Znasz i lubisz ciasteczka Oreo? Te ciemne, prawie czarne ciasteczka czekoladowe z białą masą w środku naprawdę można łatwo wykonać w domu. Będą przepyszne, a do tego będziecie dokładnie wiedzieli, co jest w ich składzie. Co to o to głównie chodzi, że domowe ciasta i ciasteczka robi się z poszanowaniem składników, dodając dobre masło, jajka czy dodatki. @import
nietylkopasta.plCzy trudno upiec ciastka migdałowe z czekoladą? Wypieki ciastek i ciasteczek należą do najszybszych. Wystarczy masło, mąka, cukier i podstawowe ciasto na kruche ciastka jest gotowe
codojedzeniaciągle miksując. Następnie porcjami wsypuję mąkę, miksuję do połączenia składników. Ciasto dzielę na dwie porcje, do jednej dodaję kakało i mieszam. Blaszkę (u mnie dwie blaszki o wymiarach 20x10) smaruję oleję i obsypuję bułką tartą. Połowę jasnego ciasta wylewam na dno blaszki, na to ciemne ciasto i znowu jasne ciasto. Wykałaczką bądź widelcem robię esy-floresy przez całą blaszkę. Blaszki(...)wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 °C i piekę przez ok 45 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu babkę polewam polewą czekoladową. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiproszek do pieczenia 2 łyżeczki mleko - 1/3 szkl polewa czekoladowa tłuszcz do formy bułka tarta do formy płatki migdałowe Margarynę dobrze utrzeć, dodawać stopniowo po jajku, następnie cukier, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mleko i suchy mak. Dobrze razem wymieszać, przełożyć ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tarta formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
przepisy- MilkiNajprostszy makaron wegański, delikatny, a co najważniejsze szybki w przygotowaniu. Wiecie, że w kuchni włoskiej do ciasta na makaron dodaje się jajka, aby ciasto było twardsze? Moim zdaniem, makaron wegański ma tę przewagę, że jest niezwykle delikatny właśnie dzięki braku jajek. Tak przygotowany makaron idealnie nada się do rosołu (przygotowany jako nitki), do dań z makaronem (uformowany jako wstążki(...)dodajemy mąkę , sól , a następnie wrzącą wodę i intensywnie mieszamy łyżką. Po chwili mieszania, ciasto lekko ostygnie i nie będzie parzyć w dłonie, można je wtedy podzielić na 4 porcje. Przed wałkowaniem blat obficie podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na bardzo cienko (około 1 mm). Następnie ciasto podsypujemy dodatkowo mąką i zwijamy je w rulon. Tak przygotowany rulon kroimy ostrym nożem
WegePrzepiswegańskich przepisów Kotlety z buraka Boczniaki ala strogonow Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki w mięsnej marynacie Chaczapuri ze szpinakiem Sałatka z buraków A może coś na słodko? Wegańskie ciasteczka orzechowe Michałki bez cukru Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Chałwa domowa bez cukru Wegańskie ciasteczka cynamonowe Kulki mocy daktylowo-orzechowe Krem daktylowo
WegePrzepismojprzepisna.pl | Tort czekoladowo-kawowy. Niestety nie zdążyłam z publikacją tego przepisu przed Dniem Matki, ale mam nadzieję, że przyda Wam się z innej okazji. Ja swój
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort czekoladowo-kawowy. Niestety nie zdążyłam z publikacją tego przepisu przed Dniem Matki, ale mam nadzieję, że przyda Wam się z innej okazji. Ja swój
moj przepis nawegańskich przepisów Kotlety z buraka Boczniaki ala strogonow Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki w mięsnej marynacie Chaczapuri ze szpinakiem Sałatka z buraków A może coś na słodko? Wegańskie ciasteczka orzechowe Michałki bez cukru Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Chałwa domowa bez cukru Wegańskie ciasteczka cynamonowe Kulki mocy daktylowo-orzechowe Krem daktylowo
