ciasto czekoladowe - 21638 przepisów (strona:975/1443)

Francuska tarta cytrynowa, czyli tarte au citron 38

popularności tego ciasta przypadł na drugą połowę XX w. za sprawą braci Roux – Michela i Alberta. Otworzyli oni w 1967 r. w Londynie słynną restaurację Gavroche, w której serwowali własne wersje klasyków kuchni francuskiej, w tym właśnie tarte au citron . OBSERWUJ MNIE NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU Tarta cytrynowa – składniki Tarta cytrynowa składa się z spodu z ciasta kruchego(...)jeszcze kilka rad, dzięki którym Twoja francuska tarta cytrynowa wyjdzie idealnie za każdym razem. Kruche ciasto zagniataj jak najkrócej, by uniknąć wytworzenia połączeń glutenowych, przez które ciasto straci swoją kruchość. Wszystkie składniki na kruche ciasto powinny być wyjęte prosto z lodówki. Dobrze schłódź ciasto przed pieczeniem. Nie opuszczaj fazy pieczenia “blind bake”, czyli podpiekania spodu z obciążeniem. Dzięki

Na-talerzu.pl
Tort szachownica z kremem budyniowym 158

szklanki cukru trzcinowego 400 g masła nasączenie: 1/2 szklanki wina białego 1 cytryna polewa biała: 125 g serka mascarpone 100 g czekolady białej 1/2 łyżeczki żelatyny obręcz czekoladowa, kwadraty czekoladowe: 150 g czekolady gorzkiej 2 łyżki oleju rzepakowego Biszkopt jasny: Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję stopniowo cukier po łyżce ubijam(...)już tylko mieszam mikserem krótko. Mąki przesiewam. Dodaję w trzech porcjach i mieszam łyżką od spodu delikatnie. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam wcześniej do temp 160 stopni góra dół i piekę 30-35 minut do suchego patyczka. Biszkopt wyjmuję z piekarnika i zostawiam do przestygnięcia, dopiero go wyjmuję

wesoła kuchnia
Pierniczki 86

Pierniczki to ciasta, które są bardzo charakterystyczne dla Świąt Bożego Narodzenia. W sklepach oczywiście kupujemy je całym rokiem, ale sami przygotowujemy przeważnie dopiero w grudniu. Takie domowe oczywiście smakują trochę inaczej niż kupne, ale wcale nie gorzej. Robienie pierniczków zdecydowanie wprowadza magiczną atmosferę i przybliża do Świąt. Pierniczki to świetna okazja do spędzenia czasu w kuchni całą rodziną, a zwłaszcza(...)lukier (sok z cytryny + cukier puder) polewa czekoladowa (100g mlecznej czekolady + 3 łyżki śmietany 30%) kolorowe posypki Sposób przygotowania: Mąkę pszenną tortową przesiałam do miski. Dodałam sodę, kakao, cukier puder, przyprawę do piernika i cynamon i dokładnie wymieszałam składniki. Następnie dodałam miód, jedno całe jajko oraz miękkie masło. Wszystko zagniotłam na jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na dwie równe części

Waniliowe Improwizacje
BRZOSKWINIOWY SŁONECZNIKOWIEC 245

postanowiłam je przygotować również w swojej wersji. Przepisem na to ciasto podzieliła się ze mną Babcia Lala, to już kolejna inspiracja od niej. Podaję dwie wersje biszkoptu, pierwszy w wersji pszennej (taki jak otrzymałam od Lali) i drugi w wersji orkiszowej, taki jak ja przygotowałam. Bazowałam na biszkopcie czekoladowym . Piekłam w ciemnej blaszce o wym. 37,5x24,5cm Składniki biszkoptu(...)dociskamy. Wierzch smarujemy masą krówkową - kajmakiem (gdyby masa była bardzo gęsta, lekko ją podgrzać, moja była idealna do rozsmarowania bez podgrzewania), wyrównujemy. Wierzch obsypujemy podsmażonym słonecznikiem, lekko dociskamy. Schładzamy ciasto w lodówce. Najlepiej przygotować ciasto dzień wcześniej. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Ciasto z czerwonymi porzeczkami i z kruszonką 194

jednego jajka w lodowce.Tak,to ciasto jest bez jajek.Bardzo ladnie rosnie i w cudowny sposob wchlania wilgoc z owocow nie stajac sie przy tym,ani mokre ,ani maziste.Nadaja sie tu wlasciwie kazde owoce.Rownie pyszne byloby z wisniami.Upieklam je w foremce o przekroju 20 cm.Skladniki na kruszonke:120 g maki75 g masla20 g groszkow czekoladowych 60 g cukru1 lyzka wiorkow kokosowychSkladniki(...)gladka mase.Do make z proszkiem do pieczenia.Zagniesc gladkie,nielepiace sie ciasto.Ciasto wylozyc na omaczony blat i rozwalkowac na okrag o przekroju 22 cm.Ja zrobilam to palcami,poniewaz ciasto jest bardzo miekkie.Wlozyc do foremki wylozonej papierem do pieczenia,formujac dookola foremki 2-cm rant.Bezposrednio na ciasto wysypac przygotowane owoce.Bezposrednio na owoce rozlozyc rownomiernie kruszonke.Wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec na srodkowej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka czekoladowa z szampanem 281

