę dla uroczej 3 latki. Jako że niania dziewczynki też upiekła tort, postanowiłam zrobić wersję dla dorosłych, a mianowicie dodałam whisky do nasączenia blatów. Dlaczego nazwałam go podwójnie czekoladowy – ponieważ do produkcji tortu użyłam aż 400 gr czekolady, po 200 gr gorzkiej i białej. Tort nie jest skomplikowany. Przygotowanie zaczęłam dwa dni przed imprezą. Upiekłam wtedy biszkoptowe blaty kakaowe(...)przypadku gdybyśmy miksowali mikserem (nawet najniższych obrotach) biszkopt wyszedłby niższy, bardziej zbity Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie

moj przepis na
Tort wuzetkowy (bezglutenowy) 208

poncz: 3/4 szklanki gorącej wody 2-3 łyżeczki ciemnego kakao 1 łyżka dowolnego alkoholu (niekoniecznie) Ozdabianie tortu zależy od indywidualnych upodobań. Ja przyozdobiłam krawędzie wiórkami kokosowymi, a wierzch czekoladowymi drobinkami. 1. Biszkopt na tort zwykle piekę z samego rana, by do wieczora przestygł, wieczorem przekładam go kremem i chowam do lodówki na całą noc. Zaczynamy od ubicia białek na sztywno(...)ubitej piany dodajemy pozostałe składniki i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach, do połączenia składników. 3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Wykładamy dno tortownicy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto do tortownicy. 4. Wkładamy biszkopt do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35 minut. Ja muszę jeszcze dopiekać od spodu 10 minut. 5. Mój piekarnik zadziwia w każdym momencie, z biszkopta

Kawa z mlekiem
Placek przemyski – kuchnia podkarpacka 697

Babunia miała przepis na placek przemyski, nie jest pewne, podobno dostała go od krewnej, która mieszkała w Przemyślu. Ja natomiast przepis dostałam od Pani Basi Durczak, która serwuje to ciasto nie tylko rodzinie, ale często również gościom Restauracji pod Lipą, kiedy przygotowuje dla nich mniejsze i większe przyjęcia. Na gościnnych stołach rudnickiej restauracji nierzadko pojawiają się dania tradycyjne, regionalne, wprost(...)słoiczki powideł śliwkowych   Na wierzch: polewa czekoladowa orzechy Drożdże rozcieramy z cukrem aż się rozpuszczą. Dodajemy kilka łyżek mąki (z odważonych 600 g ), mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę siekamy ze startym na tarce tłuszczem. Dodajemy żółtka, drożdże, śmietanę i sodę oczyszczoną. Wyrabiamy krótko jednolite ciasto. Dzielimy je na 3 równe części i schładzamy w lodówce

Trzeci talerz
Proste ciasteczka czekoladowo - korzenne 34

Proponuję dziś prawdziwie czekoladowe ciasteczka. Nie wymagają czasu, cierpliwości i umiejętności wypiekowych. Będą i tak rewelacyjne. Miękkie wewnątrz, chrupiące z zewnątrz. Wszystkie składniki po prostu łączymy, schładzamy, formujemy i krótko pieczemy. Przepis przydatny między innymi na spontaniczne, nieplanowane wyjazdy,  na których spontanicznie możemy spotkać kilka osób,  które z pewnością nie odmówią... Wczorajsza pogoda nas zmotywowała, szybki pomysł, szybka(...)pokrojoną drobniutko czekoladę, wbijamy jajka,  wlewamy przestudzone masło, ekstrakt waniliowy  i mieszamy dokładnie łyżką do połączenia w gęste, dość lepkie ciasto  ( można również zagnieść dłonią ). Wkładamy na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu formujemy z ciasta dłońmi kuleczki wielkości orzeszka włoskiego,  układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego

Kronika Piekarnika
Szybkie placki z jabłkami 152

świecie placki z jabłkami. Same ciasto przygotujesz dosłownie w kilka minut. Zostaje tylko smażenie! Placuszki z jabłkami to pomysł na pyszne śniadanie lub kolację dla każdego łasucha. Placki są słodziutkie, aromatyczne i zawsze błyskawicznie znikają z talerzy. Do placuszków możecie dodać ulubione dodatki, aby wzbogacić ich smak np. cukier puder, polewa czekoladowa, bita śmietana, orzechy itp. Zapraszam do wypróbowania przepisu(...)ponownie mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na kilka minut. 3. W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kosteczkę. 4. Pokrojone jabłka wrzucamy do ciasta i delikatnie mieszamy. 5. Patelnię dobrze nagrzewamy, smarujemy odrobiną tłuszczu i porcjami nakładamy ciasto. Smażymy na średnim ogniu przez około 2 minuty na stronę. 6. Gotowe placuszki podajemy z ulubionymi

Alle Dobre!