buraków ćwikłowych ok.4 łyżki utartego chrzanu ( najlepiej świeżego ) 1/2 szklanki czerwonego wina (najlepiej dobrego, wytrawnego) ok. 2 łyżki octu winnego (do smaku) szczypta kminku mielonego 1 duże winne jabłko, obrane starte na małych oczkach (ew.) ok. 1 łyżka cukru (do smaku) sól do smaku PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Dokładnie umyte buraczki zalewamy w garnku wodą i gotujemy do miękkości lub pieczemy(...)Gotową ćwikłę przekładamy do słoja, ugniatamy tak, aby na wierzchu pojawił się sok, słój zakręcamy i odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce. Przed podaniem dodajemy starte jabłko, dokładnie mieszamy i podajemy do wielkanocnym mięs i wędlin. Tak przygotowana ćwikła, bez pasteryzowania przechowuje się około 3-4 tygodnie w lodówce. Chrzan przed dodaniem do buraczków można sparzyć wrzątkiem
Moja Książka KucharskaSzukając inspiracji na smaczne i zdrowe śniadanie, Madzia znalazła przepis na pyszne naleśniki Jamiego. W oryginalnym wydaniu naleśniki były robione z mąki pszennej, my jednak postanowiliśmy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!blender sobie nie radzi, zalej daktyle ciepłą wodą i zostaw na 30 minut, następnie odsącz. Teraz blendowanie nie powinno być problemem. Niektóre suszone owoce są twarde (jak np. kostka jabłka, burak, marchew) więc przelej je ciepłą wodą i od razu odsącz, dzięki temu łatwo się je zblenduje. Jeśli lubisz większe kawałki dodatków w kulkach, to nie namaczaj
Gotowanie i blogowanienajzdrowsze, ponieważ marynatę przygotowałam na bazie octu jabłkowego. Ocet jabłkowy to nie tylko zalety medyczne, ale coraz popularniejszy staje się w kuchni. Mowa naturalnym occie jabłkowym, pachnącym jabłkami, żółto-słomkowym kolorze i naturalnie mętnym, bo tylko taki posiada wszystkie wartości zdrowotne. Co prawda zabarwia marynaty, ale daje subtelniejszy smak niż inne octy i marynaty są łagodniejsze. Olej dodatkowo łagodzi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki: Wielkanocne gniazdka serowe na słodko Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy
Kulinarne przygody Gatity100g suszonych grzybów 500g wędzonego żeberka 500g gotowanego mięsa drobiowego (u mnie pozostałości po gotowaniu rosołu) 500g łopatki wieprzowej 2½kg kiszonej kapusty 8 suszonych śliwek 1 kwaśne jabłko 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 200g przecieru pomidorowego 2 łyżki suszonego lubczyku 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki 2 łyżki smalcu Sól, pieprz do smaku(...)podpiekamy. Dodajemy pokrojoną drobno kiełbasę oraz łopatkę. Podpiekamy i przekładamy do garnka z kapustą. Dodajemy też namoczone i odciśnięte grzyby, śliwki suszone oraz obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłko. Do bigosu dodajemy wszystkie przyprawy, a po około 2 godzinach gotowane mięso z rosołu (lub inne drobiowe) oraz przecier pomidorowy. Gotujemy jeszcze minimum godzinę na małym ogniu, często mieszając