Wlać ciasto i piec około 60-70 min do suchego patyczka. Przez 30 minut piec w temperaturze 160 stopni a następnie zwiększyć temperaturę na 170 stopni.  Po upieczeniu wyjąć z pieca a po około 10 minutach wyjąć z formy i studzić na kratce. Czekoladę z masłem i śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Zimną babkę polać polewą czekoladową. Babka jest

Ala piecze i gotuje
TWAROGOWE ROGALIKI Z NUTĄ POMARAŃCZY 197

pomarańczy. Smakują tak dobrze, że nawet nie trzeba ich nadziewać i trudno im się oprzeć. Oczywiście, chętni mogą je również nadziać przed zwinięciem według upodobań, np. dżemem, konfiturą, kremem czekoladowym... Idealne na dwa kęsy! Składniki: 250 g twarogu półtłustego 100 g masła 1 szklanka mąki pszennej + do podsypania 15 g cukru z wanilią skórka z 1 pomarańczy cukier puder(...)przez sito. Dodajemy cukier z wanilią oraz twaróg przeciśnięty przez praskę i skórkę z pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy zimne masło pokrojone w małą kosteczkę i zagniatamy ciasto, do momentu aż stanie się jednolite. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na trzy

Kuchnia MagdaLeny
Babka Wielkanocna cytrynowa 72

zachwyci Was prostotą wykonania oraz tym, jaka jest pyszna! Niewielka ilość składników i nieskomplikowane wykonanie zachęca. Ozdóbcie babę jak chcecie.  U mnie biała czekolada a na niej jajeczka czekoladowe, posypka, płatki migdałowe. Mówię Wam jakie to jest dobre! Babka Wielkanocna cytrynowa Składniki : - 200 g mąki pszennej tortowej - 150 g cukru  - 200 g masła - 4 średnie wiejskie jaja(...)sparzona - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Babka Wielkanocna cytrynowa Jak zrobić babkę wielkanocną cytrynową? Najpierw przygotuj formę do pieczenia babki, natłuść ją masłem i obsyp mąką, aby uniknąć przywierania ciasta. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.   Masło musi być wyjęte wcześniej z lodówki, aby zmiękło. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.  Najpierw oddziel białka od żółtek. Białka odłóż

Z Kuchni Do Kuchni
Czekoladowy chleb 168

łyżeczki suszonych drożdży instant) -  4 i 1/2 filiżanki mąki- 1/2 filiżanki cukru brązowego - 1/3 filiżanki kakao - 2 łyżeczki soli  - 1 filiżanka chipsów czekoladowych lub drobno posiekanej ciemnej czekolady -  1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody SPOSÓB WYKONANIA  - Do dużego kubka skruszam drożdże, dodaję 1/3 filiżanki ciepłej wody i 1/2 łyżeczki cukru. Mieszam(...)cukrem, kakao i solą.- Do kubka z drożdżami dolewam 1 i 1/4 filiżanki ciepłej wody. Całość przelewam do miski z mąką i mieszam, dodając chipsy lub czekoladę.- Z ciasta formuję kulę, wykładam na podsypany mąką blat i wyrabiam przez 10 - 15 minut.- Przekładam ciasto do wysmarowanej olejem miski, przykrywam przeźroczystą folią i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około

Basia w kuchni
CZEKOLADOWE SERNICZKI Z CUKREM KOKOSOWYM, NA SPODZIE BROWNIE Z CZEKOLADOWO - DAKTYLOWYM KREMEM 122

jest czekoladowy krem z daktyli, miodu i rozpuszczonej czekolady. Wyszło mi 12 dużych babeczek. SKŁADNIKI NA SPÓD BROWNIE: 4 łyżki masła pół tabliczki czekolady 3/4 szklanki cukru kokosowego 1 jajko 6 łyżek mąki 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii WYKONANIE: masło i czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej jajko ubijam z cukrem na pianę i powoli dodaje przestudzoną czekoladę do ciasta dodaję(...)mikserem do połączenia składników do masy dodaję posiekaną czekoladę wylewam na podpieczony spód piekę 35 minut  w 150 stopniach serniczki zostawiam w piekarniku do całkowitego ostygnięcia SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY KREM: 25 sztuk daktyli pół tabliczki czekolady gorzkiej 1 łyżka miodu płaska łyżeczka oleju kokosowego WYKONANIE: daktyle zalewam wrzątkiem na ok 20 minut rozpuszczam czekoladę z miodem i olejem

Upiecz sobie babeczkę
Kubanka ciasto 91

dżemem z czarnej porzeczki, mniam! Składniki blaszka 23/33 : Biszkopt: jajka 4 szt, mąka pszenna 3 łyżki, cukier 4 łyżki,  kakao 1 łyżka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, Krem czekoladowy: mleko 2 szklanki, cukier 3 łyżki,  mąka pszenna 3 łyżki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, żółtka 2 szt, masło 200 g, czekolada mleczna 100 g, Bita śmietana: śmietanka(...)mały słoik,  czekolada gorzka 5 kostek. Sposób przygotowania: Jajka ubić z cukrem do powstania jasnej pianki (10 min). Suche składniki przesiać i dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto biszkoptowe przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć łupkę z wierzchu

kulinarne odsłony pati
Kawowy piernik 703

Piernik staropolski w innym wydaniu bo w połączeniu z kremem kawowym. Ciasto przypadnie do gustu miłośnikom kawy i piernika. Rodzina będzie zachwycona jak ugościmy ich w święta takim piernikiem. piernik: 250 g miodu prawdziwego 3/4 szklanki cukru trzcinowego 125 g masła 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka małe 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej czubata 25 g przyprawy(...)łyżeczka kawy rozpuszczalnej krem kawowy warstwa II: 500 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka żelatyny 2 łyżki cukru pudru płaskie 1/5 szklanki wody gorącej kratka czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka masła pozostałe: 1/2 szklanki wina czerwonego orzechy pekan  Piernik

wesoła kuchnia
Mazurek orzechowo - kajmakowy z bakaliami 167

prawdziwą wanilią 20 gramów suszonej żurawiny 20 gramów suszonych rodzynek 1 kieliszek spirytusu Składniki na dekorację: 1/2 puszki masy kajmakowej 200 ml śmietany kremówki 200 gramów gorzkiej czekolady lukier czekoladowy zielona masa cukrowa do zdobienia cukierki w kształcie jajek Wykonanie mazurka: Podane składniki utrzyj w misce na gładką, białą masę. Zmiel orzechy w maszynce lub utrzyj je w moździerzu. Żurawinę(...)rodzynki posiekaj drobno, włóż do miseczki i zalej spirytusem. Do masy dodaj następnie orzechy i wymieszaj dokładnie, wstaw całość do lodówki do stężenia (na około 3-4 godziny). Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na papierze do pieczenia, nadaj mu kształt jajka. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do gorącego piekarnika na około

Garniec Magalie
Muffinki piernikowe z czekoladą 146

ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej lub mąki razowej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody 0,5 szklanki jasnego brązowego cukru (trzcinowy demerara) łyżka przyprawy do pierników 50ml oleju 0,5 szklanki maślanki 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki miodu jajko 100g gorzkiej lub mlecznej czekolady posiekanej na kawałki lub kropelek czekoladowych jabłko(...)średniej wielkości) szczypta soli Składniki na dekorację: gotowa polewa czekoladowa (kuwertura) lub 150g czekolady gorzkiej z łyżką masła ciasteczka piernikowe lub dowolna posypka dekoracyjna Wykonanie: W misce wymieszać suche składniki: dwa rodzaje mąki, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, przyprawę do pierników. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, miód, mleko (jeśli zdarzy się

Mania Wypiekania
FIT muffinki czekoladowe z cukinią i orzechami włoskimi (bez cukru) 119

łyżek płynnego miodu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko 120 ml (12 łyżek) mleka krowiego lub roślinnego 90 g czekolady deserowej lub gorzkiej 12 połówek orzechów włoskich Przygotowanie czekoladowych muffinek bez cukru: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, następnie bardzo dokładnie odciśnij z nadmiaru wilgoci. W średniej misce wymieszaj mąkę pełnoziarnistą, kakao(...)mleko. Wszystko wymieszaj. Na końcu dodaj odciśniętą, startą cukinię i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj do połączenia. Czekoladę posiekaj i dodaj do ciasta, wymieszaj.  Foremkę na muffinki wyłóż 12 papilotkami. Do każdej foremki nałóż po ok. 2 łyżki ciasta. Na wierzchu ułóż po jednej połówce orzecha włoskiego. Wstaw blachę do piekarnika i piecz

Chilli Czosnek i Oliwa