WegePrzepis1.Wegańskie ciasto "kopiec kreta" Biszkopt upiekłam taki , jak tu, a krem wg tego przepisu (dodałam do niego jeszcze sok z cytryny). Wszystko wyszło świetnie, ale trochę zmieniłam, zamiast tradycyjnego ciasta, powstało coś a’la tort, smak niezmieniony – ciasto smakuje obłędnie! Zdecydowanie warte czasu i uwagi. 2. Kotlety z grochu Trochę pracochłonne, ale bardzo smaczne. Jeśli macie zapasy, to warto(...)wykorzystać nadmiar. Jedzenia wychodzi na kilka obiadów, można też zamrozić. 3. Wegańskie ciasto z pieczonymi burakami Piekłam ostatnio dużo razy w zwykłej tortownicy (28 cm średnicy). Wykorzystałam świetny przepis Jadłonomii na babkę . Zamiast kakao, dałam kiedyś inki karmelowej i też się udało. Bardzo smaczne i czekoladowe
Qlinarnie i QlinarnieDodać czekoladę, szybko wymieszać szpatułką. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania warstwy czekoladowej. Przygotowac brownie: masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej. Wystudzić. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodać do niej ostudzoną czekoladę z masłem. Dodać mąkę, szybko wymieszać, do połączenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nabierać porcje ciasta na ciasteczka, spłaszczać
Lekcje w kuchnimojprzepisna.pl | Tort czekoladowo-kawowy. Niestety nie zdążyłam z publikacją tego przepisu przed Dniem Matki, ale mam nadzieję, że przyda Wam się z innej okazji. Ja swój
moj przepis natego długo pozostaje wilgotna. Wieloletnie doświadczenie Mamy pozwala Jej dawać wszystkie składniki na oko, więc nie podała nam dokładnych proporcji i nie zdecydowaliśmy się na upieczenie tego ciasta. Czekając na przyjazd Mamy, upiekliśmy parzoną babkę bazując na przepisie z czasopisma z lat 90-tych. Nasz przedświąteczny wypiek jest równie pyszny, maślany i aromatyczny, ale to nie to samo(...)drożdży oraz łyżkę spirytusu, zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce. Formę do babek natłuścić, wyłożyć ciasto, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Wstawić do nagrzanego do 160 o C piekarnika, piec z termoobiegiem ok. 35 minut – do suchego patyczka. Parzoną babkę drożdżową przyozdobić wedle uznania lukrem, polewą czekoladową, kandyzowanymi owocami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
niecodziennikparyKrem ala Ferrero Rocher, to pyszne połączenie orzechowej nuty z czekoladowo – śmietankowym smakiem. Jego gęsta konsystencja sprawia, że idealnie nadaje się do tworzenia deserów i kremowych zdobień (np. do zdobienia muffinek), jednocześnie łatwo się rozsmarowuje, więc jest świetny do przekładania tortowych blatów czy ciast. To właśnie ten krem wykorzystałam przy tworzeniu tortu ala Ferrero Rocher . Zobacznie jak łatwo i szybko
Domowe Tortyzmiksować. Wrzucić maliny i delikatnie wymieszać. Gotowy krem rozsmarować na jednej części ciasta i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Profiterole z kremem pâtissière, bitą śmietaną i sosem czekoladowym → Churros → Ptysie “serduszka” → Eklery z kremem orzechowym → Ptysie z kremem czekoladowym, malinami
Oryginalny smakłyżeczka masła 60 g czekolady białej wiórki kokosa wiórki czekolady, kolorowa posypka, płatki czekoladowe itp. 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 2. Masło wraz z cukrem ucieramy na puch. Dodajemy żółtko, ucieramy do wchłonięcia, a następnie dodajemy mąkę, budyń w proszku, śmietanę i całość zagniatamy. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 4-5 mm i wycinamy ciastka o średnicy około
Gotowanie...to proste !Krem ala Ferrero Rocher, to pyszne połączenie orzechowej nuty z czekoladowo – śmietankowym smakiem. Jego gęsta konsystencja sprawia, że idealnie nadaje się do tworzenia deserów i kremowych zdobień (np. do zdobienia muffinek), jednocześnie łatwo się rozsmarowuje, więc jest świetny do przekładania tortowych blatów czy ciast. To właśnie ten krem wykorzystałam przy tworzeniu tortu ala Ferrero Rocher . Zobacznie jak łatwo i szybko
Domowe Tortyciasto podzielić na dwie części, rozwałkować, nałożyć powidła/dżem, przykryć drugim płatem ciasta, które należy zlepić przy brzegach i wycinać ciastka. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 15 minut. Upieczone i ostudzone pierniki oblać polewą czekoladową. Należy czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju. Maczać pierniki, które następnie
Fabryka pomysłówodznaczając na części ciasta wzór, na to ułożyć nadzienie i przykryć wykrojonym kawałkiem ciasta. Skleić i jeszcze raz wyciąć foremką. Wykrojone pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 10-12 minut. Gotowe pierniczki można polukrować lub polać polewą czekoladową. Ja zrobiłam część z polewą, a część z lukrem. Polewa czekoladowa
Agusiowe smakołykiPyszne! Mocno czekoladowe, z malinami, które doskonale łączą się z czekoladą. Do zrobienia w kilka minut! Później, jeszcze szybciej je zjecie, takie są dobre! ;) Do przygotowania tych słodkości użyłam mąki szymanowskiej - polski producent, idealna do ciast i innych wypieków. W fajnym opakowaniu, które każdorazowo można zamknąć i otworzyć. Używaliście tej maki w swojej kuchni? U mnie się sprawdziła :) Jeżeli przygotowałaś
Domowa cukiernia Ewyłyżki mąki 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżki czekoladowych kropelek, kuleczek lub posiekanej drobno czekolady olej do smażenia Jogurt rozmieszać z sodą, odstawić na kilka minut. W tym czasie jajko roztrzepać z cukrem, dodać jogurt, wsypać obie mąki, wymieszać na jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dosypać trochę mąki (zwykłej pszennej lub pełnoziarnistej). Wsypać
Obiad gotowySekretem udanego ciasta/chlebka bananowego są właśnie przejrzałe banany, które im ciemniejsze tym słodsze. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga użycia ani miksera ani innego sprzętu mieszającego. Wystarczy miska,widelec, blaszka i piekarnik. Wspaniale smakuje ale też pachnie. Polecam jako słodkie śniadanie z kremem czekoladowym i orzechami. Pycha! Składniki: 3 bardzo dojrzałe banany 100 g cukru brązowego
Smakowity Blog KulinarnyJuż tyle razy pisałam, że uwielbiam serniki i często je piekę, ale napiszę jeszcze raz...uwielbiam je. Tym razem upiekłam pyszny czekoladowy sernik i podałam z
IzabelawkuchniNa zbliżający si ę długi weekend przygotowałam przepis idealny dla wielbicieli czekolady i nie wymagający pieczenia. Torcik z musem czekoladowym, lekki
La grande e la piccola cuocaduża ilością czekolady z pewnością zaspokoi kubki smakowe wszystkich łasuchów. Idealny dla fanów ciasta na bazie sera oraz dla wielbicieli czekolady w każdej postaci. Składniki: Spód: 130g masła 180g mąki pszennej 3 łyżki kakao 50g cukru 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowo-czekoladowa: 1,20kg białego sera ( trzykrotnie mielonego) 100g masła 6 jajek 260g cukru 300g gorzkiej
Szalona Kuchnia EwelinyWafle te zauroczyły mnie od pierwszego kęsa. Od samego początku byłam do nich wprawdzie pozytywnie nastawiona, gdyż uwielbiam blok czekoladowy, z którym dostrzegłam pewne podobieństwa i
Smaki Na Talerzudżem zetrzeć ciemne ciasto. Rozsmarować bezę i posypać startym białym ciastem. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 40 minut. ( Przez pierwsze 10 minut tylko dół i 30 minut góra- dół bez termoobiegu). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Polać polewą czekoladową
Pysznie & Pięknieperlisty Dodaj cukier perlisty i delikatnie wymieszaj. Na rozgrzaną gofrownicę wyłóż łyżką gęste ciasto. Piecz wg zaleceń producenta swojej gofrownicy. Po upieczeniu wyjmij gofry na kratkę do wystygnięcia. Etap IV - Lody Chałwowe Na każdym gofrze (może być lekko ciepły :) połóż gałkę lodów chałowych, posyp sezamem lub czekoladowymi płatkami i jeżeli lubisz ekstremalnie słodkie desery polej solonym karmelem przepis tutaj
Wylizany Rondelłyżki wiórek kokosowych (płaskie) 2-3 łyżki sezamu (płaskie) Dodatkowo: dżem/konfitura/krem czekoladowy (użyłam konfitury z borówki ) Masło/margarynę z cukrami utrzeć do puszystości i nadal mieszając - wbić jajko. Do powstałej masy dodać resztę składników i całość dokładnie połączyć (najlepiej za pomocą dłoni). Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego i w każdej z nich zrobić (małym palcem
Di gotujełyżeczki przyprawy di piernika 2 łyżeczki kakao twarde powidła śliwkowe do nadziania Polewa czekoladowa : 100 gr deserowej czekolady lub mlecznej 100 gr śmietanki 30 % 1. Wszystkie składniki oprócz sody i śmietany, przekładamy do miski (masło siekamy). sodę mieszamy z kwaśną śmietaną i dodajemy do miski. Zagniatamy ciasto. 2. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce przez 1-2 h ( u mnie całą
Gotowanie...to proste !espresso. • Kawową masę wylać na wierzch ciasta i przemieszać delikatnie po wierzchu widelcem. • Piec w 180 st.C przez 40 minut. • Po wystygnięciu wstawić do lodówki i kroić dopiero po kilku godzinach uprzednio posypując cukrem pudrem. Można podawać z sosem czekoladowym
To co kochamkońcu olej. 3. Do ciasta dodajemy owoce, orzechy i bakalie, mieszamy łyżką. 4. Ciasto przekładamy do dowolnej foremki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok 40-50 minut (do suchego patyczka). 5. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową. Smacznego
Kuchnia domowa Aniłyżek odłożyć na potem) i wymieszać bardzo krótko i delikatnie. Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek, ok ¾ wysokości, posypać ok. 2 łyżkami jagód i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut. Po przestudzeniu polać polewą. Polewa: roztopić czekoladę z mlekiem, dodać jogurt, wymieszać. Polać babeczki czekoladową polewą i posypać resztą jagód
Calzonella.comproszek do pieczenia 2 łyżeczki mleko - 1/3 szkl polewa czekoladowa tłuszcz do formy bułka tarta do formy płatki migdałowe Margarynę dobrze utrzeć, dodawać stopniowo po jajku, następnie cukier, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mleko i suchy mak. Dobrze razem wymieszać, przełożyć ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tarta formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
Camilla w kuchniszczypta sody oczyszczonej Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciastek Opcjonalnie: cukier puder/lukier/polewa czekoladowa Miód zagotować i przelać do miski z mąką. Dodać oba cukry, masło, sodę oraz jajka. Całość dokładnie zagnieść i połączyć z wiórkami kokosowymi. (Masa powinna być gładka i nielepiąca się do dłoni.) Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Wszystkie
Di gotujezrobić tak samo. Na wierzchu ułożyć plasterki brzoskwiń. Zalać tężejącą galaretką. Ciasto chłodzić kilka godzin w lodówce. RAZEM ZE MNĄ WYPIEKAŁY: Marcepanowy kącik - Czekolada Szóste niebo - Torcik bez pieczenia z truskawkami Grunt to przepis - Ciasteczkowa pizza z owocami Ciasteczkowy potwór - Prl-owski blok czekoladowy
Ewusiowe Smakiczęści ciasta można dodać kawę lub kakao i polać nią część ciasta bez dodatków, wyjdzie wówczas baba marmurkowa lub; 1/3 szklanki majonezu zastąpić 1 łyżką majonezu i 2 łyżkami oleju lub; do całości masy, zamiast odpowiedniej ilości mąki pszennej, dodać kakao, wyjdzie wówczas baba czekoladowa. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaDzisiaj przepis na pyszne ciasto, które bardzo zaskoczyło mnie smakiem, nie spodziewałam się, że tak będzie smakować, spód ze suszonych śliwek, wymieszanych ze zmielonymi migdałami, kakaem, wanilią i miodem, idealnie komponuje się z puszystą kokosowa pianką i czekoladową polewa po prostu cudo, koniecznie musicie wypróbować to przepyszne i zdrowe ciacho :) Składniki : Na spód : szklanka suszonych śliwek szklanka migdałów
zdrowa vege kuchniaPomyśleć, że nigdy nie robiłam czekoladowych pierogów... A z nadzieniem serowym lub owocowym są naprawdę smaczne. Te przygotowałam na pierwszy rzut i z małej porcji, ale kolejne będą zdecydowanie większe i dla całej rodziny :) Składniki: Na 10 sztuk Ciasto: 1 szklanka mąki + do podsypywania 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka cukru waniliowego 100ml mocno ciepłego mleka 10 truskawek (lub tyle
Kuchnia w czekoladziemojprzepisna.pl | Tort czekoladowo-kawowy. Niestety nie zdążyłam z publikacją tego przepisu przed Dniem Matki, ale mam nadzieję, że przyda Wam się z innej okazji. Ja swój
moj przepis naCoś dla fanów słodkich śniadań. Czekoladowe naleśniki przełożone masą serową z nutą pomarańczy. Dzieło wieńczy karmel na bazie soku pomarańczowego, w którym skąpane są czereśnie. To wspaniała odmiana dla tradycyjnych naleśników z serem. Do przygotowania tortu wykorzystujemy ulubione ciasto naleśnikowe. Dodatkowo dodajemy do niego ok. 3 płaskich łyżek kakao. Jeżeli nie macie ulubionego przepisu proponuję wykorzystać proporcje podane na blogu
kawawszklancePotem wyruszamy dalej - kierunek Vege Miasto. Niestety nie mieli już lodów, ale ciasto było! Potem - ostatni już przystanek - lody, La Fragola (?) w Złotych Tarasach. Smacznie, aczkolwiek nic nie urywa :D I ceny też nieco przesadzone... Lód Ewy :) I Sylwii :) Iiiii mój :D Zdecydowałam się na czekoladowe, raffy (jak się później okazało - raffaello :D znalazłam w nich kawałek pralinki i wszystko
breakfast of dreamspłatków róży i truskawek lub innego dżemu, masy serowej, makowej, kremu czekoladowego cukier puder do posypania Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do sporej miski, dodajemy margarynę, śmietanę, cukier waniliowy i miksujemy. Gdy otrzymamy coś na wzór kruszonki odkładamy mikser i szybko zagniatamy ciasto, by powstała zwarta kula. Ciasto wkładamy do zamrażarki na 30 minut
Rozpustne gotowanieWygląda na bardzo skomplikowany, ale wcale taki nie jest! Dosłownie chwilę trwają przygotowania ciasta, ale klucz do udanego dzieła to pieczenie - nie za długo, nie za krótko. Potem delikatne wyciągnięcie z piekarnika, odwrócenie na talerzyk i wstrzymanie oddechu, żeby ładnie z foremki wyszło! Ciastko jest mocno czekoladowe i mocno słodkie, my nawet nie byliśmy w stanie zjeść całego
Plate of Joyzrobieniu ciasta drożdżowego została mi końcówka kruszonki, przystąpiłam do kolejnego eksperymentu.Oj udał się i o bardzo.Ostrzegam uzależnia. Składniki: 70 gram mąki 50 gram cukru 1 łyżeczkę olejku migdałowego 50 gram masła 1 żółtko lody czekoladowe śliwki Sposób przygotowania: Śliwki umyć,przekroić na pół i wyjąć pestki.Ułożyć w foremce. Kruszonkę przygotowujemy z mąki,cukru,olejku migdałowego,masła
Wielki apetytZostało mi trochę składników z robionego do racuchów musu czekoladowego. Myślę sobie, zrobię kruche mini tarty wypełnione podobnym musem, dodam sobie truskawek i będzie pysznie. Byłoby, gdyby mi się mus nie zważył. Pierwszy raz mi się coś takiego przytrafiło; pytanie, czy ostatni? Ciasto się już chłodziło w lodówce, więc nie mogłem go zmarnować, a jako, że jabłek u mnie zawsze
BaRepasSzybkie do wykonania ciasto z kaszą manną. Herbatniki można maczać w alkoholu lub mleku. 1 litr mleka szklanka kaszy manny pół szklanki cukru 200 g masła cukier waniliowy 3 łyżki kakao 2 duże opakowania herbatników Polewa czekoladowa: łyżka masła 1/3 szklanki mleka 150 g mlecznej czekolady Do namaczania herbatników: szklanka mleka lub wódki z wodą w proporcji
BullioLubie kawę ... lubię jej smak we wszelkich deserach , jogurtach , serkach itp . Musiałam więc wypróbować jak smakuje w takim tradycyjnym wypieku jak babka . No i smakuje
Malinowa Kawiarenkaprzestygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem migdałowym. Dokładamy stopniowo masę czekoladową. Po dokładnym połączeniu składników, dodajemy na przemian suche, wymieszane składniki (mąka, cynamon, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, przyprawa do piernika), śmietanę i olej. Natłuszczona formę do muffinek wykładamy papilotkami, następnie umieszczamy połowę ciasta w foremkach, równamy - kładziemy łyżeczkę powideł na środek i przykrywamy drugą częścią ciasta