Kuchnia w czekoladzieWspomnienie dzieciństwa? Smak jesieni? Nie... to smak nasz polski, codzienny. Takie racuszki możemy jeść codziennie, od śniadania po kolację przez cały rok. Zapraszam na najprostsze i najszybsze racuchy z jabłkami, ze starej książki kucharskiej. Dla dzieci i dla dorosłych, szczególnie gdy wiosna nie nadchodzi możemy pocieszyć się odrobiną smaku i prostoty. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdużo szczęścia na raz”, jednak dziecko uznało, że to duet idealny. Teraz, kiedy wiem już jak to ciasto smakuje muszę przyznać […] Artykuł Ciasto z budyniem, jabłkami i kruszonką pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkarolmopsy: 6 grubych, mięsistych matjasów (solonych filetów śledziowych) 3 średnie cebule 3 łyżki musztardy francuskiej 2 ogórki konserwowe lub 6 malutkich korniszonów wykałaczki ZALEWA: 125 ml octu z jabłek 6% (lub winnego, białego) 125 ml wody 3 łyżki cukru 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 1 duży liść laurowy Śledzie moczymy w wodzie 2 godziny
Rozpustne gotowaniezrobiony na… kościach z kaczki, ugotowany w niedzielny wieczór (wierzcie nam – smakował genialnie!). Oto jak wyglądało menu na cały tydzień z kaczką: Niedziela – Kaczka pieczona z jabłkami Poniedziałek – Chiński smażony makaron z chrupiącą kaczką Wtorek – Kuskus z pieczonymi warzywami Środa – Gulasz warzywny w stylu marokańskim Czwartek – Bulion z kaczki z pierożkami Piątek
Niedzielny kucharzorganizmu – dieta trwająca od 10 do 40 dni. W tym etapie możemy jeść przede wszystkim: buraki, marchewki, sałatę, por, cebulę, pomidory, paprykę. Jeżeli chodzi o owoce to można spożywać jabłka, grejpfruty, jagody i cytryny. Warzywa i owoce można jeść na surowo lub w formie przetworzonej. Podczas diety mogą pojawić się bóle głowy, nudności objawy te mogą utrzymywać się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!surówka z czerwonej kapusty na zimno . Chrupiąca, bo niegotowana. Delikatnie zmiękczana tylko octem z czerwonego wina. Bez żadnych zbędnych dodatków. Bez śmietany, bez majonezu, bez cukru, bez cebuli czy jabłek. Tylko kapusta, olej, ocet i miód. Idealna do dań obiadowych. Ulubiona do dań z wieprzowiny. Wegańska i bez glutenu. The post Surówka z czerwonej kapusty appeared first on Moja
Moja DelicjaSKŁADNIKI: 1 buraczek czerwony 1 średnie jabłko 2 łyżki wiórków kokosowych 2 plastry świeżego ananasa lub ok. 10 kawałków mrożonego 250 ml mleka sojowego, z migdałów lub zwykłego (można 50 ml mleka zastąpić łyżką mleczka kokosowego) Dla tych co nie liczą kalorii: mleko mozna całkowicie zastąpić puszką mleczka kokosowego Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować razem w blenderze. Wolisz bardziej żadsze smoothie(...)dodaj więcej mleka. Podawać zimne w wysokiej szklance do smoothie z grubą słomką. Inne polecane smoothie: odmładzające smoothie na zimno z jabłkiem na zimową odpornosć smoothie z gruszką i imbirem na gorąco zimowe czekoladowe smoothie na śniadanie w drodzee do pracy na gorąco poranne kawowe kremowe smoothie na zimno poranne smoothie z sokiem ananasowo-mangowym i granulkami pyłku pszczelego
Sztuka gotowania w/g Samirysię składników. Krem wyłożyć na warstwę z malin, udekorować pozostawioną masą z malin i wstawić na 3 - 4 godziny do lodówki, aby tarta całkowicie zastygła. Zobacz również: tarta z jabłkami i kremem czekoladowym
Kuchcik gotujeSmaczne i zarazem bardzo dekoracyjne babeczki. Dość proste w przygotowaniu, ciasto kruche i jabłka. Ciasto musi być dość elastyczne aby podczas zwijania się nie kruszyło. Aby tak było dodałam śmietanę, smalec i masło zawartość tłuszczu 82%. Tłuszcz jest dość ważny musi być masło dobrej jakości. Zachować należy proporcje 3:2:1 tzn. 300g mąki, 200 g … Czytaj dalej
gotuj ze mną