Oreo markiza (czekoladowe dwuwarstwowe kruche ciastko wypełnione białym kremem) oreo «w USA: pogardliwa nazwa nadawana Murzynowi, który wrósł w środowisko ludzi białych lub popiera działalność instytucji przez nich prowadzonych Biszkopt(...)masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia skladników.Tortownicę o średnicy 23-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie
w mojej kuchnipowstanie kremowa, jednolita masa. Dodać cukier z wanilią, krótko wymieszać. 3. Do mąki dodać proszek do pieczenia, wymieszać i przesiać na jajeczną masę, dokładnie wymieszać szpatułką, patrz FILM . Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm lub 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego(...)tort będzie się chłodził można przygotować czekoladowe cyfry, użyłam do tego silikonowej foremki, patrz FILM . Czekoladowe cyfry można również kupić lub roztopić czekoladę i ręcznie na torcie napisać cyfry. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce i wypełnić nią foremkę, nadmiar czekolady usunąć szpatułką, patrz FILM . Odstawić w chłodne miejsce, aby czekolada stężała. Czekoladowe cyfry bardzo ostrożnie wyjąć z foremki
Mała Cukierenkachrupiące ciasteczka szczególnie uwielbiane przez dzieci. Możecie wybrać wersję kakaową lub cynamonową. Ewentualnie posypać ciastka siekanymi orzechami lub dodać skórkę pomarańczową. Kruche ślimaczki pachną cynamonem i smakują lekko czekoladowo. Chętnie dodaję do nich parę kropli aromatu migdałowego, aby wzmocnić ich dośc łagodny smak. Tylko nie trzeba przesadzać z ilością dodatków.Jak mówi slynne niemieckie przysłowie czasami,, weniger ist mehr(...)masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać jajko i aromat migdałowy. 2. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać. Dodać do masy maślanej i zagnieść na gładkie ciasto. 3. Ciasto podzielić na dwie części. Jedna powinna być trochę mniejsza. Do mniejszej części dodać łyżkę kakao i krótko zagnieść na gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest bardzo klejące dodać odrobinę
dolcevitainmykitchenCiastka czekoladowe to moja słabość i cały czas opracowuję kolejne przepisy na ciastka brownie idealne. Dla mnie idealne ciasteczka brownie mają delikatnie chrupiącą skórkę na wierzchu, a w środku są miękkie i wilgotne. Te są bliskie ideału, ale ja zawsze staram się coś zrobić lepiej. Ciacha są baaaardzo czekoladowe, rozpływają się w ustach, jak dla mnie idealne wraz ze szklanką(...)mieszankę suchych składników. Gotowe ciasto jest dosyć gęste. Porcja na jedno ciastko to czubata duża łyżka (do zupy), uformuj w dłoniach kulkę i układaj na blaszce w dużych odstępach lekko rozpłaszczając. Na wierzchu możesz wcisnąć kawałki czekolady. Piecz ciastka w temperaturze 160 C, na środkowej półce piekarnika przez 12-15 minut. Smacznego! Artykuł Wegańskie czekoladowe ciasteczka brownie, czyli ciastka
greenscarfbudyniowy i.in. polewa lukrowa, czekoladowa lub cukier puder do posypania olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Ze świeżych drożdży najpierw przygotowujemy rozczyn. Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże instant lub dodajemy wcześniej przygotowany rozczyn drożdżowy, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy (ja rozpuszczone masło dodaję od razu z innymi składnikami - nie pod koniec wyrabiania ciasta - moim zdaniem nie wpływa(...)powinno być gładkie i miękkie, formujemy je w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na około 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Krok 2. Po tym czasie, ciasto wyjmujemy na lekko oprószony mąką blat, rozwałkowujemy na grubość około 1 - 1,3cm , wykrawamy kółka o średnicy około 7cm, kółeczka odkładamy na oprószoną blachę do pieczenia i zostawiamy w ciepłym
