ciasto czekoladowe - 22798 przepisów (strona:971/1520)

Drożdżowy koszyczek Wielkanocny 195

latały jaskółki, a kos zjadał resztki okruchów które wczoraj zostawiliśmy jedząc czekoladową babę. I tak nam się miło zrobiło, że z radości tej postanowiłam podjąć się wyzwania które niedawno sama sobie postawiłam. Wiecie że lubię ciekawe ozdoby stołów świątecznych. Pomyślałam więc sobie, że skoro można upleść z ciasta drożdżowego piękne warkocze do chałki, to czemu by nie upleść…koszyczka

Arbuziaki
PIERNIK STAROPOLSKI DOJRZEWAJĄCY Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 133

Zimne blaty ciasta wysmarować dość solidnie powidłami śliwkowymi pomiędzy 1 a 2 i 2 a 3 blatem piernika (użyła powideł śliwkowych do nabycia w sklepie internetowym  Skworcu ). Wysmarowane ciasto owinąć w folię aluminiową i na wierzch położyć coś ciężkiego (zazwyczaj układam dość grube książki). Tak przygotowany piernik odstawić na około 2- 3 dni.  Po tym czasie piernik odwinąć(...)folii i rozkroić go na 3 równe części (kroję wzdłuż krótszych boków, w ten sposób otrzymuję 3 pierniki wielkości około 13 x 25 cm). Do pierników przygotować polewę czekoladową: * 100 g mlecznej czekolady * 100 g gorzkiej czekolady  * 150 ml śmietany kremówki 36% Do garnka wlać śmietankę, połamać obie czekolady w kostki. Postawić na palniku grzewczym, śmietanę podgrzać, by czekolada

Zrób to smacznie
Robisz ciasto na naleśniki? Sprawdź czy nie popełniasz błędu! 137

jest rozpoczęcie naleśników od ubicia jajek, potem dodajemy mleko i wodę – najlepiej gazowaną, ale niekoniecznie. Dzięki temu ciasto nabierze puszystości. Jeśli najpierw dodamy mąkę, wodę a potem jajka ciasto będzie grudkowate i nie będzie tak puszyste. Jest to bardzo często popełniany błąd, zapamiętaj go a zawsze będziesz mieć najlepsze i najsmaczniejsze naleśniki! Z czym możemy podawać naleśniki? Jeśli jesteś(...)polewy np. czekoladowa, toffi. Jeśli wolisz naleśniki na słono, czyli w wersji wytrawnej to polecam dodać do nich szpinak z fetą, kapustę kiszoną, kurczaka bądź inne mięso, grzyby, parówki. Można dodać również inne warzywa, praktycznie jakie sobie wymarzysz.  Jesz naleśniki? Jakie są twoje ulubione typy naleśników? Daj znać w komentarzach! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Robisz ciasto na naleśniki? Sprawdź

To Musisz Wiedzieć
Kremy orzechowe karmelowy i kokosowy - NUTURA 95

Nazwa: Krem orzechowy o smaku batonika czekoladowo-karmelowego z kawałkami prażonych orzeszków ziemnych oraz o smaku batonika czekoladowo-kokosowego z wiórkami kokosowymi Firma: Nutura Skład: Czekoladowo-karmelowy – orzeszki ziemne (62,3%), substancja słodząca: maltitol, oleje i tłuszcze roślinne (shea, słonecznikowy), karob, emulgator: lecytyna słonecznikowa, aromaty naturalne, sól himalajska. Czekoladowo-kokosowy – orzeszki ziemne (50,1%), substancja słodząca: maltitol, oleje i tłuszcze(...)kokosowe (8%), karob, emulgator: lecytyna słonecznikowa, aromaty naturalne. Masa netto: 250g Wartości odżywcze: Czekoladowo-karmelowy – 100g/ 540 kcal, tłuszcz – 41,9g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 7,2g, węglowodany – 26,6g w tym cukry – 7,1g, błonnik – 8,1g, białko – 16,4g, sól – 0,3g Czekoladowo-kokosowy – 100g/ 544 kcal, tłuszcz – 43g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 11,2g, węglowodany

