jabłka - 25490 przepisów (strona:976/1700)

Domowy zakwas z buraków. Przepis krok po kroku. 146

wędzonym łososiem czy rukolą. Zatem spektrum wykorzystania jest szerokie, grzanki z kozim serem, sałatkę z rukolą czy surówka do obiadu z dodatkiem słodkiego jabłka. Ważne jest aby buraki możliwie cienko pokroić, zbyt grube plasterki są ciężkie do pogryzienia. Dlatego ja stosuję tzw. mandolinę, foto poniżej. Dla wyjątkowo wybrednych osobników, warzywo można obrać

kuron.com.pl
Placuszki bananowo-orzechowe na bazie maślanki 105

placuszki to idealne śniadanie, przekąska w ciągu dnia. Ciasto jest wdzięczne z dodatkiem maślanki, drobno tartych orzechów włoskich, szczypty cynamonu i mąki – możecie zamiast bananów dodać jagód, truskawek, jabłek, brzoskwiń, borówek czy suszonych owoców, takich jak: suszona żurawina, daktyle, morele. Jest w nich naturalna słodycz owoców – nie trzeba dodawać dodatkowo cukru, ja tego nie zrobiłam, jest

Zasmakuj Kuchni
SURÓWKA Z PORA Z JABŁKIEM 389

Bardzo prosta, soczysta i, mimo obecności majonezu, lekka surówka. Dla niektórych z Was może się to wydać dziwne, ale po raz pierwszy surówkę z pora z jabłkiem (i kilkoma innymi składnikami) miałam okazję spróbować dopiero niedawno, jak byłam u mojej przyjaciółki. Zainspirowana przepisem jej Mamy, postanowiłam wrzucić na bloga uproszczoną wersję (cudzych tajemnic kulinarnych się [...] Artykuł SURÓWKA Z PORA(...)JABŁKIEM pochodzi z serwisu sandrafrej.com

SandraFrej.com
Schab z suszonymi owocami 141

pieprzem, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką i wstawić do lodówki na 24 godziny.  Po tym czasie mięso wyjąć, obłożyć pozostałymi owocami ( jabłka, morele, brzoskwinie i masłem. Przykryć i wstawić do piekarnika z termoobiegiem góra/dół nastawionego na 160 C. Piec 60 minut. Wyjąć i przestudzić, żeby się lepiej kroił. Smacznego

Gosia gotuje
KOLOROWA SAŁATKA JARZYNOWA Z KOSTKĄ MAJONEZOWĄ 156

sałatka jarzynowa jest dla mnie nieodłącznym elementem zarówno Bożego Narodzenia jak i Wielkanocy. Zazwyczaj mam okazję w okresie świątecznym zjeść przynajmniej dwie jej wersje – słodką, pełną marchewki i jabłek, i bardziej wytrawną, z groszkiem i musztardą. Obie są tak samo dobre, mimo że tak różne. A co by było, gdyby „zamieszać” w tej [...] Artykuł KOLOROWA SAŁATKA

SandraFrej.com
Kaczka z warzywami! 142

Temat kaczki mam już z Wami dość mocno omówiony za sprawą wpisu KACZKA w jabłkach z pomarańczami. Jak dobrze wiecie, kaczka może na początku wydawać się Nam zbyt trudna w przygotowaniu, ale tak na prawdę, jest to bardzo wdzięczne mięso. Najważniejsze to skąd my tą kaczkę mamy, bo to będzie determinowało Wasz sposób obróbki tego mięsa. Kaczka "zwykła

SMYKWKUCHNI
Przepis na Makowiec w kształcie kwiatu - puszysty i wilgotny 409

posiekanych orzechów włoskich 40 g rodzynek 3 białka 40 g roztopionego i przestudzonego masła 1 łyżka cukru pudru otarta skóra z 1 cytryny 4 łyżki miodu (płynnego) 1 jabłko winne kilka kropli aromatu migdałowego + mleko do pomalowania przed pieczeniem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Makowiec w kształcie kwiatu z ciasta drożdżowego Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto(...)podwoiło swoją objętość. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym czasie gdy wyrasta ciasto przygotuję masę makową: Mak należy wcześniej sparzyć i zmielić, ja przygotowałam mak według tego przepisu: Przygotowanie maku Jabłko obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Następnie białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do białek wszystkie składniki na masę makową, dokładnie mieszam – masa makowa jest gotowa. Foremkę