Moja Książka KucharskaJedno z najpopularniejszych ciast kojarzących się ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia – piernik staropolski. Zanim przejdziecie do przepisu, przeczytajcie: „ Piernik – historia prawdziwa Mało kto już w tej chwili pamięta, ponieważ współcześni nie są już tak pragmatyczni jak dawniejsi ludzie, do czego służył piernik? Tak, dokładnie! To pyszne ciastko, które zazwyczaj na wiosenne święta i te zimowe piekło się(...)cukru - 1 kg mąki pszennej - 3 jajka - 3 łyżeczki sody - 1/2 szklanki mleka - 1/2 łyżeczki soli - 50 g domowej przyprawy do piernika Dodatkowo: - ok. 900 g powideł śliwkowych - polewa czekoladowa lub lukier - płatki migdałowe do ozdoby W garnku podgrzewamy masło, miód i cukier – do chwili, aż cukier się całkowicie rozpuści i powstania gładka masa. Odstawiamy do przestudzenia. Sodę rozpuszczamy
mojewypiekiinietylkożółtko 180 g mąki pszennej tortowej 20 g mąki ziemniaczanej 60 g cukru pudru szczypta soli Masa karmelowa: 800 ml mleka 300 g cukru 70 g masła Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 90 ml śmietanki kremówki 30% Dodatkowo: 200 g wymieszanych bakalii: orzechów laskowych, rodzynek, migdałów, żurawiny, orzeszków ziemnych 300 g gorącej wody do zalania bakalii Przygotowanie: Kruchy(...)schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkować na okrągły placek o grubości 3-4 mm (polecam robić to pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej, dzięki czemu ciasto nie będzie się kleić do wałka i stolnicy). Nawinąć ciasto na wałek i przenieść do formy na tartę o średnicy 25,5 cm wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej mąką pszenną. Ciasto
Nastoletnie WypiekanieOstatnio w jakimś sklepie rzuciły mi się w oczy wielgachne czekoladowe ciacha z kawałkami czekolady i zamarzyły mi się właśnie takie. Nie byłabym sobą gdybym takowych nie upiekła. Są naprawdę łatwe i szybkie do zrobienia. Brzegi ciastek są kruche, za to środek jest miękki i wilgotny, do tego duże kawałki czekolady, po jednym takim ciasteczku świat staje się jeszcze piękniejszy(...)dodaj kawałki czekolady, wymieszaj. Nabieraj łyżką porcję ciasta, uformuj kulkę i kładąc na blaszkę wyłożona pepeirem do pieczenia rozpłaszczaj do wysokości 5 mm. Piecz około 15 minut w temp. 170-180 C, brzegi powinny lekko stwardnieć, ale środek powinien być miękki. Po wystudzeniu ciacha i tak jeszcze lekko stwardnieją. Smacznego Artykuł Czekoladowe ciacha z kawałkami czekolady pochodzi z serwisu
greenscarfkakao i miksujemy na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia składników (ciasto można też wymieszać po prostu za pomocą łyżki). Na koniec dodajemy poszatkowaną czekoladę. Jeszcze raz mieszamy (tym razem już łyżką). Gotowe ciasto przykrywamy i wkładamy do lodówki na jakąś godzinę. Piekarnik nastawiamy do temperatury 175 stopni. Z ciasta formujemy kulki większe od orzecha włoskiego. Według przepisu kulka powinna ważyć(...)kulkę ważyłam na wadze kuchennej i z tej ilości ciasta wyszło mi 12 ciastek. Na blasze do pieczenia wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciastka nie za blisko siebie. Upieczcie je na dwie partie. Ciastka pieczemy 10-11 minut. Po upieczeniu je studzimy (po parunastu minutach lekko stwardnieją). Artykuł Ciastka czekoladowe pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovykakao i miksujemy na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia składników (ciasto można też wymieszać po prostu za pomocą łyżki). Na koniec dodajemy poszatkowaną czekoladę. Jeszcze raz mieszamy (tym razem już łyżką). Gotowe ciasto przykrywamy i wkładamy do lodówki na jakąś godzinę. Piekarnik nastawiamy do temperatury 175 stopni. Z ciasta formujemy kulki większe od orzecha włoskiego. Według przepisu kulka powinna ważyć(...)kulkę ważyłam na wadze kuchennej i z tej ilości ciasta wyszło mi 12 ciastek. Na blasze do pieczenia wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciastka nie za blisko siebie. Upieczcie je na dwie partie. Ciastka pieczemy 10-11 minut. Po upieczeniu je studzimy (po parunastu minutach lekko stwardnieją). Artykuł Ciastka czekoladowe pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovysię weekendu. Dzisiejsze ciasto mimo iż nazwałam sernikiem na zimno