Candy Pandas
Tort orzechowy stracciatella - keto 67

ukoronowania. Biszkopt wykonany na bazie mielonych orzechów,  z dodatkiem musu jabłkowego dodającego przyjemnej wilgotności i sprężystości.  Lekka jak puch masa śmietankowa i kremowa,  subtelna warstwa kremu czekoladowego,  drobinki startej, gorzkiej czekolady w śmietance. Kompozycja pyszna, lekka, o przyjemnie delikatnej strukturze. Polecam wszystkim, nie tylko keto miłośnikom. Składniki biszkopta: 100 gram mielonych orzechów laskowych 3 - 4 łyżki(...)starając się utrzymać puszystość i lekkość masy. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe przekładamy do tortownicy  wyłożonej ( tylko dno ) papierem do pieczenia, pieczemy w 170 stopniach, około 25 minut. Upieczony biszkopt zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach około 10 minut w piekarniku, po czym wyciągamy do zupełnego przestudzenia. Przygotowujemy masy: Masa czekoladowa: 50 ml śmietanki kremówki podgrzewamy prawie do wrzenia,  ściągamy

Kronika Piekarnika
Najlepszy piernik świąteczny 220

oryginale wódka, mnie odpowiada whisky).Ponadto:powidło lub marmolada do przełożeniapolewa czekoladowa wg dowolnego przepisuŚliwki namoczyć, osączyć i pokroić. W naczyniu rozpuścić miód z cukrem, masłem i przyprawą do piernika. Przestudzić, wbić jajka, wymieszać. Dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, whisky, kakao, śliwki i rodzynki. Wyrobić ciasto, umieścić w dużej keksówce wyłożonej papierem. Piec około

Praktyczna pl
O zajęciach w szkole cukierniczej. Część druga 187

piekarza i cukiernika. To nic innego, jak ciasta z bitą śmietaną. Mogą być to małe torciki, całkiem spore torty albo małe kawałeczki dla jednej osoby. Tradycyjne to Othello , które pokazywałam Wam w poprzednim wpisie , a także  gåsebryst , którego indywidualny wygląd zależy od fantazji cukiernika. Tym razem przygotowałam białe z truskawkami i czekoladowymi ornamentami. Te maleństwa to babeczki wypełnione kremem(...)podobno) bardzo profesjonalnie udekorowane.  Najprzyjemniejsza praca to oczywiście torty. Nie robi się ich codziennie, nawet w dużych cukierniach; są bowiem prawdziwym wyzwaniem. Czy klient będzie zadowolony? Czy ciasto przetrzyma podróż, nie rozpadnie się? Czy smak spełni wymagania? Tym razem cały ten stres odpadł; naszym zadaniem było przygotowanie tortu na wymyśloną przez nas okazję. Mój miał się nadawać na mały

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gruszkowe babeczki 174

Zbliżają się Święta Wielkanocne, odpowiednim ciastem na te dni są różnego rodzaju babki. W zeszłym roku pokazywałam Wam przepis na babkę piaskową , którą wprost uwielbiam. W tym roku chciałam pokazać przepis na lekkie babeczki z dodatkiem wanilii i gruszki. Dzieci zajadały się z wielkim apetytem, a dla mnie idealnie komponowała się do kawy, delikatnie sobie „obskubując” kawałeczek(...)duża gruszka; - cukier do obtoczenia, cukier puder lub polewa czekoladowa Wykonanie: Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, przesiać. Masło utrzeć mikserem z cukrami, kolejno dodawać jajka. Dodać mąki i połączyć na jednolitą masę. Gruszkę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do ciasta. Formę (ja mam silikonową, więc nic z nią nie robiłam, w innym

dom-agi.pl
Śnieżny makowiec 187

Ciasto jest szybkie do przyrządzenia i w dodatku bardzo smaczne i wilgotne. Składniki: Biszkopt: 1, 5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 8 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany kremówki 36 % 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki żelatyny  Dodatkowo: 1 puszka gotowej masy makowej Helio 1 polewa czekoladowa Helio(...)Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na pół wzdłuż ciasta. Masę makową wykładamy na dolną część biszkoptu, równomiernie rozsmarowujemy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała. Schłodzoną śmietanę wlewamy do miski, ubijamy na sztywno, ucierając

Bajeczna Kuchnia
Piernik błyskawiczny ( wilgotny, mięciutki ). 84

marmolady Polewa czekoladowa : 8 dkg gorzkiej czekolady 60 ml śmietany 30 %  Dodatkowo przygotuj : suszone śliwki do dekoracji Sposób wykonania :   M ąkę przesiej do większej miski razem z sodą , proszkiem i kakao. Dodaj przyprawę do piernika, wymieszaj. Następnie dodaj do mąki pozostałe składniki. Całość zmiksuj mikserem lub wymieszaj rózgą cukierniczą do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylej do formy

Przepisy i porady kulinarne
Pyszne ciasto Delicja babci Basi 285

Polecam dzisiaj pyszne ciasto Delicja . Ciasto to jest eleganckim dodatkiem zarówno na uroczystość , jak i do popołudniowej kawy Bardzo dobrze smakuje schłodzone , prosto z lodówki, na pewno zachwyci zarówno domowników jak i gości . Składniki biszkoptu ( który upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm ) : 5 jaj , ( temp. pokojowa), 3/4 szklanki cukru kryształu, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1/2 szklanki mąki tortowej Basia(...)mąki ziemniaczanej, szczypta soli, Uwaga ! bez proszku do pieczenia! Potrzebne składniki na warstwę brzoskwiniową : 800 ml wody, 2 galaretki brzoskwiniowe Winiary, 1 duża puszka brzoskwiń. Potrzebne składniki na czekoladową warstwę : 500 g śmietany kremówki Gostyń , 130 g.czekolady gorzkiej Wedel , ( 1 cała tabliczka + 2 rządki całej czekolady ) 1/4 szklanki gorącej wody, 1 łyżeczka żelatyny. 2 łyżki cukru pudru. Potrzebne składniki

Pysznosci Babci Basi
Torcik cannolo na cieście francuskim 19

Niezmiennie jednak polecam - jeśli doceniać ten wyjątkowy wypiek, to tam. Doskonałej jakości ricotta, pistacje i ciasto o wyjątkowej kruchości. Ale nie ukrywam, z ciastem francuskim to ricottowo - pistacjowe  nadzienie współgra naprawdę dobrze. Polecam śmiało, jest naprawdę pyszne.  Składniki: Gotowe ciasto francuskie - jeden rulon 500 gram serka ricotta - kremowego, dobrej jakości 200 gram serka kanapkowego, śmietankowego 100 gram(...)Przystępujemy do przekładania ciasta. Pierwszy z francuskich prostokątów smarujemy delikatnie  dwoma łyżkami pasty pistacjowej i wykładamy połowę kremu serowego,  posypujemy posiekanymi pistacjami.  Przykrywamy drugim prostokątem ciasta,  smarujemy cienką warstwą pasty pistacjowej  i wykładamy drugą część masy serowej.  Przykrywamy ostatnim kawałkiem ciasta francuskiego, lekko dociskamy. Wierzch obficie posypujemy cukrem pudrem. Gotowe. Ciasto wkładamy do lodówki

Kronika Piekarnika
Naleśniki z twarogiem i bananami 49

Naleśniki z twarogiem i bananami to klasyka, która łączy w sobie delikatność cienkiego ciasta, kremowość nadzienia i naturalną słodycz owoców. To idealny deser, przekąska lub nawet pełnowartościowe śniadanie, które sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas bardziej wyjątkowych okazji. Ciasto na naleśniki przygotowywane z prostych składników, takich jak mąka, jajka, mleko i woda, tworzy idealną bazę – elastyczną(...)składające się z twarogu, serka homogenizowanego i plasterków bananów, to harmonia smaku i konsystencji. Słodki twaróg z dodatkiem bananów nadaje naleśnikom wyjątkowego charakteru, a całość można uzupełnić ulubionym sosem – czekoladowym, karmelowym czy owocowym – co sprawia, że danie staje się jeszcze bardziej wyrafinowane. To danie jest wyjątkowo uniwersalne – można je podać na ciepło lub zimno, a także dostosować do własnych upodobań

Kulinarna Chwila
Gofry twarogowe 54

świetna przekąska na śniadanie lub kolację. Robi się je naprawdę szybko i smakują obłędnie. Gofry twarogowe możemy podawać same, oprószone cukrem pudrem lub z owocami sezonowymi, czy polewą czekoladową. Kombinacja dodatków dowolna — gofry sprawdzą się w każdym połączeniu. GOFRY TWAROGOWE PRZEPIS Składniki / 6 szt. 200 g twarogu półtustego 80 g mąki pszennej 2 jajka (rozmiar L) 100 ml mleka(...)łyżka oleju 1 łyżka cukru Przygotowanie Do kielicha blendera wbić jajka, dodać ser, mąkę, mleko, olej i cukier. Całość zblendować na gładką masę. Gofrownicę dobrze rozgrzać. Nałożyć porcję ciasta i rozprowadzić po całej powierzchni. Opuścić pokrywę i smażyć przez około 7 minut. Gotowe gofry studzić na kratce, dzięki czemu zachowają swoją chrupkość. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Artykuł Gofry twarogowe

Alle Dobre!
piernik ekspresowy bez miksera 63

mleko, olej, jajka, cukier oraz miód. Dodajemy suche składniki i mieszamy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do foremki (keksówki ok. 30 cm dł. lub trochę dłuższą, wyłożoną papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka. Upieczony piernik polewamy polewą czekoladową i opcjonalnie posypujemy posiekanymi orzechami. Dodatkowo możemy przekroić i przełożyć powidłem śliwkowym

Domowy Smak Jedzenia