Uwaga Babcia Gotuje
Węglowodany nie takie złe jak je malują 153

Pestki dyni – 25 Wiśnie – 25 Gruszka – 30 Mleko sojowe – 30 Morele świeże – 30 Owoce cytrusowe – 30 Pomidory – 30 Twaróg odtłuszczony – 30 Brzoskwinie, nektarynki – 35 Fasola – 35 Groszek zielony – 35 Jabłka świeze, duszone, suszone – 35 Jogurt odtłuszczony – 35 Ryż dziki – 35 źródło: pixabay.com Te urządzenia mogą ci pomóc w walce o piękną sylwetkę! Sprzęt sportowy, który nie zajmie dużo miejsca

Dajet
Tarta z gruszek i truskawek jak szarlotka 138

powstało trochę z tęsknoty za rabarbarem i jego pięknym czerwonym kolorem w wypiekach, trochę z miłości do truskawek a trochę z zachwytu nad smakiem cynamonu w klasycznej szarlotce z jabłek . Gruszki przecież też mają wiele odmian do pieczenia i też dobrze smakują z cynamonem. Taka szarlotka z gruszek na pewno skradnie wasze serce, bo pod warstwą kruszonki i cynamonowych

Ugotowane pozamiatane
Domowy bigos 187

jako dodatek do innego dania. Domowy bigos – składniki 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg kapusty kiszone 20g grzybów suszonych 250g kiełbasy 1 cebula 2 łyżki powideł śliwkowych 1 jabłko olej do smażenia sól pieprz liść laurowy 1 łyżeczka kminku 2 -3 ziela angielskie 2 łyżeczki majeranku 500ml wody Domowy bigos – przepis Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju(...)wody, doprawiamy solą, pieprzem i po zagotowaniu dodajemy podzielone na mniejsze kawałki grzyby. Gotujemy całość przez ok. 50 minut. Następnie dodajemy powidła, kminek, majeranek, pokrojone w drobną kostkę jabłko i całość dusimy przez ok. 15 minut. Dodajemy kapustę kiszoną i gotujemy przez ok. 25 minut. Kiełbasę drobno kroimy i dodajemy do bigosu. Gotujemy przez kolejne 25 minut aż kapusta będzie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Nalewka pestkówka ( z pestek jabłek ). 163

Składniki : 1 szklanka pestek z jabłek 250 ml spirytusu 95 % 500 ml wody mineralnej niegazowanej 30 dkg cukru  Sposób wykonania :   W odę podgrzej ( jeśli dajesz wodę mineralną , nie musisz jej gotować, jeśli z kranu to przegotuj ją ), rozpuść w niej cukier. Wlej do słoja, dodaj pestki, zalej spirytusem, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw na 2 miesiące

Przepisy i porady kulinarne
Szybka sałatka z pora 167

Prosta, smaczna, idealna. Jeśli lubicie sałatki z przeważającą ilością pora, ta na pewno wam posmakuje. Spróbujcie. Składniki: 2 jajka klasy M około 4 cm pora (biała część) 1 soczyste jabłko sól i pieprz do smaku 3 łyżki majonezu – u mnie bezglutenowy 100% naturalny do nabycia w Eko-Młociny Przygotowanie: Pora kroimy na cienkie półplasterki, przekładamy do miski i zalewamy(...)Odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie odsączamy por z wody. Do pora dodajemy ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę jajka. A następnie obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Całość doprawiamy solą i pieprze. Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Sałatka najlepiej smakuje jak schłodzi się w lodówce i smaki dobrze się przegryzą. Smacznego Zachęcam do odwiedzin

Słodkie okruszki
Piersi z kaczki z dyniowymi kopytkami i zasmażaną czerwoną kapustą z truskawkami 160

łyżeczki soli 1 jajko Zasmażana czerwona kapusta: 1 mała główka czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 3 listki laurowe 3 ziela angielskie 200 g konfitury truskawkowej 2 łyżki octu z jabłek 100 ml białego wina 50 g słoniny 1-2 łyżki mąki sól, pieprz * PRZYGOTOWANIE Pierś z kaczki Pierś z kaczki umyj i wysusz papierowym ręcznikiem. Skórkę nakrój na krzyż

Food Square
Śniadaniowe crumble z płatkami kukurydzianymi i tymiankiem 206

tymianku i kruszonka z płatków kukurydzianych i migdałów  ta kombinacja jest wg mnie najlepsza nawet nie sądziłam, że może być tak dobra! Składniki: Na 4 porcje: 3 winne jabłka 1 duża gruszka 1 banan 1 łyżeczka brązowego cukru Kilka gałązek świeżego tymianku Kruszonka: 1/2 szklanki mąki krupczatki ½ szklanki mielonych migdałów ½ szklanki pokruszonych  płatków kukurydzianych Corn Flakes Klasyczne

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania