Szarlotka to tradycyjne jesienne ciasto, którego nie może zabraknąć w żadnym domu. Jabłka z cynamonem i kruche ciasto to według mnie idealne, zawsze sprawdzające się połączenie. Podczas pieczenia w kuchni rozchodzą się takie aromaty, że ciężko jest się powstrzymać żeby nie zjeść od razu połowy blachy. Polecam zwłaszcza miłośnikom korzennych smaków. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkasię także piękną cerą – niszczy wolne rodniki i utrzymuje wilgotność skóry. Przepisy z dynią w roli głównej (kliknij w tytuł, aby poznać przepis): Chleb dyniowy Ciasto dyniowe z jabłkami i czekoladą Dynia piżmowa w ziołowo-miodowej marynacie Dżem dyniowo-pomarańczowy Kremowa zupa dyniowa Zupa z dyni i soczewicy Aromatyczna dynia hokkaido z pieca
My Chcemy Jeśćprzepisy na kolację – przepis na placki ziemniaczane – placki z kalafiora – placki z ziemniaków i marchewki – placki ziemniaczane z łososiem – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami PLACKI Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW z fetą PRZYGOTOWANIE: 25 minut + czas gotowania i studzenia ziemniaków ILOŚĆ PLACKÓW: 14-17 placków SKŁADNIKI: – 500 g ugotowanych ziemniaków – 1 jajko rozmiar
nietylkopasta.plMamy weekend więc ciacho musi być. Zrobiłam przerwę z pieczeniu sernika z wiaderka ale na następny tydzień rodzinka już zamówiła znowu sernik. Tymczasem mam dziś pyszne ciacho z jabłkami i pigwą oraz budyniem. Przepis gdzieś z sieci ale zmodyfikowany przeze mnie. Może się skusicie, jeszcze zdążycie upiec. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnicałe pstrągi 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku pęczek ulubionych ziół (u mnie pietruszka i kolendra) sól do smaku 60g kaszy jęczmiennej perłowej 1/4 główki czerwonej kapusty 1 małe jabłko 1/2 niewielkiej czerwonej cebuli łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki jogurtu naturalnego Masło utrzeć z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dużą szczyptą soli i posiekanymi ziołami. Pstrągi umyć, osuszyć ręcznikiem(...)drobno pokroić i wrzucić na wrzątek, blanszować przez jakieś 5 minut i odcedzić. Przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, starte na tarce jabłko i jogurt naturalny. Wszystkie składniki surówki dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę podawać gorącą, od razu po wyjęciu z piekarnika (można podać w folii lub też wyjąć
Dietologłyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego 100 g tartej bułki lub panko 2 łyżki oliwy Surówka z kapusty 300 g modrej kapusty 1 szalotka 1 łyżka szczypiorku 2 marchewki 1 duże jabłko 2 łyżki soku z cytryny 2 czubate łyżki majonezu, domowy sól i czarny pieprz do smaku Obierz warzywa i pokrój. Przeciśnij czosnek przez praskę. Przygotuj blachę do pieczenia. Wsyp warzywa(...)piekarnika. Podkręć piekarnik do 200ºC i piecz przez 10 minut. Następnie przewróć rybę na drugą stronę i piecz przez drugie 10 minut. Przygotuj surówkę. Poszatkuj kapustę. Zetrzyj marchewki i jabłko na tarce o dużych oczkach. Pokrój szalotkę w drobną kosteczkę. Wymieszaj warzywa ze szczypiorkiem, solą, pieprzem i majonezem. Podaj rybne nuggets z surówką i pieczonymi warzywami