Gotuj z NatkąOstatnio zostałam wytypowana na zrobienie ciasta na wigilię klasową córki. Stwierdziłam, że upiekę jakąś babkę i będzie dobrze, ale dla mojej córki nie było dobrze. Zażyczyła sobie tort świąteczny. A więc zgodziłam się i upiekłam tort o smaku czekoladowym na kremówce, ponieważ nie używam surowych żółtek do masy. Figurki zaczęłam lepić już parę dni wcześniej aby dobrze wyschły
Amatorka kuchennafolii, utarte ze świeżym chrzanem - rzeżucha - oczywiście do jedzenia, nie tylko ozdabiania stołu ;) - ciasto francuskie z kapustą żur w chlebie z tofu wędzonym - pasztet pieczony z czerwonej soczewicy, kaszy gryczanej i warzyw - buraki z chrzanem powtórka - ziemniaki - oczywiście sałata :)) i grzyby marynowane na zagrychę - tort czekoladowo-wiśniowy - powtórka z moich urodzin - bossski! - babka łaciata - bez jajek, mleko sojowe - motyl
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEprostu rewelacyjny. Podany przepis jest na małą blaszkę ok. 25x25 lub tortownicę. Ciasto jest proste i szybkie, uda się nawet antytalentom kulinarnym:-) Do serniczka można użyć dowolnych miękkich owoców, ja użyłam brzoskwiń. Składniki: 2 opakowania sucharów (każde po 120 g) 400 g kremu orzechowo-czekoladowego kremu (np. Nutella, Kremuś itp.) 400 ml śmietany 36% lub 30% 3 szt. serka waniliowego
IMPRESJA SMAKUłyżeczka sody oczyszczonej DO DEKORACJI-do dekoracji użyłam kilka kolorowych drażetek, kropelki czekoladowe na oczka, z cukru pudru zrobiłam buźki i przykleiłam na nie noski i oczka, użyłam też barwików w żelu do cukru pudru SPOSÓB WYKONANIA:- wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki. - Ciasto rozwałkować na grubość
Basia w kuchniłyżeczka proszku do pieczenia,3/4 szklanki mleka,do posypania: cukier puder,dekoracja: czekoladowe serduszka.Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy w małym rondelku i studzimy. Następnie do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodajemy jajka, mleko, cukier, ostudzoną margarynę i wszystko razem mieszamy łyżką lub trzepaczką. Taki wymieszane ciasto przelewamy do foremki silikonowej z otworami w kształcie serduszek (do 3/4 objętości). Wstawiamy
Aga w kuchniświeżych malin lub innych drobnych owoców do dekoracji 400-500 ml kremówki czekoladowej Przygotowanie: W osobnych naczyniach wymieszać łyżką suche i mokre składniki. Następnie niezbyt dokładnie wymieszać łyżką bądź szpatułką zawartość obu misek. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Do foremek, najlepiej silikonowych nakładać po łyżce ciasta, następnie po łyżeczce konfitury i znów po łyżce ciasta aby przykryć konfiturę. Foremki powinny
Ze smakiem i z pasjąpiekarnika - niebezpieczeństwo, że opadnie - wyłączyć grzałkę, otworzyć drzwiczki na oścież i studzić tak ciasto ok. 15 min. Przy pomocy pędzelka wysmarować babkę czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej - w wypadku najazdu nieoczekiwanych gości, kiedy czas jest na wagę z ł ota, leniwiec kuchenny może użyć gotowej polewy czekoladowej w woreczku - byle szybciej
Grunt to przepis!końcówką gwiazdki. Wyciskać na rozgrzany olej churros o długości około 10 cm odcinając ciasto nożyczkami. Smażyć z wszystkich storn na rumiano. Wyjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Cukier waniliowy wymieszać z cynamon i jeszcze ciepłe churros obtoczyć lub podawać z sosem krówkowym lub czekoladowym
Ala piecze i gotujewygląd. Dzięki zastosowaniu trzech różnego koloru mas i kremu ciasto prezentuje się bardzo efektownie. Sernik bez pieczenia jest bardzo szybki do zrobienia, także zabierajmy się za przepis! Mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Wszystkim łasuchom życzę smacznego 😗 Składniki: spód: ciasteczka maślane 15 dag, ja użyłam ciastek z polewą czekoladową, masło 5 dag, warstwa serowa: ser twarogowy z wiaderka pół(...)już bardzo gęsty to wylewamy go na zastygniętą masę serową. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy cukier puder, miksujemy i wykładamy bitą śmietanę na mus truskawkowy. Wierzch ciasta dekorujemy świeżymi truskawkami. Smacznego
kulinarne odsłony paticzas chłodzenia , to byłoby jednym z najszybszych ciast jakie do tej pory robiłam. Kremowe, przełożone masą krówkową oraz budyniową i herbatnikami a dla przełamania słodkości dodałam domowy dżem z czarnej porzeczki. Składniki: 400g herbatników(dużych) typu petit beurre 1 puszka masy krówkowej u mnie pół na pół krówkowa i czekoladowa (500g) 400g śmietany kremówki 36% 1 śmietan(...)wyłożyć przygotowaną wcześniej masę budyniową. I znów kolejna warstwa herbatników. Ostatnią warstwą, na samej górze jest ubita śmietana z łyżką cukru pudru z dodatkiem śmietan-fixu. Do dekoracji ciasta posypać potartą gorzką czekoladą. Ciasto przed podaniem schłodzić najlepiej przez całą noc wtedy masy będą bardziej zwarte a herbatniki dadzą łatwo się pokroić. http://www.mlynystoislaw.pl
W garach u Gosicukier waniliowy odrobina soli Polewa Czekoladowa: 150 g czekolady gorzkiej 150 ml śmietanki kremówki ok. 200 g Nutelli ok. 150 g orzechów laskowych olej do smażenia Pączki z Nutellą, Czekoladową Polewą i Orzechami Laskowymi - Sposób przygotowania: Ok. 3 łyżki mąki zaparzamy w 400 ml wrzącego mleka i dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek (w razie problemów można posłużyć(...)odchodzenia" od rąk. Ciasto powinno być luźne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Po tym czasie formujemy pączki, przekładamy na oprószone mąką tacki i znów pozostawiamy do wyrośnięcia (min. 40 minut). Pączki smażymy w głębokim rozgrzanym oleju. Przekładamy na ręczniki papierowe. Za pomocą szprycy nadziewamy Nutellą każdego pączka. Polewa Czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy
Słodka StronaBubble waffles-czyli gofry bąbelkowe to inna wersja znanych i lubianych wszędzie gofrów, ciasto jest bardziej kruche, choć po upieczeniu są elastyczne i dzięki temu możemy je zawijać w rożek i nadziewamy czym dusza zapragnie, może być to bita śmietana, lody, słodycze i dowolna polewa oraz owoce, w każdej werji są przepyszne! Gofry pokryte są charakterystycznymi bąblami które(...)owoce, polewa czekoladowa, słodka posypka Sposób przygotowania: Jajka wbić do miski, wsypać cukier puder, zmiksować na gęstą jasną i puszystą masę, wlać mleko, olej, pastę waniliową , delikatnie wymieszać, dodać przesianą przez sito mąkę pszenną wymieszaną wcześniej z mąką kukurydzianą oraz proszkiem do pieczenia , rózgą od miksera delikatnie wymieszać, tylko do połączenia. Gofrownicę nagrzać, porcjami wylewać ciasto i piec około
Wanilia i Kardamonwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Taką babkę drożdżową robię odkąd sięgam pamięcią. Niekoniecznie musi być wypiekiem świątecznym. Czasami ozdabiam ją lukrem, innym razem polewą czekoladową. Poniżej podałam opis na obie wersje, a Wy sami zadecydujcie, która opcja bardziej Wam odpowiada. Babka jest bardzo smaczna - miękka, puszysta i długo pozostaje świeża. Za każdym razem ładnie wyrasta. (Forma z kominkiem(...)się puszysty jak pianka.) Do rozczynu dodać mleko, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, żółtka, sól, cukier waniliowy. Całość wymieszać łyżką. Do wstępnie połączonych składników wlać roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyrabiać jeszcze przez około 4 minuty. Na koniec wsypać żurawinę z morwą i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem. Blaszkę odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut
Di gotujeBrownie z kremem orzechowym Tego ciasta nie może zabraknąć w najsłodszym zestawieniu. Jest cudownie delikatne i rozpływa się w ustach, a jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Na ciasto potrzebne będą: łyżka kawy rozpuszczalnej, łyżeczka ekstraktu waniliowego, ¼ szklanki kakao, 200 g masła, tabliczka gorzkiej i mlecznej czekolady, 135 g mąki pszennej, 3 jajka, szklanka cukru, ½ szklanki orzechów (np. włoskich(...)chwilę, po czym włożyć do środka połamaną czekoladę i mieszać całość tak długo, aż czekolada się rozpuści. Osobno wymieszać cukier z jajkami i dodać do nich przygotowaną masę czekoladową. Dosypać mąki, wrzucić połamane orzechy i wymieszać wszystko na jednolitą masę. Wylać do tortownicy (dostępnej m.in. w ofercie sklepu https://zasmakujradosci.pl/kuchnia ) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym
Moja smaczna kuchniaPyszne ciasto z masą wafelkową w wersji bez pieczenia. Delikatne, słodkie i bardzo lekkie ciasto, które posmakuje każdemu miłośnikowi słodkości. Ciasto z masą wafelkową To ciasto z masą wafelkową bez pieczenia to prawdziwy raj dla podniebienia. Dodatkowo jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Do tego ciasta możecie użyć dowolnych, ulubionych wafelków, ja wybrałam princesse(...)Masa z dodatkiem tego wafelka jest delikatna, lekko chrupiąca, cudowna w smaku. Niesamowicie podkręca smak całego ciasta. Poniżej znajdziecie dokładny przepis na ciasto z masą wafelkową, który Was gorąco polecam. Będzie idealnym wyborem na święta, a także każdą inną okazję. PRZEPIS NA CIASTO Z MASĄ WAFELKOWĄ Składniki 750 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru
Alle Dobre!Przepyszny, ale niestety niezwykle kaloryczny i dość czasochłonny tort. Robię go rzadko, tylko na specjalne okazje Składa się z trzech blatów z białek i kremu czekoladowego. Składniki na 1 blat tortowy: 5 białek 3/4 szklanki cukru pudru do wyboru: 20 dag maku lub 15 dag drobno posiekanych orzechów laskowych lub 20 dag płatków migdałowych Należy upiec 3 blaty. Można(...)wody). Pod koniec ubijania dodać kakao. Masę ostudzić. Masło zmiksować i dodawać do niego po łyżce przygotowanej masy. Na koniec dodać kieliszek wódki. Blaty przekładać kremem. Wierzch i boki ciasta również posmarować kremem. Wierzch ozdobić orzechami. Tort przechowywać w lodówce. Najlepiej przygotować i schłodzić co najmniej kilka godzin przed podaniem
BullioPrzepyszny, ale niestety niezwykle kaloryczny i dość czasochłonny tort. Robię go rzadko, tylko na specjalne okazje Składa się z trzech blatów z białek i kremu czekoladowego. Składniki na 1 blat tortowy: 5 białek 3/4 szklanki cukru pudru do wyboru: 20 dag maku lub 15 dag drobno posiekanych orzechów laskowych lub 20 dag płatków migdałowych Należy upiec 3 blaty. Można(...)wody). Pod koniec ubijania dodać kakao. Masę ostudzić. Masło zmiksować i dodawać do niego po łyżce przygotowanej masy. Na koniec dodać kieliszek wódki. Blaty przekładać kremem. Wierzch i boki ciasta również posmarować kremem. Wierzch ozdobić orzechami. Tort przechowywać w lodówce. Najlepiej przygotować i schłodzić co najmniej kilka godzin przed podaniem
Bullioprzygotowany wg tego przepisu smakuje jak bita śmietana (jest bardzo delikatny). :) Chociaż pasowało mi do całości polanie tortu polewą czekoladową to tym razem z niej zrezygnowałam. Torcik marchewkowy z kremem kokosowym PRZEPIS Temperatura pieczenia: 180oCCzas pieczenia: ok. 45 min. Ciasto /inspiracja:MW, ø18cm/ 2/3 szkl. mąki pełnoziarnistej 0,5 szkl. cukru brązowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
coolinarnastrefa.blogspot.comSpód: 150 g czekoladowych herbatników (lub innych kruchych, ciemnych ciastek, np. wafelki kawowe) 80 g masła. Herbatniki rozkruszamy na pył, dodajemy ciepłe rozpuszczone masło i dokładnie łączymy. Wykładamy ciasno na spód tortownicy, za pomocą łyżki. Wkładka truskawkowa: 400 g świeżych truskawek (w zimie mogą być mrożone) + 100 g świeżych na wierzch ciasta łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Poezja Smaków - blog kulinarny