z serem nie ma nic wspólnego - jednak kompletnie nie miałam pomysłu jak go nazywać - jogurtownik? Mimo wszystko smakiem przypomina sernik na zimno. Postanowiłam zrobić mały eksperyment i użyć zamiast sera jogurt grecki oraz połączyć go z masłem orzechowym. A to wszystko na daktylowo - czekoladowym spodzie(...)cukru lub słodzika Wykonanie Spód Daktyle odsączamy z wody. Dodajemy do nich kakao oraz płatki owsiane. Wszystko blendujemy na jednolitą masę, którą wykładamy na formę do ciasta. Wkładamy do lodówki na czas zrobienia masy jogurtowej. Masa jogurtowa Do zimnej wody wsypujemy żelatynę i pozostawiamy na 5-10 minut aż spęcznieje. Jogurt przekładamy do miski, dodajemy cukier/słodzik
Health-Fit-LifeNależę do tych osób, które uwielbiają klimat świąt, gwar przygotowań i atmosferę z tym związaną. Okres ten kojarzy mi się z zapachem pieczonych ciast i ciasteczek i aromatycznych suszonych owoców. Podczas przygotowań w mojej kuchni można usłyszeń niemilknące dźwięki świątecznych piosenek, które umilają mi gotowanie. Kruche ciasteczka z gotowanymi żółtkami to obowiązkowa pozycja podczas każdych moich Świąt Bożego Narodzenia(...)owocowy Decorada Delecta - płatki czekoladowe Decorada Delecta - kuleczki zbożowe w czekoladzie Decorada Delecta - kuleczki zbożowe w różowej skorupce Przygotowanie: Ugotowane żółtka jajek ucieramy razem z masłem. Następnie dodajemy surowe żółtka, otartą skórkę z cytryny, wyciśnięty sok cytrynowy , cukier wanilinowy Delecta i cukier. Wszystko ucieramy razem. Na koniec dodajemy mąkę i wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Schładzamy w lodówce przez
Taste Therapyfont-kerning:1.5pt; mso-fareast-language:ZH-CN; mso-bidi-language:HI;} Dziś u mnie na obiad naleśniki na słodko z dżemem jabłkowym, bitą śmietaną i polewą czekoladową. Właściwie równie dobrze mogłyby być na deser :) Można zrobić wersję wytrawną – zamiast cukru waniliowego dodać ulubionych przypraw Nie ma u mnie zasady, że pierwszy naleśnik się nie udaje. Raczej bywa odwrotnie(...)rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Kiedyś bardzo nie lubiłam ani smażyć ani jeść naleśników. Odkryłam jednak przepis, który mnie zachwycił i od tamtej pory naleśniki zostały wprowadzone do jadłospisu. Ciasto na naleśniki wychodzi mi zawsze z mąką typu 650 nie wiem, czemu, bo to przecież bardziej mąka przeznaczona do wypieków drożdżowych lub chlebów. Najlepsza jest dla mnie ta z Biedronki
apetytnapieczenieciasto; 1,5 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki krupczatki 2 żółtka 120 g masła 0,5 szkl cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg sera twarogowego 3 łyżki budyniu waniliowego 150 g cukru 4 jajka 2 łyżki śmietany 18% dodatki: 200 g masy makowej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 100 g czekolady deserowej(...)śmietanki 30% 150 g masy kajmakowej 100 g sera twarogowego polewa kajmakowa; 100 g masy kajmakowej mleko polewa czekoladowa; tabliczka czekolady łyżka oleju Masa serowa podstawowa; Ser twarogowy łączymy mikserem z proszkiem budyniowym, cukrem, jajkami i śmietaną. (Ja przygotowałam masę przy pomocy blendera) Masę dzielimy na cztery równe części. Do pierwszej miseczki dodajemy masę makową
Gotowanie jest łatwejuż pisałam, serniki to nasze ulubione ciasta. Piekę je z rozmaitymi dodatkami i z różnych przepisów. Tym razem polecam Wam gotowany sernik, na biszkopcie, z zatopionymi w serze piernikami. Pyszności, moja rodzinka go uwielbia, polecam od święta i bez okazji :) Sernik z pierniczkami na biszkopt: 8 jajek budyń czekoladowy 5 łyżek mąki tortowej łyżeczka proszku(...)mieszać często aby się nie przypaliło, od zagotowania z dwie minuty. Masę serową studzimy, następnie przelewamy na pierwszą część biszkopta, do masy "wciskamy" pierniki ( najlepsze różne kształty, wtedy ciasto ładnie wygląda w przekroju) , dociskamy tak aby wypłynął spomiędzy nich ser i by były nim przykryte. Dociskamy drugą częścią biszkopta, Na wierzch robimy polewę, lub tak jak w moim
Takie tam pichcenie