codojedzenianajlepsze WYHACZ RYBKĘ razem z SEKO i ciesz się smakiem pysznej sałatki Składniki: 3 jajka 1 opakowanie filetów śledziowych lekko solonych a’la matjas w oleju od SEKO 1 jabłko 3 łyżki majonezu 2 kiszone ogórki (u mnie domowe) 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Filety śledziowe moczymy w wodzie, aby usunąć nadmiar soli (około(...)godziny). Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojone w kostkę kiszone ogórki. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko (najlepiej soczyste). Kolejno kroimy nasze filety śledziowe – grubsza kostka i dodajemy do reszty składników. Dorzucamy posiekaną zieloną pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy majonez. Całość mieszamy, próbujemy opcjonalnie doprawiamy. S macznego #WYHACZRYBKĘ
Słodkie okruszkidomu lub do lunch boxa i weźcie ją ze sobą do pracy czy szkoły. Składniki : torebka ugotowanego ryżu 1 pierś kurczaka (ugotowana w lekko osolonej wodzie) 1 jabłko puszka kukurydzy 3 małe ogórki gruntowe pęczek świeżego kopru sól i pieprz do smaku 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżki majonezu Przygotowanie: na patelni małej wlewamy ocet żeby odparował(...)dodajemy majonez, energicznymi ruchami podgrzewamy, aż sos będzie kremowy. Do miski wrzucamy pokrojone w drobną kostkę jabłko, ogórka. Dodajemy pokrojonego w większą kostkę kurczaka i posiekany koper. Dorzucamy kukurydzę i ryż, następnie wszystko delikatnie mieszamy dodając sos i doprawiamy do smaku. Smacznego
Niezły MłynekMega pysznym ciastem jest szarlotka prowansalska. Smak jabłek jest przełamany ziołami, ale w sposób delikatny, subtelny. Najlepsza jest na drugi dzień po upieczeniu. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieielone banany szybciej nam dojrzeją , jeśli owiniemy je gazetą i pozostawimy w temperaturze pokojowej. Możesz także zielone banany położyć na półmisku razem z jabłkami, wtedy też szybciej będą dojrzewać. Pozdrawiam
Przepisy i porady kulinarnePyszne placki z ugotowanych ziemniaków z twarogiem i rodzynkami to tania i prosta propozycja obiadowa w sam raz dla dzieci. Zamiast rodzynek można wykorzystać suszoną żurawinę lub drobno pokrojone jabłka. Placki najlepiej smakują obficie posypane cukrem pudrem lub cukrem kryształem. składniki na 20 placków 800 g ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu 1/2 szklanki mąki pszennej
Smakowite Daniadoskonale smakuje z chipsami z szynki parmeńskiej (całymi lub pokruszonymi) i kleksem śmietany . Zupa dyniowa krem z kukurydzą Może macie ochotę na: Pikantna hiszpańska zupa pomidorowa Zimowa zupa z jabłek, marchwi i imbiru Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; } #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanich skórkę z cytryny, która nadała cudownego aromatu. Placuszki tak bardzo mi smakowały, że zjadłam je z cukrem pudrem, ale polecam do nich zrobić również np. mus z jabłek, albo podać je z ulubioną konfiturą lub polewą. Gwarantuje, że w każdej wersji będą wyborne!😃 Składniki: mąka pszenna 1 i 1/4 szklanki, olej 2 łyżki, cukier brązowy 4 łyżki, jajko
kulinarne odsłony patiminut. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. T akie owoce z syropu doskonale nadają się do przygotowania galaretek, różnych deserów, można też dodać je do jabłek przeznaczonych do szarlotek. Są również dobrym dodatkiem do mas, kremów i nadzienia do ciasteczek. Syrop ten możemy także dodawać do herbaty zamiast cytryny
Przepisy i porady kulinarneśniadaniami – czytając go czułam się jakbyśmy się wychowywały z Zuzą w tym samym domu! Jajecznica z cebulką, kasza manna z sokiem malinowym, naleśniki z serem, ryż zapiekany z jabłkami, omlety – to wszystko jadło się też i u nas bardzo często. Zabrakło tylko jajecznicy z móżdżkiem cielęcym, którą zajadłam się w dzieciństwie, ale zdaję sobie sprawę
Cooking for Emily